Σάββατο , 26 Νοεμβρίου 2022
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Γ. Οικονόμου: “Ο Έλληνας αγρότης πρωταγωνιστής στο νέο παραγωγικό μοντέλο εθνικής οικονομίας”

Ο Υφυπουργός και βουλευτής Φθιώτιδας κ. Γιάννης οΙονόμου στο “e-Forum Αγροτικής Ανάπτυξης 2021”

Ο κ. Γιάννης Οικονόμου, συγκεκριμένα συμμετείχε στο “e-Forum Αγροτικής Ανάπτυξης 2021”, της εφημερίδας “Σύμβουλος Επιχειρήσεων”, υπό την αιγίδα του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας με θέμα «Σχεδιάζοντας για την Ελλάδα τη Νέα ΚΑΠ». Η προβολή της διαδικτυακής εκδήλωσης έγινε live από το site της διοργάνωσης www.forumanaptixis.gr.

Στο Forum συμμετείχαν ο Πρόεδρος ΓΕΩΤ.Ε.Ε., Σπύρος Μάμαλης, ο Βουλευτής Λακωνίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, ο Ευρωβουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. Νίκος Ανδρουλάκης, ο Βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ, Ανδρέας Κατσανιώτης και ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Αθανάσιος Πετρόπουλος. Συντονιστής της διοργάνωσης, ο εκδότης της εφημερίδας “Σύμβουλος Επιχειρήσεων”, Παναγιώτης Γιαλένιος.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Οικονόμου, “Ο Έλληνας αγρότης μπορεί να είναι πρωταγωνιστής στο νέο παραγωγικό μοντέλο της εθνικής οικονομίας” και συμπλήρωσε, ότι οι αγρότες δεν είναι καταδικασμένοι να σέρνουν εις το διηνεκές μαζί τους τις στρεβλώσεις του παρελθόντος, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν. “Πολλά από τα προβλήματα της ελληνικής γεωργίας απαιτούν την αναδιάρθρωση της εγχώριας παραγωγής προκειμένου ο αγροτικός τομέας να συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εγχώρια οικονομία”, τόνισε, κάνοντας λόγο και για αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων.

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στις σημαντικές αλλαγές που φέρνει η νέα ΚΑΠ για τους έλληνες αγρότες, μια πολιτική δομημένη στο θεμέλιο της ενίσχυσης της περιβαλλοντικής φροντίδας. “Η σωστή χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, ο περιορισμός της ανισοκατανομής στην εκμετάλλευση μεταξύ υπόγειων και επιφανειακών υδάτων, η αύξηση του ποσοστού βιολογικών καλλιεργειών είναι μερικές από τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας” υπογράμμισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπυξης τονίζοντας τη σημασία αξιοποίησης νέων τεχνολογιών και εργαλείων και την ενσωμάτωση της καινοτομίας.

“Από το 2005 η παραγωγικότητα της ελληνικής γεωργίας έμεινε αμετάβλητη ενώ στην Ευρώπη, αναπτύχθηκε κατά 12%” υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου, διευκρινίζοντας ότι με τη Νεα ΚΑΠ, καλούμαστε να γίνουμε ανταγωνιστικοί.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κατά τον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε και στη σημασία της συνεργασίας. “Αποτελεί γεγονός, πως η λογική της συνεργατικής κουλτούρας και η φιλοσοφία των συνεταιρισμένων αγροτών δεν έχει βρει πρόσφορο έδαφος στην ελληνική πραγματικότητα του αγροτικού κόσμου. Πρόκειται για ακόμη μία παθογένεια με χαρακτηριστικά που κρατούν χρόνια. Η ένταξη και η ενίσχυση της συνεργατικής κουλτούρας στη φιλοσοφία του νέου αγρότη δεν πραγματοποιείται με το πάτημα ενός μαγικού κουμπιού. Είναι μία δυναμική διαδικασία, που απαιτεί χρόνο. Πλέον όμως, κάθε επιτυχημένο παραγωγικό πρότυπο βασίζεται στη συνεργασία”, είπε χαρακτηριστικά.

Το ΥΠΑΑΤ όπως υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου προσεγγίζει την πολιτική στον πρωτογενή τομέα υπό το πρίσμα συνολικά της αλυσίδας αξίας. “Από το χωράφι, στον στάβλο, στην μεταποίηση, την τυποποίηση, στη βάσανο της διαπραγμάτευσης τιμών, μέχρι και την κατάληξή του στο πιάτο, ή στο καλάθι του καταναλωτή”. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, “Ο πρωτογενής τομέας δεν μπορεί να είναι αποκομμένος συνολικά από την αλυσίδα αξίας. Σε όσους περισσότερους κρίκους συμμετέχει ένας παραγωγός, τόσο πιο κερδισμένος μπορεί να είναι”.

“Η φιλοσοφία της ΚΑΠ είναι να προσφέρει στο σύνολο του ευρωπαϊκού αγροτικού κόσμου τις κατευθυντήριες γραμμές βάσει αναγκών και τάσεων, που θα καθιστούν τον πρωτογενή τομέα σύγχρονο, δυναμικό και βιώσιμο”, τόνισε ο κ. Οικονόμου κατά τον χαιρετισμό του, και συμπλήρωσε: “Ο σχεδιασμός της νέας ΚΑΠ μας δίνει ακριβώς αυτή την ευκαιρία. Να σχεδιάσουμε από την αρχή το πλάνο μας. Να δούμε πού βρισκόμαστε και πού θέλουμε να πάμε”.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

27 θέματα για το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Στυλίδας

Δείτε τα 27 θέματα Σας προσκαλώ σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα διεξαχθεί …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *