Παρασκευή , 2 Ιουνίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Δ. Κουτσούμπας: “Μόνο το ΚΚΕ είναι εγγύηση για την υπεράσπιση του λαού μέσα και έξω από τη Βουλή”

 

Η ομιλία του Γ.Γ. του ΚΚΕ κ. Δημήτρη Κουτσούμπα στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών

 

 

«Μόνο το ΚΚΕ αποτελεί πραγματική εγγύηση για την ανάπτυξη μαζικών, ουσιαστικών, αποφασιστικών αγώνων για την υπεράσπιση του λαού έξω και μέσα στη Βουλή», τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στη συζήτηση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

«Συνηθίζεται όλες οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις στην τελευταία συνεδρίαση της Βουλής πριν από τις εκλογές, να κλείνουν τις εκκρεμότητες τους. Προφανώς η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Αυτό τον χαρακτήρα άλλωστε έχει και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών», είπε στην αρχή της τοποθέτησης του.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας υπογράμμισε πως πρέπει να γίνουν δεκτές οι τροπολογίες του ΚΚΕ, σημειώνοντας πως πρέπει «να ασχοληθούμε με τις πραγματικές εκκρεμότητες». Εστίασε στην τροπολογία που προβλέπει την καταβολή έκτακτου οικονομικού επιδόματος στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, καθώς και στην τροπολογία του ΚΚΕ που δίνει την δυνατότητα στους εποχικούς εργαζόμενους του τουρισμού να ψηφίσουν στον τόπο που εργάζονται.

Υπενθύμισε επίσης πως αυτή την τετραετία, το ΚΚΕ κατέθεσε δεκάδες προτάσεις νόμου και τροπολογίες για την ανακούφιση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, απαριθμώντας τις κυριότερες από αυτές. Όπως είπε, όλες τις απέρριψε η κυβέρνηση, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν τις στήριξαν γιατί συγκλίνουν στα κρίσιμα ζητήματα. Συμπλήρωσε δε πως αυτές οι συγκλίσεις αποτυπώνονται και στα ψηφοδέλτια που ανακοινώνουν αυτά τα κόμματα.

«Η δράση των φασιστικών, ναζιστικών εγκληματικών μορφωμάτων, με όποιο μανδύα και αν αυτά εμφανίζονται, δεν είναι απλά μια εκκρεμότητα που κλείνει με νομοθετικές ρυθμίσεις, και μάλιστα γενικευμένα αντιδραστικές και επικίνδυνες για το δρόμο που ανοίγουν, στεγάζοντας από την ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων, μέχρι την ποινικοποίηση εργατικών – λαϊκών αγώνων, ριζοσπαστικών, προοδευτικών κομμάτων όπως έχει γίνει και σε άλλα κράτη της ΕΕ», σημείωσε, αναφερόμενος στην τροπολογία που υποτίθεται βάζει «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη. «Αυτά τα μορφώματα αντιμετωπίζονται τελικά και ουσιαστικά από τον ίδιο το λαό, από το κίνημα του, ο οποίος μπορεί πραγματικά με τη δράση του να τα στείλει στον αγύριστο σημαδεύοντας πρώτα απ’ όλα το σάπιο σύστημα που τα γεννά», πρόσθεσε.

Παραθέτουμε ολόκληρη την ομιλία:

Συνηθίζεται όλες οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις στην τελευταία συνεδρίαση της Βουλής πριν από τις εκλογές, να κλείνουν τις εκκρεμότητες τους. Προφανώς η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Αυτό τον χαρακτήρα άλλωστε έχει και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Και παρότι δεν πήρα κυρίως τον λόγο για να επαναλάβω τη θέση μας για το εγκληματικό μόρφωμα της ΧΑ, που τώρα βγήκαν και ανοικτοί υποστηρικτές της, παριστάνοντας μάλιστα τους λαγούς, δικαστικοί από την ανώτατη δικαιοσύνη, όμως δεν μπορώ να το αφήσω ασχολίαστο, αφού το φέρατε κι αυτό το ζήτημα ως εκκρεμότητα της τελευταίας στιγμής.

Γιατί εμείς θεωρούμε ότι η δράση των φασιστικών, ναζιστικών, εγκληματικών μορφωμάτων, με όποιο μανδύα κι αν αυτά εμφανίζονται, δεν είναι απλά μια εκκρεμότητα που κλείνει με νομοθετικές ρυθμίσεις και μάλιστα γενικευμένα αντιδραστικές κι επικίνδυνες για τον δρόμο που ανοίγουν, στεγάζοντας από την ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων μέχρι την ποινικοποίηση των εργατικών – λαϊκών αγώνων, ριζοσπαστικών προοδευτικών κομμάτων, όπως έχει γίνει και σε άλλα κράτη της ΕΕ, γιατί όλα αυτά αποτελούν και κατευθύνσεις της ΕΕ.

Και φυσικά προκύπτουν και ορισμένα ερωτήματα:

Για ποιο λόγο η κυβέρνηση χρειάστηκε να νομοθετήσει τρεις φορές για το ζήτημα αυτό και μάλιστα η τελευταία λίγο πριν κλείσει η βουλή; Σήμερα δηλαδή. Ήταν θέμα προχειρότητας, όπως την κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ;

Όχι απαντάμε. Ήταν συνειδητή επιλογή για να συντηρείται μια τέτοια συζήτηση, «ότι δήθεν όποιος δεν είναι με τα νομοθετικά μέτρα της κυβέρνησης κλείνει το μάτι στη ΧΑ», «ότι πρόκειται -δήθεν- για αντισυστημική ψήφο», που τελικά ρίχνει νερό στο μύλο των μορφωμάτων.

Πολύ περισσότερο που τίποτε δεν αποτρέπει την ύπαρξη κομμάτων με καμουφλαρισμένο πρόσωπο – και πιθανά χωρίς κανένα καταδικασμένο στις γραμμές τους – να χύνουν το ρατσιστικό και εθνικιστικό, φασιστικό δηλητήριο τους μια χαρά. Και να είναι μάλιστα και πιο «χρήσιμοι» στο αστικό πολιτικό σύστημα, αφού δεν είναι τόσο ξεφωνημένοι φασίστες όπως η ΧΑ και οι παραφυάδες αυτής, οι εγκληματίες.

Δεν έχει γίνει στο παρελθόν με διάφορα ακροδεξιά κόμματα; Όπως το ΛΑΟΣ που συγκυβέρνησε με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ; Όπως οι ΑΝΕΛ που ήταν στην ίδια κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ; Όλοι αυτοί οι καραμπινάτοι προβοκάτορες κατά περιόδους και συγκεκριμένες στιγμές εναντίον του λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος τι ήταν;

Τι γίνεται σήμερα σε εργατικά κέντρα ή δήμους που σεσημασμένοι ακροδεξιοί και φασίστες – με το μανδύα του ανεξάρτητου – συμπράττουν με εκπροσώπους της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ;

Γι’ αυτό επιμένουμε ότι αυτά τα μορφώματα αντιμετωπίζονται τελικά και ουσιαστικά από τον ίδιο τον λαό και το κίνημά του, ο οποίος μπορεί πραγματικά με τη δράση του να τα στείλει στον αγύριστο σημαδεύοντας πρώτα απ΄ όλα το ίδιο το σάπιο σύστημα που τα γεννά. Γιατί είναι σάρκα από τη σάρκα του συστήματος που όλοι εσείς εδώ μέσα υπηρετείτε. Κι απόδειξη γι αυτό αποτελεί η προσπάθεια του καταδικασμένου ναζί Κασιδιάρη να συνεργαστεί με έναν πρώην αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος μόνο από το βιογραφικό του, φανερό και κρυφό, διαπιστώνει κανείς τις σχέσεις αυτών των ομάδων με τμήματα του κρατικού μηχανισμού.

Και το κυριότερο. Έχετε το θράσος να κουνάτε το δάχτυλο, ποιοι; Εσείς της ΝΔ που μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, μοιράζεστε την ευθύνη γιατί ενώ έχουν περάσει 8 χρόνια, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η τελεσίδικη καταδίκη της εγκληματικής Χρυσής Αυγής. Γιατί αν είχε συμβεί αυτό σήμερα δεν θα γινόταν καν αυτή η συζήτηση.

Πάμε παρακάτω… Αφού λοιπόν, η σημερινή συζήτηση έχει τον χαρακτήρα να κλείσετε εκκρεμότητες, εμείς, λοιπόν, σας λέμε να ασχοληθείτε με τις πραγματικές εκκρεμότητες που αφορούν σε κρίσιμα ζητήματα από τα οποία υποφέρει ο ελληνικός λαός και για αυτό κυρίως, πήρα το λόγο.

Κάντε δεκτές και ψηφίστε τις τροπολογίες που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ που αφορούν πραγματικά κρίσιμα ζητήματα, που αφορούν πρώτα απ΄ όλα εργαζόμενους σημαντικών κλάδων.

Φέρνουμε λοιπόν με τροπολογία, το σοβαρό ζήτημα της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ για τις γιορτές του Πάσχα, ζήτημα το οποίο έχουν θέσει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μέσω του Σωματείου τους με επιστολή τους προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.

Ξέρετε πολύ καλά ότι με τους νόμους, ελέω μνημονίων και όχι μόνο, που έχουν περάσει οι κυβερνήσεις σας διαχρονικά, αλλά και λόγω της ακρίβειας, οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ βρίσκονται σε άθλια οικονομική κατάσταση. Κι αυτό βέβαια δεν έχει συνέπειες μόνο στους ίδιους και στις οικογένειες τους αλλά και στις περιοχές γύρω από τη ΛΑΡΚΟ, σε όλη τη Φθιώτιδα. Το γνωρίζουν πολύ καλά οι υπουργοί και οι βουλευτές σας από τη Φθιώτιδα. Και μάλιστα θα πάνε πάλι εκεί να ζητήσουν την ψήφο του ελληνικού λαού, ο κ. Σταϊκούρας, ο κ. Οικονόμου, ο κ. Κοτρονιάς και άλλοι.

Το ελάχιστο λοιπόν, που έχετε να κάνετε είναι να κάνετε δεκτή την τροπολογία του ΚΚΕ και να δοθεί εδώ και τώρα αυτό το έκτακτο οικονομικό επίδομα στους εργαζόμενους, για να μπορέσουν να περάσουν αυτές τις γιορτινές μέρες με τις οικογένειές τους.

Κρίσιμο ζήτημα επίσης είναι και επίκαιρο στις εκλογές να μπορούν να ψηφίσουν όλοι και όλες. Όπως όλοι θέλουμε, όπως κι εσείς λέτε. Αναφέρομαι στους χιλιάδες εργαζόμενους, στην πλειοψηφία τους νέοι και νέες, οι οποίοι έχουν ήδη μετακινηθεί μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, σε τουριστικές περιοχές ανά την Ελλάδα, για να δουλέψουν «σεζόν» όπως λέμε. Νέα παιδιά κυρίως, τα οποία δουλεύουν χωρίς ρεπό και άδειες, με εξαντλητικά ωράρια και άθλιες συνθήκες. Καταλαβαίνετε, πως για τους περισσότερους τα έξοδα μετακίνησης είναι απαγορευτικά στο να μπορέσουν να πάνε να ψηφίσουν στις εκλογές. Χώρια που και οι μεγαλοεπιχειρηματίες τούς βάζουν ένα σωρό εμπόδια και στην πράξη καταστρατηγούν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Δική σας ευθύνη είναι λοιπόν να λύσετε το ζήτημα και της επάρκειας των διαθέσιμων μέσων μεταφοράς για όσους εποχικούς εργαζόμενους πρέπει μαζικά να μετακινηθούν τις συγκεκριμένες ημέρες διενέργειας των εκλογών.

Δική σας ευθύνη είναι και να πάρετε άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα και να διαμορφωθεί η αναγκαία διαδικασία, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι εποχικοί εργαζόμενοι – απασχολούμενοι θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, ψηφίζοντας στον τόπο όπου εργάζονται κατά την τουριστική περίοδο.

Η τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ σας δίνει τη δυνατότητα να λύσετε εδώ και τώρα αυτό το σοβαρό ζήτημα. Βέβαια το ΚΚΕ σε όλη αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο που κλείνει σήμερα κατέθεσε δεκάδες προτάσεις νόμου και τροπολογίες για την ανακούφιση των εργαζομένων.

Ξεχωρίζω τις εξής:

-Για την επαναφορά και καταβολή 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης σε εργαζόμενους και συνταξιούχους.

– Για την κατάργηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, όπως και την κατάργηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο για οικιακή χρήση, στην ύδρευση και τις τηλεπικοινωνίες.

– Για την παύση των πλειστηριασμών, σε βάρος της πρώτης κατοικίας και άλλων περιουσιακών στοιχείων των λαϊκών στρωμάτων.

– Για τη ρύθμιση των χρεών ατομικής ασφάλισης προς τα ασφαλιστικά ταμεία των μη μισθωτών και των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ.

– Για την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους.

Όλες, μα όλες, τις απέρριψε η κυβέρνηση της ΝΔ, και φυσικά κανείς ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ, κανείς δεν τις στήριξε. Αναμενόμενο, αφού όλοι σας συγκλίνετε στα κρίσιμα ζητήματα, αυτά που επιβάλλουν την πολιτική σε βάρος του λαού για να μπορούν να τη βγάλουν καθαρή, τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Αυτές οι συγκλίσεις σας στα κρίσιμα ζητήματα αποτυπώνονται και στα ψηφοδέλτια των κομμάτων που ανακοινώνονται, όπου εδώ πραγματικά «χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα». Πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΝΔ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με πρώην κορυφαίους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ. Τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ απολαμβάνει πλέον και ο εκλεκτός της ΝΔ στον μεγαλύτερο δήμο της Δυτικής Αθήνας. Διαβάστε τι του “σούρνατε”.

Μερικούς μήνες πριν ο υπουργός Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, παραλίγο να αναλάβει υπουργός πολιτικής προστασίας της ΝΔ. Χώρια, που πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ κάθισαν δίπλα στους υπουργούς της κυβέρνησης της ΝΔ.

Αφήστε, λοιπόν, τους εκβιασμούς προς τους ψηφοφόρους «σταθερότητα ή ακυβερνησία», ο ένας με την αυτοδυναμία και ο άλλος με την «προοδευτική» κυβέρνηση – μούφα. Όλοι μπορείτε να συνεργαστείτε με όλους. Από την πρώτη σελίδα των περιεχομένων διαπιστώνει κανείς πως τα κυβερνητικά σας προγράμματα συγκλίνουν. Κι αυτό πλέον δεν μπορείτε να το κρύψετε, όσο κι αν επιμένετε σε μια μασκαράτα δήθεν σοβαρών διαφωνιών μεταξύ σας ακόμα και την τελευταία μέρα συνεδρίασης της Βουλής αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου.

Όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι σήμερα, νέοι και νέες, σε όλη την Ελλάδα έχουν συνειδητοποιήσει ότι μόνο το ΚΚΕ αποτελεί πραγματική εγγύηση για την ανάπτυξη μαζικών, αποφασιστικών αγώνων για την υπεράσπιση του λαού έξω και μέσα στη Βουλή. Για να πληρώνουν τα σπασμένα οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και όχι ο λαός.

Γιατί η ψήφος στο ΚΚΕ μένει στο ΚΚΕ. Δεν θα μεταλλαχτεί, ούτε σε στήριξη, ούτε σε ανοχή σε καμία αντιλαϊκή κυβέρνηση, όποια σύνθεση κι αν έχει, όποια κόμματα κι αν την αποτελούν. Γιατί έτσι το ΚΚΕ αναλαμβάνει την ευθύνη του απέναντι στο λαό. Γιατί πρόοδος σημαίνει πάλη για το δίκιο των πολλών, σημαίνει σύγκρουση με το διεφθαρμένο αυτό σύστημα και όχι «διαβατήριο» για κυβερνητικές καρέκλες στα πλαίσιά του.

Το πραγματικά προοδευτικό σήμερα βρίσκεται στη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης, της νέας γενιάς, των αυτοαπασχολουμένων επαγγελματιών, επιστημόνων, των βιοπαλαιστών αγροτών, των γυναικών, των καλλιτεχνών.

Πιο δυνατό ΚΚΕ, λοιπόν, για να δυναμώσουν οι ελπιδοφόρες εστίες αντίστασης, να ενωθούν σε ένα μεγάλο πανελλαδικό κίνημα πάλης και ανατροπής. Εκεί θα κατατεθεί όλη η δύναμη του ΚΚΕ την επόμενη μέρα των εκλογών υπερασπιζόμενος τον ελληνικό λαό, ο οποίος είναι και ο μόνος που μπορεί να σώσει το λαό. Καλή Ανάσταση για τον λαό λοιπόν!

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Δήλωση Άκη Σκέρτσου για Αλ. Τσίπρα: «Πρόεδρε έλα με φόρους»! – “Ο κ. Τσίπρας αναγνωρίζει την ανάγκη να κοστολογηθεί το πρόγραμμά του…”

  Δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Άκη Σκέρτσου – Απάντηση στον κ. Τσίπρα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *