Δευτέρα , 26 Φεβρουαρίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Δήμος Μακρακώμης: Χάνουν το αξίωμα τους Σύμβουλοι, με βάση Νόμο, λόγω οφειλών τους

 

Μεγάλος ντόρος έχει δημιουργηθεί στον Δήμο Μακρακώμης σχετικά με αιρετούς οι οποίοι εκλέχτηκαν στις πρόσφατες εκλογές 2023, αλλά έχουν οφειλές στον Δήμο. Λόγω των οφειλών τους δεν μπορούν να είναι σε αξίωμα.

Με βάση τον Νόμο 4804/2021 (ΦΕΚ 90/2021) και το άρθρο 11 «Ασυμβίβαστο λόγω οφειλών» όσοι έχουν οφειλές άνω των 300€, δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι και στην συνέχεια αν εκλεγούν να κατέχουν αξίωμα.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του www.fonografos.net και όσα μας ενημέρωσε η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Μακρακώμης ότι έγινε ο προβλεπόμενος έλεγχος και κατά τα προβλεπόμενα στάλθηκε η λίστα με τους υποψηφίους που έχουν σχετικό κώλυμα με οφειλές στο Δήμο. Πρόκειται ανάμεσα τους, όπως μας επιβεβαιώθηκε από την Υπηρεσία, για τον πρώτο των πρώτων σε ψήφους στον Δήμο στις εκλογές 2023.

Ο www.fonografos.net επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον αιρετό, ο οποίος μας δήλωσε ότι δεν γνωρίζει κάτι σχετικά, δεν έχει κάτι «στα χέρια» του ως ενημέρωση και όταν θα έχει θα μας ενημερώσει.

Η διαδικασία προφανώς είναι σε εξέλιξη. Σημειώνεται ο Νόμος αναφέρει ότι εφόσον διαπιστωθεί οφειλή υποψήφιου/εκλεγέντα, εκπίπτει αυτοδικαίως από το αξίωμα.

Αναμένουμε τις εξελίξεις διότι είναι πολύ σοβαρές , ο Νόμος είναι Νόμος, αλλά θα έπρεπε να υπάρχει εξαρχής σχετική εμπεριστατωμένη και πλήρης ενημέρωση για κώλυμα με οφειλές στον οικείο Δήμο.
Τελικά πόσα πρέπει να γνωρίζει ένας αιρετός για να ασχοληθεί ενεργά με τον τόπο του και όχι απλά να είναι «γλάστρα» κουβαλώντας τους ψήφους των δημοτών .…

Παραθέτουμε το άρθρο 11 του Νόμου 4804/2021

«Άρθρο 11 Ασυμβίβαστο λόγω οφειλών
1. Δεν μπορούν να είναι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, σύμβουλοι ή πρόεδροι των δημοτικών κοινοτήτων, όποιοι είναι, από οποιαδήποτε αιτία, οφειλέτες του οικείου δήμου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των κοινωφελών επιχειρήσεων και της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) αυτού, καθώς, επίσης, και των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου στα οποία συμμετέχει ο οικείος δήμος, εφόσον η συνολική οφειλή υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ.
2. Αν οφειλέτης του οικείου δήμου ή των νομικών προσώπων της παρ. 1 εκλεγεί δήμαρχος, δημοτικός σύμβουλος, σύμβουλος ή πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας, οφείλει να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει την οφειλή του, εφόσον αυτή υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ, εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την ανακήρυξή του. Αν η οφειλή δεν εξοφληθεί ή δεν ρυθμιστεί εντός της προθεσμίας του πρώτου εδαφίου, ο δήμαρχος, δημοτικός σύμβουλος, σύμβουλος ή πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας εκπίπτει αυτοδικαίως από το αξίωμα. Η οικεία οικονομική υπηρεσία, κατόπιν αυτεπαγγέλτου ελέγχου όλων των ανακηρυχθέντων, οφείλει αμελλητί να ενημερώσει τον Επόπτη Ο.Τ.Α. Για την έκπτωση εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του Επόπτη Ο.Τ.Α., εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τότε που έλαβε γνώση της μη εξόφλησης ή μη ρύθμισης της οφειλής από την οικονομική υπηρεσία.
3. Αν δήμαρχος, δημοτικός σύμβουλος, σύμβουλος ή πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας καταστεί μετά από την εκλογή του οφειλέτης του οικείου δήμου ή των νομικών προσώπων της παρ. 1, οφείλει να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει την οφειλή του εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών, αφότου η βεβαίωση της οφειλής καταστεί οριστική και λάβει γνώση αυτής ή, αν ασκηθούν ένδικα βοηθήματα, αφότου εκδοθεί τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Αν η οφειλή δεν εξοφληθεί ή δεν ρυθμιστεί εντός της προθεσμίας του πρώτου εδαφίου, ο δήμαρχος, δημοτικός σύμβουλος, σύμβουλος ή πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας εκπίπτει αυτοδικαίως από το αξίωμα. Η οικεία οικονομική υπηρεσία οφείλει να ενημερώσει αμελλητί τον Επόπτη Ο.Τ.Α. Για την έκπτωση εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του Επόπτη Ο.Τ.Α., εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τότε που έλαβε γνώση της μη εξόφλησης ή μη ρύθμισης της οφειλής από την οικονομική υπηρεσία.»

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Πέθανε ξαφνικά ο Γιάννης Ράμος στα 47 του

Θλίψη για τον χαμό του 47χρονου Γιάννη Ράμου   Σε ηλικία 47 ετών έφυγε ξαφνικά …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *