Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Δέος – H Αρχαία Ολυμπία, ψηφιακά όπως ήταν πριν από 2.000 χρόνια!

 Από σήμερα, μέσω της Microsoft μπορεί κανείς να περιηγηθεί μέσα στην αρχαία Ολυμπία στις πραγματικές συνθήκες που επικρατούσαν αιώνες πριν! Δέος μπροστά σε όσα οι αρχαίοι Έλληνες είχαν κατασκευάσει πριν 2.000 χρόνια!

Η αρχαία Ελλάδα, για την ακρίβεια αυτό που αποτελούσε στην ακμή της, 2.000 χρόνια πριν η αρχαία Ολυμπία -η επιτομή της αριστείας, του δίκαιου, της συνεργασίας- συναντά ακαριαία την υψηλή τεχνολογία, τους κόσμους δυνατοτήτων που έχει ανοίξει μπροστά μας η ψηφιακή επανάσταση. Και αυτό συμβαίνει με εντυπωσιακό τρόπο στην αρχαία Ολυμπία, στο Ολυμπιακό Μουσείο, αλλά και μέσω site και εφαρμογών οπουδήποτε στον κόσμο βρίσκεται κανείς.

Ο λόγος για τη συνεργασία της Microsoft με την Ελλάδα που μετά από δυο χρόνια εργασιών παραδίδει στο διεθνές κοινό το έργο «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος», που αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για την ψηφιακή διατήρηση και αποκατάσταση αυτού του πλούσιου αρχαιολογικού χώρου για τις επόμενες γενιές, ζωντανεύοντας τα κτήρια και τον πολιτιστικό της αντίκτυπο όπως ποτέ άλλοτε. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βιώνει σήμερα την εμπειρία αυτή στην αρχαία Ολυμπία πριν ανοιξει για το διεθνές κοινό.

Δείτε εδώ: https://inculture.microsoft.com/arts/ancient-olympia-common-grounds-gr/

Ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο FACEBOOK

Το iefimerida.gr είχε την ευκαιρία να βιώσει αυτή την εμπειρία και σας την μεταφέρει.

Αν αναζητήσεις τελετουργικά και αναλογίες από την αρχαία Ελλάδα ως σήμερα, καθώς κάθεσαι στην ειδική θέση και ένας συνεργάτης του Ολυμπιακού Μουσείου σου φορά στο κεφάλι τα ΗoloLens -τα smartglasses μεικτής τεχνολογίας της Microsoft- νιώθεις κάπως σαν να σου βάζει το δάφνινο στεφάνι της νίκης. Βλέπετε, αμέσως μόλις σηκωθείς και για περίπου είκοσι λεπτά, θα βρεθείς στην Αρχαία Ολυμπία 2.000 χρόνια πριν. Φορώντας τα HoloLens, πλησιάζεις σε ένα μεγάλο τραπέζι που πρiν βάλεις τα ειδικά γυαλιά έμοιαζε με μια εκτενή μακέτα της αρχαίας Ολυμπίας, με τα 27 κύρια μνημεία και κτίρια και τα πολλά μικρότερα. Ομως, καθώς κάθεσαι στη θέση εκκίνησης αυτής της διαδρομής, η μακέτα αποκτά ζωή, κίνηση.
Οταν η μνήμη του τόπου ξυπνά
Τα κτίρια ορθώνονται ένδοξα μπροστά σου, με κάθε αρχιτεκτονική λεπτομέρεια να αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο. Ταυτόχρονα η φωνή που ακούς στα αυτιά σου (μόνο εσύ) σου λέει πληροφορίες για κάθε μνημείο, για τη σχέση του με την ιστορία της αρχαίας Ολυμπίας, τους αγώνες, τα τελετουργικά. Ακολουθείς μια λευκή σφαίρα που περιστρέφεται στο αέρα και σταματά σε κάποιο σημείο του τραπεζιού και κοιτώντας εκεί ξυπνά το μνημείο και όλες του οι μνήμες όπως έχουν καταγραφεί σε ντοκουμέντα, αφηγήσεις, έργα Τέχνης της εποχής. Από το εργαστήρι του περίφημου γλύπτη Φειδία ως τον ναό της Ηρας, τον επιβλητικό αό του Δία, το στάδιο, όλα αποκαλύπτονται μέσα από αυτή την πολυαισθητηριακή περιήγηση, καθώς κινείσαι γύρω από το τραπέζι και κάνεις πέντε στάσεις.


Βλέπεις καπνό να βγαίνει από καμινάδες σπιτιών στην περιοχή. Βλέπεις το χώμα που σηκώνεται όταν τρέχουν οι νεαρές παρθένες με τα ξέμπλεκα μαλλιά, τους κοντούς χιτώνες με τους ώμους έξω στους αγώνες προς τιμήν της Ηρας. Ακούς φωνές στο στάδιο. Υψώνεις την παλάμη και ο ναός του Δία ακουμπά σε αυτήν και τον φέρνεις κοντά σου, τον παρατηρείς, το περιστρέφεις, σαν ένα μεγάλο όστρακο που βρήκες στην θάλασσα. Και μετά υψώνεις το κεφάλι ψηλά, σε μια απόλυτη διάταση του αυχένα και μετράς σχεδόν ματιά με ματιά το ύψους δεκατριών μέτρων χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία.

Ας σταθούμε σε αυτή την εμπειρία: Το χρυσό άγαλμα του Δία, που φυσικά δημιούργησε ο Φειδίας, ήταν ένα από τα επτά θαύματα της αρχαιότητας. Εφερε ελεφαντοστό, φύλλα χρυσού και πολύτιμους λίθους και για οκτώ αιώνες έστεκε στον ναό που κατασκευάστηκε ειδικά για να τον στεγάσει. Φορώντας τα HoloLens της Microsoft υψώνεις το κεφάλι και αισθάνεσαι σαν είσαι δίπλα του σε φυσικό μέγεθος, ενώ γυρνώντας τα μάτια βλέπεις τις λεπτομέρειες του επιβλητικού ναού. Μετά από λίγα λεπτά, η δύναμη της ψηφιακής τεχνολογίας σε έχει πείσει σχεδόν ότι βρίσκεσαι μέσα στον ναό, στα χρόνια της πλήρους ακμής του.

Βλέποντας τους αγώνες στο ολυμπιακό στάδιο ή τους εργάτες που σφυρηλατούν το γλυπτό στο εργαστήριο του Φειδία, λευκές γεωμετρικές ανθρώπινες μορφές, σκέφτηκα πόσο ενδιαφέρον θα είχε οι μορφές αυτές να ήταν πιστές αναπαραστάσεις από συμμετέχοντες σε αγώνες την αρχαία Ολυμπία, όπως μας είναι γνωστές από αναπαραστάσεις σε αγγεία και άλλες αρχαιότητες. Θα ήταν ίσως μια τελική πυκνή εικόνα μετάδοσης και της αισθητικής εμπειρίας της Τέχνης και της μορφής. Η περιήγηση με τα HoloLens κλείνει με μια εικόνα της αρχαίας Ολυμπίας, ακριβώς όπως είναι σήμερα.

Ομως η επίσκεψη στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Ολυμπιακού Μουσείου για το «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός τόπος» δεν τελειώνει εδώ. Υπάρχει ένα βίντεο τεσσάρων λεπτών που εξηγεί την ιστορία του τόπου και πώς έγινε η διαδικασία σε στενή συνεργασία με το εξειδικευμένο και άοκνο προσωπικό του υπουργείου Πολιτισμού. Στη συνέχεια, καθώς στέκεσαι σε έναν ειδικό κύκλο, μέσω μιας εφαρμογής που από σήμερα μπορούμε να κατεβάσουμε όλοι στα κινητά μας, με τη βοήθεια της τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας ξεναγείσαι και βλέπεις με ρεαλιστική απόδοση τα μνημεία.
Στον τελευταίο χώρο τρεις οθόνες υπολογιστών περιμένουν το κοινό να συλλέξει περισσότερες πληροφορίες και να συμμετάσχει στην καταγραφή των εμπειριών του και κυρίως των αξίων που νιώθει ότι αναβλύζουν. Αλλωστε οι αξίες, αποτελούν μια σταθερή συνοδεία, σχεδόν σε κάθε βήμα της περιήγησης, όπως υπογραμμίζονται και αναδύονται: συνεργασία, αρετή, αριστεία, δίκαιο. Νιώθει κανείς φεύγοντας από τον χώρο ότι δεν ταξίδεψε μόνο στην ιστορία, την ομορφιά και τον πλούτο της αρχαίας Ολυμπίας, αλλά και σε έναν αξιακό χάρτη.

Δεν είναι τυχαίο, προφανώς, ότι ο Πρόεδρος της Microsoft, Brad Smith, στο μήνυμα που έστειλε με αφορμή την παρουσίαση της εφαρμογής, μίλησε για κοινές αξίες, διαχρονικές που αναδύονται μέσα από την περιήγηση, ενώ τόνισε ότι μέσα από αυτή την εμπειρία αναλογίζεται κανείς πώς όσα δημιούργησαν οι αρχαίοι Ελληνες εξακολουθούν να οδηγούν τον σύγχρονο κόσμο. Για αυτό μιλάει για ένα χρονικό ορόσημο, αυτό που ενώνει την αρχαία Ολυμπία με το σήμερα και το μέλλον.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει μεταξύ άλλων: «Ο “Κοινός Τόπος” είναι ένας μοναδικός τρόπος να βιώσει κανείς την επιβλητική πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Άνθρωποι από όλον τον κόσμο μπορούν να επισκεφθούν ψηφιακά τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας και να βιώσουν την ιστορία χρησιμοποιώντας την τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας».

Πηγή: iefimerida.gr

Δείτε ΟΛΑ τα νέα του  FONOGRAFOS.NET στο GOOGLE NEWS

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Α.Ο. Λαμίας- Ηλυσιακός: 2ος αγώνας Playout για την Volley League Γυναικών

  Ο Α.Ο. Λαμίας για το κρίσιμο αγώνα με τον Ηλυσιακό στις 30/3/2024 “Το Σάββατο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *