Πέμπτη , 2 Φεβρουαρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Δ. Κουτσούμπας από Λαμία: Ενίσχυση του ΚΚΕ στις καθημερινές μάχες και στις εκλογές [ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ]

Πραγματοποιήθηκε στη Λαμία η πολιτική εκδήλωση του ΚΚΕ στη Λαμία με κεντρικό ομιλητή τον Γ.Γ. του κόμματος κ. Δημήτρη Κουτσούμπα.

“Με την αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ λογαριαζόμαστε κάθε μέρα παντού, καταψηφίσαμε και συνεχίζουμε να αντιπαλεύουμε με όλες τις δυνάμεις του αντιλαϊκούς νόμους πολλούς από του οποίου ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ” τόνισε ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ κ. Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στο γεμάτο από κόσμο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων,  όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Φθιώτιδας του Κόμματος.

Την εκδήλωση άνοιξε η κα Ανδριάνα Μπαφούτσου,  γραμματέας ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ. 

     

Η ομιλία του κ. Κουτσούμπα:

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Η επιλογή να πάρει ο καθένας και η καθεμιά τη θέση του στους αγώνες, στο οργανωμένο κίνημα, σε όλες τις μάχες, να βαδίσει στο δρόμο της ανατροπής με το ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό πλέον, προβάλλει από παντού.

Προβάλει από τον καθημερινό βραχνά της ακρίβειας, η οποία δεν αντιμετωπίζεται με καλάθια, κουπόνια και δωροεπιταγές, αλλά το λιγότερο με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων, κατάργηση των φόρων στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης και στην ενέργεια.

Και ας αφήσει τις εξυπνάδες ο Μητσοτάκης ότι αυτός δεν θα υποκύψει στο «δώστα όλα». Ας τα αφήσει αυτά ο Μητσοτάκης που θέλει μάλιστα κι επιβράβευση για την πολιτική της μιζέριας!

Το ξέρουμε, το βλέπουμε, πως για το λαό υπάρχουν μόνο τα περισσεύματα, γιατί για τους μεγάλους επιχειρηματίες, το κεφάλαιο, υπάρχουν και νέες επιδοτήσεις, και φοροαπαλλαγές και νέα προνόμια, όπως για άλλη μια φορά αποκαλύπτει και ο νέος κρατικός προϋπολογισμός, που μόνιμα έχει τίτλο: «Όλα για το κεφάλαιο»!

Ναι! Η επιλογή του αγώνα προβάλει από την ενεργειακή φτώχεια που πλέον πλήττει όλες τις λαϊκές οικογένειες από τον Βορρά μέχρι το Νότο. Και δεν αντιμετωπίζεται χωρίς σύγκρουση με την πολιτική της απελευθέρωσης της ενέργειας, της περιβόητης «πράσινης μετάβασης», με την απολιγνιτοποίηση και τα Χρηματιστήρια της Ενέργειας που υλοποίησαν μέχρι κεραίας όλοι τους: Και η ΝΔ, και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Όσο για το «Δ» στη ΔΕΗ, δηλαδή το «δημόσια», που τώρα ο Τσίπρας ζητάει να επανέλθει, πρέπει ο λαός να του υπενθυμίσει -γιατί ξεχνάει εύκολα ο ίδιος- ότι αυτό το έχει χρυσοπληρώσει ο λαός μας. Και αυτό που στην πραγματικότητα του λένε να κάνει και τώρα ξανά, είναι να φορτωθεί στις πλάτες του μια επιχείρηση, η οποία βέβαια θα συνεχίζει να επιδοτεί τους κάθε λογής επενδυτές των ΑΠΕ. Όπως την έβαλαν να κάνει πάλι οι ίδιοι χρόνια τώρα.

image 69
Είναι προκλητικό και απαράδεκτο, ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες, που ο κόσμος ξεπαγιάζει από το κρύο, που σκέφτεται αν θα ανάψει το θερμοσίφωνα, ακόμα κι αν θα βάλει ένα φαγητό στο φούρνο, να μην αξιοποιούνται όλες οι πηγές ενέργειας που διαθέτει η χώρα μας!

Κι όταν μιλάμε για εγχώριες πηγές, μιλάμε και για τον λιγνίτη -που μπορεί να αξιοποιηθεί με όλα τα μέσα που διαθέτει η επιστήμη για την προστασία του περιβάλλοντος- χωρίς τις επιβαρύνσεις του εμπορίου ρύπων. Μιλάμε και για την υδροηλεκτρική ενέργεια, αφού η Ελλάδα διαθέτει λίμνες, ποταμούς, φράγματα. Μιλάμε και για τις ΑΠΕ, αξιοποιώντας τον άνεμο και τον ήλιο που διαθέτουμε. Μιλάμε και για τους υδρογονάνθρακες. Μιλάμε και για τη γεωθερμική ενέργεια.

image 70
Κι εδώ που είμαστε, στη Φθιώτιδα, τι να λέμε… Από γεωθερμία έχουμε μπόλικη. Το αποδεικνύουν οι ιαματικές πηγές σε διάφορα μέρη σε όλο τον νομό, οι οποίες με συγκεκριμένο σχέδιο αξιοποίησης και σύγχρονη τεχνολογία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να καλύψουν τις ενεργειακές λαϊκές ανάγκες.

Αντί γι’ αυτό βέβαια, οι ιαματικές πηγές μας, αυτός ο πλούτος της περιοχής μας, παραδίδονται στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, όπως σχεδιάζει τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ για τις ιαματικές πηγές των Θερμοπυλών και των Λουτρών Υπάτης, αφού προηγήθηκε η επέκταση της παρουσίας ιδιώτη στα τουριστικά ακίνητα της λουτρόπολης των Καμένων Βούρλων.

image 71
Το ίδιο βέβαια θα μπορούσε να γίνει και με τις ΑΠΕ. Και όχι αυτό το χάλι που βλέπουμε σε όλη την Ελλάδα και δω στην περιοχή, όπου χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης και βοσκοτόπων στον κάμπο της Λαμίας, στο εύφορο οροπέδιο του Δομοκού, στη Λοκρίδα και στην Ανατολική Φθιώτιδα, παραχωρούνται σε εταιρείες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών!!! Για τον ίδιο λόγο η Λοκρίδα, έχει ήδη κατακλυστεί από ανεμογεννήτριες, ενώ “σειρά” αναμένεται να πάρουν η Οίτη, η Σαράνταινα και τα Βαρδούσια, τα όμορφα βουνά μας, με την απαράμιλλη φυσική ομορφιά και την τεράστια περιβαλλοντική και ιστορική αξία.

Ναι! Η επιλογή του αγώνα, προβάλει και μέσα από όλη αυτή τη σαπίλα που αναδύεται από το διεφθαρμένο σύστημα της εκμετάλλευσης.

image 68
Όπως συμβαίνει με τον σκάνδαλο για τις παρακολουθήσεις. Στο οποίο, η κυβέρνηση της ΝΔ είναι βουτηγμένη μέχρι το λαιμό! Αλλά και οι άλλοι, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν έχουν μείνει άβρεχτοι. Γιατί όλοι τους, είτε διαμόρφωσαν μαζί, είτε ανέχτηκαν αυτό τον βούρκο του θεσμικού πλαισίου που επιτρέπει τις παρακολουθήσεις.

Εμείς σαν ΚΚΕ, επιμένουμε με τη στάση μας «να βγουν όλα στο φως»! Αν και ξέρετε, ότι δεν έχουμε και τίποτα μεγάλες αυταπάτες, ότι αυτό το σύστημα και οι δυνάμεις που το υπηρετούν, μπορεί να βάλουν τα χεράκια τους και να βγάλουν τα ματάκια τους.

Αλίμονο! Δείτε, ούτε συνεννοημένοι να ήτανε. Μπορεί τα κυβερνητικά στελέχη της ΝΔ να τσακώνονται με αυτά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για την υπόθεση των παρακολουθήσεων των γραφείων του ΚΚΕ, τσιμουδιά, κάνουν όλοι τους «Κινέζους». Σα να μην έγιναν ποτέ!

image 72
Ούτε στα ερωτήματά μας έχουν απαντήσει. Ούτε τους μάρτυρες που υποδείξαμε για τις επιτροπές της βουλής, δέχτηκαν να εξεταστούν. Γιατί άραγε; Τι φοβούνται;

Εμείς, θα συνεχίσουμε, γιατί το κρίσιμο ζήτημα είναι να μη δεχτεί ο λαός το δόγμα «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων». Που σημαίνει, να μη δεχτεί όλη αυτή την ολομέτωπη επίθεση στις ελευθερίες και τα δικαιώματά του.

Ναι, η επιλογή του αγώνα, προβάλει από όλες τους τομείς της ζωής μας: Την υγεία, την παιδεία, την ίδια την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

image 73
Κι όταν εμείς μιλάμε για την υγεία, μιλάμε για την υγεία του λαού, την οποία, η κυβέρνηση της ΝΔ εμπορευματοποιεί ακόμα περισσότερο, με το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη που ετοιμάζεται αύριο να ψηφίσει στη Βουλή. Ένα νομοσχέδιο που έχει απορριφτεί από το σύνολο των νοσοκομειακών γιατρών και των νοσηλευτών. Ακόμα και οι οπαδοί της ΝΔ, γιατροί και νοσηλευτές το απορρίπτουν μετά βδελυγμίας! Γιατί στην πραγματικότητα, βάζει το λαό να πληρώνει ακόμα περισσότερα, κι απ’ αυτά που δεν έχει, για την υγεία του, την περίθαλψή του.

image 74
Τι ακριβώς κάνει δηλαδή; Αξιοποιεί την άθλια κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα δημόσια νοσοκομεία, από όλες τις κυβερνήσεις, με τις τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές, υποδομές και εξοπλισμό, για να προχωρήσει το επόμενο μεγάλο αντιλαϊκό βήμα.

Ποιο είναι αυτό; Να οδηγήσει τους εργαζόμενους στα “κοράκια” της ιδιωτικής υγείας κάθε μορφής. Να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή του λαού, στις πολύμηνες λίστες αναμονής για ένα διαγνωστικό έλεγχο, χειρουργείο και θεραπεία στα δημόσια νοσοκομεία.

image 75
Αξιοποιεί, για παράδειγμα, την άθλια κατάσταση στο νοσοκομείο της Λαμίας, που όλοι και όλες γνωρίζετε, για να προχωρήσει σε αυτά τα αντιλαϊκά σχέδια. Τη στιγμή που έπρεπε να ενισχύσει το νοσοκομείο της πόλης, το οποίο είναι έτοιμο να καταρρεύσει:

– Με προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού,

– Να ενισχύσει τις κλινικές και τα τμήματα που κλείνουν ή υπολειτουργούν,

– Να αντιμετωπίσει δραστικά την ίδια τραγική κατάσταση που υπάρχει στα Κέντρα Υγείας σε ολόκληρη τη Φθιώτιδα.

Παραπέρα… Τι να πούμε για την παιδεία; Μιλάμε για την ίδια τη μόρφωση των παιδιών μας σε όλες τις βαθμίδες, που βήμα το βήμα είναι όλο και πιο υποβαθμισμένη. Μιλάμε για τις σοβαρές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, που ιδιαίτερα για τους εκατοντάδες φοιτητές στην πόλη της Λαμίας, σημαίνει ότι δεν υπάρχουν φοιτητικές εστίες, οι κτηριακές εγκαταστάσεις των σχολών είτε είναι ακατάλληλες είτε δεν επαρκούν.

image 76
Σημαίνει ότι αυτά τα παιδιά, που είναι κυρίως παιδιά λαϊκών οικογενειών, δεν έχουν πρόσβαση σε δωρεάν σίτιση, χώρια που το κόστος μετακίνησης με τις αστικές συγκοινωνίες είναι αυξημένο.

Κι όταν επίσης μιλάμε για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, μιλάμε για όλα τα αναγκαία έργα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας που ήδη έπρεπε να έχουν γίνει για να μην πηγαίνει η καρδιά μας στην Κούλουρη κάθε φορά που βρέχει.

Γιατί αυτό συμβαίνει για τους κατοίκους των χωριών, αλλά και τους αγρότες όταν μια δυνατή βροχόπτωση μετατρέπει τον Σπερχειό ποταμό και τους παραποτάμους του, από πηγή ζωής, σε εφιάλτη πλημμυρικών φαινομένων, με τεράστιες καταστροφές κάθε χρόνο σε καλλιέργειες, σπίτια, εγκαταστάσεις, αγροτικούς δρόμους, γεφύρια και οδικό δίκτυο.

Κι όλα αυτά γιατί στη Φθιώτιδα, όπως και σε όλη την Ελλάδα, προτεραιότητα για τους κατέχοντας την εξουσία, δεν έχουν τα έργα για την προστασία της ζωής του λαού, αλλά τα έργα προστασίας της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Αν δούμε καλά πίσω από τα μεγάλα έργα υποδομής που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες στην περιοχή της Φθιώτιδας, αυτά αφορούν κυρίως τον τομέα των μεταφορών, όπως το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο. Όχι ότι δεν χρειάζονται αυτά τα έργα.

Όμως δεν πρέπει να αποκρύψουμε το γεγονός ότι οι υποδομές αυτές κατασκευάστηκαν, κυρίως για να εξυπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου και της μεταφοράς των εμπορευμάτων τους και όχι τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και του λαού, που αδυνατούν, λόγω του κόστους διοδίων, των εισιτηρίων, των ακριβών καυσίμων κλπ, να χρησιμοποιήσουν, όπως θα ήθελαν, τις συγκεκριμένες υποδομές.

Φίλες και φίλοι,

Η επιλογή του αγώνα στο δρόμο της ανατροπής με το ΚΚΕ, προβάλει και από την εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, συνολικά από την εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Μια εμπλοκή η οποία -δυστυχώς- όσο πάει και αναβαθμίζεται!

Δεν τους έφτανε η Αλεξανδρούπολη, που έγινε βασικός κόμβος μεταφοράς στρατιωτικών δυνάμεων. Δεν έφτανε η αποστολή πολεμικού υλικού χρήσιμου για την άμυνα της χώρας. Την αποστολή των τεθωρακισμένων, το Σεπτέμβρη την αρνιόντουσαν, όταν το είχαμε αποκαλύψει… Και τώρα το βλέπουμε να υλοποιείται…

Τώρα έχουμε και την αναβάθμιση των στρατιωτικών βάσεων, αλλά και την εκπαίδευση Ουκρανών κομάντο σε διάφορα στρατόπεδα της χώρας.

Τι άλλο χρειάζεται να δούμε, να ακούσουμε, για να πούμε «φτάνει ως εδώ»; Αρκετά πια! Πρέπει να σταματήσει η χώρα μας να είναι ξέφραγο αμπέλι των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ! Να σταματήσει η εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο! Να κλείσουν όλες οι βάσεις του θανάτου!

Και μη μας πουν πάλι για την αλληλεγγύη που δίνουμε τώρα για να την πάρουμε πίσω όταν χρειαστεί, αν η Τουρκία μας επιτεθεί. Γιατί αυτό είναι ένα τεράστιο ψέμα που ρίχνει στάχτη στα μάτια, κι έχει αποδειχτεί με τραγικό τρόπο -ουκ ολίγες φορές- στο παρελθόν.

Χώρια που η μόνη αλληλεγγύη που βλέπουμε εμείς, τώρα είναι οι πλάτες που κάνουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στην Τουρκία. Δηλαδή στην αστική τάξη της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στις κουρδικές περιοχές της Συρίας και του Βόρειου Ιράκ. Πού τα πουλάνε λοιπόν αυτά τα παραμύθια;

Το μόνο σίγουρο είναι, πως το κουβάρι των αντιθέσεων στην περιοχή μας, περιπλέκεται ακόμη περισσότερο. Η χώρα μας εμπλέκεται στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που δεν βγάζουν άχνα για τον πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή. Παρά μόνο ψελλίζουν κάτι τετριμμένα -για ξεκάρφωμα- χωρίς προτάσεις και μέτωπα πάλης, βάζοντας τη χώρα και το λαό μας σε μεγάλους κινδύνους.

Φίλες και φίλοι

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Ξέρουμε πως πολλοί κι δω στη Λαμία, στη Φθιώτιδα, συμφωνούν μαζί μας σε όλα αυτά που λέμε. Και κατά βάθος, θέλουν αυτό που θέλουμε και μεις! Όπως, να ζήσουμε μια αξιοπρεπή ζωή με δικαιώματα, και όχι σαν σύγχρονοι σκλάβοι τον 21ο αιώνα.

Την ίδια ώρα πολλοί και πολλές ακόμα, σκοντάφτουν στο ερώτημα: «Μπορούμε»;

Εμείς οι κομμουνιστές, απαντάμε κατηγορηματικά: Ναι, μπορούμε! Και ας μην πάμε μακριά, ούτε να μιλήσουμε για όλη την Ελλάδα. Η απόδειξη βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας:

Βρίσκεται σε τούτο δω τον τόπο, που είναι ένας τόπος πλούσιος, και μιλάω για ολόκληρη την περιοχή της Φθιώτιδας, της Στερεάς. Μια περιοχή, ιδιαίτερα εύφορη με χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων, πλούσιο υδάτινο σύστημα, παράκτια ζώνη δεκάδων χιλιομέτρων, ημιορεινό και ορεινό όγκο, κατάλληλο για δενδροκαλλιέργεια και κτηνοτροφία. Μια περιοχή που έχει ορυκτό πλούτο, με γεωθερμία και πληθώρα ιαματικών πηγών, μια περιοχή με οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, λιμάνια. Μια περιοχή με μνημεία μεγάλης αρχαιολογικής και ιστορικής, πολιτιστικής σημασίας και αξίας, γνωστά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Κι όμως, παρά τις μεγάλες αυτές παραγωγικές και πολιτιστικές δυνατότητες, οι εργαζόμενοι και ο λαός της Φθιώτιδας βυθίζονται κάθε χρόνο όλο και περισσότερο στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Ο τόπος μαραζώνει και ο πληθυσμός μειώνεται. Η Φθιώτιδα έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης του πληθυσμού σε ολόκληρη τη χώρα μετά την τελευταία απογραφή.

Μια σημαντική αγροτική και κτηνοτροφική περιοχή, όπως η Φθιώτιδα, η οποία θα μπορούσε να αποφέρει ικανοποιητικό εισόδημα στους αγρότες και στις οικογένειες τους. Να κρατάει τα νέα παιδιά στον τόπο τους, να παράγουν, να δημιουργούν τις οικογένειές τους, αντί να τα υποχρεώνει να ξενιτεύονται με το ζόρι.

Μια περιοχή, η οποία, αντί να παράγει ποιοτικά και φθηνά αγροτικά προϊόντα ώστε να λύσει και το διατροφικό πρόβλημα της χώρας, ξεκληρίζει βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους.

Ενώ όσοι κατάφεραν να επιβιώσουν από την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που οδηγεί την γεωργική παραγωγή σε όλο και λιγότερα χέρια, “τσακίζονται” καθημερινά από το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής, τη φορολογία, τους εμπόρους και τους επιχειρηματικούς ομίλους που θησαυρίζουν σε βάρος τους. Ενώ τα αναγκαία έργα υποδομής για τον αγροτικό τομέα, όπως αναδασμοί και δίκτυα άρδευσης, είτε δεν προκηρύσσονται ποτέ, είτε καρκινοβατούν για δεκαετίες.

Η απόδειξη λοιπόν, για τις μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες του τόπου μας, είναι μπροστά στα μάτια μας. Τις αναδεικνύουν καθημερινά με τον μεγαλειώδη αγώνα τους, που έγινε «φάρος» για τους εργάτες όλων των κλάδων σε όλη τη χώρα, οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ, οι οποίοι ανέδειξαν ότι αυτή η στρατηγικής σημασίας επιχείρηση, είναι ένας πραγματικός θησαυρός.

Είναι οι ίδιοι οι εργάτες που απέδειξαν πως στα εργατικά χέρια η σκουριά γίνεται χρυσός. Να, λοιπόν, γιατί πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα αυτό το έγκλημα της κυβέρνησης στη ΛΑΡΚΟ. Γιατί εκτός των άλλων, αυτό το έγκλημα θα έχει τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο στην περιοχή της Λοκρίδας και συνολικότερα στην Φθιώτιδα, ενώ υπαρκτός είναι ο κίνδυνος να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η ανεργία, που ήδη στη Φθιώτιδα βρίσκεται πάνω από 20%.

Την ίδια στιγμή, μικρές βιοτεχνίες και παραγωγοί της περιοχής, πιέζονται από τον ανταγωνισμό των μονοπωλιακών ομίλων και οδηγούνται στο κλείσιμο, ενώ ανάλογη εικόνα κυριαρχεί και στον κλάδο του εμπορίου.

Για όλα αυτά βέβαια, υπάρχει αιτία, υπάρχει ένοχος και έχει ονοματεπώνυμο: Είναι η πολιτική διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, που η μία δίνει την αντιλαϊκή σκυτάλη στην επόμενη, για να τρέξουν τα συμφέροντα των λίγων του κεφαλαίου στον καπιταλιστικό ανταγωνιστικό δρόμο εξέλιξης μέσα σε αυτή τη ζούγκλα. Κι αυτός ο δρόμος αποδεικνύεται, ότι όσο πιο πλατύς γίνεται για τα κέρδη του κεφαλαίου τόσο πιο πολύ στενεύει για τις ανάγκες και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, του λαού. Κι όλα τα υπόλοιπα, ότι δήθεν υπάρχει καπιταλιστική ανάπτυξη, από την οποία μπορούμε να ωφεληθούμε τάχα όλοι -λαός και Κολωνάκι- είναι μόνο για να κοροϊδεύουν το λαό…

Όλα αυτά τα ιδεολογήματα και οι καινοφανείς θεωρίες της μπαρούφας που επιστρατεύουν εναλλάξ, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, δεν αντέχουν σοβαρής κριτικής, όλοι πλέον ξέρουν ότι αυτά που λένε αυτοί είναι για τη Δευτέρα Παρουσία, δεν πρόκειται να συμβούν, ούτε στον αιώνα τον άπαντα.

Αυτό που μπορεί να συμβεί και γι’ αυτό παλεύουμε σήμερα για να ανοίξουμε αυτό τον δρόμο, είναι αυτοί που παράγουν όλο τον πλούτο, η εργατική τάξη, ο λαός, να μπορούν και να καρπώνονται αυτόν τον πλούτο. Αυτό πρέπει να γίνει για να απολαμβάνουμε σήμερα σύγχρονες πραγματικές ανάγκες. Και μπορούμε. Δεν είναι ουτοπία! Θέλει άλλο οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό, πολιτιστικό πρόγραμμα, ριζικά διαφορετικό από αυτό που προβάλουν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Ένα τέτοιο σύγχρονο, ρεαλιστικό, επεξεργασμένο πρόγραμμα που πατάει στις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας, αξιοποιεί το εργατικό επιστημονικό δυναμικό της, που δίνει απάντηση στο κρίσιμο ζήτημα: ο λαός, η νεολαία αυτού του τόπου, να ζήσει όπως τους αξίζει, όπως ορίζει η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, έχει μόνο το ΚΚΕ!

Φίλες και φίλοι

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Δε χρειαζόταν να μας το πει ο Μητσοτάκης πως «μύρισαν εκλογές». Το χούμε καταλάβει. Άλλωστε ήδη έχουν αρχίσει τα διλήμματα και οι υποσχέσεις. Έχουν αρχίσει οι κορδέλες και τα συγγνώμη, οι ψεύτικες ελπίδες ξανά. Μόνο που το καλάθι των υποσχέσεων όλων τους, είναι πλέον πολύ μικρό, ακόμα πιο μικρό και από το καλάθι του νοικοκυριού που διαφημίζει ο Γεωργιάδης ως ντίλερ των αλυσίδων σούπερ μάρκετ…

Τι ζητάει ο Μητσοτάκης; «Άλλη μια πλήρη θητεία για να αλλάξει πορεία η χώρα», λέει. Φανταστείτε! Αν μέσα σε σκάρτα τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση της νέας ΝΔ, πέρασε τόσους αντιλαϊκούς νόμους στην παιδεία, στην υγεία, στην ασφάλιση, στα λαϊκά δικαιώματα, νόμους κομμένους και ραμμένους στα μέτρα των κερδών του κεφαλαίου, φανταστείτε τι έχει να περάσει στα επόμενα, αν ο λαός τους δώσει λευκή επιταγή και δεν τους κόψει τη φόρα, δεν τους κοντέψει κι αυτούς και τους άλλους πολύ.

Γιατί αυτό αφορά, συνολικά το πολιτικό προσωπικό της άρχουσας τάξης, όσους κυβέρνησαν κι έγιναν πρωθυπουργοί, υπουργοί, παρατρεχάμενοι μιας αδίστακτης εξουσίας.

Και μέσα εδώ ο λαός πρέπει να βάλει και τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και το Βαρουφάκη (που ήταν υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ) και το Βελόπουλο (που ήταν στο ΛΑΟΣ συγκυβερνώντας με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τότε), αφού τα συμφέροντα αυτής της άρχουσας τάξης θα «τρέξουν» κι αυτοί, είτε με το «καλό» είτε με το «άγριο», είτε με το καρότο είτε με το μαστίγιο. Έχει μεγάλη πείρα η σοσιαλδημοκρατία και οι παρατρεχάμενοί της στη χώρα μας και από τα δύο. Και όντως είναι πολύ αμαρτωλή κυρία η ελληνική σοσιαλδημοκρατία, ιδιαίτερα από τότε που ζήλεψε όλα τα χούγια της Ευρωπαίας αδελφής της…

Φίλες και φίλοι,

Δεν θα αρχίσουμε να απαριθμούμε τους αντιλαϊκούς νόμους της πρώτης θητείας αυτής της κυβέρνησης της ΝΔ, γιατί δεν φτάνει ούτε μία ούτε δυο ομιλίες για να το κάνουμε. Όμως εμείς θυμόμαστε έναν προς έναν όλους τους νόμους τους. Γιατί εμείς, αυτούς τους αντιλαϊκούς νόμους τους αποκαλύψαμε, τους καταψηφίσαμε, τους αντιπαλέψαμε και συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις να το κάνουμε.

Σε αντίθεση φυσικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, που ψήφισε πολλούς από αυτούς τους νόμους, τους πιο εμβληματικούς για το κεφάλαιο. Κι όταν δεν τους ψήφιζε, έλεγε το γραφικό, «θα λογαριαστούμε μετά».

Όμως εμείς με την αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ λογαριαζόμαστε κάθε μέρα! Μέσα στους χώρους δουλειάς ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία για να μην εφαρμοστεί ο νόμος Χατζηδάκη που ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση λέει ότι θα τον καταργήσει, ξεχνώντας να αναφέρει ότι πρώτα ψήφισε τα μισά του άρθρα και τον εφαρμόζει σε μια σειρά χώρους, με τους συνδικαλιστές και τα στελέχη του, πειθήνιους στα μεγάλα αφεντικά και στους «νόμους» τους.

Λογαριαζόμαστε κάθε μέρα στους χώρους της εκπαίδευσης, δίπλα στους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές, στους φοιτητές, για να μην περάσουν οι εκβιασμοί της Κεραμέως. Για να καταργηθεί η πανεπιστημιακή αστυνομία, όταν ο Τσίπρας μας έλεγε δημόσια, ότι «δεν χρειάζονται εντάσεις», λες και οι νόμοι καταργούνται από μόνοι τους και χωρίς αγώνα και σύγκρουση με την αδικία.

Λογαριαζόμαστε κάθε μέρα στις πόλεις και στις γειτονιές για να μην κοπεί το ρεύμα σε κανένα λαϊκό σπίτι. Για να μην πεταχτεί στο δρόμο καμιά λαϊκή οικογένεια που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ της υπέγραψε πρώτη τον… πλειστηριασμό και η ΝΔ τώρα υπογράφει την… έξωση.

Με την αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ -είτε με επικεφαλής το Μητσοτάκη είτε χωρίς αυτόν γιατί έχει κι άλλους η αστική τάξη στο περίμενε- εμείς έχουμε ανοιχτούς λογαριασμούς στους δρόμους του αγώνα, για να μην επιβληθεί σιωπητήριο στους εργαζόμενους, στο λαό. Και τα καταφέρνουμε.

Με πείσμα, υπομονή, και αντοχή τα έχουμε καταφέρει να υπάρχουν εστίες αντίστασης, να ενώνονται σε ένα μεγάλο μέτωπο εργαζόμενοι από πολλούς κλάδους που σηκώνουν κεφάλι. Τα καταφέραμε και η πρώτη απάντηση δόθηκε με την απεργία της 9ης Νοέμβρη, και ήταν ηχηρή, παντού σε όλη την Ελλάδα.

Και συνεχίζουμε, γιατί ξέρουμε καλά πως η αλλαγή πορείας της χώρας που υπόσχεται ο Μητσοτάκης, δεν πρόκειται να εξασφαλίσει αλλαγή πορείας προς το καλύτερο στη ζωή των εργατών, των βιοπαλαιστών αγροτών και των μικροεπαγγελματιών.

Αλλαγή πορείας προς το καλύτερο μόνο για τα κέρδη των λίγων, των εκμεταλλευτών, του κεφαλαίου υπόσχεται να εξασφαλίσει κι αυτό πρέπει να το έχουν κατά νου, όσοι σκέφτονται να στηρίξουν ξανά τη ΝΔ.

Να το έχουν κατά νου οι εργάτες, οι άνθρωποι του μόχθου που τώρα πρέπει να βάλουν μπροστά τα δικά τους ταξικά συμφέροντα. Να στηρίξουν αυτούς που βρίσκονται δίπλα τους, αυτούς που όταν τους ρωτάνε «ποια είναι η πιο αξιόπιστη δύναμη;» απαντούν: Το ΚΚΕ.

Να μην εμπιστευτούν ξανά δυνάμεις που τους έχουν διαψεύσει, που τώρα προεκλογικά ο Μητσοτάκης τους λέει ότι «μύρισε εκλογές για να κάνει αλλαγές, αφού θέλει ακόμα μια τετραετία» και ο Τσίπρας του ανταπαντάει ότι «η κοινωνία μύρισε ελπίδα για αλλαγή». Φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά περίδρομο…

Κι εμείς, κι εδώ από τη Λαμία, θέλουμε να ρωτήσουμε όλους τους απλούς, προοδευτικούς ανθρώπους που στηρίζουν ακόμα τον ΣΥΡΙΖΑ… Όχι, απαραίτητα, γιατί τον εμπιστεύονται, αλλά γιατί δεν βλέπουν ή δεν μπορούν να δουν ακόμα ότι έχουν και άλλη επιλογή. Θέλουμε να ρωτήσουμε λοιπόν:

– Από πότε η ελπίδα και το δίκιο, χωράει στους νόμους της ΝΔ που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στη Βουλή; Νόμοι, οι οποίοι βέβαια, θα εφαρμόζονται και μετά τις εκλογές, όποιος κι αν είναι στην κυβέρνηση με ή χωρίς συνεταίρο.

– Από πότε χωράει το δίκιο κι η ελπίδα στις συμφωνίες με τους Αμερικάνους για τις βάσεις, τις ΝΑΤΟϊκές συμφωνίες που ο Τσίπρας έχει τιμή του και καμάρι του;

– Από πότε η ελπίδα κατεβάζει τις απαιτήσεις των εργαζομένων, του λαού… στο πάτωμα, προσπαθεί να τις στριμώξει στα όρια και στις αντοχές της καπιταλιστικής οικονομίας, δηλαδή αν και όποτε το επιτρέψουν τα κέρδη των καπιταλιστών, δηλαδή ποτέ;

– Από πότε η ελπίδα ταυτίζεται με την περιβόητη «κοινωνική συνοχή», την οποία υπόσχεται ότι θα εξασφαλίσει, όπου σταθεί και όπου βρεθεί ο Τσίπρας; Δηλαδή να μην κουνιέται φύλλο, για να μην απειληθεί δήθεν η σταθερότητα του συστήματος;

Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει. Η ελπίδα παραμένει ζωντανή, δυναμώνει, μόνο όσο δυναμώνουν οι αγώνες που βάζουν στο στόχαστρο όλες τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις, το μεγάλο κεφάλαιο και τα συμφέροντά του, το ίδιο το σάπιο σύστημα.

Όσο μεγαλώνει η αστάθεια για το αστικό πολιτικό σύστημα, όσο δημιουργούνται ρωγμές, γιατί τίποτα δεν είναι ακίνητο, τόσο μπορεί να δυναμώνει και η ελπίδα των εργαζομένων, του λαού ότι κάτι μπορούμε να ανακόψουμε, κάτι μπορούμε να κερδίσουμε, ότι μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο για την πραγματική αλλαγή που έχει ανάγκη ο λαός και ο τόπος, με το λαό να κάνει κουμάντο στην κοινωνία και στην οικονομία.

Φίλες και φίλοι

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Όλο και περισσότεροι εργάτες και εργάτριες, άνθρωποι της βιοπάλης, γυναίκες και νέα παιδιά των λαϊκών οικογενειών και δω στη Λαμία, στη Φθιώτιδα, ακριβώς επειδή κάνουν καθημερινά αυτή τη σύγκριση ανάμεσα στα πεπραγμένα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ -και στις θητείες τους ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση- χωρίς να αφήνουν απέξω και το ΠΑΣΟΚ.

Στο ερώτημα “ποιος από τους σημερινούς ή αυριανούς επίδοξους κυβερνώντες μπορεί να δώσει απάντηση στα λαϊκά προβλήματα;” Απαντούν, χωρίς δεύτερη κουβέντα: ΚΑΝΕΝΑΣ! Είναι οι ίδιοι που σε ένα μεγάλο ποσοστό -στις ίδιες δημοσκοπήσεις- στο ερώτημα αν θα ψηφίζατε το ΚΚΕ, σε ένα μεγάλο ποσοστό, περίπου στο 23%, δηλαδή 1 στους 4, απαντούν ΝΑΙ.

Τώρα πως γίνεται 1 στους 4 να απαντά πως θα ψήφιζε το ΚΚΕ, αλλά το ΚΚΕ στις δημοσκοπήσεις να το δείχνουν στο 5,5%, το συζητάμε… Βέβαια, απλά το αναφέρω. Οφείλω να πω, ότι δεν μας απασχολεί ιδιαίτερα αφού γνωρίζουμε πολύ καλά ότι είναι εργαλείο μιας εχθρικής προπαγάνδας στα πλαίσια της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και των αστικών βουλευτικών εκλογών, προσπάθειας κατευθυνόμενης χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ακριβώς γιατί φοβούνται την δυναμική που αναπτύσσει ή ακόμα περισσότερο να αναπτύξει το ΚΚΕ μέσα στο λαό και τη νεολαία, στο κίνημά τους.

Αυτό όμως που πρέπει να συζητήσουμε τώρα, πρόσωπο με πρόσωπο με όλο αυτό τον κόσμο, που τον ξέρουμε στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στις πόλεις και τα χωριά και εδώ στη Λαμία, στη Φθιώτιδα, είναι πως η σκέψη και η γενική συμφωνία και εκτίμηση, πρέπει να γίνει απόφαση και η απόφαση πράξη.

Η σκέψη να στηρίξουν το ΚΚΕ γιατί εκτιμούν τη μαχητικότητα, τη συνέπεια, την αξιοπιστία του, τώρα πρέπει να αρχίσει να γίνεται απόφαση. Κι αυτή η απόφαση να γίνει πράξη, δηλαδή δράση, συμπόρευση και ενίσχυση του ΚΚΕ παντού, σε όλες τις καθημερινές μάχες και στις εκλογές.

*Βίντεο από 902.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

«Σέλωμα» στον Κίσσαβο: Απ΄εκεί ψηλά αγναντεύουμε θάλασσα, Πλαταμώνα, αλλά και Όλυμπο

Ο Φεβρουάριος προσφέρεται για μικρές αποδράσεις στην Π.Ε. Λάρισας. Ακόμη και λίγες ώρες είναι αρκετές …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *