Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Δόγμα «σιδερένιας μπότας» στα ΑΕΙ – Μετωπική Μαξίμου και Εισαγγελίας με φοιτητές, πίεση σε πρυτάνεις

Με λάδι στη φωτιά των φοιτητικών και ακαδημαϊκών κινητοποιήσεων συνεχίζεται το μπρα ντε φερ Πολιτείας και ακαδημαϊκής κοινότητας, μετά και την εισαγγελική παραγγελία για τυχόν αξιόποινες πράξεις που εξέδωσε το βράδυ της Παρασκευής.
Μία ημέρα μετά το σάλπισμα μετωπικής επίθεσης από το Μέγαρο Μαξίμου ενάντια στοις φοιτητικές κινητοποιήσεις για το σχέδιο νόμου ίδρυσης ιδιωτικών ΑΕΙ, η Εισαγγελία Αθηνών διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, ζητώντας να διερευνηθούν τυχόν αξιόποινες πράξεις όπως παράβαση καθήκοντος ή βίαιες πράξεις στα ΑΕΙ λόγω των καταλήψεων.

Με τον τρόπο αυτό κλιμακώνεται η «πολεμική» τόσο ενάντια στους φοιτητές και την ακαδημαϊκή κοινότητα που συμμετέχει – μαζικά για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια – στις κινητοποιήσεις και τις καταλήψεις, όσο κυρίως εντείνεται η πίεση προς τις πρυτανικές Αρχές.

Με τα νέα δεδομένα, οι πρυτάνεις θα κληθούν από την Εισαγγελία να καταθέσουν σχετικά για τις ενέργειες που έκαναν προκειμένου να σταματήσουν τις καταλήψεις προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες από μέρους τους.

Προαναγγελθείσα δικαστική εμπλοκή;
Η χθεσινή εισαγγελική παρέμβαση ωστόσο δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς μόλις την περασμένη Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμιζε με νόημα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών πως οι πρυτάνεις και οι διοικήσεις των ΑΕΙ έχουν στα χέρια τους ένα σοβαρό θεσμικό πλαίσιο για να διασφαλίσουν τις εξετάσεις των φοιτητών και ότι όπου κληθούν οι αρχές, δύναται να πραγματοποιηθεί επέμβαση.

«Είναι δεδομένο ότι όπου κληθούν οι Αρχές, όπως συνέβη στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, από τις πρυτανικές αρχές, θα επιβάλλουν το νόμο. Κανείς δεν είναι πάνω από τον νόμο. Πέρασαν οι εποχές που κάποιοι είχαν τα πανεπιστήμια ως ορμητήριά τους και εξαιρούνταν από την εφαρμογή του νόμου. Άρα προφανώς, εμείς είμαστε εδώ και έχουμε υποχρέωση δια των Αρχών, να εφαρμόσουμε τον νόμο και σε κάθε περίπτωση να πάμε παρακάτω, να φύγουμε μπροστά», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Μαρινάκης, κάνοντας λόγο για «θλιβερές μειοψηφίες» που όπως είπε «αντιδρούν διότι αντιδρούν στα πάντα και θέλουν να μείνουμε πίσω».

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος προβλέπει ότι εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. οι δημόσιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

«Ντρίμπλα» με ψηφιακή εξεταστική
Την ίδια ώρα αντιμέτωπες με μεγάλες δυσκολίες είναι οι πρυτανικές Αρχές και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα μπροστά στο σχέδιο για ψηφιακή διεξαγωγή των εξεταστικών, το οποίο ανακοίνωσε πως δύναται να πραγματοποιηθεί με εγκύκλιό του ο Υπουργός Παιδείας κ. Πιερρακάκης.

Σύμφωνα με αυτήν, με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, οι εξετάσεις των Πανεπιστημίων μπορούν να διεξαχθούν ψηφιακά, προκειμένου να μην χαθεί το εξάμηνο. Όπως συζητείται ωστόσο σε ακαδημαϊκούς κύκλους, κάτι τέτοιο αποτελεί δύσκολο εγχείρημα που απαιτεί χρόνο και σοβαρή προετοιμασία από την πλευρά των ΑΕΙ.

Τα θέματα αυτά αναμένεται να συζητηθούν στις 29 του μήνα με τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνόδου πρυτάνεων που ο ίδιος τους ζήτησε να συγκαλέσουν.

Στη Σύνοδο από την πλευρά των πρυτανικών αρχών αναμένεται να τεθεί επί τάπητος τόσο το ενδεχόμενο ψηφιακής διεξαγωγής των εξεταστικών, όσο και η σημερινή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ακαδημαϊκή κοινότητα από την προώθηση του νομοσχεδίου ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων με την παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Κλιμακώνονται οι καταλήψεις
Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση στα πανεπιστήμια κλιμακώνονται καθώς δεκάδες τμήματα τελούν υπό κατάληψη και την επόμενη εβδομάδα ξεκινά νέος κύκλος γενικών συνελεύσεων, στις οποίες παρατηρείται μαζική προσέλευση, για να αποφασιστεί εάν θα συνεχιστούν ή όχι οι καταλήψεις.

Για την ερχόμενη Πέμπτη έχει προγραμματιστεί νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Οι φοιτητές ζητούν να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και λένε όχι στην παράκαμψη και την αναθεώρηση του άρθρου 16.

Στο πλευρό των φοιτητών στέκεται και πλήθος πανεπιστημιακών καθηγητών οι οποίοι τονίζουν ότι η τήρησή του Συντάγματος, Είναι θέμα Δημοκρατίας, είναι θέμα εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτείας και πολίτη και πηγάζει από την ιστορική εμπειρία του λαού μας και γι΄αυτό δεν πρέπει να αναθεωρηθεί το Άρθρο 16.

Την ίδια ώρα, η φοιτητική παράταξη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, πιέζει να σταματήσουν οι καταλήψεις και σε επιστολή που έστειλαν στον υπουργό Παιδείας του ζητούν να πιέσει τις πρυτανικές αρχές και να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, ώστε: α) να σταματήσουν άμεσα όλες οι παράνομες καταλήψεις και β) να μην χαθεί καμία εξεταστική, ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται ηλεκτρονικές εξετάσεις.

www.dnews.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Συνάντηση των Προεδρείων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και της ΠΟΦΕΕ

Τα μείζονα θέματα, που απασχoλούν τον κλάδο των λογιστών – φοροτεχνικών, ιδιαίτερα την κρίσιμη τρέχουσα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *