Κυριακή , 28 Απριλίου 2024
Ακολουθήστε μας στο facebook

Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την ψωρίαση, μια χρόνια και ανίατη νόσο που επηρεάζει την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως πραγματοποίησε στην Κεντρική Πλατεία της Καρδίτσας ο Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας

Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την ψωρίαση, μια χρόνια και ανίατη νόσο που επηρεάζει την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως πραγματοποίησε στην Κεντρική Πλατεία της Καρδίτσας Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα «Επιδέρμια».

Εκπρόσωποι του συλλόγου «Επιδέρμια» διένειμαν στους διερχόμενους έντυπο που μεταφέρει το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ψωρίασης, ενώ μέλη του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας ενημέρωναν το κοινό για τη νόσο.

O Γ.Γ. του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας, Δερματολόγος κ. Νικ. Ρωτσιάμης μιλώντας στο KarditsaLive.Net τόνισε ότι στοχός της δράσης είναι η αποστιγματοποίηση των ασθενών περνώντας το κεντρικό μήνυμα ότι η ψωρίαση δεν μεταδίδεται, η ενημέρωση των ψωριασικών ασθενών ότι η ψωρίαση δεν είναι αμιγώς δερματολογικό νόσημα, αλλά προσβάλλει και άλλα συστήματα όπως οι αρθρώσεις και το καρδιαγγειακό και επίσης ότι σήμερα υπάρχουν εξαιρετικές τοπικές και συστηματικές θεραπείες οι οποίες επιτυγχάνουν πλήρη ή σχεδόν πλήρη δερματική κάθαρση, γεγονός που οδηγεί σε μια πάρα πολύ καλή ποιότητα ζωής των ασθενών.

Ο κ. Ρωτσιάμης ευχαρίστησε την Αντιρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου «Επιδέρμια» κ. Αναστασία Χριστοδούλου, καθώς και την Ταμία και πρώην Πρόεδρο κ. Κουκοπούλου για την συνεργασία στην υλοποίηση της δράσης.

Με τη σειρά της η κ. Κουκοπούλου δήλωσε στο KarditsaLive.Net ότι η Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης γιορτάζεται από το 2004 από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ασθενών με Ψωρίαση (IFPA) στην οποία η Ελλάδα εκπροσωπείται με το Σύλλογο «Επιδέρμια» και επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό να μεταδοθεί το μήνυμα σε όλους ότι η ψωρίαση δεν μεταδίδεται, ενώ η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης αναδεικνύει το δικαίωμα των ασθενών να έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση στην κατάλληλη θεραπεία τη σωστή στιγμή.

Στο χώρο της δράσης παραβρίσκονται και ο δερματολόγος κ. Νικ. Μακρής ενώ αναμενόταν μέχρι τις 12 το μεσημέρι να παραβρεθούν και άλλοι δερματολόγοι.

Τι είναι η ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι ένα χρόνιο, μη μεταδιδόμενο, επώδυνο νόσημα που προκαλεί δυσμορφίες και αναπηρία και έχει σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ασθενών.

Κύριο χαρακτηριστικό της φλεγμονής της ψωρίασης είναι η δημιουργία κόκκινου δέρματος με λέπια. Μπορεί να προσβάλλει και τις αρθρώσεις και σήμερα θεωρείται συστηματικό νόσημα.

Η ψωρίαση έχει διαφορετικές μορφές / τύπους, που είναι η κοινή, η ανάστροφη, η σταγονοειδής, η φλυκταινώδης και η ερυθροδερμική ψωρίαση.

Η αιτία εμφάνισης της ψωρίασης δεν είναι γνωστή. Η ψωρίαση είναι μία μη μεταδοτική ασθένεια

Ποιος νοσεί από ψωρίαση

Η ψωρίαση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Ενώ ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι η μέση ηλικία έναρξης της ψωρίασης είναι τα 33 έτη και ότι ποσοστό 75% των περιστατικών εμφανίζονται πριν την ηλικία των 46 ετών, άλλες μελέτες έδειξαν ότι η έναρξη της ψωρίασης παρουσιάζει δύο σημεία κορύφωσης – το πρώτο σε ηλικία μεταξύ 16 και 22 ετών και το δεύτερο μεταξύ 57 και 60 ετών.

Εκτιμάται ότι το 2-3% του πληθυσμού παγκοσμίως, πάσχει από ψωρίαση.

Ποια είναι τα συμπτώματα και οι συνέπειες της ζωής με ψωρίαση

Τα τυπικά σημεία εμφάνισης της Ψωρίασης είναι το τριχωτό της κεφαλής, οι αγκώνες, τα γόνατα, τα νύχια καθώς και οι παλάμες και τα πέλματα.

Τα συμπτώματα που συνδέονται με την ψωρίαση και αναφέρονται συχνότερα είναι η απολέπιση του δέρματος στο 92% των ατόμων, ο κνησμός στο 72%, η ερυθρότητα του δέρματος στο 69%, η καταβολή στο 27% και το οίδημα στο 23%, το αίσθημα καύσου στο 2ο% και η αιμορραγία στο 20%

3 στους 4 ασθενείς με ψωρίαση, αναφέρουν τη νόσο τους ως ένα σοβαρό πρόβλημα, ενώ το 60% των ασθενών δηλώνουν πως η Ψωρίαση επηρεάζει την καθημερινότητα τους. Συνεπώς, είναι πρόδηλο το γεγονός ότι η Ψωρίαση επηρεάζει την ποιότητα ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους.

Πως αντιμετωπίζεται η ψωρίαση

Η ήπια ψωρίαση συνήθως αντιμετωπίζεται με τοπική θεραπεία, που συνεχίζεται με φωτοθεραπεία σε περίπτωση ανεπαρκούς ανταπόκρισης.

Η μέτριας έως βαριάς μορφής ψωρίαση απαιτεί την κλασική συστηματική θεραπεία, η οποία αποτελείται από φάρμακα όπως η κυκλοσπορίνη, η μεθοτρεξάτη και η ασιτρετίνη ή επί αποτυχίας ή εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών από τα νεότερα μικρά μόρια καθώς και τους βιολογικούς παράγοντες

Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών «Επιδέρμια»

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών «Επιδέρμια» αποτελεί το Σύλλογο Ασθενών με Δερματικά Νοσήματα και Ψωριασική Αρθρίτιδα. Δημιουργήθηκε το 2015 αποκλειστικά από ασθενείς.

Το Διοικητικό Συμβούλιο συμμετέχει εθελοντικά στο σύλλογο και αποτελείται από ασθενείς.

Πρωταρχικός στόχος του Συλλόγου Επιδέρμια είναι η προάσπιση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ασθενών με Δερματικά Νοσήματα και Ψωριασική Αρθρίτιδα, καθώς και η ενδυνάμωση της φωνής μας.

Η ασθενοκεντρική περίθαλψη και η εφαρμογή ασθενοκεντρικών πολιτικών αποτελούν σημαντικό στόχο του Επιδέρμια.

Το Επιδέρμια στοχεύει στην πληροφόρηση και ενημέρωση των ασθενών, καθώς και του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, αλλά και οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου, για τα νεότερα δεδομένα σχετικά με τα Δερματικά Νοσήματα και την Ψωριασική Αρθρίτιδα. Ο Σύλλογος δραστηριοποιείται επίσης στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού με σκοπό την αποστιγματοποίηση των Δερματικών Νόσων και της Ψωριασικής Αρθρίτιδας.

Κωστής Κριτσιάνης

www.karditsalive.net

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Νεκρός 23χρονος μετά από συμπλοκή έξω από νυχτερινό κέντρο…

  Βγήκαν όπλα και μαχαίρια έξω από γνωστό νυχτερινό κέντρο – Ένας 23χρονος νεκρός και …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *