Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Ελλάδα: Ρεκόρ δεκαετίας στην χρήση κοκαΐνης…

Και όμως παρά την κρίση και την πανδημία, το ναρκωτικό των πλουσίων, η κοκαΐνη φαίνεται να έχει αυξηθεί η χρήση της…

Συγκεκριμένα,  ρεκόρ δεκαετίας στην χρήση κοκαΐνης φαίνεται να σημειώθηκε την χρονιά της πανδημίας, ενώ τον Μάρτιο του 2021 διπλασιάστηκε η χρήση αντικαταθλιπτικών, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019. Αυτό δείχνουν κάποια από τα στοιχεία που κατ’ αποκλειστικότητα παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια των ΔΙΑΛΟΓΩΝ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος την Τετάρτη 21 Απριλίου με θέμα «Χρήση Ουσιών: Μια Πανδημία μέσα στην Πανδημία».

Η χρήση κοκαΐνης έχει φτάσει να είναι 3 φορές μεγαλύτερη από την αρχή της πανδημίας, ενώ το 2020 φαίνεται να είναι η χρονιά με την μεγαλύτερη χρήση κοκαΐνης εδώ και μια δεκαετία.

Αναλυτικότερα, τον Μάρτιο του 2019 η κατανάλωση κοκαΐνης ήταν 482 γρ. την ημέρα, ενώ στο πρώτο lockdown τον Μάρτιο του 2020, φτάσαμε σε διπλασιασμό (804 γρ/ημέρα) και στο δεύτερο lockdown τον Νοέμβριο του 2020 σε τετραπλασιασμό, δηλαδή 1837 γρ. ημερησίως.
Η αύξηση όμως συνεχίστηκε φτάνοντας τον Μάρτιο του 2021, σε χρήση 2.396 γρ. ημερησίως!

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε για πρώτη φορά και ανέλυσε στη διάρκεια του webcast των ΔΙΑΛΟΓΩΝ του ΙΣΝ, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, ο άνθρωπος που τα συγκεντρώνει και τα καταγράφει μέσω της ανάλυσης των Λυμάτων Λεκανοπεδίου Αττικής στο Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Την κοινωνική διάσταση και ερμηνεία των στοιχείων έκανε επίσης κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Κοινωνιολόγος και Υπεύθυνος Τομέα Έρευνας του ΚΕΘΕΑ, Γεράσιμος Παπαναστασάτος.

Κατακόρυφη αύξηση όμως σημειώνει και η χρήση ηρεμιστικών και αντικαταθλιπτικών. Πιο συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2021 σημειώθηκε το υψηλότερο ποσοστό κατανάλωσης σε σχέση με πριν την πανδημία, τόσο σε πολύ γνωστά ηρεμιστικά (με συστατικά όπως οι ουσίες Οξαζεπάμη και Αλπραζολάμη) όσο και στα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

«Σε αυτή την υγειονομική κρίση που ζούμε, ένας πόλος είναι η δημόσια υγεία που αφορά στη νόσο Covid-19 και ένας δεύτερος πόλος είναι η ψυχική υγεία η οποία έχει ουσιαστικά επιδεινωθεί όλο αυτό το έτος» σχολίασε ο Νίκος Θωμαΐδης παρουσιάζοντας τα στοιχεία που οπτικοποιήθηκαν και αναλύθηκαν στη διάρκεια της συζήτησης των ΔΙΑΛΟΓΩΝ, μέσω γραφημάτων που ετοίμασε η ομάδα του iMEdD Lab.

«Ο όρος ‘ναρκωτικά’, ο οποίος έχει επικρατήσει στην αγοραία διάστασή του, αποτελεί έναν μη δόκιμο όρο», ανέφερε ο Γεράσιμος Παπαναστασάτος στην αρχική του τοποθέτηση ξεκαθαρίζοντας ποιες είναι οι λεγόμενες ψυχότροπες ουσίες.

«Στην πραγματικότητα οι ψυχοδραστικές ουσίες έχουν την ικανότητα να παρεμβαίνουν και να αλλοιώνουν την εγκεφαλική λειτουργία.
Με την έννοια αυτή, δεν είναι μόνο ναρκωτικές ουσίες. Υπάρχουν διεγερτικές, κατασταλτικές, αναλγητικές, παραισθησιογόνες και υπνωτικές ουσίες. Κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες έχει εντελώς διαφορετική επίδραση».

«Παρατηρούμε ότι, είτε έχει κάποιος πρόβλημα είτε όχι, οι πωλήσεις του αλκοόλ έχουν εκτοξευτεί, σε ολόκληρο τον κόσμο. Βλέπουμε, επίσης, αύξηση στα συνταγογραφούμενα. Μιλάμε για αντικαταθλιπτικά, αλλά και αγχολυτικά και ηρεμιστικά» συμπλήρωσε ο καθηγητής.

dikaiologitika.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Στο Μουσείο Αλιείας Αιτωλικού πραγματοποιήθηκε «Απομυθοποιήθηκε η Εμμηνόπαυση»

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024 στο Μουσείο Αλιείας Αιτωλικού η ενημερωτική εκδήλωση του Κέντρου …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *