Τρίτη , 29 Νοεμβρίου 2022
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Γ. Οικονόμου για «καλάθι του νοικοκυριού»: Προφανώς δεν είναι πανάκεια, αλλά ένα ακόμη εργαλείο  για συγκράτηση των τιμών σε βασικά είδη

Η σημερινή 3/11/2022 εισαγωγική τοποθέτηση από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ  και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου   στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών  και των ανταποκριτών ξένου Τύπου

Συμμετοχή Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο της Διαδικασίας  του Βερολίνου

Αυτή την ώρα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται στο Βερολίνο και συμμετέχει στη Σύνοδο της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια. Η Ελλάδα -ως δύναμη σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή και η πρώτη χώρα της Βαλκανικής που εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα- στηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Στηρίζει, επίσης, την διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και την ενεργειακή ασφάλεια, τόσο με τις υποδομές που αναπτύσσουμε, όσο και με τις γενικότερες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε το τελευταίο διάστημα. Πρωτοβουλίες, οι οποίες έχουν πολλαπλά οφέλη για το σύνολο της περιοχής. Kαι ο ρόλος αυτός της χώρας αναγνωρίζεται από όλους τους διεθνείς παράγοντες, καθώς η Ελλάδα συμβάλλει ενεργά στην εξεύρεση λύσεων και την εμπέδωση της σταθερότητας που βασίζεται στο δίκαιο και τη νομιμότητα.

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση

Θέλω να επισημάνω τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνησή μας στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση. Το ενδιαφέρον μας για το τόσο σημαντικό αυτό ζήτημα είναι πάγιο και διαρκές. Στα ζητήματα που αφορούν τα παιδιά είμαστε ανυποχώρητοι, αδιαπραγμάτευτοι και αμείλικτοι. Γιατί μόνο έτσι θα προστατεύσουμε την παιδική ηλικία και την οικογένεια. Από την αρχή της κυβερνητικής μας θητείας, ο Πρωθυπουργός έδωσε σαφή προτεραιότητα στο ζήτημα αυτό και έκτοτε γίνεται, σε όλα τα επίπεδα, διυπουργικά, μια πολύ σοβαρή δουλειά, με τη δέουσα ευαισθησία και σοβαρότητα. Γιατί η προστασία της παιδικής ηλικίας είναι αξία καθαυτή και αυτοσκοπός. Δεν υποτάσσεται σε καμιά άλλη σκοπιμότητα και όποιος δοκίμασε να το κάνει, ευτελίζεται στα μάτια της κοινής γνώμης και απαξιώνεται στη συνείδηση της κοινής γνώμης.

Για το σκοπό αυτό, χθες, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συμμετείχε χθες στη συνεδρίαση των συναρμόδιων Επιτροπών της Βουλής και υπογράμμισε ότι βασικός στόχος του Σχεδίου είναι η επίτευξη μηδενικής ανοχής απέναντι στα φαινόμενα αυτά. Επισήμανε ότι οι βασικοί άξονες του Σχεδίου τέθηκαν πριν από περίπου ένα χρόνο. Το Σχέδιο συζητήθηκε  προ διμήνου στο Υπουργικό Συμβούλιο, προτού δηλαδή δει το φως της δημοσιότητας το αποτρόπαιο περιστατικό του Κολωνού και όσα άλλα φρικτά περιστατικά ακολούθησαν. Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι θέλουμε να αξιοποιηθεί κάθε χρήσιμη πρόταση, κάθε χρήσιμη ιδέα. Το θέμα είναι ευαίσθητο και προφανώς υπερβαίνει κάθε κομματική ατζέντα.

Tο Εθνικό Σχέδιο δράσης -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός- έχει στόχο τη μηδενική ανοχή στη σεξουαλική βία κατά των παιδιών, αλλά και σε κάθε μορφή εκμετάλλευσης. Είναι ένας οδικός χάρτης καλά μελετημένος, που ξεκινά από την πρόληψη και τη θωράκιση των ίδιων των ανηλίκων, αλλά και των οικογένειών τους.

Προδιαγράφει μια διαρκή πολιτική, που συντονίζει με καλά σχεδιασμένες πρακτικές τη δράση διαφορετικών φορέων που πρέπει να λειτουργούν οριζόντια και να συνεργάζονται. Ταυτόχρονα, τους αναθέτει συγκεκριμένους στόχους, παρακολουθώντας την απόδοσή τους ανά τομέα, ώστε να έχουμε κάθε φορά το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Το Σχέδιο περιλαμβάνει δύο καινοτομίες: Το Ενιαίο Εθνικό Πρωτόκολλο Διαχείρισης κρουσμάτων και το Εθνικό Αρχείο Καταγραφής και Επιτήρησης κρουσμάτων.

Το πρώτο αποσαφηνίζει ποιος είναι ο ρόλος του κάθε εμπλεκόμενου φορέα και συντονίζει τη δράση του με εκείνον, με τον οποίον πρέπει να συνεργαστεί σε συγκεκριμένα ζητήματα.

Το δεύτερο, το Αρχείο Καταγραφής και Επιτήρησης έρχεται να διευκολύνει τον εντοπισμό των κρουσμάτων. Έρχεται, επίσης, να κάνει κάτι άλλο εξίσου σημαντικό. Να βάλει στο παράδοξο να μπορούν να εργάζονται κοντά σε παιδιά, που πιθανώς έχουν υποστεί βίαιη κακοποίηση, άνθρωποι με αποδεδειγμένα βεβαρημένο παρελθόν.

Η Κυβέρνησή μας έχει αποδείξει έμπρακτα την ύψιστη ευαισθησία και τη σοβαρότητα με τις οποίες προσεγγίζει στην κοινωνική της ατζέντα τα θέματα δικαιωμάτων και ασφάλειας των πολιτών. Σε αυτά, όπως είπα και προηγουμένως, είμαστε ανυποχώρητοι και με τη δέουσα ευαισθησία φροντίζουμε να γίνεται πάντα ό,τι απαιτείται. Οι γονείς και τα παιδιά να είναι βέβαιοι ότι συνεχώς θα ισχυροποιείται το δίχτυ προστασίας σε όλα τα επίπεδα από κάθε κακόβουλο και από κάθε εγκληματία. Τρανή επιβεβαίωση της δέσμευσης αυτής αποτελεί το γεγονός ότι στο φετινό πίνακα αποτελεσμάτων της Ε.Ε. στον τομέα της Δικαιοσύνης (EU Justice Scoreboard) η Ελλάδα σημείωσε τη μεγαλύτερη πρόοδο σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη και πλέον βρίσκεται στις πρώτες θέσεις σε όλους τους σχετικούς δείκτες σχετικά με τη φιλικότητα του συστήματος δικαιοσύνης προς τα παιδιά, ενώ το 2019 βρισκόταν στην τελευταία θέση.

https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/eu_justice_scoreboard_2022.pdf

 Μπήκε σε εφαρμογή το «καλάθι του νοικοκυριού». Προφανώς δεν είναι πανάκεια, αλλά ένα ακόμη εργαλείο  για συγκράτηση των τιμών σε βασικά είδη

Μπήκε από χθες, Τετάρτη, σε εφαρμογή το «καλάθι του νοικοκυριού». Πρόκειται για ένα ακόμη «όπλο» στον αγώνα καταπολέμησης της ακρίβειας και στον αγώνα αντιμετώπισης των δυσκολιών της καθημερινότητας. Ήδη, από την προηγούμενη μέρα 13 αλυσίδες σούπερ μάρκετ είχαν αναρτήσει -όπως υποχρεούνται- τους τιμοκαταλόγους τους στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση e-katanalotis.gov.gr και οι καταναλωτές έχουν, πλέον, τη δυνατότητα να αναζητήσουν τα προϊόντα που εντάσσονται στο καλάθι σε κάθε αλυσίδα σούπερ μάρκετ.

Οι τιμές που ανακοινώθηκαν χθες θα ισχύουν μέχρι και την επόμενη Τετάρτη, καθώς κάθε Τετάρτη μπορεί να αλλάζει η σύνθεση του καλαθιού. Οι έλεγχοι για την αποστολή των τιμοκαταλόγων θα γίνονται από τη ΔΙΜΕΑ, θα είναι εντατικοί και  οι κυρώσεις ιδιαίτερα αυστηρές, καθώς προβλέπεται πρόστιμο μέχρι και 5.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης συμπλήρωσης ή αποστολής του καταλόγου. Επισημαίνεται ότι όσα σούπερ μάρκετ συμμετέχουν στο «καλάθι» υποχρεούνται να περιλαμβάνουν τουλάχιστον ένα προϊόν από τις 51 κατηγορίες που έχουν οριστεί, ενώ μπορούν να προσθέτουν ακόμη περισσότερα. Μπορούν δηλαδή να έχουν προϊόντα πέραν των 51 που προβλέπονται, αλλά δεν μπορεί να έχουν λιγότερα. Υποχρεούνται παράλληλα, να ενημερώνουν τους καταναλωτές για τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο «καλάθι» και την τιμή τους με κάθε πρόσφορο τρόπο μέσα στο κατάστημα, ιδίως με τη σήμανση επί των προϊόντων και τη θέση τοποθέτησής τους.

Το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι ένα ακόμη εργαλείο που προστίθεται στα όσα ήδη εφαρμόζουμε στο επίπεδο λειτουργίας της αγοράς για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Θυμίζω χαρακτηριστικά το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, τους ελέγχους των αποθεμάτων, τους ελέγχους απέναντι σε φαινόμενα αισχροκέρδειας. Το πρόβλημα της ακρίβειας είναι παγκόσμιο και τόσο μεγάλο, έτσι ώστε καμιά χώρα από μόνη της να μην μπορεί να το μηδενίσει.  Αλλά παρότι το πρόβλημα είναι τεράστιο, η Ελληνική Κυβέρνηση -όπως γνωρίζουν καλά οι πολίτες- δεν έχει καταθέσει τα όπλα, δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια. Αντιστεκόμαστε με όσα μέσα έχουμε στη διάθεσή μας και με όσα καινούργια δημιουργούμε.

Στόχος της προσπάθειας που αναπτύσσεται με το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι αφενός να υπάρχει μια σειρά από προϊόντα, απολύτως απαραίτητα για το κάθε νοικοκυριό, που θα δίνουν τη δυνατότητα για  φθηνότερες επιλογές στον καταναλωτή και αφετέρου να παρακινηθεί ο  ανταγωνισμός τόσο μεταξύ των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, όσο και των προμηθευτών τους.

Σημειώνεται ότι χθες, πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Παπαθανάσης, πραγματοποίησε επισκέψεις σε σούπερ μάρκετ  για την παρακολούθηση των ζητημάτων που άπτονται της εφαρμογής του «καλαθιού». Διαπιστώθηκε ότι πράγματι οι αλυσίδες έχουν προσφέρει σημαντικά χαμηλότερες τιμές σε αρκετά είδη.

Κατέστη, ταυτόχρονα, σαφές ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης θα προχωρήσει -όπου χρειαστεί- στις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις για να γίνει πιο εύκολη η δυνατότητα εντοπισμού των ειδών που θα περιλαμβάνονται στο «καλάθι» από τους καταναλωτές.

Ελληνο-αμερικανική συνεργασία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Η χώρα μας είναι έτοιμη να υποδεχτεί σε λίγες ημέρες εκπροσώπους από 30 κορυφαία Πανεπιστήμια της Αμερικής, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής τους με στόχο τη διεύρυνση και εμβάθυνση των συνεργασιών τους με Ελληνικά Α.Ε.Ι.. Μεταξύ των εκπροσώπων των Πανεπιστημίων που θα επισκεφθούν τη χώρα μας, συγκαταλέγονται τα Columbia, Harvard, Yale, Tufts, Johns Hopkins κ.α..

Η Κυβέρνησή μας έχει θέσει τη διεθνοποίηση των Πανεπιστημίων της χώρας ως μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές της στον τομέα της Εκπαίδευσης, καθώς μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλό για την εν γένει εξωστρέφεια και ποιοτική αναβάθμιση του Δημοσίου Πανεπιστημίου, αλλά και για την ανάσχεση του brain drain (και τη συμβολή στο brain gain), και τη συμβολή στη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που βασίζεται στην υψηλού επιπέδου έρευνα και εκπαίδευση. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, το Υπουργείο Παιδείας και η Υπουργός, κυρία Κεραμέως, έχουν ήδη από το 2019, αναπτύξει μια στρατηγική σε τρεις άξονες:

1ον: Θέσπιση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου το οποίο παρέχει περαιτέρω ελευθερία στα ελληνικά Α.Ε.Ι. να καθιερώσουν ένα ευρύτερο φάσμα συνεργασιών με ξένα Ιδρύματα (π.χ. κοινά/διπλά πτυχία, κοινά ερευνητικά κέντρα, θερινά και χειμερινά προγράμματα σπουδών).

2ον. Παροχή εκτεταμένων χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη των Πανεπιστημίων στην κατεύθυνση αυτή με ποσά που προσεγγίζουν τα 80 εκατ. ευρώ.

3ον. Έναρξη στρατηγικών εταιρικών σχέσεων συνεργασίας με κομβικούς παίκτες στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το όραμα είναι να καταστεί η Ελλάδα εκπαιδευτικός κόμβος που θα προσελκύει φοιτητές, καθηγητές, αλλά και ερευνητές υψηλής ποιότητας από όλο τον κόσμο.

Τα οφέλη από την διεθνοποίηση των Ελληνικών Α.Ε.Ι. είναι πολυάριθμα, πολυπαραγοντικά με πολλαπλασιαστική δυναμική για την ελληνική οικονομία στο σύνολό τους:

-Οι φοιτητές μας αποκτούν πρόσβαση σε παγκόσμιου φήμης Πανεπιστήμια, χωρίς να απαιτείται να μεταναστεύσουν.

-Οι καθηγητές και ερευνητές επωφελούνται από την δημιουργία ακαδημαϊκών και ερευνητικών συμπράξεων, αποκτώντας πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία και πόρους όπως εργαστήρια των Πανεπιστημίων αυτών στο εξωτερικό.

-Τα Πανεπιστήμιά μας θα επωφεληθούν σε όλα τα επίπεδα καθώς και με σημαντική εισροή εσόδων. Υπολογίζεται, για παράδειγμα, ότι τα έσοδα από τα δίδακτρα από μόνο ένα αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα ιατρικής αγγίζουν τα 4 εκατ. ευρώ για έναν κύκλο σπουδών. Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι τόσο σε επίπεδο κύρους, όσο και σε επίπεδο διεθνούς προβολής, η εξέλιξη ωφελεί τα Πανεπιστήμιά μας και τα βοηθά να αποκτούν τη θέση που τους αρμόζει στο διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη.

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα δικαιώνει το Υπουργείο Παιδείας για την τηλεκπαίδευση

Δικαιώνεται, μετά από δυόμιση χρόνια αμφισβητήσεων, λάσπης, προσωποποιημένων επιθέσεων, κινδυνολογίας το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ως προς την προστασία δεδομένων κατά την τηλεκπαίδευση. Με την υπ’ αρ. 61/2022 απόφασή της, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κρίνει ότι η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση στις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι απολύτως συμβατή με τις διατάξεις της νομοθεσίας για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Με την απόφαση αυτή κλείνει -έστω μετά από δυόμιση χρόνια- ένα μεγάλο κεφάλαιο λάσπης, επιθέσεων σε αστήριχτα δεδομένα και κατηγορίες και οι Κασσάνδρες για άλλη μία φορά διαψεύστηκαν.

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Εθελοντική αιμοδοσία την Πέμπτη 1/12/2022 από τον Ερυθρό Σταυρό Τρικάλων

Ο Ερυθρός Σταυρός στα Τρίκαλα υπήρξε πρωτοπόρος στην οργάνωση προγραμμάτων αιμοδοσίας. Ήταν ανέκαθεν δίπλα σε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *