Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Έναν εφιάλτη διαρκείας βιώνουν την τελευταία 15ετία οι Έλληνες πολίτες – Τώρα το μαρτύριο της ακρίβειας

Έναν εφιάλτη διαρκείας βιώνουν την τελευταία 15ετία οι Έλληνες πολίτες από οικονομικής άποψης καθώς η κάθε νέα κρίση έρχεται να «κολλήσει» στην προηγούμενη και το μαρτύριο δείχνει να αποτελεί ένα τούνελ από το οποίο δεν μπορούνε να εξέλθουν.

Αρχικά ήταν η οικονομική κρίση με τα μνημόνια, για να ακολουθήσει μια διετία με την πανδημία η οποία προκάλεσε πολλούς τριγμούς στην ήδη εξασθενημένη οικονομία της χώρας, ενώ τις τελευταίες ημέρες έχει ξεκινήσει ένα νέο διπλό «κύμα» που θα πνίξει πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η ενεργειακή κρίση που συνδυάζεται με την κρίση που έρχεται ως φυσικό επακόλουθο του πολέμου στην Ουκρανία προκαλεί ασφυκτικές καταστάσεις στην αγορά.

Η ενεργειακή κρίση

Απαγορευτικό για… καρδιακούς πλέον είναι το άνοιγμα των φακέλων που περιέχουν τους λογαριασμούς τόσο του φυσικού αερίου όσο και του ρεύματος. Ανεξαρτήτως παρόχου πλέον οι αριθμοί ειδικά του αερίου είναι σε κάποιες περιπτώσεις κατοικιών ακόμα και τετραψήφιοι προκαλώντας πολλά «εγκεφαλικά» στους ιδιοκτήτες. Είναι χαρακτηριστικό πως όλο αυτό το διάστημα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ένας μετά τον άλλο ανεβάζουν με φωτογραφίες το ποσό που καλούνται να πληρώσουν προσπαθώντας με μεγάλη ικανότητα να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους

«Όταν τα προηγούμενα χρόνια πλήρωνα για το ίδιο διάστημα 400 με 450 ευρώ και τώρα μου έρχεται 935 ευρώ το μόνο που πρέπει να κάνω είναι να το διασκεδάσω λιγάκι» λέει στη Larissanet o Δημήτρης Τ., που στα 45 του βλέπει το μισθό του όχι μόνο να μειώνεται λόγω οικονομικών προβλημάτων στην επιχείρηση που εργάζεται, αλλά να χάνει και επί της ουσίας και αρκετό μέρος της αξίας του αφού «Όλα έχουν ακριβύνει. Τα προϊόντα στο Σούπερ Μάρκετ, τα καύσιμα, ακόμα και ο καφές είναι πολυτέλεια πλέον». Το μόνο που τον ενδιαφέρει τον ίδιο και την σύζυγό του στην παρούσα φάση είναι να μπορέσουν να μεγαλώσουν με αξιοπρέπεια τα δύο τους παιδιά, οι απαιτήσεις των οποίων διαρκώς αυξάνονται λόγω φροντιστηρίων και δραστηριοτήτων.

Τα καύσιμα

Αν κάποιος περάσει έξω από ένα πρατήριο υγρών καυσίμων και δει τις τιμές σίγουρα θα προσπαθήσει να βγάλει μια… αναμνηστική φωτογραφία καθώς είναι ιστορική στιγμή το γεγονός πως ξεπερνάει τα 2 ευρώ το λίτρο, ενώ από κοντά μεγαλώνει και η τιμή του πετρελαίου. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και η πρόεδρος των βενζινοπωλών Λάρισας, Έλλη Παπαδοπούλου μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Λάρισας, το πρόβλημα στα καύσιμα ξεκίνησε πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία και πως απλώς με τον πόλεμο επιδεινώθηκε. Ανέφερε μάλιστα το παράδειγμα της Κύπρου, που μείωσε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και τον ΦΠΑ, προκειμένου να συγκρατήσει τις τιμές, κάτι που δεν έγινε στη χώρα μας.

«Πιστεύω ότι πολύ σύντομα η αμόλυβδη θα φτάσει τα 2,2 ευρώ μέση τιμή πανελλαδικά, όπως και στα μεγάλα αστικά κέντρα και στην νησιωτική Ελλάδα ίσως αγγίξει και τα 2,5 ευρώ» τόνισε μιλώντας επίσης στην ΕΡΤ, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία επιβαρύνει πάρα πολύ την τιμή.

Οι διεθνείς τιμές του αργού ανεβαίνουν αλματωδώς και οι αυξήσεις είναι πολύ μεγάλες σε καθημερινή βάση, σημείωσε, την ώρα που στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι η τιμή είναι ήδη μια ανάσα από τα 2 ευρώ.

«Θα ξεπεράσουμε και το 2ευρο από τις τιμές που θα πάρουμε σήμερα για αύριο. Πιστεύω ότι αυτή την εβδομάδα θα ξεφύγει πάνω από τα 2 ευρώ στα μεγάλα αστικά κέντρα και γενικότερα η μέση τιμή πανελλαδικά. Αυτή την στιγμή είναι ήδη στα 2,2 στις Κυκλάδες. Το τελευταίο τριήμερο ανέβηκε κατά 0,10 ευρώ η αμόλυβδη βενζίνη, 0,15 ευρώ το πετρέλαιο θέρμανσης, που βρίσκεται στο 1,5 ευρώ πλέον και που και εκεί υπάρχει πρόβλημα καθώς βλέπουμε ότι είναι μειωμένη η αγοραστική δύναμη του Έλληνα καταναλωτή από τις μικρές ποσότητες που παραγγέλνει, ενώ και το πετρέλαιο κίνησης αυξήθηκε κατά 0,18 ευρώ που αποτελεί και κόστος ενέργειας είτε για παραγόμενα προϊόντα ή για υπηρεσίες» επισήμανε ο κ. Ασμάτογλου, υπογραμμίζοντας πως ο κλάδος έχει αρχίσει να βιώνει ύφεση στην κατανάλωση. Πρόσθεσε ακόμα πως οι πρατηριούχοι έχουν απορροφήσει πολύ μεγάλο μέρος των αυξήσεων από το κέρδος τους.

Τα σιτηρά

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Bloomberg, η αύξηση της τιμής του σιταριού θα αυξήσει την πίεση στους κρατικούς προϋπολογισμούς καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε εγκατάλειψη της ανοιξιάτικης σποράς και παραγωγής. Κάτι που σύμφωνα με αναλυτές μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις αποδόσεις των χειμερινών σιτηρών, επιδεινώνοντας την κρίση στην παγκόσμια αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία και η Ρωσία αποτελούν πάνω από το 25% της παγκόσμιας αγοράς σίτου, όπως επίσης και το 20% της παγκόσμιας αγοράς καλαμποκιού. Επίσης η Ουκρανία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εξωτερικός προμηθευτής τροφίμων της ΕΕ. με τις χώρες της ΕΕ να εισάγουν κυρίως ηλιέλαιο, ελαιοκράμβη, μέλι, άλευρα από την Ουκρανία.

Ωστόσο από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, σε συνέντευξη που έδωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ δήλωσε πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος στην επισιτιστική επάρκεια της χώρας σε σιτηρά, καθώς υπάρχουν εναλλακτικές αγορές από Ευρώπη και Αμερική. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι έχει ήδη συναντήσει εκπροσώπους του Συνδέσμου Εισαγωγέων Δημητριακών και εκπροσώπους της Αλευροβιομηχανίας οι οποίοι τον διαβεβαίωσαν ότι υπάρχουν εναλλακτικές αγορές από χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ.

Έρχεται επίδομα Πάσχα

Μια ευχάριστη είδηση, αν και θεωρείται σταγόνα στον ωκεανό των προβλημάτων, είναι η χορήγηση ενός επιδόματος που ετοιμάζει η κυβέρνηση, για τις ημέρες του Πάσχα. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, σκοπός είναι να δοθεί μία οικονομική βοήθεια που θα φτάνει ως και τα 300 ευρώ σε μία σειρά από ευπαθείς ομάδες που αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερο τις συνέπειες της ακρίβειας.Tο επίδομα θα δοθεί ενόψει Πάσχα σε ένα εκατομμύριο δικαιούχους και δη σε οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά, όπως χαμηλοσυνταξιούχους και δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Στους δικαιούχους αναμένεται να ενταχθούν οι μακροχρόνια άνεργοι και τα άτομα με αναπηρία, ενώ άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής το αν θα λάβουν το επίδομα και οι χαμηλόμισθοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες και οι μη επιδοτούμενοι άνεργοι.

Για τη χορήγηση του επιδόματος θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και περιουσιακά, ενώ θα ληφθεί υπόψιν το ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα του 2020 – όπως αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του 2021, και για τα περιουσιακά στοιχεία θα ληφθούν υπόψιν οι παλαιές αντικειμενικές αξίες.

Το επίδομα αναμένεται να χορηγηθεί μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα (18 – 21 Απριλίου), με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται στα μέσα Μαρτίου.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

LIVE – Βουλή: Σήμερα η ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης – Ομιλίες αρχηγών κομμάτων και Πρωθυπουργού

Σήμερα Πέμπτη 28/3/2024 ολοκληρώνεται η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *