Σάββατο , 24 Φεβρουαρίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Επίτιμος Δημότης Λαμιέων ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμος [ΦΩΤΟ]

Σε μια ειδική εκδήλωση σε γνωστό κατάστημα εστίασης στον Γοργοπόταμο, ο Δήμος Λαμιέων τίμησε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, με την αναγόρευση του  ως Επιτίμου Δημότη του Δήμου Λαμιέων.

Ακολουθήστε μας  στο facebook

Ο Δήμαρχος Λαμιέων παρέδωσε τιμητική πλακέτα ειδικά φιλοτεχνημένη για την αναγόρευσή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, αλλά και μια εικόνα του Αγίου Λουκά  σχεδιασμένη από τον αγιογράφο Γιάννη Πανουργιά.

Ο Αρχιεπίσκοπος  κ.κ. Ιερώνυμος πρόσφερε στον Δήμαρχο Λαμιέων ως αναμνηστικό δώρο ένα λεύκωμα με τα μοναστήρια της Βοιωτίας και το τελευταίο του βιβλίο που αναφέρεται στις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας ενώ δεν παρέλειψε να κάνει σχετική αναφορά τονίζοντας: “Η Εκκλησία και οι Αρχιερείς δε θέλουν χρήματα, θέλουν τη δική τους περιουσία να την αξιοποιήσουν και να κάνουν έργο με τα δικά τους χρήματα και τις δωρεές. Δεν θέλουμε να στεκόμαστε στα σκαλοπάτια οποιασδήποτε εξουσίας και να ζητούμε με το χέρι απλωμένο βοήθεια”.

Δείτε φωτογραφίες και ακολουθεί η ομιλία του Δημάρχου Λαμιέων κ. Θύμιου Καραϊσκου:

          

ANAΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ  ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ Β΄ ΣΕ ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΗΜΟΤΗ ΔΗΜΟΥ  ΛΑΜΙΕΩΝ

 Λαμία,  18 Οκτωβρίου 2020

Προσφώνηση από τον Ευθύμιο Καραΐσκο, Δήμαρχο Λαμιέων.

 

Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμε

Σεβασμιώτατε Ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι

Κυρίες και κύριοι,

Mακαριώτατε, Σας καλωσορίζουμε και Σας ευχαριστούμε για την παρουσία και την ευλογία Σας  για μία ακόμη φορά στον τόπο μας, στην πόλη της Λαμίας!

Σε ένα τόπο, στενά συνδεδεμένο με δικά Σας βιώματα, καθώς η Στερεά Ελλάδα και η λεβεντογέννα Ρούμελη, είναι ο τόπος που Σας γέννησε και Σας ανέθρεψε.

Σε ένα τόπο, όπου κατοικούν και δραστηριοποιούνται άνθρωποι τίμιοι και πιστοί στις παραδόσεις της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού.

Σε ένα τόπο, όπου τον διακονεί εδώ και ένα σχεδόν χρόνο ως Μητροπολίτης και Ποιμενάρχης του,  ο εκ των αγαπημένων Σας πνευματικών Σας υιών Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών, ο Δεσπότης της καρδιάς μας.

Ήταν μεσημέρι, της 7ης Φεβρουαρίου 2008, κυρίες και κύριοι, όταν η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος είχε εκλέξει τον 20ο  Αρχιεπίσκοπό της από της ανακηρύξεως του αυτοκεφάλου της : τον Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Ιερώνυμο.

«Ιδού εγώ ανάμεσά σας, στην εποχή των μεγαλόστομων διακηρύξεων, του πληθωρισμού της κενολογίας και της ξύλινης γλώσσας, απρόθυμος να διατυπώσω υψιπετείς διακηρύξεις. Δεν έχω να καταθέσω προγραμματικές δηλώσεις. Άλλωστε αυτές είναι ήδη διατυπωμένες άπαξ και με περισσή σαφήνεια επί του Σταυρού»,  είπε μεταξύ άλλων στον Ενθρονιστήριο λόγο Του ο Μακαριώτατος και έδωσε το στίγμα Του!

Ο Προκαθημένος της Αγιωτάτης Εκκλησίας μας, με τον δημόσιο  λόγο και το ήθος Του, μακριά από λαϊκισμούς, έδωσε σε όλους : πιστούς και μη,  ενεργούς  πολίτες  και  υπεύθυνους  πολιτικούς, να καταλάβουν ότι η Εκκλησία δεν έχει δικαίωμα να σιωπά και να αδιαφορεί για όσα ταλανίζουν τους ανθρώπους, είτε πρόκειται για τα μικρά προβλήματά τους, είτε για τα μεγαλύτερα προβλήματα της κοινωνίας μέσα στην οποία ζουν και αυτό κάνει μέχρι σήμερα. Αφουγκράζεται τον παλμό της εποχής και διεκδικεί τις θέσεις της σεμνά, αλλά με επιτυχία και αποτελεσματικότητα. Και διατυπώνει τον λόγο της όχι για να αμφισβητήσει τους θεσμούς ή να εμπλακεί σε πολιτικές και κομματικές αντιπαραθέσεις, αλλά για να εκφράσει με έργα ουσίας την αγάπη της προς τον Θεό και προς τον άνθρωπο, και μάλιστα τον κάθε άνθρωπο ανεξαιρέτως, χωρίς διάκριση θρησκεύματος, χρώματος και φύλου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είναι ο Αρχιεπίσκοπος των έργων και όχι των λόγων, της ενότητας και όχι των διχασμών.

Ο Μακαριώτατος από την πρώτη στιγμή έκανε αναφορά για την φροντίδα ανθρώπων κατατρεγμένων και αδύναμων και οι πράξεις Του,  επιβεβαίωσαν τα λόγια Του.

Σήμερα, στα όρια της Αρχιεπισκοπής μόνο, στηρίζονται πάνω από 50.000 οικογένειες καθημερινά, ενώ σε αυτόν τον αριθμό προστίθενται και άνθρωποι που στηρίζονται ή διαμένουν στα δεκάδες ιδρύματα της Αρχιεπισκοπής.

Δεν υπάρχει πτυχή του ανθρώπινου πόνου που να τον αφήνει αδιάφορο γιατί, όπως ο ίδιος λέει, «είναι ασύμβατο να ονομάζεσαι χριστιανός και να μην νοιάζεσαι για τον άρρωστο, τον φυλακισμένο, τον αναξιοπαθούντα, τον γυμνό, τον πεινασμένο, τον φτωχό, τον βασανισμένο, τον πρόσφυγα, τον μετανάστη, τον στιγματισμένο για την ψυχική του αρρώστια».

  • Έτσι δημιούργησε νέες κοινωνικοπρονοιακές δομές και φιλανθρωπικούς οργανισμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής, η οποία πλέον χάρη στον αεικίνητο και υπερδραστήριο Ποιμενάρχη μας κ. Συμεών αναπτύσσει το έργο της αγάπης και στην Φθιώτιδα.
  • Ανέπτυξε συνεργασίες με όλους τους θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς, με στόχο την προσφορά στον άνθρωπο. Χαρακτηριστική η συνεργασία του με την Τοπική Αυτοδιοίκηση όλων των βαθμών.
  • Στηρίζει με διάφορους φορείς και οργανισμούς της Αρχιεπισκοπής τους νέους, ιδιαίτερα σήμερα που οι δυσκολίες είναι περισσότερες. Χαρακτηριστικό το μεγαλόπνοο έργο Του, η δημιουργία σε ιδιόκτητες εκτάσεις της Αρχιεπισκοπής του Κέντρου Παιδείας, Πολιτισμού και Εθελοντισμού «Η Αγία Φιλοθέη η Αθηναία», στο οποίο λειτουργεί όλη την διάρκεια του χρόνου ένα σύγχρονο κατασκηνωτικό κέντρο με αθλητικές εγκαταστάσεις και άλλες υποδομές, για όλες τις ηλικίες
  • Καθιέρωσε το πρόγραμμα «Η Εκκλησία στους δρόμους», το οποίο διανέμει καθημερινά πολλές χιλιάδες μερίδες φαγητού σε άπορους συνανθρώπους μας, τόσο στο κεντρικό συσσίτιο της Αρχιεπισκοπής στην Ομόνοια, αλλά και μέσα από τα 100 περίπου οργανωμένα Κέντρα Ενοριακής Αγάπης στις ενορίες της Αρχιεπισκοπής, σε ένα έργο, το οποίο συμμετέχουν περισσότερες από τέσσερις χιλιάδες γυναίκες εθελόντριες.
  • Δημιούργησε, το πρότυπο Κέντρο Γεροντολογίας στο Δήλεσι Βοιωτίας, μοναδικό στο είδος του σε όλη την Ευρώπη και το Καρέλλειο Ίδρυμα στο Χαλάνδρι (πρότυπη μονάδα αντιμετώπισης της νόσου Alzheimer). Επεξέτεινε το Ίδρυμα Κόκκορη για παιδιά με σύνδρομο Down,  δημιουργώντας νέες Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στο Μαρούσι.
  • Κατασκευάζει νέα Ιδρύματα για πάσχοντες με αυτισμό και για κωφαλάλους στην περιοχή Βαρνάβα Αττικής, σε έκταση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, στην Ιερά Μονή Αξιον Εστίν.
  • Ανήγειρε νέους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς στα Βριλλήσια και την Καλλιθέα και σύντομα ολοκληρώνεται νέος βρεφονηπιακός σταθμός στην περιοχή Αγίου Ελευθερίου Αχαρνών.
  • Δημιούργησε το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης, το οποίο με μέριμνα του Ποιμενάρχη μας κ. Συμεών αναπτύσσει πλέον δράσεις και στην δική μας περιοχή,
  • Δημιούργησε δομές παιδείας και πολιτισμού,  όπως  η  Βιβλιοθήκη της Αρχιεπισκοπής στο παλαιό Κακουργιοδικείο, το Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής στον Κεραμεικό,  η Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής με παράρτημα και στα Οινόφυτα Βοιωτίας, Κοινωνικά Φροντιστήρια με εκατοντάδες εθελοντές εκπαιδευτικούς, εθελοντική διακονία των ασθενών των νοσοκομείων με περισσότερους από 350 εθελοντές, Ξενώνες φιλοξενίας συνοδών ασθενών στους Αγίους Αναργύρους και στου Ψυρρή και ο κατάλογος είναι αρκετά μακρύς και διαισθάνομαι ότι ο Ιδιος, ουδόλως επιθυμεί να συνεχίσω την ανάγνωσή του.

Μακαριώτατε,

Για όλα αυτά και για όσα δεν είναι δυνατόν ο ομιλών να χωρέσει στον χρόνο μιας προσφώνησης, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαμιέων έλαβε ομόφωνα απόφαση για την ανακήρυξη της  Υμετέρας Θειοτάτης Μακαριότητας, ως επιτίμου Δημότη του Δήμου μας, εκφράζοντας ταπεινά με τον τρόπο αυτό τον θαυμασμό, τον σεβασμό και την αγάπη μας προς το σεπτό πρόσωπό Σας, ως ηθική ανταμοιβή  και δημόσιο έπαινο :

– για το πολυσήμαντο και αναγνωρισμένο έργο Σας στην αντιμετώπιση της πολυεπίπεδης οικονομικής, ηθικής, κοινωνικής και πνευματικής κρίσης, η οποία μαστίζει την πατρίδα μας, από την ημέρα της εκλογής Σας στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο των Αθηνών, μέχρι και σήμερα.

– για τον άοκνο αγώνα Σας για την προστασία των πτωχών και αδυνάτων συνανθρώπων μας, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, χρώματος και φύλου,

–  για την συμβολή Σας στην διατήρηση της κοινωνικής συνοχής,

–  για το σεμνό ήθος και το μέτρο  που Σας διακρίνει κατά την άσκηση  των καθηκόντων Σας, τα οποία επιτελείτε  με ταπεινότητα, σύνεση και σεβασμό απέναντι σε κάθε άνθρωπο,

–  για το πλούσιο και πολύτιμο συγγραφικό έργο Σας,

–  για την ιδιαίτερη προσφορά Σας και στη πόλη της Λαμίας, με την επί των ημερών του νέου, αξίου και ικανού ποιμενάρχου μας, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών ανάπτυξη κοινών δράσεων της Μητροπόλεως Φθιώτιδος και των Οργανισμών της Εκκλησίας της Ελλάδος,  για την στήριξη σημαντικών ευάλωτων ομάδων πληθυσμού.

Μακαριώτατε,

Αισθανόμαστε ιδιαίτερη τιμή, που από σήμερα είστε Επίτιμος Δημότης του Δήμου και της πόλεως της Λαμίας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι για την μεγάλη τιμή να επισκεφθείτε τη Λαμία,  στη σημερινή ιστορική ημέρα για τη πόλη μας και παρακαλώ να δεχτείτε τη τιμητική πλακέτα με την ανακήρυξή Σας σε Επίτιμο Δημότη και ένα συμβολικό δώρο.

 

Στην εκκλησιαστική περιουσία, στις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας, αλλά και στην ανάγκη συνεργασίας αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την αναγόρευσή του σε επίτιμο Δημότη Λαμιέων.

Αναφέρει σχετικά  ο επίσημος Ιστότοπος της Εκκλησίας της Ελλάδος:

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον Γοργοπόταμο Λαμίας, όπου ο Δήμαρχος της πόλης κ. Ευθύμιος Καραΐσκος καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο και τον ευχαρίστησε για την παρουσία του «σε ένα τόπο, στενά συνδεδεμένο με δικά σας βιώματα, καθώς η Στερεά Ελλάδα και η λεβεντογέννα Ρούμελη, είναι ο τόπος που σας γέννησε και σας ανέθρεψε. Σε ένα τόπο, όπου κατοικούν και δραστηριοποιούνται άνθρωποι τίμιοι και πιστοί στις παραδόσεις της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού. Σε ένα τόπο, όπου τον διακονεί εδώ και σχεδόν ένα χρόνο ως Μητροπολίτης και Ποιμενάρχης του, ο εκ των αγαπημένων Σας πνευματικών Σας υιών Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών, ο Δεσπότης της καρδιάς μας».

Σημείωσε ακόμη, ότι «ο Προκαθημένος της Αγιωτάτης Εκκλησίας μας, με τον δημόσιο λόγο και το ήθος Του, μακριά από λαϊκισμούς, έδωσε σε όλους : πιστούς και μη, ενεργούς πολίτες και υπεύθυνους πολιτικούς, να καταλάβουν ότι η Εκκλησία δεν έχει δικαίωμα να σιωπά και να αδιαφορεί για όσα ταλανίζουν τους ανθρώπους, είτε πρόκειται για τα μικρά προβλήματά τους, είτε για τα μεγαλύτερα προβλήματα της κοινωνίας μέσα στην οποία ζουν και αυτό κάνει μέχρι σήμερα. Αφουγκράζεται τον παλμό της εποχής και διεκδικεί τις θέσεις της σεμνά, αλλά με επιτυχία και αποτελεσματικότητα. Και διατυπώνει τον λόγο της όχι για να αμφισβητήσει τους θεσμούς ή να εμπλακεί σε πολιτικές και κομματικές αντιπαραθέσεις, αλλά για να εκφράσει με έργα ουσίας την αγάπη της προς τον Θεό και προς τον άνθρωπο, και μάλιστα τον κάθε άνθρωπο ανεξαιρέτως, χωρίς διάκριση θρησκεύματος, χρώματος και φύλου. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είναι ο Αρχιεπίσκοπος των έργων και όχι των λόγων, της ενότητας και όχι των διχασμών».

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο πνευματικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο του Αρχιεπισκόπου κάνοντας αναφορά στις κοινωνικοπρονοιακές δομές και στους φιλανθρωπικούς οργανισμούς. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα η «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής, η οποία πλέον χάρη στον αεικίνητο και υπερδραστήριο Ποιμενάρχη μας κ. Συμεών αναπτύσσει το έργο της αγάπης και στην Φθιώτιδα» τόνισε ο κ. Καραϊσκος, ενώ ανέπτυξε το έργο του Μακαριωτάτου.

«Για όλα αυτά και για όσα δεν είναι δυνατόν ο ομιλών να χωρέσει στον χρόνο μιας προσφώνησης, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαμιέων έλαβε ομόφωνα απόφαση για την ανακήρυξη της Υμετέρας Θειοτάτης Μακαριότητας, ως επιτίμου Δημότη του Δήμου μας, εκφράζοντας ταπεινά με τον τρόπο αυτό τον θαυμασμό, τον σεβασμό και την αγάπη μας προς το σεπτό πρόσωπό Σας, ως ηθική ανταμοιβή και δημόσιο έπαινο για το πολυσήμαντο και αναγνωρισμένο έργο Σας στην αντιμετώπιση της πολυεπίπεδης οικονομικής, ηθικής, κοινωνικής και πνευματικής κρίσης, η οποία μαστίζει την πατρίδα μας, από την ημέρα της εκλογής Σας στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο των Αθηνών, μέχρι και σήμερα» συμπλήρωσε ο Δήμαρχος και εξέφρασε την ιδιαίτερη τιμή που αισθάνεται «που από σήμερα είστε Επίτιμος Δημότης του Δήμου και της πόλεως της Λαμίας».

Ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε συγκινημένος για την αναγόρευσή του σε επίτιμο Δημότη και ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για όσα είπε, αλλά και για την αγαθή του προαίρεση. «Είναι για μένα τιμητική αυτή η ανάδειξη και θέλω να σας ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, ενώ τον ευχαρίστησε και για την αναδρομή που έκανε «στην ταπεινή προσφορά μου, που είναι υποχρέωσή μου εξάλλου για τον τόπο μας, για την πατρίδα μας», όπως είπε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι «αυτός ο τόπος μέσα στην ιστορία του, τη βαθιά των αιώνων, ξεχωρίζει ορισμένες έννοιες και έχει προικοδοτήσει με το περιεχόμενό τους το νόημα των λέξεων. Ο Δήμαρχος -και όποιος επιλέγεται για εκπρόσωπος μιας περιοχής-, είναι ένας πολίτης και πολίτης σημαίνει άνθρωπος που ασχολείται με τα της πόλεως, με τα θέματα, δηλαδή, που απασχολούν τον άνθρωπο, την καθημερινότητά. Όποιος, εξάλλου, κατά την Ελληνική νοοτροπία δεν ασχολείται με αυτά τα θέματα θεωρείται μη επιθυμητό πρόσωπο».

Ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι σε αυτό το σημείο συναντώνται οι δύο φορείς, Εκκλησία και Πολιτεία και οι υποχρεώσεις γίνονται μεγαλύτερες. «Η συνεργασία είναι απαραίτητη και εκείνοι, οι οποίοι δεν το υπολογίζουν ή δεν το καλλιεργούν αυτό, το πληρώνουν ακριβά» επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος τονίζοντας πως «επειδή έχουμε πληρώσει και πληρώνουμε τέτοιες καταστάσεις, η σημερινή ευκαιρία, μας δίνει τη δυνατότητα να ξαναδούμε το πρόβλημα της πορείας, της συμπόρευσης των δύο φορέων ανεξάρτητα, με αξιοπρέπεια, αλλά και με αλληλοσεβασμό».

Ο Αρχιεπίσκοπος, άλλωστε, επεσήμανε ότι καλούμαστε να στηρίζουμε τον άνθρωπο, όποιος κι αν είναι, γιατί για αυτόν ο Ιησούς Χριστός έγινε άνθρωπος. Εάν η Εκκλησία δεν ενδιαφέρεται για τον άνθρωπο ή αν πάψει να υπάρχει άνθρωπος, δεν χρειάζεται η Εκκλησία. Μία Εκκλησία χωρίς τον άνθρωπο, δεν έχει νόημα στη ζωή. Είμαστε υποχρεωμένοι να εργαστούμε κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και περιστάσεις για τον άνθρωπο.

Σε άλλο σημείο του λόγου του ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι ο Γοργοπόταμος συμβολίζει την ενότητα και την αντίσταση των Ελλήνων. Ενότητα και αντίσταση. Δύο πράγματα, τα οποία φαίνονται και είναι δύσκολα. Είμαστε, όμως, υποχρεωμένοι να ξεπεράσουμε πολλές φορές τον πήχη και αυτές τις δυσκολίες να τις βάζουμε να συνεργαστούν. Ο Γοργοπόταμος λοιπόν, είναι ένα σύμβολο κομβικό για όλες τις εποχές, για όλους τους ανθρώπους, για όλες τις καταστάσεις, που αρχίζουν από τα προβλήματα του προσώπου, της οικογένειας, της πολιτείας, της Διεθνούς καταστάσεως. Όσο προχωρούμε αντίθετα δεν θα βρίσκουμε διεξόδους, όσο προχωρούμε συνεργατικά λύνονται τα προβλήματα, έστω και με ολοκαυτώματα».

Αναφέρθηκε, ακόμη, στον Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο οποίος, όπως είπε, «δείχνει δείγματα τέτοιας πορείας και είναι πρόθυμος να προχωρήσει όσο μπορεί και όσο του επιτρέπουν οι δυνάμεις. Αλλά και άλλοι άνθρωποι, οι οποίοι είτε κατάγονται από δώ, είτε εργάζονται εδώ, είτε έχουν μικρές ή μεγάλες ικανότητες οικονομικές, έρχονται να προστεθούν σε αυτή τη στρατιά». Μιλώντας για τα ιδρύματα, που ανέφερε ο Δήμαρχος, ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι «δεν γίνονται από λεφτά της Εκκλησίας, γίνονται από τις τσέπες των ανθρώπων, με το μικρό βαλάντιο, με τον κόπο, με τον ιδρώτα τους». Μίλησε, επίσης, για την «Αποστολή», η οποία «εξαπλώνεται σιγά-σιγά και διακονεί κυρίως στον τομέα των παιδιών» και έκανε λόγο για το ΚΔΑΠ το οποίο θα εγκαινιαστεί το απόγευμα.

Ο Αρχιεπίσκοπος προσέφερε στον Δήμαρχο έναν τόμο με τα μνημεία της Βοιωτίας, αλλά και το τελευταίο του βιβλίο, με τίτλο «Συνοπτική θεώρηση της εκκλησιαστικής περιουσίας», το οποίο, όπως είπε, βρίσκει και απάντηση σε όλα αυτά που είπαμε. Είναι πόνος ψυχής για ένα μεγάλο πρόβλημα που ταλανίζει τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας. Η Εκκλησία και οι Αρχιερείς δεν θέλουν χρήματα, δεν θέλουν να φάνε, τους φτάνουν. Θέλουν να αξιοποιήσουν την δική τους περιουσία. Στην καρδιά των Αρχιερέων είναι το όραμα, οι πέτρες, το χώμα αυτό το λίγο που υπάρχει που μας έμεινε, που άφησαν οι πρόγονοί μας, να το αξιοποιήσουμε και να το κάνουμε πνεύμα, να το κάνουμε δύναμη, που να μπορεί η Εκκλησία να έχει το λόγο της, για να προχωρεί και να μη στέκεται στα σκαλοπάτια της κάθε εξουσίας με το χέρι εκλιπαρώντας μία μικρή βοήθεια. Θέλουμε μία ανεξαρτησία, μία αξιοπρεπή διαβίωση, μία συνεργασία σε ίσους χώρους για να γίνουν όλα αυτά που είπαμε, όχι θεωρία αλλά πράξη καθημερινή».

Ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος με αφορμή τους επίσημους εορτασμούς του Αγίου Λουκά, Πολιούχου και Ελευθερωτή της πόλεως. Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευσε ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν, επίσης, ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος, ο Επίσκοπος Αβύδου κ. Κύριλλος, ο Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Γενικός Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας και ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας, ενώ παρόντες στην εκδήλωση ήταν, ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, βουλευτές, οι τοπικές αρχές, εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων, φορέων και οργανισμών, κλήρος και λαός.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Η Όλγα Γεροβασίλη απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη

Όπως όλα δείχνουν, η Όλγα Γεροβασίλη θα είναι η αντίπαλος του Στέφανου Κασσελάκη για την …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *