Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Δ. Κουτσούμπας από Μαλεσίνα: “Να αποδοθούν οι ευθύνες, να μην αφήσουμε να συγκαλυφθεί αυτό το έγκλημα”

Η  ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα σε σύσκεψη στη Μαλεσίνα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μίλησε (10/3/2023) σε σύσκεψη στη Μαλεσίνα Φθιώτιδας, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, αλλά και στα προβλήματα των κατοίκων της περιοχής.

Παρευρέθηκαν ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Φθιώτιδας.

Την σύσκεψη άνοιξε με παρέμβαση του ο Παναγιώτης Πολίτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιος βουλευτής Φθιώτιδας και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Παύλος Ορκόπουλος, ηθοποιός και υποψήφιος βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών.

Ακολουθούν σημεία της ομιλίας του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα:

“Να αποδοθούν οι ευθύνες, να μην αφήσουμε να συγκαλυφθεί αυτό το έγκλημα”

Οι τεράστιες, οι πρωτοφανείς για τα τελευταία χρόνια, κινητοποιήσεις που συνεχίζονται, οι εκατοντάδες χιλιάδες απεργοί της Τετάρτης, το ξέσπασμα και το πείσμα της νεολαίας, των μαθητών και των φοιτητών σε όλη την Ελλάδα, αλλά και εδώ στη Φθιώτιδα, μας γεμίζουν ελπίδα και αισιοδοξία.

Όλοι όσοι απεργούν, διαδηλώνουν, όσοι συμμετέχουν στις πολύμορφες πρωτοβουλίες στα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τους χώρους δουλειάς, γίνονται πραγματικά η φωνή των νεκρών της τραγωδίας στα Τέμπη. Οι αγώνες αυτοί είναι η μόνη εγγύηση για να μην ξεχαστεί το έγκλημα, για να αναδειχθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι, για να αλλάξει επιτέλους κάτι και να μην υπάρξει άλλο παιδί που θα χαθεί τόσο άδικα εν έτει 2023.

Σε ό,τι μας αφορά θα κάνουμε τα πάντα, ώστε η οργή και η αγανάκτηση να γίνουν ανυποχώρητος αγώνας ενάντια στον πραγματικό υπαίτιο. Γιατί δεν φταίει η κακιά η ώρα, ούτε η κακιά η χώρα, φταίει το καπιταλιστικό κέρδος και όσοι κυβέρνησαν αυτή τη χώρα.

Ξέρουμε βέβαια πως πολλοί και διάφοροι, έχουν ανησυχήσει από τις κινητοποιήσεις, γιατί, λένε, οι «ευθύνες διαχέονται σε όλο το πολιτικό σύστημα» και υπάρχει «κίνδυνος να ενισχυθεί η αντισυστημική στάση και ψήφος».

Αυτό που φοβούνται, είναι αυτό ακριβώς που πρέπει να γίνει! Γιατί, όντως, ευθύνες έχουν όλοι όσοι κυβέρνησαν μέχρι σήμερα και, όντως, η βασική ευθύνη βαραίνει το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης που όλοι τους υπηρετούν. Γιατί είναι σύστημα που βάζει την ανθρώπινη ζωή στη ζυγαριά του «κόστους – οφέλους».

Τώρα η οργή γίνεται αγώνας και έτσι πρέπει να συνεχίσει. Αγώνας, όμως, που “θα τους πάρει και θα τους σηκώσει” κι αυτούς και τις κυβερνήσεις τους και το κράτος τους, συνολικά, το σάπιο και διεφθαρμένο σύστημά τους. Αυτό πρέπει να κατασταλάζει στη σκέψη, αλλά και στη δράση του καθένα και της καθεμιάς.

Ας μην ελπίζει, λοιπόν, η κυβέρνηση της ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης ότι θα αποφύγει την καταδίκη, επειδή όπως φαίνεται μεταθέτει τις εκλογές για το Μάη. Δεν έχουν τόσο κοντή μνήμη ο λαός και η νεολαία μας.

Ακριβώς γι’ αυτό, ας μην ελπίζουν όμως και οι άλλοι, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ότι θα τη βγάλουν καθαρή. Όλοι τους είναι ένοχοι, και ας παριστάνουν τώρα τους ανήξερους. Γιατί όλοι τους, με σημαία την πολιτική της απελευθέρωσης, οδήγησαν βήμα – βήμα στο να φτάσουμε σήμερα σ’ αυτό το προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Γι’ αυτό, ας μην ονειρεύονται, πως θα τη βγάλουν καθαρή. Και ότι οι εκλογές θα λειτουργήσουν ως βαλβίδα αποσυμπίεσης της λαϊκής οργής και της δυσαρέσκειας που έχει μαζευτεί τα τελευταία χρόνια και πυροδοτείται τώρα από το έγκλημα στα Τέμπη.

Για το ΚΚΕ, αντίθετα, οι εκλογές θα αποτελέσουν μια ευκαιρία, ώστε αυτή η δυσαρέσκεια να αποκτήσει ακόμη πιο αγωνιστικά, αυθεντικά και γνήσια ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά. Η ενίσχυση του ΚΚΕ θα είναι η καλύτερη εγγύηση για αυτό!

Είμαστε ξανά εδώ στη Λοκρίδα, στο Κεφαλοχώρι της περιοχής της ΛΑΡΚΟ, στη Μαλεσίνα. Κι εμείς και εσείς, και σε όλη την Ελλάδα, είμαστε οργισμένοι απέναντι σε αυτούς που κυβέρνησαν διαχρονικά.

Είμαστε οργισμένοι απέναντι στην πολιτική που συνειδητά εφάρμοσαν όλοι αυτοί με κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή, την πολιτική της απελευθέρωσης, των ιδιωτικοποιήσεων, του ανταγωνισμού, της «ανόδου» -όπως λένε- «των δεικτών ανάπτυξης»! Με την πολιτική τους, όλοι τους, μας οδήγησαν στο έσχατο: Παιδιά που δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους, γονείς που δε θα ξαναδούν ποτέ το «βλαστάρι» τους, νέοι που διψούν να κυνηγήσουν τα όνειρά τους και γονείς που μοχθούν καθημερινά για να τους βοηθήσουν σε αυτό το ταξίδι, δικαιολογημένα τρομοκρατήθηκαν.

Σήμερα, λοιπόν, πρέπει να απαιτήσουμε το «μαχαίρι να φτάσει στο κόκκαλο». Να αποδοθούν οι ευθύνες, να μην αφήσουμε να συγκαλυφθεί αυτό το έγκλημα. Μαζικά να αγωνιστούμε και να εξασφαλίσουμε τα παιδιά όλου του κόσμου να φτάνουν πάντα στο προορισμό τους, να πραγματοποιούν τα όνειρά τους. Να διεκδικήσουμε εργασία, μισθούς και δικαιώματα που να μπορούμε να καλύψουμε με αξιοπρέπεια τις ανάγκες μας. Ασφάλεια στην εργασία και στη καθημερινότητα των οικογενειών μας. Ναι, αυτό μπορεί να γίνει σήμερα, το 2023, κι αυτό θα γίνει. Θα φροντίσουμε εμείς γι’ αυτό, με την ανυποχώρητη δράση μας.

Γνωρίζουμε ότι έχουμε έρθει σε μία περιοχή που έχει πληρώσει με νεκρούς την πολιτική που εφάρμοσαν μέχρι σήμερα όλες οι κυβερνήσεις. Γνωρίζουμε, ότι είμαστε σε μία περιοχή που έχει ακούσει διάφορα όλα αυτά τα χρόνια, για να περάσει χωρίς αντιδράσεις αυτή η πολιτική.

 

“Τα ίδια για τους σιδηροδρόμους έλεγαν και για τη ΛΑΡΚΟ”

Για σκεφτείτε τι έλεγαν τόσα χρόνια οι κυβερνώντες και τα παπαγαλάκια τους για να προχωρήσει η πολιτική της απελευθέρωσης και της ιδιωτικοποίησης στους σιδηροδρόμους: Ότι «ο σιδηρόδρομος είναι ζημιογόνος», ότι «οι εργαζόμενοι είναι κρατικοδίαιτοι», ότι «πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί γιατί πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος», ότι «με την ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων θα γίνουν επενδύσεις και θα έχουμε ασφαλή τρένα με φθηνό εισιτήριο», ότι «θα έρθει ανάπτυξη και θα ανοίξουν θέσεις εργασίας».

Μήπως σας θυμίζει κάτι όλο αυτό; Γιατί περίπου τα ίδια έλεγαν και λένε για τη ΛΑΡΚΟ: Ότι «η ΛΑΡΚΟ είναι ζημιογόνα, ένα βαρέλι δίχως πάτο», ότι «οι εργαζόμενοι είναι κακομαθημένοι και καλοπληρωμένοι, κάθονται και πληρώνονται, μένουν στους οικισμούς της και έχουν ψυγειοκαταψύκτες», ότι «η ΛΑΡΚΟ πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί για να απαλλαγεί ο Έλληνας φορολογούμενος», ότι «οι επενδυτές θα εκσυγχρονίσουν τις απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις, θα τη λειτουργήσουν με ασφάλεια στην εργασία και σεβασμό στο περιβάλλον», ότι «θα έρθει ανάπτυξη με θέσεις εργασίας».

Παρακάτω: Τι λένε τώρα, που με την πολιτική τους φτάσαμε να μετράμε αθώα θύματα, νέα παιδιά; Ότι «φταίει ο σταθμάρχης, είναι ανθρώπινο λάθος», ότι «θα αποδοθούν ευθύνες και θα είμαστε δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων», ότι «θα κάνουμε ριζικές αλλαγές για να μην υπάρξουν άλλοι».

Μήπως κι αυτά σάς θυμίζουν κάτι; Σίγουρα. Γιατί τα ίδια λένε τόσα χρόνια και για τα εγκλήματα στη ΛΑΡΚΟ, στον Λάτζη, που προχθές η καμινάδα του ξαναέβγαζε μαύρο καπνό ρυπαίνοντας τον αέρα, σε όλους τους τόπους δουλειάς: «Ανθρώπινο λάθος. Οι εργαζόμενοι έχουν αναπτύξει μια κουλτούρα εξοικείωσης με τον κίνδυνο και δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας. Θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, θα πάρουμε μέτρα για να μην ξανασυμβεί. Θα στηρίξουμε την οικογένεια του θύματος»

Μάλιστα, «στέκονται τόσο δίπλα» στις οικογένειες των θυμάτων που για την ΛΑΡΚΟ ψήφισαν να τους δώσουν μέχρι 100.000 ευρώ, λιγότερα δηλαδή και από αυτά που παίρνει ένας διορισμένος (από τους ίδιους) «τεχνοκράτης» μόνο μέσα σε ένα χρόνο! Τόσο κοστολογούν την ανθρώπινη ζωή.

Και στους σιδηροδρόμους και στη ΛΑΡΚΟ, στις καταγγελίες των εργαζομένων, απαντούσαν με τον ίδιο τρόπο: Στους σιδηροδρομικούς απαντούσαν ότι «δυσφημίζουν την εταιρεία» και στις καταγγελίες των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ έλεγαν ότι «μη μιλάτε για τα προβλήματά σας, θα κλείσει η εταιρεία».

Στη ΛΑΡΚΟ και σε όλα τα εγκλήματα που γίνονται στους χώρους δουλειάς, τούς είναι εύκολο να αποδώσουν την ευθύνη στο θύμα, αφού είναι ένας και δεν μπορεί πια να μιλήσει. Και όταν δεν τα καταφέρνουν, μετακινούν την ευθύνη μία βαθμίδα παραπέρα: Στο συνάδελφο, στον «σταθμάρχη της ΛΑΡΚΟ», στον επικεφαλής του πόστου εργασίας σε οποιαδήποτε εργασία και υπηρεσία. Όμως «η φωνή των νεκρών ακούγεται» μέσα από την δική σας φωνή.

Και το ΚΚΕ αταλάντευτα είναι εδώ, δίπλα σας. Για να δυναμώσει αυτή τη φωνή, να τη μεταφέρει σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το σύνθημα “το έγκλημα αυτό δε θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε η φωνή” που ακούγεται αυτές τις μέρες σε όλη την Ελλάδα, ισχύει στο ακέραιο και για τους νεκρούς της ΛΑΡΚΟ.

Ναι, δεν ξεχνάμε και δεν θα ξεχάσουμε τους 80 νεκρούς της ΛΑΡΚΟ, τους εκατοντάδες υπόλοιπους που «έφυγαν» από επαγγελματικές ασθένειες, τους σακατεμένους. Ναι, δεν θα ξεχαστεί το έγκλημα στα Τέμπη, τα εγκλήματα σε κάθε τόπο δουλειάς, το έγκλημα στο Μάτι, στην Μάνδρα Αττικής, στους σεισμούς, στην πανδημία που και η Μαλεσίνα πλήρωσε με πολλούς νεκρούς και με άλλους τόσους συνανθρώπους μας που κληρονόμησαν προβλήματα υγείας.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Βραβεύσεις της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Για την εκπαιδευτική καινοτομία “Ακαδημία Ψηφιακών Δεξιοτήτων”   Βραβεύσεις για την εκπαιδευτική καινοτομία “Ακαδημία Ψηφιακών …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *