Δευτέρα , 5 Δεκεμβρίου 2022
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Εμβολιασμός: Οι πολίτες έχουν δυνατότητα επιλογής περιοχής και επαναπρογραμματισμού των ραντεβού

Αν στην πλατφόρμα δεν εμφανίζονται εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής που προτιμάει ο πολίτης, όπως πχ κοντά στην εργασία του, αλλάζοντας τον ΤΚ μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε αυτά της περιοχής που επιθυμεί, ξεκαθάρισε ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Έως 18/1/2021  το απόγευμα έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού 84.831 πολίτες, ποσοστό 0,77% εμβολιαστική κάλυψης, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας, Μ. Θεμιστοκλέους κατά τη σημερινή ενημέρωση για την Επιχείρηση Ελευθερία. Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, σήμερα, δεύτερη μέρα εμβολιασμού (Κυριακή δεν πραγματοποιούνται εμβολιασμοί), περισσότεροι από 6.000 συμπολίτες μας άνω των 85 ετών εμβολιάστηκαν.

Έως σήμερα έχουν κλειστεί 372.243 ραντεβού για την πρώτη και τη δεύτερη δόση. Τα ραντεβού της πρώτης δόσης αφορούν 126.975 πολίτες άνω των 85 ετών και 18.483 ραντεβού υγειονομικών. Ραντεβού διαθέσιμα υπάρχουν σε όλες τις περιοχές της χώρας, σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με τον Γ.Γ., οι πολίτες μπορούν να κλείσουν ραντεβού μετά από 5 ημέρες, δηλαδή αν κάποιος προσπαθήσει σήμερα Δευτέρα, το νωρίτερο που μπορεί να κλείσει είναι την ερχόμενη Παρασκευή. “Ο λόγος αφορά στον προγραμματισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας των εμβολιαστικών κέντρων”, πρόσθεσε.

Το Σάββατο 16 Ιανουαρίου είχαμε 3.777 ραντεβού και εμφανίστηκαν 3.585 πολίτες, ποσοστό 95%, ιδιαίτερα εντυπωσιακό λαμβανομένων υπόψη των δύσκολων καιρικών συνθηκών. Μάλιστα, λόγω αυτών των καιρικών συνθηκώνόσοι δεν προσήλθαν στα ραντεβού και επιθυμούν να εμβολιαστούν μπορούν να τα επαναπρογραμματισουν χωρίς να μεσολαβήσει το διάστημα του ενός μηνός.

Μειωμένες οι δόσεις από Pfizer

Σήμερα στη χώρα έφθασαν 49.160 δόσεις εμβολίων από τη Pfizer, που ήταν μειωμένες σε σχέση με την αναμενόμενη ποσότητα, όπως συνέβη σε όλες τις χώρες.

Σε επικοινωνία με την εταιρεία διαβεβαίωσε ότι οι παραδόσεις θα αποκατασταθούν από την ερχόμενη εβδομάδα και θα τηρηθούν οι ποσότητες βάσει των συμφωνηθέντων.

“Ο προγραμματισμός εμβολιασμών που γίνεται για όλους τους πολίτες που έλαβαν την πρώτη δόση, εξασφαλίζει και τη δεύτερη δόση. Δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος για τον πολίτη που εμβολιάστηκε να μην υπάρχει η δεύτερη δόση”, ξεκαθάρισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Από 20/1 αναπτύσσονται 144 εμβολιαστικά κέντρα σε δομές της ΠΦΥ και ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων θα αναπτύσσονται νέα, έως ότου φθάσουμε και ξεπεράσουμε τα 1.000.

Μάλιστα, υπάρχουν στη φαρέτρα και άλλες λύσεις για νέα κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ή θα ενισχυθεί ο μηχανισμός και από τον ιδιωτικό τομέα.

Απαντήσεις σε βασικές ερωτήσεις για τα ραντεβού

  • Για να ισχύσει το ραντεβού θα πρέπει να έχει επιβεβαιωθεί. Αν δεν επιβεβαιωθεί το ραντεβού ή ο πολίτης δεν δεχθεί το ραντεβού δεν χάνει τη σειρά του, αλλά μπορεί να κλείσει άλλο μέσω πλατφόρμας, ΚΕΠ ή φαρμακεία.
  • Αν στην πλατφόρμα δεν εμφανίζονται εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής που προτιμάει ο πολίτης, όπως πχ κοντά στην εργασία του, αλλάζοντας τον ΤΚ μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε αυτά της περιοχής που επιθυμεί.
  • Το ραντεβού εμβολιασμού μπορεί να αλλάξει έως και 72 ώρες πριν.
  • Αν κάποιος κλείσει ραντεβού και δεν προσέλθει, θα μπορεί να ξανακλείσει ραντεβού μετά από ένα μήνα από τον αρχικό προγραμματισμό. “Δεν είναι για λόγους τιμωρίας, αλλά στόχος είναι να μειωθεί στο ελάχιστο η απώλεια εμβολίων, ειδικά εκείνων που έχουν δύσκολες συνθήκες συντήρησης”, ξεκαθάρισε. Στο εξωτερικό έχει υπολογιστεί πως ποσοστό του πληθυσμού έως και 10% δεν προσέρχεται για να εμβολιαστεί. Πάντως, η χώρα μας είναι στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης σε χαμηλό αριθμό χαμένων ραντεβού.

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε και στο μηχανισμό αναπλήρωσης ραντεβού εμβολιασμού. Ειδικότερα, στελέχη ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας θα καλούνται να καλύψουν τα κενά, για ραντεβού που δεν έχουν προσέλθει στα κέντρα.

Εν τω μεταξύ, τηρείται το χρονοδιάγραμμα για τον εφοδιασμό των νησιών και έως τέλος του μήνα θα έχουν εφοδιαστεί 31 νησιά και εντός του Φεβρουαρίου  θα μεταφερθούν εμβόλια σε όλα τα νησιά.

Μάλιστα, αποφασίστηκε για τα νησιά με μόνιμους κατοίκους κάτω των 1000 θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν όλοι όσοι το επιθυμούν την ίδια στιγμή και όχι μόνο όσοι ανήκουν σε ομάδες που έχουν προτεραιότητα.

 

news4health.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

SKA: Ξεκινά η κατασκευή του μεγαλύτερου τηλεσκοπίου στον κόσμο-1

Μετά από 30 χρόνια σχεδιασμού και διαπραγματεύσεων, ξεκινά σήμερα η κατασκευή του μεγαλύτερου τηλεσκοπίου στον …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *