Σάββατο , 25 Μαρτίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Δικαίωση της Αικατερίνης Σαββαΐδου από το ΕΔΔΑ

Παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας από την Ελλάδα διαπίστωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην υπόθεση της πρώην Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνης Σαββαϊδου και των δηλώσεων σε βάρος της από την τότε κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη.

Το ΕΔΔΑ καταδίκασε την χώρα επιβάλλοντας ποσό 6.000 ευρώ για ηθική βλάβη σε βάρος της προσφεύγουσας ,αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φορολογικού Δικαίου στο Α.Π.Θ.

Η κ. Σαββαϊδου προσέφυγε στο Δικαστήριο του Στρασβούργου με αντικείμενο τις δηλώσεις της τότε κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, στις 22.10.2015, κατόπιν απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου που είχε παύσει από τα καθήκοντά της την κ. Σαββαϊδου, λόγω της εμπλοκής της, σε ερευνώμενη υπόθεση απιστίας και παράβασης καθήκοντος.

Η τότε κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Όλγα Γεροβασίλη εξερχόμενη του Υπουργικού Συμβουλίου τότε, είχε δηλώσει ότι:

«Το Υπουργικό Συμβούλιο ομοφώνως έκανε αποδεκτή την εισήγηση του υπουργού Οικονομικών για να παυθεί η κ. Σαββαϊδου. Όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, σε τέτοιες δύσκολες εποχές για την κοινωνία, σε τέτοιες δύσκολες εποχές για το λαό, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό για τους δημόσιους λειτουργούς να λειτουργούν ενάντια στο δημόσιο συμφέρον και να ευνοούν συγκεκριμένες επιχειρήσεις που ευνοήθηκαν και από παλιότερες κυβερνήσεις και αποτέλεσαν τον πυρήνα διαπλοκής. Υπάρχουν νόμοι και κανόνες στη χώρα και θα τηρηθούν».

Το ΕΔΔΑ έκρινε ομόφωνα ότι οι επίμαχες δηλώσεις παραβίασαν το τεκμήριο της αθωότητας της προσφεύγουσας, καθώς δόθηκαν από ανώτατη εκπρόσωπο του Κράτους, η οποία είχε μία αυξημένη δέσμευση λόγω της θέσης της για σεβασμό του τεκμηρίου της αθωότητας. Επιπλέον, το Δικαστήριο δέχεται ότι ο τρόπος της διατύπωσής των δηλώσεων, ήτοι χωρίς καμία επιφύλαξη, δημιούργησαν την εντύπωση ότι η προσφεύγουσα ενεπλάκη σε πράξεις αντίθετες προς το δημόσιο συμφέρον και ότι είχε σχέσεις με τη διαφθορά.

Οι επίμαχες δηλώσεις μπορούσαν να επηρεάσουν την προκαταρκτική εξέταση που διενεργούνταν σε βάρος της, έκρινε το Δικαστήριο το οποίο αποδέχθηκε και το σκέλος της προσφυγής της κ Σαββαϊδου που αφορούσε το “μη αποτελεσματικό ένδικο μέσο” ικανό να αποκαταστήσει την παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας. Σύμφωνα με την απόφαση, δεν προβλεπόταν από το εθνικό δίκαιο κάποιο αποτελεσματικό ένδικο βοήθημα με το οποίο θα μπορούσε η προσφεύγουσα να παραπονεθεί για την παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητάς της.

Το δικαστήριο διαπίστωσε παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας (άρθρο 6 § 2) και της μη ύπαρξης αποτελεσματικού ενδίκου μέσου (άρθρο 13) .

Ο συνήγορος της κ. Σαββαϊδου, Βασίλης Χειρδάρης δήλωσε:

«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου με μία εξαιρετική απόφασή του δικαίωσε μετά από 7 χρόνια πανηγυρικά την Κατερίνα Σαββαΐδου. Η εντολέας μου μετά από δύο ποινικές διώξεις αθωώθηκε αμετάκλητα και δικαιώθηκε και από το ΣτΕ. Με την χθεσινή απόφασή του το ΕΔΔΑ αποκαθιστά μια κατάφωρη αδικία σε βάρος της αποκαθιστώντας το τεκμήριο της αθωότητάς της που επλήγη από δημόσιες δηλώσεις κυβερνητικής εκπροσώπου. Είναι μια απόφαση που ενδυναμώνει ένα τόσο σοβαρό θεμελιώδες δικαίωμα και δείχνει ότι το Δικαστήριο του Στρασβούργου κρατά ψηλά τον πήχη της αποτελεσματικής και ενεργούς προστασίας των δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών.

Η απόφαση είναι και μια προτροπή στους Έλληνες αξιωματούχους και πολιτικούς να σέβονται τους κατηγορουμένους και το τεκμήριο της αθωότητας. Δεν είναι δικαίωμά τους, είναι υποχρέωση!»

Να σημειωθεί ότι η κ. Σαββαϊδου έχει απαλλαχθεί για την υπόθεση εξαιτίας της οποίας παύθηκε των καθηκόντων της το 2015.

zougla.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Διαδικτυακή ημερίδα του Δ. Ξηρομέρου με θέμα: «Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά & τα εμβόλια» την Τρίτη 28 Μαρτίου

Ο Δήμος Ξηρομέρου σε συνεργασία με τους Δήμους Αργοστολίου, το Δήμο Ευρώτα, το Δήμο Πύργου …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *