Breaking News

Δέκα είναι οι άστεγοι που φιλοξενούνται σήμερα στον Ξενώνα του Δήμου Βόλου

Δέκα είναι οι άστεγοι που φιλοξενούνται σήμερα στον Ξενώνα του Δήμου Βόλου, όπως αναφέρθηκε σε ημερίδα που έγινε στο Δημαρχείο Βόλου, καθώς πολλοί από αυτούς επανεντάχθηκαν στην κοινωνία και επέστρεψαν στο περιβάλλον τους στην πρότερη κατάσταση πριν μπουν στη δομή. Ωστόσο, υπάρχει και ένα ποσοστό άστεγων που παραμένουν στον δρόμο, παρόλο που τους έχουν πλησιάσει οι κοινωνικοί λειτουργοί, είτε διότι δεν δέχονται να μπουν στο πρόγραμμα, είτε διότι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και εξαρτήσεων και μένουν εκτός, είτε διότι επιλέγουν να παραμείνουν εκτός της δομής από άποψη.
Στην ημερίδα έλαβαν μέρος το προσωπικό της δομής, εκπρόσωποι της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου και της Αστυνομίας και ο δημοτικό σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Μιχ. Μεϊκόπουλος.

Η Μαρία Αποστολίδη, κλινική ψυχολόγος και επιστημονική υπεύθυνη στον Ξενώνα Αστέγων και υπεύθυνη της πράξης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ τόνισε ότι η δομή είναι σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα από τον Οκτώβριο του 2019, ενώ από το 2012 που λειτούργησε με ίδιους πόρους της ΚΕΚΠΑ και συνολικά έχουν περάσει από τον Ξενώνα πάνω από 85 άνθρωποι, κυρίως άνδρες.
Στους δέκα ανθρώπους που φιλοξενούνται σήμερα στον Ξενώνα Αστέγων, οι επτά είναι άνδρες και τρεις γυναίκες, μοναχικοί όλοι.

«Ένα μεγάλο ποσοστό επιτυχίας μας, που αποτυπώνεται στο ότι δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στον δρόμο, είναι γιατί γίνονται μεγάλες προσπάθειες για επανένταξη, που δεν είναι αποκλειστικά και μόνο εργασιακή, αλλά άνθρωποι που κατάφεραν με τη βοήθεια του προσωπικού να πάρουν επιδόματα, άνθρωποι που επανενώθηκαν με τις οικογένειες και άλλοι που αποκαταστάθηκαν επαγγελματικά», επισήμανε η ψυχολόγος.
Η κ. Αποστολίδη, ανέφερε ότι οι αιτίες που οδηγούν ανά καιρούς τους ανθρώπους να μείνουν άστεγοι είναι κακές οικογενειακές σχέσεις, ουσίες, ατυχία και η οικονομική κρίση του 2010 και πρόσθεσε ότι το ποσοστό επανένταξης αστέγων ξεπερνά το 70%.
Όσον αφορά στο προφίλ των ανθρώπων που φιλοξενήθηκαν στον ξενώνα, είναι σε μέση ηλικία 45-55 ετών, άνθρωποι που βρέθηκαν άνεργοι μετά την κρίση του 2010, κάποιοι δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν τις προσδοκίες των οικογενειών και οι πολύ κακές οικογενειακές σχέσεις οδήγησαν στη διάρρηξη των σχέσεων και βρέθηκαν στον δρόμο, γιατί δεν υπήρχε άλλο περιβάλλον να τους βοηθήσει.

Ο μέσος χρόνος αστεγίας είναι περίπου 6 μήνες, για να απευθυνθεί κάποιος στον Ξενώνα, γίνεται προσπάθεια μείωσης του χρόνου αυτού σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο, για περιπτώσεις εξώσεων, πριν βρεθούν στον δρόμο, ενώ υπάρχουν άνθρωποι στον δρόμο που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να μπει κάποιος στον ξενώνα, που είναι να είναι καθαρός από ουσίες, να μην είναι εξαρτημένος, οι οποίοι και εξακολουθούν να κοιμούνται σε παγκάκια, εγκαταλειμμένα σπίτια, γύρω από το Ενυδρείο ή την Πλατεία Ελευθερίας, σε σημεία που να είναι κατά το δυνατόν κοντά στο κέντρο, ώστε να είναι προφυλαγμένοι, επισήμανε η ψυχολόγος. Όσον αφορά στη σίτισή τους, πολλοί στρέφονται στην Εκκλησία και σε ανθρώπους που θέλουν να τους βοηθήσουν.
Αναφορικά με τη συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο, η κ. Αποστολίδη είπε ότι σε δύο περιπτώσεις έγινε ανακοπή εξώσεων για δύο οικογένειες με δύο και τρία παιδιά αντίστοιχα.

Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας Αλληλεγγύης – Ισότητας και Διαχείρισης Κοινωνικών Κέντρων Παρασκευή Αναγνώστου, τόνισε ότι ο ρόλος του Ξενώνα Αστέγων είναι υποστηρικτικός, γιατί δεν θα μπορούσε να είναι ένας άστεγος στον δρόμο, που θα ήθελε να βοηθηθεί και να είναι σε μια στέγη.

Ωστόσο για να μπει στον προστατευμένο χώρο, η συμπεριφορά και η υγεία του πρέπει να είναι σύμφωνες με τα πρότυπα της δομής, να μην έχει μεταδιδόμενα νοσήματα, να είναι ψυχικά ισορροπημένος και να μπορεί να συμβιώσει στη δομή.

magnesianews.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Συμπλοκή αστυνομικών με Ρομά στο νοσοκομείο Μεσολογγίου – Δάγκωσαν αστυνομικό στο λαιμό

Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στο Μεσολόγγι, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μεσολογγίου, ένας ημεδαπός άνδρας …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *