Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Δυτική Φθιώτιδα: Ο “τρανΟς ΧΟΡΟΣ της ΑΓΑΠΗΣ” από τα 9 χωριά του Ινάχου

Σας σήμερα, 17 Αυγούστου θα πραγματοποιούνταν ο “τρανΟς ΧΟΡΟΣ της ΑΓΑΠΗΣ” στη Δυτική Φθιώτιδα αλλά δυστυχώς η τρέχουσα κατάσταση με τον κορονοϊό δεν επέτρεψε την διοργάνωση του για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Ο “τρανΟς ΧΟΡΟΣ της ΑΓΑΠΗΣ” διοργανώνεται από τα 9 χωριά του Ινάχου: Ανατολή, Άνω Καλλιθέα, Αργύρια, Δίλοφο, Κυριακοχώρι, Κολοκυθιά, Μάρμαρα, Νικολίτσι και Περιβόλι.

Αποτελεί μία σημαντική λαογραφική αναβίωση εθίμου και μία ποιοτική πολιτιστική εκδήλωση που επικεντρώνεται στην παράδοση, στα τοπικά ήθη και έθιμα.

Έχει ήδη πραγματοποιηθεί τρείς χρονιές με  επιτυχία στα χωριά Μάρμαρα, Δίλοφο και Καλλιθέα όπου παραβρέθηκε πολύς κόσμος.

Αναμένουμε την επόμενη χρονιά να πραγματοποιηθεί και να συνεχιστεί έτσι αυτή  η αξιόλογη λαογραφική εκδήλωση στην Δυτική Φθιώτιδα.

Ο τρανΟς ΧΟΡΟΣ της ΑΓΑΠΗΣ λαμβάνει χώρα στα χωριά του Ινάχου, την δεύτερη μέρα, του “μικρού Πάσχα”, στις 17 Αυγούστου, σε κατάλληλα επιλεγμένη τοποθεσία από το χωριό που τον φιλοξενεί.

Οι άγραφοι κανόνες αλλά και οι αρχές που έχουν ορίσει τα 9 χωριά, καθορίζουν τα θέματα και τις διαδικασίες που θα πραγματοποιηθεί.

Στον τρανΟ ΧΟΡΟ της ΑΓΑΠΗΣ εντάσσονται όλοι και όλες, μικροί – μεγάλοι δίνοντας τα χέρια, για να νιώσουν αδελφωμένοι, αφήνοντας πίσω όποια μίση και πάθη. Έτσι ώστε ο χορός και τα λόγια των τραγουδιών, μονιάζουν τους ανθρώπους και μεταφέρεται κατά τρόπο μαγικό η ύψιστη όλων των συναισθημάτων, η ΑΓΑΠΗ.

Τα 9 χωριά του Ινάχου, σε κλίμα συναίνεσης, ομόνοιας και συνεργασίας αποφάσισαν να συμπράξουν σε πολλά επίπεδα, αρχής γενομένης από το πολιτιστικό, με σκοπό να αναδείξουν και να αναβαθμίσουν την περιοχή, στο βαθμό του εφικτού. Έχοντας πολλά κοινά κοινωνικά, δημογραφικά, ιστορικά στοιχεία και χαρακτηριστικά, οι κάτοικοι των χωριών του Ινάχου, η κοινή δραστηριοποίηση τους μόνο ευεργετικά αποτελέσματα έχει και δίδεται έτσι επιπρόσθετα το παράδειγμα της ουσιαστικής ενότητας και τι μπορεί να επιτευχθεί συνολικά, όταν υπηρετούνται τέτοιες αξίες.

 

 

 

________________________________

 

________________________________

 

Δείτε βίντεο από τις προηγούμενες εκδηλώσεις:

 

Με την συνδιοργάνωση του τρανΟυ ΧΟΡΟΥ της ΑΓΑΠΗΣ από τα 9 χωριά, στην οποία συμμετέχουν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και ο Δήμος Μακρακώμης, επιδιώκεται μία φορά το χρόνο να γίνεται συμβολική συμφιλίωση και μόνιασμα και να αναδεικνύονται αξίες και ιδανικά. Μεταξύ αυτών, Ομόνοια, Αλληλεγγύη, Δύναμη, Συλλογικότητα, Δημιουργία. Χαρακτηριστικά που περικλείονται σε συμβολισμούς που έχει αποκτήσει το Βελανίδι στο πέρασμα των χρόνων, εξού και αποτέλεσε το σήμα-λογότυπο της ένωσης-συμπόρευσης των χωριών του Ινάχου, διά μέσου των Πολιτιστικών Συλλόγων τους.

Η διοργάνωση του επόμενου τρανΟυ ΧΟΡΟΥ της ΑΓΑΠΗΣ ξεκινά με το πέρας της προηγούμενης εκδήλωσης. Για να διατηρηθεί το υψηλό επίπεδο της διοργάνωσης, ο σχεδιασμός, η οργάνωση και η εκτέλεση των εργασιών προγραμματίζονται άμεσα. Έχει οριστεί ένας συντονιστής που καθήκοντα του είναι ο συντονισμός όλων των δράσεων και η παραμετροποίηση των εργασιών, που αποφασίζονται αποκλειστικά από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους των χωριών.

Κάθε χρόνο διεξάγεται κλήρωση για το ποιο επόμενο χωριό, θα φιλοξενήσει την εκδήλωση, έως ότου κλείσει ο κύκλος των 9 χωριών και επαναλαμβάνεται.

Βασικό πρόγραμμα εκδήλωσης:

Ξεκινά το απόγευμα στις 19:00 με τον Εσπερινό στο χώρο της εκδήλωσης που έχει επιλεγεί, ακολουθούν χαιρετισμοί από τους διοργανωτές και επίτιμους καλεσμένους και γίνεται παρουσίαση λαογραφικών στοιχείων για τον τρανΟ ΧΟΡΟ της ΑΓΑΠΗΣ.

Ακολουθεί ο χορός όπου τα άτομα εντάσσονται σε ενιαίο τρανό χορευτικό κύκλο με τραγούδια από ορχήστρα με παραδοσιακά όργανα με 7 τραγούδια και έχει διάρκεια περίπου μία ώρα. Τα τραγούδια ξεκινούν από την ορχήστρα και επαναλαμβάνουν τους στίχους οι παρευρισκόμενοι, δημιουργώντας έτσι μία συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα διαχέοντας σε όλους, το αίσθημα της Αγάπης. Ακολουθεί κέρασμα με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα aπό επιχειρήσεις της περιοχής και ακολουθεί γλέντι με καθαρά ρουμελιώτικο χαρακτήρα.

Ο τρανΟς ΧΟΡΟΣ της ΑΓΑΠΗΣ, αποτελεί στην ουσία μία συνάντηση των ανθρώπων όπου στόχο έχει το μόνιασμα τους και την διατήρηση παραδόσεων και εθίμων, ενώ παράλληλα μεταφέρονται σημαντικά κοινωνικά μηνύματα με στόχο την ανάπτυξη των 9 χωριών αφού θα αξιοποιηθούν ανάλογα για άλλες μετέπειτα παρεμφερείς εκδηλώσεις και για προσέλκυση επισκεπτών.

 

Ο τρανΟς ΧΟΡΟΣ της ΑΓΑΠΗΣ
Ο Τρανός Χορός είναι χορός τελετουργικός, αργός, απλός αλλά συνάμα μεγαλοπρεπής και περήφανος, αρχέγονα Ελληνικός, κρατά άσβεστη στο χρόνο τη μνήμη, μεταφέροντας από γενιά σε γενιά, τις μνήμες της κοινότητας, τους θρύλους και τις δοξασίες, τα ήθη και τα έθιμα των Βλάχων. Ο Τρανός Χορός λαμβάνει χώρα στο «μεσοχώρι», στις αυλές των εκκλησιών, ή σε άλλες επιλεγμένες τοποθεσίες. Σε αυτόν τον χώρο οι άγραφοι κανόνες καθορίζουν τα θέματα και τις διαδικασίες σύμφωνα με τις οποίες τα άτομα εντάσσονται στο ενιαίο χορευτικό σύνολο. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι άγραφοι αυτοί κανόνες τηρούνται με θρησκευτική ευλάβεια απ’ όλους. Μπροστά μπαίνει πάντα η ομάδα των ηλικιωμένων με κορυφαίο το γηραιότερο. Ακολουθούν οι μεσήλικες και κατόπιν οι νεώτεροι. Έτσι σχηματίζεται ένας τεράστιος κύκλος «με μία κεφαλή». Στο μέσον του κύκλου εποπτεύει ο τελετάρχης, πρόσωπο σεβαστό και ως εκ τούτου αποδεκτό από όλη την κοινωνική ομάδα, ο οποίος συντονίζει τον χορό, δίνει τον τόνο, και ρυθμίζει κάθε λεπτομέρειά του. Το τραγούδι αρχίζει από τον κορυφαίο και επαναλαμβάνεται ρυθμικά από τις υπόλοιπες ομάδες. Τα τραγούδια ποικίλλουν κατά περιοχή, μπορούν να καταταγούν σε λυρικά, ερωτικά, ιστορικά, ηρωικά και κλέφτικα, της ξενιτιάς και μοιρολόγια. Παλιότερα η σειρά του Τρανού Χορού καθορίζονταν από την κοινωνική σύνθεση του χωριού. Μπροστά χόρευε η εύπορη τάξη των εμπόρων, ακολουθούσαν οι βιοτέχνες και μετά οι κτηνοτρόφοι με τις άσπρες φουστανέλες τους, και τέλος έκλειναν τον κύκλο οι αγωγιάτες με τις μαύρες τους φουστανέλες. Ανάλογα με το ύφος και το θέμα παίρνει ο χορός την αντίστοιχη ονομασία. Ο Τρανός Χορός της Αγάπης πραγματοποιείται με την ίδια διαδικασία και σ’ αυτόν εντάσσονται όλοι για να νιώσουν αδελφωμένοι αφήνοντας πίσω μίση και πάθη έτσι ώστε ο χορός και τα λόγια των τραγουδιών να γίνουν τα μέσα συμφιλίωσης και μέσω του κρατήματος του ενός με τον άλλον να μεταφέρεται κατά τρόπο μαγικό η ύψιστη όλων των συναισθημάτων, η ΑΓΑΠΗ.

ΤΟ ΒΕΛΑΝΙΔΙ

Η Βελανιδιά που χρησιμοποιείται από τους διοργανωτές, συμβολίζει σύμφωνα με την παράδοση: Προστασία, Υγεία, Πλούτο, Θεραπεία, Δύναμη, Γονιμότητα, Τύχη

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΔΕΝΤΡOΥ:
Μεγαλόπρεπο αιωνόβιο, με βαθιές ρίζες.
Φύεται στις όχθες των ποταμών και εμποδίζει πλημμύρες. Στην αρχαιότητα θεωρούσαν την βελανιδιά ιερή.

Δείτε σχετικά βίντεο:

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Φθιώτιδα – Πένθιμα: Έφυγαν από την ζωή (13/10/2024)

Τέλεση κηδειών στην περιοχή της Φθιώτιδας που γνωστοποιήθηκαν -Έφυγε από την ζωή ο Γιώργος Γκολφομήτσος …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *