Το θέμα της εξοικονόμησης της ενέργειας είναι καθοριστικής σημασίας τόσο για την οικονομική ευημερία των νοικοκυριών, όσο και για τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος, πράγμα που το τοποθετεί στο επίκεντρο των συζητήσεων.
Είναι φυσιολογικό αυτός ο διάλογος να διεγείρει αρκετές απόψεις, καθώς υπάρχουν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν σύγχυση σε κάθε άτομο.
Γι’ αυτό κι εμείς έχουμε συγκεντρώσει τις καλύτερες λύσεις, οι οποίες θα καταφέρουν όχι μόνο να ξεδιαλύνουν κάθε δίλημμα, αλλά και θα συνδράμουν στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος. Ας τις αναλύσουμε όλες μαζί!
1. Πάροχος ενέργειας: Ποιός είναι ο κατάλληλος;
Ένα από τα βασικότερα διλήμματα, που διχάζουν ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, αφορούν αδιαμφισβήτητα την επιλογή του παρόχου ενέργειας. Η κάθε εταιρεία έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και προσφέρει στους καταναλωτές προσφορές και προτάσεις, προκειμένου να κατασταλάξουν σε εκείνη που θα έχει πραγματικό όφελος.
Η αγορά ρεύματος εμφανίζει μεγάλο ανταγωνισμό, οπότε σε κάθε περίπτωση πρέπει να συνυπολογιστούν πολλοί παράγοντες, προτού παρθεί η τελική απόφαση. Για αρχή, μια ενδελεχής έρευνα αγοράς στο διαδίκτυο θα βοηθούσε τον καθένα να γνωρίσει όλους τους προμηθευτές, όπως είναι για παράδειγμα ο πάροχος ενέργειας Nrg.gr, αλλά και τα ειδικά προγράμματα και πακέτα τους, τα οποία μπορούν να παρέχουν τις πιο συμφέρουσες κι εξίσου “πράσινες” λύσεις, για μια πιο βιώσιμη και αποδοτική χρήση της ενέργειας!
2. Λαμπτήρες: LED ή παραδοσιακοί;
Είναι αλήθεια ότι τα νοικοκυριά έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε διαφορετικά είδη λαμπτήρων. Από τις λάμπες πυρακτώσεως, φθορισμού, αλογόνου και LED, οι καταναλωτές καλούνται να ζυγίσουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους, προκειμένου να κάνουν την καλύτερη επιλογή και για τις προσωπικές, αλλά και για τις περιβαλλοντικές ανάγκες.
Τη λύση σε αυτό το ζήτημα τη δίνουν οι λαμπτήρες LED που βρίσκεις πλέον παντού, από το super market μέχρι το Leroy Merlin, και έχουν φέρει την επανάσταση στον τομέα του φωτισμού, με αποτέλεσμα να κερδίζουν ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού. Πρόκειται για ένα σχετικά καινούργιο είδος, το οποίο διαφέρει πολύ από τις παραδοσιακές λάμπες, λόγω της ενεργειακής του απόδοσης, της διάρκειας ζωής του, αλλά και της βιωσιμότητάς του. Με αυτόν τον τρόπο, τα νοικοκυριά εξοικονομούν περισσότερα χρήματα και ενέργεια, γεγονός που έχει θετικό αντίκτυπο τόσο στη τσέπη, όσο και στο περιβάλλον!
3. Μέσα συγκοινωνίας ή αυτοκίνητο;
Ο άνθρωπος της σύγχρονης κοινωνίας μπορεί να αμφιταλαντευτεί ως προς την επιλογή του τρόπου μετακίνησής του. Τόσο τα συγκοινωνιακά μέσα, όσο και το αυτοκίνητο φέρουν τα δικά τους χαρακτηριστικά, άλλα θετικά κι άλλα αρνητικά, τα οποία προβληματίζουν το σύνολο του πληθυσμού.
Για παράδειγμα, η χρήση του αυτοκινήτου μπορεί να προσφέρει μεγάλη ευελιξία, όμως κανείς δε θα μπορούσε να αγνοήσει το άγχος, αλλά και τον εκνευρισμό που προκαλεί η καθημερινή οδήγηση, ειδικά όταν επικρατεί μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση. Το ίδιο κρίσιμες είναι κι οι περιβαλλοντικές προκλήσεις, με την ατμοσφαιρική ρύπανση να αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τη μείωση της χρήσης του. Από την άλλη, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αν και δε φημίζονται για την άνεσή τους, αποτελούν την πιο γρήγορη και οικονομική επιλογή, η οποία ανακουφίζει σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον, εξοικονομώντας χρόνο, αλλά και ενέργεια. Πλέον, είναι αρκετοί αυτοί που ενθαρρύνουν την αλλαγή στις μεταφορικές συνήθειες και τη στροφή προς τις δημόσιες συγκοινωνίες, κάνοντας την τελική απόφαση ακόμα πιο εύκολη!
4. Τερματισμός λειτουργίας ή standby mode;
Το υψηλό ενεργειακό κόστος αποτελεί ένα σταθερό πρόβλημα σε πολλά νοικοκυριά, γεγονός που στρέφει τους ανθρώπους στην αναζήτηση εύκολων και βιώσιμων λύσεων. Μια από αυτές αφορά την αποσύνδεση των ηλεκτρικών συσκευών από το ρεύμα, όταν αυτές δε χρησιμοποιούνται, μια πρακτική που φαντάζει αυτονόητη, όμως συχνά παραβλέπεται.
Άλλοι πάλι, χρησιμοποιούν τη λειτουργία αναστολής (ή αλλιώς standby mode) στις συσκευές που την υποστηρίζουν, η οποία αφήνει όλα τα συστήματα να “τρέχουν” σε χαμηλότερα επίπεδα. Μπορεί αυτό να μειώνει την ενεργειακή σπατάλη, αλλά δε σημαίνει ότι τη σταματά κι ολοκληρωτικά. Τελικά, μόνο ο τερματισμός της λειτουργίας μπορεί να δώσει ένα τέλος στην άσκοπη κατανάλωση της ενέργειας και να “ελαφρύνει” σημαντικά το λογαριασμό του ρεύματος!
Κάθε δίλημμα μπορεί να βρει τη λύση του μετά από την εξέταση όλων των προαναφερθέντων προτάσεων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μόλις κατανοήσουμε τις συνέπειες των επιλογών μας, θα μπορέσουμε να βρούμε εκείνη την ισορροπία, η οποία θα μας βοηθήσει να ζούμε υπεύθυνα, αλλά και βιώσιμα!