Σάββατο , 27 Απριλίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Ενεργειακό «ηλεκτροσόκ» απειλεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις: Τα μέτρα της κυβέρνησης

Συνεχίζεται από τη Ρωσία η “ενεργειακή πίεση” και τα ευρωπαϊκά κράτη κάνουν αγώνα δρόμου για να ετοιμαστούν για ένα δύσκολο χειμώνα.

Η ανησυχία για την επόμενη ημέρα εντείνεται καθώς ξεκίνησε ένα νέο τριήμερο κλείσιμο του αγωγού Nord Stream για εργασίες συντήρησης και υπάρχει προβληματισμός για το αν η Μόσχα θα επικαλείται διαρκώς νέους λόγους για να περιορίζει τις ροές.

Στην Αθήνα έχει σημάνει συναγερμός για την πορεία των τιμών το επόμενο διάστημα, καθώς ήδη απαιτείται ένα ποσό κοντά στα δύο δισεκατομμύρια το μήνα για μέτρα στήριξης μόνο στο ενεργειακό πεδίο. Πρόκειται για μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας καθώς όσο μεγαλώνει το κονδύλι για τα ενεργειακά τόσο μειώνεται το «μπάτζετ» για άλλα μέτρα στήριξης, αναφέρει το ethnos.gr.

Νούμερο ένα στόχος της κυβέρνησης είναι να μην χρειαστεί το χειμώνα να γίνουν διακοπές ρεύματος στα νοικοκυριά, ενώ σε πρώτη φάση το βάρος θα δοθεί στην εξοικονόμηση ενέργειας και στον περιορισμό της κατανάλωσης στο Δημόσιο. Από εκεί και πέρα αναζητούνται τρόποι για να περιοριστεί σε ένα βαθμό – καθώς είναι αδύνατον να εξαλειφθεί πλήρως – η επιβάρυνση των οικογενειακών προϋπολογισμών από το τσουνάμι των αυξήσεων.

Το μήνυμα που εκπέμπεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πως τα μέτρα στήριξης στο ενεργειακό πεδίο θα διατηρηθούν για όσο διάστημα χρειαστεί. Στο πλαίσιο αυτό θα διατηρηθεί το ισχύον σχήμα για την επιδότηση των λογαριασμών και παράλληλα αναζητούνται κονδύλια για την ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης. Από εκεί και πέρα πολλά θα κριθούν και από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις που μπορεί να έχουν καθυστερήσει όμως όπως τονίζεται από την ελληνική πλευρά «κάλλιο αργά παρά ποτέ»

Πάντως «πονοκέφαλο» στο κυβερνητικό στρατόπεδο προκαλεί το ό,τι η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού χθες αναδείχθηκε ως η ακριβότερη στην Ευρώπη καθώς η τιμή στην προημερήσια αγορά διαμορφώθηκε στα 697,41 ευρώ/MWh. Και όλα αυτά ενώ στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη υπήρξε μείωση των τιμών. Η αιτία για αυτό το γεγονός είναι πως η τιμολόγηση του φυσικού αερίου στη χώρα μας γίνεται με βάση το μέσο όρο του προηγούμενου μήνα και όχι με βάση την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή ημέρας του TTF. Σήμερα η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην προημερήσια αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας θα είναι στα 582,94 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δηλαδή θα έχει μια μικρή μείωση αλλά θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Μέτρα σε δόσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο
Μέτρα έστω και με καθυστέρηση αναζητά η Ε.Ε. σε μια προσπάθεια να προλάβει στο παρά πέντε την ενεργειακή βαρυχειμωνιά. Μετά από μήνες που οι ευρωπαίοι κλωτσούσαν το τενεκεδάκι όλο και πιο κάτω πλέον βλέπουν πως ο χρόνος τελειώνει και η απειλή των μπλακ αουτ ή και του δελτίου στην ενέργεια είναι ορατή.

Δεν είναι μόνο το νέο τριήμερο κλείσιμο του αγωγού Nord Stream αλλά και μια σειρά άλλων ανησυχητικών μηνυμάτων που εκπέμπονται από την ρωσική πρωτεύουσα. Η Gazprom προειδοποίησε τη γαλλική εταιρεία κοινής ωφελείας Engie ότι θα σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου λόγω διαφωνίας σχετικά με τις πληρωμές.

Το δυσμενέστερο σενάριο που έχει εξεταστεί συμπεριλαμβάνει ολική άρση των ροών του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και ένα «παγωμένο» χειμώνα. Με ελάχιστες ενεργειακές εναλλακτικές η αύξηση της ζήτησης για θέρμανση θα ωθούσε τις τιμές σε νέα υψηλά, φέρνοντας σε απόγνωση νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Μπροστά σε αυτό το ραγδαίως επιδεινούμενο ενεργειακό σκηνικό το ένα μετά το άλλο τα ευρωπαϊκά κράτη δείχνουν έτοιμα να συζητήσουν γενναία μέτρα για να αποτραπεί ο κίνδυνος διακοπών ρεύματος αλλά και για να συγκρατηθούν σε ένα βαθμό οι τιμές. Ενδεικτικό της αλλαγής κλίματος είναι πως ακόμα και η Γερμανία φαίνεται ότι συζητά το πλαφόν στις τιμές χονδρικής για το φυσικό αέριο, αλλά και τη δυνατότητα αποσύνδεσης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας από το φυσικό αέριο. Και όλα αυτά ενώ το προηγούμενο διάστημα το Βερολίνο είχε σοβαρές επιφυλάξεις για τις σχετικές προτάσεις του ευρωπαϊκού Νότου

Μάλιστα στην εξίσωση μπαίνει το ελληνικό μοντέλο παρακράτησης των υπερεσόδων των παραγωγών ενέργειας όσο και η πρόταση αποσύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου. Τα … φώτα στρέφονται στο «μοντέλο» της Ιβηρικής Χερσονήσου, καθώς το προηγούμενο διάστημα η Ισπανία και η Πορτογαλία είχαν καταφέρει να πάρουν εξαίρεση από το ενιαίο ευρωπαϊκό μοντέλο και να εφαρμόσουν ένα χωριστό σύστημα.

Στη μέγγενη του πληθωρισμού τα νοικοκυριά
Το ενεργειακό ράλι συμπαρασύρει προς τα πάνω και τις τιμές σε μια σειρά βασικών αγαθών, με το κόστος να είναι δυσβάσταχτο για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Η «βόμβα» του πληθωρισμού δεν έχει απενεργοποιηθεί και όλα δείχνουν πως το κύμα των ανατιμήσεων δεν είναι εύκολο να ανακοπεί.

Στην Ελλάδα οριακή επιβράδυνση του πληθωρισμού δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, με τις τιμές να έχουν αυξηθεί κατά 11,1% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Αρχή, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 11,6% τον Ιούλιο, κατεβάζοντας ταχύτητα από το 12,1% του Ιουνίου.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία στην ευρωζώνη οι τιμές καταναλωτή συνέχισαν την ανηφορική πορεία, καθώς ενισχύθηκαν κατά 9,1% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα και ενώ τον Ιούλιο είχαν αυξηθεί κατά 8,9%. Μάλιστα σύμφωνα με τους αναλυτές αναμένεται να φτάσει στο 9% ετησίως.

Πηγή: ethnos.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Φθιώτιδα: Θλίψη για τον 59χρονο πυροσβέστη που έφυγε από την ζωή…

  Θρήνος στην Πυροσβεστική οικογένεια στην Λαμία και στην τοπική κοινωνία… Έφυγε από την ζωή  …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *