Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Ένα έξυπνο δέντρο – φύλακας της ζωής έφτιαξαν δύο σχολεία της Μακεδονίας

Ένα έξυπνο δέντρο – φύλακας της ζωής με το όνομα Pyraspis έφτιαξαν ως Μαθητική Επιχείρηση του Junior Achievement Greece δύο σχολεία, το 3ο Γυμνάσιο Κιλκίς και το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Το 3ο Γυμνάσιο Κιλκίς και το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και έχουν παράδοση στη μαθητική επιχειρηματικότητα καθώς εδώ και χρόνια διαπρέπουν στους σχετικούς διαγωνισμούς στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο.

Τα δύο σχολεία συνεργάστηκαν και δημιούργησαν τη Μαθητική Επιχείρηση PYRASPIS στο πλαίσιο του Προγράμματος Εικονικές Επιχειρήσεις του Junior Achievement Greece, για να υψώσουν ασπίδα προστασίας από τις δασικές πυρκαγιές.

“Με όραμα ένα βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές, σε έναν ασφαλέστερο και περισσότερο προστατευμένο από τις πυρκαγιές κόσμο, χρησιμοποιούμε τις σύγχρονες τεχνολογίες για να εξελίξουμε τα μέσα πρόληψης, πυροπροστασίας και ανίχνευσης των πυρκαγιών και δημιουργούμε ένα τεχνητό δέντρο φύλακα από τις δασικές πυρκαγιές, έναν πυροσβέστη με τεχνητή νοημοσύνη”, αναφέρουν στη σχετική του ανακοίνωση.

Πώς προέκυψε η ιδέα
Οι 28 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου διαφορετικών ηλικιών, που ζούν σε δύο διαφορετικές πόλεις, το Κιλκίς και τη Θεσσαλονίκη ήρθαν κοντά μέσα από τα Προγράμματα Επιχειρηματικότητας του Junior Achievement Greece, αναζητούσαν μια καινοτόμα επιχειρηματική ιδέα. Πολλές ιδέες έπεσαν στο τραπέζι, αλλά καμιά δεν ήταν καλύτερη από την βραβευμένη ιδέα «Fire Guardian Tree» του 3ου Γυμνασίου Κιλκίς στον διαγωνισμό του JA Greece «Βιώσιμο μέλλον μέσα από τα μάτια των νέων – Διαγωνισμός Καινοτομίας για μια δίκαιη μετάβαση». Έτσι δημιουργήθηκε η πρωτοπόρα στον τομέα της πρόληψης και της πυροπροστασίας Μαθητική Επιχείρηση PYRASPIS.

Το προϊόν
Το προϊόν που κατασκεύασαν είναι ένα τεχνητό δέντρο που: i) ανιχνεύει άμεσα την πυρκαγιά, ii) ενημερώνει για την έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων και iii) καταβρέχει το χώρο, βοηθώντας έτσι ώστε να μην επεκταθεί η πυρκαγιά και υποστηρίζοντας παράλληλα το έργο των πυροσβεστών.
Πρόκειται για ένα προϊόν υψηλής τεχνολογίας. Παρέχει συνεχή παρακολούθηση των συνθηκών του δάσους, εξοπλισμένο με αισθητήρες όπως φωτιάς, καπνού, στάθμης νερού και φόρτισης μπαταριών με μικροεπεξεργαστή και μπαταρία. Διαθέτει οπτική και θερμική κάμερα για τον άμεσο εντοπισμό των πυρκαγιών και είναι συνδεδεμένο με το Διαδίκτυο των Πραγμάτων – Internet of Things (IoT) για να αποστέλλει τα δεδομένα σε ένα cloud για άμεση επεξεργασία και ενημέρωση των αρμοδίων αρχών σε περίπτωση πυρκαγιάς. Η όλη επεξεργασία χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και machine learning.

Το δέντρο – φύλακας είναι τοποθετημένο σε «γλάστρα» – δεξαμενή νερού και διαθέτει αντλία νερού που ενεργοποιείται χειροκίνητα ή αυτόματα ανάλογα με την απόσταση εντοπισμού της πυρκαγιάς. Το σύστημα πυρόσβεσης καταβρέχει τον χώρο, βοηθώντας ώστε να μην επεκταθεί η πυρκαγιά.

Είναι ενεργειακά αυτόνομο, χρησιμοποιώντας ηλιακή ενέργεια για τις λειτουργίες του, προστατεύοντας το περιβάλλον και εξοικονομώντας ενέργεια. Διαθέτει εξωτερικό περίβλημα από ανακυκλώσιμα υλικά, τυπωμένο σε 3D εκτυπωτή και εμφάνιση που μπορεί να προσαρμόζεται αισθητικά και λειτουργικά στις ανάγκες της εκάστοτε χρήσης. Για τον σχεδιασμό του πηγή έμπνευσης ήταν για εμάς τα έργα του διεθνούς φήμης γλύπτη κ. Θεόδωρου Παπαγιάννη, ο οποίος μας έδωσε ιδέες και χρήσιμες συμβουλές.

Σε ποιους απευθύνεται
Το σύστημά μας «αισθάνεται» την πυρκαγιά, «καλεί για βοήθεια» και καταβρέχοντας τις περιοχές που απειλούνται με ανάφλεξη, καθυστερεί τη φωτιά και διευκολύνει την επέμβαση των δυνάμεων πυρόσβεσης. Τοποθετείται κατά συστάδες ή και μεμονωμένα σε περιοχές που γειτνιάζουν με δασικές εκτάσεις, στις λεγόμενες μεικτές ζώνες, κατά μήκος αντιπυρικών ζωνών, σε περιαστικά δάση, σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα, οικισμούς, συγκροτήματα κατοικιών, κάμπινγκ και κατασκηνώσεις, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες πυροπροστασίας. Πελάτες της εικονικής επιχείρησης μπορούν να είναι τόσο οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και ιδιώτες. Ο δήμαρχος του Δήμου Νεάπολης Συκεών όπου ανήκει το σχολείο ενθουσιάστηκε με το προϊόν, το οποίο μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες στο βρώσιμο δάσος που σχεδιάζει να δημιουργήσει, ενώ ο Γρ. Τάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων, προσφέρθηκε να είναι το ξενοδοχείο του ο χώρος που θα δοκιμαστεί το προϊόν.

Προκλήσεις και στήριξη
Όπως τονίζουν τα παιδιά, το εγχείρημα είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. “Για την επιτυχία του αξιοποιούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των δύο σχολείων. Στο Κιλκίς λειτουργούν τα τμήματα παραγωγής και έρευνας και ανάπτυξης και στη Θεσσαλονίκη τα υπόλοιπα τμήματα της επιχείρησης. Τα προβλήματα που καλούμαστε να επιλύσουμε είναι πάρα πολλά. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις καθυστερήσεις στην προμήθεια των υλικών λόγω των γεγονότων στην Ερυθρά Θάλασσα, να χρηματοδοτήσουμε την επιχείρησή μας αναζητώντας χορηγίες, να συντονιστούμε και να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας αποτελεσματικά. Με όπλο την σκληρή δουλειά, τη δέσμευση και την προσαρμοστικότητα, αλλά και τις ικανότητες του ανθρώπινου δυναμικού της PYRASPIS μέσα σε λίγους μήνες καταφέραμε πολλά, μάθαμε πολλά. Γνωρίσαμε πως λειτουργεί στην πράξη μια επιχείρηση. Διαπιστώσαμε την αξία του digital marketing. Δημιουργήσαμε τα κοινωνικά δίκτυα και την ιστοσελίδα της επιχείρησής μας. Μάθαμε τη σημασία των οικονομικών μεγεθών, των δημοσίων σχέσεων, τη διαδικασία της 3D εκτύπωσης για την παραγωγή των προϊόντων μας. Κυρίως όμως διαπιστώσαμε τη σημασία της συνεργασίας, του ομαδικού πνεύματος και του καλού κλίματος. Αποκομίσαμε μοναδικές εμπειρίες από όλους τους σημαντικούς ανθρώπους που συναντήσαμε στο ταξίδι μας. Στεκόμαστε ιδιαίτερα στους inspirational mentors μας κ. Γιάννη Πολίτη, δημοσιογράφο και πολιτικό αναλυτή, την κα. Σοφία Παπαδοπούλου, αρχισυντάκτρια ΑΠΕ-ΜΠΕ, τον κ. Α. Δημητρακόπουλο, Πρόεδρο του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, τον κ. Θεόδωρο Παπαγιάννη, διεθνούς φήμης γλύπτη με εξειδίκευση στα μεγάλα έργα, τους ειδικούς δασοφύλακες από το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης, τον ξενοδόχο κ. Γ. Τάσιο, την καθηγήτρια Οργάνωσης και Διοίκησης επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κα Ρ. Τσιότσου. Τέλος, εκτιμούμε την πολύτιμη βοήθεια που μας παρείχαν οι σύμβουλοι-εθελοντές μας κκ. Ιωάννης Παπαδόπουλος και Γεώργιος Βαρελάς από την ΙΚΕΑ Θεσ/νίκης και ο κ. Α. Παπαποστόλου που τα τελευταία χρόνια στέκονται δίπλα μας και υποστηρίζουν κάθε μαθητική επιχείρηση με τις γνώσεις και την εμπειρία τους”, αναφέρουν.

https://linktr.ee/pyraspis

Σύμβουλοι – Εθελοντές: Ιωάννης Παπαδόπουλος – Γενικός Διευθυντής IKEA Θεσ/νίκης, Γεώργιος Βαρελάς – Business Navigator IKEA Θεσ/νίκης – Αλέξανδρος Παπαποστόλου.
Inspirational mentors: Ιωάννης Πολίτης- Δημοσιογράφος και Καθηγητής Δημοσιογραφίας ΕΚΠΑ – Σοφία Παπαδοπούλου- Αρχισυντάκτρια ΑΠΕ-ΜΠΕ,
Υπεύθυνοι Καθηγητές: Σταύρος Κατσαρώνας, Άννα Ματσιώρη, Νικόλαος Τερψιάδης, Κυριακή Βασιλού

Οι μαθητές:
3ο Γυμνάσιο Κιλκίς
Γιωργής Κουτσιμάνης- Γενικός Διευθυντής
Μαρία Αρετή Αμανατίδου- Τμήμα Πωλήσεων
Δημήτρης Κάκαρης- Τμήμα Μάρκετινγκ
Αχιλλέας Χριστοφορίδης- Τμήμα Μάρκετινγκ
Ορφέας Σιώχος- Τμήμα Οικονομικών
Νίκος Στανιμερόπουλος- Τμήμα Οικονομικών
Αθηνά Ευαγγέλου- Τμήμα Παραγωγής
Νάγια Σιδερίδου- Τμήμα R&D
Νίκος Μακρίδης- Τμήμα R&D

Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Απόστολος Κουλτούκης- Γενικός Διευθυντής
Μιχαήλ Καρυπίδης- Διευθυντής Τμήματος Μάρκετινγκ
Αλέξανδρος Ορτουλίδης- Τμήμα Μάρκετινγκ
Δέσποινα Σωτηροπούλου- Τμήμα Μάρκετινγκ
Ζώγια Ξηρογιάννη- Τμήμα Μάρκετινγκ
Λωίδα Μαραντίδου- Τμήμα Μάρκετινγκ
Γιάννης Μαραντίδης- Διευθυντής Τμήματος Πωλήσεων
Μαρίνος Διαμαντόπουλος- Τμήμα Πωλήσεων
Νεφέλη Καλαϊτζή- Τμήμα Πωλήσεων
Παναγιώτης Τσιντάρης- Διευθυντής Τμήματος Οικονομικών
Πάρης Κουτράκης- Τμήμα Οικονομικών
Μανώλης Τσιντάρης- Τμήμα Οικονομικών
Μηνάς Μαδεμλής- Διευθυντής Τμήματος Πληροφορικής
Άννα Ιντζίδου- Τμήμα Πληροφορικής
Νίκος Τσέτσος- Τμήμα Πληροφορικής
Άντα Κατσάνου- Διευθύντρια Τμήματος Παραγωγής

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Αυστραλία: Έρευνα μετά την παράνομη σφαγή 65 καγκουρό

Οι αυστραλιανές αρχές ανακοίνωσαν την έναρξη έρευνας για την παράνομη σφαγή τουλάχιστον 65 καγκουρό, τα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *