Κυριακή , 21 Απριλίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Δεκαπενταύγουστος: Οι Σπερχειαδίτες προετοιμάζονται να ανηφορίσουν στη Γόργιανη Σπερχειάδας

 Άρρηκτα συνδεδεμένος ο Δεκαπενταύγουστος με τη Γόργιανη Σπερχειάδας – Ένας ξεχωριστός και ιδιαίτερος εορτασμός της μεγάλης ελληνοορθόδοξης θρησκευτικής εορτής από Σπερχειαδίτες/Σπερχειαδίτισσες!

Οι Σπερχειαδίτες/Σπερχειαδίτισσες τιμούν μεγάλες θρησκευτικές Εορτές στην Παναγιά της Γόργιανης. Τον Δεκαπενταύγουστο, της Ζωοδόχου Πηγής, της Αναλήψεως καθώς επίσης ο Εμπορικός Σύλλογος Σπερχειάδας γιορτάζει των Αγίων Αποστόλων στις 30 Ιουνίου, με Θεία Λειτουργία και αρτοκλασία.

Η εκκλησία της Γόργιανης, αρχικά κτίστηκε από τον Ζώτο το 1860 και ανακατασκευάστηκε από τους Σπερχειαδίτες του το 1963, μετά την καταστροφή τ0υ 1944 από τους Γερμανούς κατακτητές .

Ανήμερα του Δεκαπεντάγουστου, στο εξωκλήσι της Γόριανης τιμάται παραδοσιακά και η μεγάλη Θρησκευτική εορτή του 15Αυγουστου με όλους τους Σπερχειαδίτες να δίνουν το παρών.

Παλιότερα πήγαιναν εθιμοτυπικά με τα πόδια την παραμονή γινόταν μέχρι και την δεκαετία του 1960 η περιφορά της εικόνας, κοιμόντουσαν εκεί υπαίθρια το βράδυ. Ανήμερα, εκκλησιαζόταν στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία, έτρωγαν και γλεντούσαν και  κατηφόριζαν πάλι πίσω αργά το απόγευμα προς σούρουπο.

Για αυτό τον Δεκαπενταύγουστο, η Σπερχειάδα έχει διπλή γιορτή, γιορτάζει την χάρη της και την προστασία της.

Η εικόνα της Παναγιάς, είναι του 1860 και για λόγους ασφάλειας φυλάσσεται στην Ενορία της Αγίας Παρασκευής στην Σπερχειάδα.

ΓΟΡΓΙΑΝΗ ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑΣ Ο παλιός  οικισμός της Γόργιανης με το γραφικό  ξωκλήσι  της Κοίμησης της Θεοτόκου έχει την δική του βαρυσήμαντη τοπική ιστορία που συνδέεται στενά με την εξέλιξη και ανάπτυξη της Σπερχειάδας!

Η Γόργιανη βρίσκεται στις πανέμορφες πλαγιές του Γουλινά με εντυπωσιακή θέα, τα διάσπαρτα  χωριά της κοιλάδας Σπερχειού Σημαντικός και «κομβικός» ο ρόλος που διαδραμάτισε στην ιστορία της Σπερχειάδας.

Στην νεότερη ιστορία Προστάτευσε αμάχους όταν γινόντουσαν επιθέσεις, λειτουργώντας ως «καταφύγιο», με το νερό των πηγών του  «ξεδίψασε» την Σπερχειάδα και γλίτωσε τους Σπερχειαδίτες από σοβαρές ασθένειες της εποχής.

Ο οικισμός δημιουργήθηκε από τον μεγαλοτσιφλικά Ζώτο μετά την Τουρκοκρατία, κατοικούνταν από δυο οικογένειες, του Πανωτάρα, και του Βαθειά (σ.σ. από εκεί έλκει την καταγωγή του και ο γνωστός πρώην βουλευτής Φθιώτιδας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Βαθειάς),  οι οποίες εργάζονταν για τον μεγαλοτσιφλικά.

Οι κάτοικοι του ασχολούνταν κυρίως με αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες και μάλιστα λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους με τις πολλές πλαγιές, στο όργωμα χρησιμοποιούνταν αγελάδες.

Καλλιεργούσαν κυρίως  σιτηρά (δημητριακά και όσπρια), πατάτα, αμπέλια, καρυδιές, κηπευτικά λόγω των άφθονων νερών,  αλλά και κτηνοτροφικά προϊόντα  από τα βοσκοτόπια.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες από τον Βαγγέλη Πανωτάρα, πρώην αγρονόμο, έφερε ο Ζώτος  κόκκινες μουριές για εκτροφή μεταξοσκώληκα για  να δώσει την πολυτιμότερη φυτική ίνα, το μετάξι.

Σημαντικότατο ρόλο διαδραμάτισαν σε σχέση με την Σπερχειάδα και την ευρύτερη περιοχή, οι δύο πηγές της Γόργιανης. Η πηγή «Μάνα» που βρίσκεται στο πανέμορφο δάσος «Σοφάς» με τα υπεραιωνόβια πλατάνια και  η άλλη το «Μποχαρέμ»  που χρησιμοποιήθηκε και για αρδευτικούς σκοπούς όπου   οι κάτοικοι πότιζαν τους  εύφορους κήπους τους. Το νερό δόθηκε στην Σπερχειάδα δωρεάν από τους Συνιδιοκτήτες του  Κτήματος  Κουφωδένδρων, επί Δημαρχίας Ευάγγελου Πλατή το 1933, συνεχίστηκε από τον μετέπειτα Πρόεδρο Παντελή  Παπαχρήστο, μεσολάβησε ο πόλεμος όπου και σταμάτησε και το 1946  το έργο ύδρευσης ξεκίνησε και πάλι και  ολοκληρώθηκε επί  Προεδρείας Κωνασταντίνου Τσαρούχα  και εγκαινιάστηκε το νερό από τη Γόργιανη  στη Σπερχειάδα το 1950 Οι Συνιδιοκτήτες του Κτήματος  Κουφωδένδρων αποφασίζουν και δωρίζουν το νερό από την πηγή «Μάνα» στη Σπερχειάδα,  ενώ αργότερα το ίδιο έκαναν και από την πηγή «Μποχαρέμ».

Οι Σπερχειαδίτες είχαν στενή σχέση με την Γόργιανη και ειδικότερα με την Παναγιά, που είναι προστάτιδα τους.

Η εκκλησία της Γόργιανης, αρχικά κτίστηκε από τον Ζώτο το 1860 και ανακατασκευάστηκε από τους Σπερχειαδίτες μετά την καταστροφή του το 1963. Οι Σπερχειαδίτες τιμούν μεγάλες θρησκευτικές Εορτές στην  Παναγιά της Γόργιανης.

Τον Δεκαπενταύγουστο, της Ζωοδόχου Πηγής, της Αναλήψεως καθώς επίσης ο Εμπορικός Σύλλογος Σπερχειάδας γιορτάζει  των Αγίων Αποστόλων στις 30 Ιουνίου, με Θεία Λειτουργία και αρτοκλασία. Ανήμερα του Δεκαπεντάγουστου, στο εξωκκλήσι της Γόριανης τιμάται παραδοσιακά και η μεγάλη Θρησκευτική εορτή του 15Αυγουστου με  όλους τους Σπερχειαδίτες να δίνουν το παρών.

Παλιότερα πήγαιναν εθιμοτυπικά με τα πόδια την παραμονή γινόταν μέχρι και την δεκαετία του 1960 η περιφορά της εικόνας, κοιμόντουσαν εκεί υπαίθρια το βράδυ.

Ανήμερα,  εκκλησιαζόταν στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία, έτρωγαν  και γλεντούσαν ενώ κατηφόριζαν πάλι πίσω αργά το απόγευμα προς σούρουπο. Για αυτό τον Δεκαπενταύγουστο, η Σπερχειάδα έχει διπλή γιορτή, γιορτάζει την χάρη της και την προστασία της. Η εικόνα της Παναγιάς, είναι του 1860 και για λόγους ασφάλειας φυλάσσεται στην Ενορία της Αγίας Παρασκευής  στην Σπερχειάδα.

Δημοφιλής επίσης είναι και ο περιβάλλων χώρος  για πλήθος κοινωνικών εκδηλώσεων (μάλιστα ο συντάκτης του παρόντος κειμένου, παραμονή του Αγίου Πνεύματος το 1999,  επέλεξε να τελεστεί το μυστήριο του γάμου του και η δεξίωση  στην Παναγιά της Γόριανης) και γινόντουσαν και σχολικές εκδρομές.

Την δεκαετία του 1990 δημιουργήθηκε στην περιοχή της Γόργιανης, η πίστα MotoCross  από την Α.Λ.ΜΟ.Σ.(Αθλητική Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Σπερχειάδας) η οποία έχει  πλούσια δραστηριότητα και προσελκύει πλήθος κόσμου σε διάφορες οργανώσεις με πανελλαδική εμβέλεια.

Μάλιστα ενδεικτικό είναι ότι σε πολύ γνωστή τηλεοπτική σειρά παλαιότερα, στους τίτλους της εμφανίζονταν πλάνα από την συγκεκριμένη πίστα! Στις μέρες, αθλητές του μηχανοκίνητου αθλητισμού  έρχονται από όλη την Ελλάδα,  επιλέγουν να κατασκηνώσουν στον περιβάλλοντα χώρο της εκκλησίας.

Δείτε παλιότερους εορτασμούς στη Γόργιανη και σχετικό αφιέρωμα:

 

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις Αμερική, ενέκρινε το πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 61 δισ. δολάρια στην Ουκρανία

Ενέκρινε τελικά η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, το πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *