Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Για 16η χρονιά η ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΑΣΙΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ το Σάββατο 13 Αυγούστου

Για 16η χρονιά η ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΑΣΙΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ κάνει… προσκλητήριο κεφιού και γλεντιού: Το Σάββατο 13 Αυγούστου ο ”Πολιτισμικός Σύλλογος Διστόμου” διοργανώνει την ονομαστή ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΑΣΙΟΥ που έγινε θεσμός, με πιστούς φίλους από ολόκληρη την περιοχή!
Τον ρυθμό της γιορτής που θα γίνει στο Προαύλιο των Μουσείων, στην Κάτω Πλατεία Διστόμου, στις 21:30 μ.μ., θα δώσουν οι μουσικοί Θέμης Παπαϊωάννου, Αγγέλα Παπαδά, Σταυρούλα Τζιτζώκου, Γιώργο Πούλο, Παναγιώτη Βέλλιο, Χαράλαμπο Παπανικολάου και Γιώργο Τσόγκα, με λαϊκή, ρεμπέτικη και δημοτική μουσική.

Πρόκειται για μια γιορτή για το κρασί, το τσίπουρο, το πετιμέζι, το λικέρ αλλά και άλλα προϊόντα του αμπελιού όπως βλαστοί, φύλλα σε άλμη κ.α., τα οποία από αιώνων αποτελούν την ταυτότητα του τόπου μας.

Το πασίγνωστο κρασί του Διστόμου όχι μόνο ευφραίνει τις καρδιές των ανθρώπων από αρχαιοτάτων χρόνων, αλλά αιμοδοτεί οικονομικά πάρα πολλές οικογένειες αφού για την Μαρτυρική κωμόπολή της Βοιωτίας αποτελεί ”εξαγωγικό” προϊόν προς τους γύρω νομούς- και πλέον όχι μόνο!

Προχριστιανική βιοτεχνική εγκατάσταση για οινοποίηση!

Η καλλιέργεια των αμπελιών και η οινοποιία στο Δίστομο είναι γνωστή από χιλιάδες χρόνια – κάτι που το μαρτυρούν οι παραδόσεις και τα ήθη και έθιμα , οι αναφορές σε ιστορικά κείμενα αλλά και αρχαιολογικά ευρήματα.

Πριν μερικά χρόνια, σε μια από τις κατάφυτες περιοχές με αμπέλια, βρέθηκε προχριστιανική βιοτεχνική εγκατάσταση για οινοποίηση. Βρέθηκαν λοιπόν αποθηκευτικοί χώροι, εργαλεία,κλπ .Αξιοσημείωτα είναι ότι τα δάπεδα των δωματίων έχουν το καθένα κι άλλο σχέδιο!

Αναφορά στον Παυσανία!

Επίσης όταν την αρχαία Αμβρυσσό – σημερινό Δίστομο- επισκέφθηκε ο Παυσανίας (Φωκικά κεφ. 36), αναφέρει ότι το μεγαλύτερο μέρος της πεδιάδας που την περιέβαλε ήταν γεμάτη από αμπέλια!Λέει λοιπόν μεταξύ άλλων ο Παυσανίας, σύμφωνα με την μετάφραση του αρχαιολόγου Ν. Παπαχατζή:
«Η Άμβροσσος απέχει περίπου εξήντα στάδια από τη Στίρι (σ.σ.Στείρι). Ο δρόμος είναι ομαλός, σε πεδιάδα που βρίσκεται ανάμεσα σε βουνά. Το πιο μεγάλο μέρος της πεδιάδας καταλαμβάνεται από αμπέλια. Στην περιοχή της Αμβρόσσου υπάρχουν κάτι θάμνοι που δεν είναι τόσο πυκνοί, όπως τα αμπέλια (…)».

Και βεβαίως το επιβεβαιώνει το πανάρχαιο έθιμο των τραγόμορφων Κουδουναραίων των απόκρεω – που σχετίζονται με την βακχική λατρεία και τις σχετικές εορτές του Διονύσου, θεού της αμπέλου- που διατηρείται επί αιώνες στο Δίστομο, τη μόνη περιοχή σε όλη την νότιο Ελλάδα!

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Υπογραφή Συμβάσεων και για το ΓΝ Άμφισσας

Οι εταιρείες RESINVEST ΑΕ και SOLIS A.E. ολοκλήρωσαν σήμερα την υπογραφή συμβάσεων για έργα Αναβάθμισης, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *