Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Επιστολή Γ. Κοτρωνιά προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος

O Βουλευτής Γεώργιος Κοτρωνιάς, σε επιστολή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκα καθώς και στην σημερινή παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, υπό τον Πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη, κατέθεσε την άποψή του σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, κυρίως στην Αττική, από το καιρικό φαινόμενο της «ΜΗΔΕΙΑΣ» και πρότεινε τρόπους για επίλυσή του.

Παρατίθεται αναλυτικά η επιστολή του Βουλευτή :

«… Το σφοδρό χτύπημα της κακοκαιρίας ανέδειξε σε μεγάλο βαθμό τις αδυναμίες του συστήματος μεταφοράς ενέργειας στη χώρα μας .

     Τα δίκτυα μεταφοράς στην Ελλάδα είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία εναέρια, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτα στα ακραία καιρικά φαινόμενα στις ανεμοθύελλες στους κεραυνούς και προφανώς στις χιονοπτώσεις .

      Αν θέλουμε να δούμε τι ήταν αυτό που δημιούργησε τις διακοπές ρεύματος θα δούμε ότι, πέραν της αστοχίας κάποιων μετασχηματιστών, τα περισσότερα οφείλονται σε πτώσεις κλαδιών και δέντρων πάνω στα καλώδια της Δ.Ε.Η..

    Είναι κατανοητό ότι υπάρχει μία ασάφεια ως προς τις αρμοδιότητες καθαρισμού της διέλευσης των γραμμών μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος και πράγματι το Υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να φέρει νομοσχέδιο που να ξεκαθαρίζει αυτές τις αρμοδιότητες, όμως κανένας δεν μπορεί να προβλέψει ποιο δέντρο, μέσα από ποιά περιτοίχιση οποιασδήποτε οικοδομής και οικοπέδου κάποια στιγμή θα πέσει μέσα στο δρόμο .

     Θεωρώ ότι, όποιες αρμοδιότητες κι αν ξεκαθαριστούν στην πορεία του χρόνου ειδικά μέσα σε αστικές περιοχές με πολύ αστικό πράσινο, όπως παραδείγματος χάριν είναι τα βόρεια προάστια της Αττικής, τα προβλήματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν γιατί δεν είναι εύκολο σε κανονικές συνθήκες να ξεριζώσεις και να κόψεις δέντρα, ούτε οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα σε καθημερινή βάση να ασχολούνται με τον καθαρισμό των εναέριων δίκτύων της Δ.Ε.Η.

     Αντίθετα αν αφαιρέσουμε τον όγκο δουλειάς που υπάρχει στις αστικές περιοχές από τον ΔΕΔΗΕ τότε αυτός θα μπορέσει να προγραμματίσει καλύτερα την συντήρηση και τον καθαρισμό των εναέριων δικτύων στις εκτός σχεδίου περιοχές που τροφοδοτούν τα χωριά και την επαρχία με ηλεκτρικό.

   Ένα άλλο σημαντικό θέμα που συνδέεται με τις εναέριες καλωδιώσεις της Δ.Ε.Η. είναι το θέμα της αισθητικής των πόλεων και ειδικά των τουριστικών περιοχών αφού μια σειρά καλωδίων, μαζί με τις διακλαδώσεις που δίνουν ρεύμα στα σπίτια και μία σειρά στύλων της Δ.Ε.Η., που αχρηστεύουν τα ήδη μικρά πεζοδρόμια των ελληνικών πόλεων, αποτελούν μία κακή εικόνα που υποβαθμίζει το αστικό περιβάλλον, ενώ συγχρόνως είναι ευάλωτα σε κάθε είδους καιρικό φαινόμενο και ανθρώπινη δραστηριότητα.

      Αρκετά παλαιότερα, όταν ήμουν Δήμαρχος στη Λαμία, σε εποχές που η ΔΕΗ μπορούσε να κάνει επενδύσεις είχαμε εφαρμόσει ένα πρόγραμμα με το οποίο υπογειοποιήσαμε κάποιες εναέριες γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος σε κάποιους σημαντικούς κεντρικούς δρόμους της πόλης.

    Το αποτέλεσμα ήταν απολύτως θετικό:  απελευθερώθηκαν τα πεζοδρόμια από τις κολώνες της Δ.Ε.Η., δεν υπήρξε πλέον κανένα πρόβλημα από τις καιρικές μεταβολές και βελτιώθηκε η αισθητική εικόνα του κέντρου της πόλης.

     Ασφαλώς δεν κομίζω «γλαύκα εις Αθήνας» και είναι γνωστό ότι εδώ και μερικά χρόνια η ΔΕΗ δεν ήταν σε θέση να κάνει τέτοιου είδους επενδύσεις γιατί η υπογειοποίηση των εναέριων καλωδίων απαιτεί σημαντικές δαπάνες.

    Όμως αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές τότε θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι μόνον η υπογειοποίηση λύνει οριστικά το πρόβλημα και θα πρέπει με κάποιο τρόπο να βρεθούν τα χρήματα και να ξεκινήσει άμεσα ένα μεγάλο πρόγραμμα υπογειοποίησης των καλωδίων στις αστικές περιοχές.

       Αυτό θα γίνει μετά από προσεκτική επιλογή των πιο ευάλωτων περιοχών θα γίνει συστηματικά και σε βάθος χρόνου και με βάση συγκεκριμένο προγραμματισμό.

Προτείνω λοιπόν, άμεσα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  μαζί με τη Δ.Ε.Η., να ξεκινήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα υπογειοποίησης των εναέριων γραμμών μεταφοράς μέσα στα αστικά κέντρα και στις τουριστικές περιοχές με προτεραιότητα όπου υπάρχει μεγάλη έκταση αστικού πρασίνου.

      Αυτή η πολιτική θα είναι μια ακόμη σημαντική συνεισφορά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στην πατρίδα και στην ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών.»

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Δήμος Δομοκού: Η Μελιταία υποδέχθηκε τους Φιλανδούς χορηγούς του Αρχαιολογικού Προγράμματος MELAP

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Φιλανδών χορηγών, επιχειρηματιών και μελών διοικητικών συμβουλίων Ιδρυμάτων της Φιλανδίας …

Ένα σχόλιο

  1. Ναι αλλά η ΔΕΗ έδωσε 19 εκατομμύρια άκουσα για κλαδέματα!!!!!!! Το κλάδεψαν, τα παρτέρια???

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *