Παρασκευή , 19 Αυγούστου 2022
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook

Φθιώτιδα: Γ. Οικονόμου, Περιφερειάρχης, Αντιπεριφερειάρχης, Δήμαρχοι Φθιώτιδας και φορείς συζήτησαν για τους Δασικούς Χάρτες

Νέα πρωτοβουλία ενημέρωσης από τον λαμιώτη Υφυπουργό Γιάννη Οικονόμου με κεντρικό θέμα τους δασικούς χάρτες.

Με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτή Φθιώτιδας, Γιάννη Οικονόμου πραγματοποιήθηκε σήμερα τηλεδιάσκεψη για το μείζον θέμα των Δασικών Χαρτών, στην οποία συμμετείχε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας, Θανάσης Καρακάντζας, η Εντεταλμένη Σύμβουλος για θέματα Ορεινής και Δασικής πολιτικής, Κατερίνα Καλαντζή, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας και Δήμαρχος Καρπενησίου, Νίκος Σουλιώτης, ο Δήμαρχος Λαμιέων, Θύμιος Καραϊσκος, ο Δήμαρχος Λοκρών, Θανάσης Ζεκεντές, ο Δήμαρχος Μακρακώμης, Γεώργιος Χαντζής, η Δήμαρχος Στυλίδας, Βιργινία Στεργίου, ο Δήμαρχος Κ. Βούρλων, Γιάννης Συκιώτης, ο Δήμαρχος Δομοκού, Χαραλαμπος Λιόλιος, η Δήμαρχος Αμφίκλειας-Ελάτειας, Αθανασια Στιβακτή. Συμμετείχαν επίσης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς, Θανάσης Λυκόπουλος, ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Δημήτρης Μελάς, καθώς και στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας .

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι συμμετέχοντες στο σύνολο τους συμφώνησαν στην αναγκαιότητα κατάρτισης δασικών χαρτών καθώς αποτελεί υποχρέωση προς την Ε.Ε., αλλά και βασική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του κτηματολογίου.

Οι Υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας άκουσαν τα επιμέρους προβλήματα των πολιτών της Φθιώτιδας, όπως αυτά εκφράστηκαν από τις αυτοδιοικητικές αρχές του τόπου και σχετίζονται κυρίως με την ανησυχία για την απόδοση των αγροτικών επιδοτήσεων, τη χρήση γης και τους δασωμένους αγρούς, τα όρια των οικισμών, ζητήματα που ανακύπτουν στη χωροθέτηση δημοτικών υποδομών και ζητήματα που αφορούν πρώην δασικές εκτάσεις που στερούνται διοικητικών πράξεων.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την προσωρινή ανάρτηση των δασικών χαρτών, η Κυβέρνηση έχει αναπτύξει ένα ξεκάθαρο σχέδιο. Έναν οδικό χάρτη που αντιμετωπίζει με παρεμβάσεις σε διάφορα επίπεδα τις στρεβλώσειςτου συστήματος με τα διαφορετικά δεδομένα, που έχουν διαμορφωθεί στη διάρκεια των τελευταίων 50 χρόνων σε εκτάσεις, οι οποίες παρουσιάζονται με δασικό χαρακτηρισμό. Ειδικότερα, για το θέμα των ενισχύσεων που λαμβάνουν οι παραγωγοί, ξεκαθαρίστηκε ότι μέχρι την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των στοιχείων κανείς παραγωγός δεν θα κινδυνέψει να χάσει ούτε ένα ευρώ από τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι επιλέξιμες εκτάσεις του ακόμα και αν με την ανάρτηση των δασικών χαρτών εμφανίζονται ως δασικές.

Ταυτόχρονα, στη διαδικασία διόρθωσης των αναρτήσεων θα ληφθούν υπόψιν τα στοιχεία των επιλέξιμων εκτάσεων από τα μητρώα του ΟΠΕΚΕΠΕ, έτσι ώστε η συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών να μην αντιμετωπίζει κίνδυνο απώλειας εισοδήματος από τις επιδοτήσεις και στην επόμενη φάση.

Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, βασικό μέλημα της Κυβέρνησης αποτελεί η προστασία του δάσους σε συνδυασμό με τον σεβασμό στην ιδιοκτησία, την περιουσία αλλά και την εργασία των ανθρώπων που είναι συνδεδεμένοι με τη γη.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς περιέγραψε αναλυτικά τον οδικό χάρτη των κινήσεων και τα βήματα που απαιτούνται έτσι ώστε οι πολίτες με μικρότερη γραφειοκρατία και εμπλοκή αλλά και με πολύ μικρότερο κόστος, το τέλος άσκησης αντιρρήσεων θα μειωθεί κατά 50%, να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης και διορθώσεωνχωρίς να κινδυνεύει ο χαρακτήρας της ιδιοκτησία τους.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Ευλογιά των πιθήκων: 50 κρούσματα συνολικά στη χώρα μας

Η ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ για την Ευλογιά των πιθήκων στη χώρα μας Η ευλογιά …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *