Ακολουθήστε μας στο facebook

Γ. Σαρακιώτης και Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν παράταση στην υποβολή δηλώσεων κτηματογράφησης

Nα υλοποιήσει άμεσα την εξαγγελία του για χορήγηση παράτασης της λειτουργίας του συστήματος υποβολής εκπρόθεσμων δηλώσεων για τη Φθιώτιδα από το Ελληνικό Κτηματολόγιο, προκειμένου να αποφευχθεί σειρά προβλημάτων σχετικών με την ακίνητη περιουσία των πολιτών, ζητούν από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου με ερώτησή τους 15 Βουλευτές του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατόπιν πρωτοβουλίας του Συντονιστή Τομεαρχών και Βουλευτή Φθιώτιδας Γιάννη  Σαρακιώτη.

Ειδικότερα, στο κείμενο της κοινοβουλευτικής παρέμβασής τους, οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, αναφέρουν ότι, το αιφνιδιαστικό κλείσιμο του συστήματος υποβολής εκπρόθεσμων δηλώσεων για τη Φθιώτιδα από το Ελληνικό Κτηματολόγιο, το οποίο πραγματοποιήθηκεστις 30 Ιουνίου 2024, επιφέρει πολυάριθμα προβλήματαστους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας (π.χ. προβλήματα στη διαδικασία μεταβιβάσεων γεωτεμαχίων,επιβάρυνση με επιπλέον έξοδα για την εκπρόθεσμη δήλωση κλπ.). Επιπροσθέτως, επισημαίνουν ότι, οι εμπλεκόμενοι με την διαδικασία της δήλωσης των ιδιοκτησιών στο Κτηματολόγιο (συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, δικηγόροι κλπ.) λόγω χρόνιων παθογενειών ιδίως με τις ιδιοκτησίες εκτός αναδασμούαδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια.

Μάλιστα, καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να πράξει το ίδιο με την περίπτωση της περιοχής του Ηρακλείου μιας και λόγω των χαμηλών ποσοστών συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας χορηγήθηκε παράταση σύμφωνα με τη δημόσια δήλωση του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα ανέφερε ότι:«Στο βόρειο τμήμα του Ηρακλείου, μόλις το 32% των συνολικών εκτιμώμενων δικαιωμάτων έχει δηλωθεί. Οι πολίτες καλούνται μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2024 να δηλώσουν την περιουσία τους, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος το ακίνητο τους να δηλωθεί από κάποιον άλλο που ενδεχομένως θα εκμεταλλευτεί την δική τους αδράνεια.

Σε δήλωσή του αναφορικά με την παραπάνω κοινοβουλευτική παρέμβαση, ο Βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη Φθιώτιδα σημειώνει:

«Η έντονη ανησυχία των πολιτών, των ιδιοκτητών ακινήτων και γεωτεμαχίων, καθώς και μεγάλου αριθμού επαγγελματιών που εμπλέκονται στις διαδικασίες κτηματογράφησης, επέβαλλε την ανάληψη πρωτοβουλίας σε κοινοβουλευτικό επίπεδο ώστε ο αρμόδιος Υπουργός να προβεί στη χορήγηση παράτασης στην υποβολή των σχετικών δηλώσεων. Δεν είναι δυνατόν να αγνοηθούν οι χρόνιες παθογένειες για τις οποίες ο απλός πολίτης ουδεμία ευθύνη φέρει, καθώς και τα φυσικά φαινόμενα που έπληξαν συγκεκριμένες περιοχές του Νομού μας, τα οποίαδυσκόλεψαν τη διαδικασία δήλωσης των γεωτεμαχίων και να μην πράξει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπως έπραξε αντίστοιχα σε άλλες περιπτώσεις περιοχών της χώρας μας, όπου καταγράφονται εξίσου χαμηλά ποσοστά υποβολής δηλώσεων. Η Κυβέρνηση οφείλει να ενεργήσει αναλόγως και υπό το πρίσμα των υφιστάμενων δυσκολιών να χορηγήσει επαρκή χρονικά παράταση, προκειμένου το σύνολο των συμπολιτών μας να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.»

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Ο Τζο Μπάιντεν δεν θα είναι υποψήφιος για την προεδρεία των ΗΠΑ

Ο Τζο Μπάιντεν αποσύρει την υποψηφιότητά του για την προεδρία των ΗΠΑ. Ο Τζο Μπάιντεν …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *