Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

“Δημοκρατικός Αγώνας Μηχανικών”: Ανακοίνωση συμμετοχής στις εκλογές του ΤΕΕ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ

Στις εκλογές του Τ.Ε.Ε την Κυριακή 19 Μαΐου 2024, η ανεξάρτητη παράταξή μας θα ξανασυμμετέχει για την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Αντιπροσωπείας. Με προσήλωση στις διαχρονικές μας θέσεις για την ισότιμη παρουσία της Περιφέρειας στα δρώμενα του Τεχνικού Επιμελητήριου. Χωρίς εξάρτηση από τις όποιες Αθηνοκεντρικές διαθέσεις και «κόντρα» στις γνωστές παθογένειες που μαστίζουν την κοινωνία των Μηχανικών, υποτιμούν και υποβαθμίζουν το ρόλο τους.

Αναρωτιόμαστε βέβαια με ποια προσχηματική δικαιολογία μπορεί να ξαναμπεί από τις παρατάξεις του κέντρου «στο τραπέζι» του προεκλογικού διαλόγου η ανάγκη για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου του Τ.Ε.Ε. Με αδιαπραγμάτευτες τις απόψεις μας για την όσο γίνεται μεγαλύτερη ενεργοποίηση των μελών μας και κυρίως των νέων στις, κοινού ενδιαφέροντος, θεσμικές παρεμβάσεις που από το Τεχνικό Επιμελητήριο μπορούν να δρομολογούνται. Αν κρίνουμε από τη συμμετοχή στις προηγούμενες εκλογές, η αδιαφορία των συναδέλφων μας «κτύπησε κόκκινο». Με γνώμονα τις ανάγκες για την ισόρροπη ανάπτυξή μας αλλά και τις αδήριτες απαιτήσεις για την άσκηση πολιτικών ανάσχεσης της απαράδεκτης αστυφιλίας που στην Ελλάδα τη σύγχρονη εποχή φθάσαμε να βιώνεται.

Μπορεί, στα πλαίσια των αναγκών να υπάρξει από τις παρατάξεις του Τ.Ε.Ε. κάποιος, έστω υποτυπώδης, απολογισμός ή αυτοκριτική ; Θεωρείται η αποκέντρωση ως μία από τις ελάχιστες προϋποθέσεις για τη συνολικότερη ανάπτυξη της χώρας ; Με ακάματη τη διάθεσή μας για την υποστήριξη των δίκαιων κλαδικών μας αιτημάτων τα οποία μέσα από την απαξίωση του ρόλου των Μηχανικών, κατέληξαν χιονοστιβάδα. Από την ανεπάρκεια των πολιτικών που υποβαθμίζουν τις σπουδές μέχρι την ισοπέδωση των κεκτημένων σε ότι αφορά την άσκηση των επαγγελματικών μας δραστηριοτήτων. Ως παράδειγμα μπορεί να σημειώνονται αυτά που συμβαίνουν στον τομέα των μελετών Δημοσίων Έργων. Με τις απ’ ευθείας αναθέσεις να «πάνε σύννεφο» και με το αντικείμενο των μελετών να υποβαθμίζεται αδιακρίτως φθάνοντας να γίνεται «βορά» στις κάθε είδους σκοπιμότητες.

Γνωρίζουμε ως υποψήφιοι με την παράταξη «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ» ότι οι δυσκολίες στην προσπάθειά μας θα είναι πολλές. Όχι μόνο λόγω της ανεξάρτητης συμμετοχής μας αλλά και επειδή το περιβάλλον «ανταγωνισμού» βρίθει από αρνητικά χαρακτηριστικά και κάθε είδους ιδιαιτερότητες.

Με «παρατάξεις–παραφυάδες» πολιτικών κομμάτων που δρομολόγησαν την υποβάθμιση του ρόλου των Μηχανικών και οδήγησαν τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών μας και κυρίως των νέων στην αποχή ή την αδιαφορία για τα δρώμενα στο Τ.Ε.Ε. Το πολιτικο-συνδικαλιστικό μας «σύστημα» λοιπόν επιμένει. Χωρίς κανένα ίχνος αναστολής ή έστω την επίδειξη κάποιας διάθεσης αυτοκριτικής. Με προσήλωση στις πρακτικές που δεν συνδράμουν στις λύσεις των προβλημάτων αλλά τα συσσωρεύουν οδηγώντας μας στο χείλος του γκρεμού. Πρώτα και πάνω από όλα μεγάλη αξία έχει η ανάδειξη του Τεχνικού Επιμελητήριου σε αξιόπιστο συνομιλητή και σύμβουλο της πολιτείας. Χωρίς ετεροπροσδιορισμούς ως προς το κύρος και τον θεσμικό του ρόλο. Πάντα δίπλα στις ανάγκες προάσπισης των επαγγελματικών προοπτικών και της πολύτιμης συμμετοχής στο παραγωγικό μας γίγνεσθαι των επιστημόνων μελών του. Μακριά από τις «σειρήνες» άσκησης εξουσίας που απονευρώνουν και αποξενώνουν το φορέα μας από τον ελεγκτικό του ρόλο και μακροπρόθεσμα καθιστούν το Τ.Ε.Ε. μέρος του προβλήματος.

Οι απευθείας αναθέσεις των μελετών και έργων έγιναν κανόνας. Ιδιαίτερα για τους φορείς του Τομέα της Αυτοδιοίκησης. Υπάρχουν γεωγραφικές ενότητες της χώρας, που έχουν να βιώσουν διαγωνισμό για την ανάθεση μελέτης περισσότερο από μια δεκαετία. Από την άλλη και «κόντρα» στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η πολιτεία μας επιμένει «σταθερά» και χωρίς κανένα ενδοιασμό στα έργα παραχώρησης και τις ΣΔΙΤ. Παρά το γεγονός ότι το ανεκτέλεστο των ΣΔΙΤ έφθασε να αγγίζει περίπου τα 17,5 εκατ. ευρώ ή επίσης ότι διαπιστώνονται πρωτοφανείς αστοχίες με την ύπαρξη συμβάσεων παραχώρησης που το οικονομικό τους αντικείμενο πολλαπλασιάσθηκε πολύ πριν τα έργα ολοκληρωθούν.

Το μεγάλο στοίχημα της χώρας είναι η «ισόρροπη» περιφερειακή της ανάπτυξη μέσα από τον εύστοχο και κοινωνικά αποδεκτό χωροταξικό της σχεδιασμό. Σήμερα καταλήξαμε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού μας να δραστηριοποιείται στις γεωγραφικές ενότητες των πολεοδομικών συγκροτημάτων με κέντρα την Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Με τις δυνατότητες των περιφερειακών μας ενοτήτων να ελαχιστοποιούνται και τον όποιο παραγωγικό μας ιστό του πρωτογενούς τομέα υπό διαρκή συρρίκνωση. Όμως όταν η ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας μιας χώρας περίπου των 10 εκατ. κατοίκων, έχει πληθυσμό της τάξεως των 4,5 εκατομμυρίων, δε μπορεί να μιλάμε απλά για «στρεβλή ανάπτυξη» αλλά για έγκλημα.

Στην Ελλάδα από το 2000 και μέχρι σήμερα, για τον τομέα παραγωγής των δημόσιων έργων και μελετών είχαμε την ψήφιση έντεκα (11) Νομοθετικών Διαταγμάτων και την υπογραφή δεκάδων Προεδρικών Διαταγμάτων, Πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, Υπουργικών Αποφάσεων ή Εγκύκλιων Οδηγιών (!!). Υπάρχει άλλο παράδειγμα χώρας της Ευρώπης που οι πολίτες και οι παραγωγικές της τάξεις να γίνονται δέκτες τέτοιων, ευρείας κλίμακας νομοθετικών παρεμβάσεων ή αλλαγών ; Μπορεί με αυτό τον τρόπο να διασφαλίζονται συνθήκες ισονομίας και ισοπολιτείας σε επίπεδο παραγωγικών διαδικασιών ή να ευελπιστούμε στην απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του κοινού και δημοσίου συμφέροντός των συμπολιτών μας ;

Οι παραπάνω, δηκτικές αναφορές εκ των πραγμάτων δε γίνεται να καλύπτουν το ευρύτατο φάσμα των προβλημάτων, που επίκαιρα απασχολούν τους Μηχανικούς. Σημειώνονται απλά για να δειχθεί ότι ο ρόλος του Τ.Ε.Ε. δε μπορεί να είναι άλλος από το να αντιστέκεται σε κάθε είδους επιλογή αντίθετη με το κοινό και δημόσιο συμφέρον των συμπολιτών μας.

Συμμετέχουμε λοιπόν στις εκλογές του Τ.Ε.Ε. που θα γίνουν σε λίγες μέρες επειδή πιστεύουμε ότι αυτές μπορεί να είναι «αφετηρία ελπίδας» για την από χρόνια δοκιμαζόμενη παραγωγική βάση των Μηχανικών και κυρίως για τους νέους συναδέλφους. Η παράταξή μας συγκροτήθηκε για τις εκλογές της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του Τ.Ε.Ε. με την αποκλειστική συμμετοχή μελών του Τμήματος Ανατολικής Στερεάς και με τη φιλοδοξία να εκπροσωπήσουμε επάξια τους συναδέλφους μας.

Η εκλογή μας επιδιώκεται να αφορά τις προτιμήσεις των μελών του τμήματος, που έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να εκλέγουν ισότιμα και χωρίς ποδηγετήσεις τους εκπροσώπους τους. Ανεπηρέαστα, μακριά από τα «καπελώματα» και τις κάθε είδους εκλογικές σκοπιμότητες, πέρα και έξω από κάθε ιδιοτέλεια.

 

ΛΑΜΙΑ, ΜΑΪΟΣ 2024

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Αταλάντη: Εκδήλωση μνήμης για τους εκτελεσθέντες από τα Ιταλικά στρατεύματα κατοχής στις 29 Μαΐου 1943

Εκδήλωση μνήμης Αταλαντινών και Καλαποδιανών που εκτελέστηκαν από τα Ιταλικά στρατεύματα κατοχής στις 29 Μαΐου …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *