“Οι πρώην Πρωθυπουργοί, σύμφωνα με την κουλτούρα της παράταξης, έχουν ένα μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας στην άποψη. Ο Πρωθυπουργός όμως και κανένας άλλος είναι αυτός που εκφράζει την Κυβέρνηση” σημείωσε ο κ. Οικονόμου.
O Βουλευτής ΝΔ Φθιώτιδας και πρώην Υπουργός, Γιάννης Οικονόμου, σε συνέντευξή του στον Talk Radio ότι οι πρώην Πρωθυπουργοί, σύμφωνα με την κουλτούρα της παράταξης, έχουν ένα μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας στην άποψη, ο Πρωθυπουργός όμως και κανένας άλλος είναι αυτός που εκφράζει την Κυβέρνηση.
Αναλυτικά όσα είπε:
Για τα εθνικά θέματα:
Δεν θα υπάρξει καμία Κυβέρνηση και πολύ περισσότερο αυτή -η δική μας Κυβέρνηση- η οποία θα θέσει σε κίνδυνο κυριαρχικά δικαιώματα, όπως αυτά απορρέουν από το εθνικό δίκαιο. Καμία Κυβέρνηση δεν θα το κάνει αυτό, πολύ περισσότερο η δική μας Κυβέρνηση με την παράδοση και την κουλτούρα που χαρακτηρίζει την ελληνική κεντροδεξιά συνολικά. Δεν αισθάνομαι ότι βρισκόμαστε προ τέτοιων υποχωρήσεων. Αυτό είναι που επισήμως έχει πει ο Πρωθυπουργός, αυτό είναι που επισήμως έχει πει ο Υπουργός Εξωτερικών.
Δεν υπάρχει καν ζήτημα αν πρέπει να συζητάμε ή όχι με τους Τούρκους. Αλίμονο αν δεν συζητάμε με τους Τούρκους. Είμαστε καταδικασμένοι από τη γεωγραφία να συνυπάρχουμε.
Αλλά ταυτόχρονα, αλίμονο αν επιτρέψουμε στην οποιαδήποτε διάσταση αφέλειας η εξιδανίκευσης μιας συγκεκριμένης περιόδου -όπου τα πράγματα πηγαίνουν αρκετά καλά στις παραβιάσεις, τον έλεγχο των ροών, σε μια οικονομικού τύπου συνεργασία, με τους Τούρκους τουρίστες που λόγω της βίζας έχουν πυκνές και μαζικές επισκέψεις στα ελληνικά νησιά- να θεωρήσουμε ότι αυτά αποτελούν εικόνα για τις συνολικότερες επιδιώξεις της Τουρκίας.
Δεν υπάρχει περίπτωση η Κυβέρνηση της ΝΔ να πέσει στην παγίδα της αφέλειας.
Οι πρώην Πρωθυπουργοί εκ της θέσεως και της εμπειρίας τους πάντοτε έχουν ένα μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας να εκφράζουν την άποψή τους, διαχρονικά. Εμείς στη ΝΔ πορευόμαστε με την πραγματικότητα ότι έχουμε στις τάξεις και τους κόλπους μας πρώην Πρωθυπουργούς, χωρίς να αισθάνομαι ότι υπάρχει κάποιος κίνδυνος να τραυματιστούμε. Άλλα κόμματα, όπως το ΠΑΣΟΚ, έφτασαν στο σημείο να διαγράψουν πρώην Πρωθυπουργούς στο παρελθόν και έφτασε στο σημείο πρώην Πρωθυπουργός από το ΠΑΣΟΚ να ιδρύσει και το δικό του κόμμα.
Η κουλτούρα της ΝΔ είναι μακριά από αυτά. Ο Πρωθυπουργός και κανένας άλλος είναι αυτός που εκφράζει την Κυβέρνηση. Δεν διανοούμαι ότι υπάρχει ποτέ περίπτωση αυτή η Κυβέρνηση να υποχωρήσει στα εθνικά ζητήματα. Σε κρίσιμες στιγμές το είδα και το έζησα, με την ένταση με την Τουρκία, με τις προκλήσεις, στο πεδίο και σε διπλωματικό επίπεδο. Η Ελλάδα ακριβώς για αυτό -είναι πολιτική επιλογή αυτό- δυνάμωσε γεωστρατηγικά, γεωοικονομικά, με κινήσεις που έχουν σωρεύσει κεφάλαιο και διπλωματικά, αλλά και ισχύος στο πεδίο, για να μπορεί να συζητά χωρίς φόβο και αφέλεια.
Για την Αντιπολίτευση:
Από την πλευρά της Αντιπολίτευσης, μετά τις διαδικασίες που πέρασε το ΠΑΣΟΚ, έχει ένα συγκροτημένο κόμμα, μια κανονική ΚΟ, με έναν εκλεγμένο αρχηγό, ο οποίος επιβεβαίωσε την εκλογή μέσα από τις διαδικασίες που ακολούθησαν και πλέον, αφού τελείωσαν με τα εσωκομματικά τους, προσπαθούν να βρουν ένα ρυθμό και ένα τέμπο για να ασκήσουν θεσμικά το ρόλο τους. Αυτό δεν υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε ξέρει κανείς ποιος εκπροσωπεί τι, ούτε καταλαβαίνει αν πρόκειται για προσωπική η πολιτική γραμμή, ούτε αν τα ενδιαφέροντα είναι τα θεσμικά, της χώρας ή χωροταξικά, γραφείων, ενοικίων.
Αυτό που ζητάει η χώρα είναι μια αντιπολίτευση, η οποία θα πρέπει να ξεφύγει από αυτό που την χαρακτήρισε όλο το προηγούμενο διάστημα. Δηλαδή, τους αφορισμούς, τον καταγγελτικό λόγο, τη συλλήβδην απόρριψη κάθε θεσμικής πρωτοβουλίας, ακόμη και σε αυτά που συμφωνούν. Μέσα από άρθρα δείχνουν ότι συμφωνούν, αλλά αναζητούν κάποιες επικεφαλίδες ή τίτλους για να κρατήσουν ακόμη ζωντανό έναν, κατά τη γνώμη τους, ωφέλιμο, αντινεοδημοκρατικό, αντιμητσοτακικό, αντιδεξιό σύνδρομο γιατί αυτό θεωρούν ότι είτε συσπειρώνει είτε τους κάνει να αποκτούν ένα διακριτό στίγμα.
Εάν το ΠΑΣΟΚ αποφασίσει να μετακινηθεί από αυτόν τον καταγγελτικό ή υπεραπλουστετικό λόγο, θα το κρίνει ο κόσμος. Τα πρώτα δείγμα ήταν αιφνιδιαστικά όχι καλά: καταψήφιση νομοσχεδίου για τις αλλαγές στον ΑΣΕΠ. Δεν θέλουν διαφάνεια, ταχύτητα και ποιότητα στο αποτέλεσμα στη δημόσια διοίκηση;
Για τη συζήτηση στη Βουλή:
Υπάρχει ένα ζήτημα, το οποίο δεν μπορούμε να προσπεράσουμε, και σε ό,τι αφορά στο θεσμικό σεβασμό -το τόνισε ο Πρωθυπουργός χθες. Ο κ. Παππάς έχει μία καταδίκη για παράβαση καθήκοντος. Δεν υπάρχει τίποτα πιο άσχημα και επιλήψιμο σε έναν πολιτικό να καταδικαστεί σε ανώτατο επίπεδο από ανώτατους δικαστές.
Το να είναι επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και μάλιστα χωρίς να έχει νομιμοποιηθεί από λαϊκή βάση να είναι αρχηγός ένας άνθρωπος που είναι καταδικασμένος με 13-0 δεν περιποιεί θεσμική τιμή.
Το να συνομιλείς σε συζητήσεις τέτοιου με την κορυφή της πολιτειακής ηγεσίας του τόπου, όντας καταδικασμένος με 13-0, είναι κάτι που πολιτικά -και κατά τη γνώμη μου ορθώς- ο Πρωθυπουργός το ανέδειξε ως μη αποδεκτό.