Κυριακή , 4 Ιουνίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Έφυγε από τη ζωή η Σπερχειαδίτισσα Γεωργία Τριανταφύλλου, καταξιωμένη καθηγήτρια Μαθηματικών στο εξωτερικό

Μία εξέχουσα ακαδημαϊκή προσωπικότητα, με καταγωγή από την Σπερχειάδα,  έφυγε από την ζωή…

Θλίψη προκαλεί ο χαμός της καταξιωμένης ακαδημαϊκού με λαμπρή καριέρα στο εξωτερικό, που έχει κάνει περιφανούς όλους τους κατοίκους της Σπερχειάδας. 

Συγκεκριμένα, η Γεωργία Τριανταφύλλου απεβίωσε σε ηλικία 72 ετών. Ήταν καθηγήτρια Μαθηματικών στο επιφανές  Πανεπιστήμιο Temple.

Όπως η ίδια είχε εκφράσει την επιθυμία της, η Εξόδιος Ακολουθία και ο ενταφιασμός της έγιναν στην ιδιαίτερη της πατρίδα την Σπερχειάδα,  την Κυριακή 19/3/2023.

Η αείμνηστη ήταν σύζυγος και μητέρα. Ένας  άνθρωπος με αξιοζήλευτη διαδρομή και προσφορά στα ομογενειακά κοινά και με ασίγαστο πάθος στην ψυχή της για την Ελληνική Παιδεία, Γλώσσα και Κληρονομιά.  Ονειρεύτηκε και πραγματοποίησε έμπρακτα το όνειρο για τη διδαχή της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού σε μικρά παιδιά, με την ίδρυση πρότυπου Ελληνικού Νηπιαγωγείου στην κοινότητα του Αγίου Γεωργίου στην πόλη του Τρέντον Νέας Ιερσέης.

Γεννήθηκε στη Σπερχειάδα του Δήμου Μακρακώμης. Στη συνέντευξή της για το αφιέρωμα στο «Περιοδικό», όπως αναφέρει ο www.ekirikas.com , είχε δηλώσει: «οι γονείς μου τότε πηγαινοέρχονταν μεταξύ Σπερχειάδας όπου μέναμε τον χειμώνα και  “Στάγιας” Πλατάνου Φθιώτιδας το καλοκαίρι, όπως ήταν η συνήθεια για πολλούς κατοίκους. Ο πατέρας μου, Φώτης, ήταν εργολάβος και πολυτεχνίτης, μπορούσε να κατασκευάσει τα πάντα από έπιπλα μέχρι σπίτια, μέχρι μύλους και κορδέλες για κοπή ξυλείας που κινούνταν με τη δύναμη του νερού κατ’ αρχάς και με ηλεκτρισμό αργότερα. Οι συνεργάτες του μου έλεγαν αργότερα, όταν αναπολούσαν τον παλιό καιρό, ότι ‘ο πατέρας σου και άνθρωπο θα μπορούσε να κάνει αν χρειαζόταν’. Όταν γεννήθηκα ο πατέρας μου ήταν πρόεδρος του χωριού Πλάτανος, το δε πιστοποιητικό γεννήσεώς μου είναι πιο πολύ πιστοποιητικό ιλαρότητας αφού σε τρεις διαφορετικές θέσεις, στη θέση του πατρός, του γραμματέως και του προέδρου, έχει το ίδιο όνομα και την ίδια υπογραφή, του πατέρα μου!».

[Αναμνηστική οικογενειακή φωτογραφία του ζεύγους Βλαδίμηρου και Γεωργίας Βίσνικ από την αποφοίτηση της Κατερίνας από το Πανεπιστήμιο Harvard το 2006. Διακρίνονται: Βάνιας, Κατερίνα, Γεωργία και Βλαδίμηρος. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση στον «Ε.Κ.»]

Όταν την είχαμε ρωτήσει τι ήταν εκείνο το στοιχείο στα Μαθηματικά που την εξέφραζε, είχε απαντήσει πως «μου άρεσε ιδιαίτερα η πνευματική πειθαρχία που απαιτείται στα Μαθηματικά, οι απανωτοί συλλογισμοί, οι ξαφνικές ιδέες που συνδέουν φαινομενικά ασύνδετες έννοιες και η απόλαυση της τελικής επιτυχίας όταν λύνεις ένα πρόβλημα», ενώ για το αν ξεκινούσε σήμερα τις σπουδές της είχε υποστηρίξει ότι «ναι, θα σπούδαζα Μαθηματικά».

Στις εισαγωγικές εξετάσεις για το Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών πέρασε τέταρτη κατά σειρά και πήρε υποτροφία. Οταν τελείωσε τις σπουδές της στην Αθήνα πήρε επίσης υποτροφία του DAAD (Deutscher Akademischer Austausch Dienst – Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών) που της επέτρεψε να κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Βόννης. Αφού απόκτησε το Διδακτορικό της δίπλωμα άλλαξε πάλι χώρα και πέτυχε μία μεταδιδακτορική θέση ως Member στο Institute for Advanced Study, Princeton. Είχε πει χαρακτηριστικά πως «ήταν μία ιλιγγιώδης πορεία αφού σε δέκα χρόνια μέσα έφυγα από το χωριό μου, άλλαξα τρεις χώρες, τρεις γλώσσες, τρία ακαδημαϊκά ιδρύματα και κατέληξα στο Princeton, στη Μέκκα των Μαθηματικών».

Η Παιδεία για την αείμνηστη Γεωργία Τριανταφύλλου, «είναι, όπως είχε πει, η γνώση της σοφίας του παρελθόντος και παρόντος και ταυτόχρονα η ανάπτυξη ενός τρόπου σκέψης για να εκτιμάμε και επιδιώκουμε σωστά και σπουδαία πράγματα στη ζωή».

Με τον σύζυγό της Βλαδίμηρο Βίσνικ γνωρίστηκαν όταν σπούδαζε στη Βόννη της Γερμανίας. Εκείνος έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Φυσική στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Μας είχε πει πως «σε μία κοινωνική συνάντηση μεταπτυχιακών φοιτητών είπα κάποια στιγμή σε όλους ότι κάνει κρύο, ότι έχει ‘ήλιο με δόντια’, στα Γερμανικά βέβαια. Οι Γερμανοί συνάδελφοι με κοίταζαν περίεργα και μόνο ο Βλαδίμηρος, που τον συναντούσα για πρώτη φορά, γέλασε. Μου είπε δε ο Βλαδίμηρος ότι και οι Σέρβοι έχουν αυτήν ακριβώς την έκφραση, ‘ήλιο με δόντια’. Από τότε ανακαλύψαμε ότι υπάρχουν τόσα κοινά στοιχεία στην πολιτιστική ζωή των πατρίδων μας, της Ελλάδας και της Σερβίας, και ότι μας συνδέουν ισχυροί δεσμοί της θρησκείας, ιστορίας και νοοτροπίας. Ο Βλαδίμηρος είχε αποκτήσει κλασσική παιδεία στο Βελιγράδι με Λατινικά, Αρχαία Ελληνικά, και τα σχετικά, και για χάρη μου, αλλά και γιατί έχει ζωηρό ενδιαφέρον και ταλέντο για γλώσσες, έμαθε και Νέα Ελληνικά που τα μιλάει άπταιστα».

Κάποια στιγμή όταν τελείωσαν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές στη Γερμανία επιθυμούσαν να πάνε να διδάξουν στα πανεπιστήμια της Ελλάδας, αλλά τους ανέκοψε η γραφειοκρατία. Είχε εξηγήσει πως «ως ακαδημαϊκοί κάναμε νομαδική ζωή για αρκετά χρόνια πριν καταλήξουμε στο Πανεπιστήμιο Temple. Εν τω μεταξύ, υπηρετήσαμε σε πολλά πανεπιστήμια όπως University of Chicago, University of Minnesota, όπου γεννήθηκαν τα δύο παιδιά μας, Πανεπιστήμιο Κρήτης για τριάμισι χρόνια όπου και ο Βλαδίμηρος δίδασκε στα Ελληνικά (!), πάλι Chicago, και Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου εγώ εκλέχτηκα καθηγήτρια στην πρώτη βαθμίδα στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και υπηρέτησα για ένα διάστημα.

Ήταν μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια για μένα να διδάσκω Μαθηματικά στους Ελληνες φοιτητές στη μητρική μου γλώσσα, να μεταφέρω τη γνώση στη χώρα μου, και να ξεπληρώσω λίγο από το τεράστιο χρέος που ένοιωθα για την πατρίδα. Παρ’ όλα αυτά δεν μπορέσαμε να μείνουμε στην Ελλάδα μακροπρόθεσμα, κυρίως γιατί ήταν αδύνατο για τον Βλαδίμηρο να εργασθεί σε πανεπιστήμιο ως αλλοδαπός που ήταν. Για να πάρει την ελληνική υπηκοότητα θα χρειαζόταν 7 χρόνια παραμονής στην Ελλάδα, όταν δε έφευγε στο εξωτερικό για κάποιο συνέδριο του αφαιρούσαν τις ημέρες».

Ο «Εθνικός Κήρυκας» την είχε τιμήσει με την αφιέρωση του εβδομαδιαίου «Περιοδικού» του το Σαββατοκύριακο 22–23 Νοεμβρίου 2014.

 

Με πληροφορίες από www.ekirikas.com

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Καλοκαιρινό τουρνουά ποδοσφαίρου από την Ακαδημία Ποδοσφαίρου Μώλου

  Στο γήπεδο Μώλου στις  10 & 11 Ιουνίου 2023 Καλοκαιρινό τουρνουά ποδοσφαίρου συνδιοργανώνουν η …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *