Πέμπτη , 1 Δεκεμβρίου 2022
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

“Για τον θάνατο του Βασίλη Φυτσιλή”

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ για τον χαμό του Βασίλη Φυτσιλή

Η πολιτική κηδεία του Βασίλη Φυτσιλή έγινε την Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη, στις 14:00, στην κεντρική πλατεία της Σέκλιζας( Καλλίθηρο) Καρδίτσας.

Η  ανακοίνωση:

“Το ΚΚΕ αποχαιρετά με αίσθημα περηφάνιας τον σύντροφο Βασίλη Φυτσιλή, τον αγωνιστή της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, που με την αγωνιστική του στάση και προσφορά, με το μαχητικό λόγο, το παράδειγμά του και την πένα του συνέβαλε στην ανάδειξη των αξιών και των ιδανικών του κομμουνιστικού κινήματος.
Ο σύντροφος Βασίλης Φυτσιλής γεννήθηκε στη Σέκλιζα της Καρδίτσας το 1927. Μετά την επιβολή της ναζιστικής κατοχής διακόπτει το Γυμνάσιο και γυρίζει στο χωριό του. Η οικογένειά του, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής, ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του ΕΑΜ και παίρνει δραστήρια μέρος στην Αντίσταση. Ο ίδιος, έφηβος ακόμα, εντάσσεται στην ΕΠΟΝ. Μετά τη Βάρκιζα ο ίδιος και η οικογένειά του, μαζί με δεκάδες χιλιάδες αγωνιστές αντιμετωπίζει τις τρομοκρατικές διώξεις που ακολούθησαν από το αστικό κράτος και τις παρακρατικές οργανώσεις.
Ο σύντροφος Βασίλης, σε ηλικία 19 χρονών κατατάσσεται στο Δημοκρατικό Στρατό, στον τομέα της διαφώτισης της δύναμης της Νομαρχιακής Επιτροπής Καρδίτσας. Εκτός από τις υπηρεσίες τυπογραφείου που προσφέρει στην Καστανιά, αναλαμβάνει και τη δουλειά του συνδέσμου με την Καρδίτσα.
Τον Απρίλη του 1947 συλλαμβάνεται από κυβερνητικές δυνάμεις στη Νιάλα Αγράφων και καταδικάζεται από το έκτακτο στρατοδικείο της Λαμίας σε ισόβια δεσμά. Έμεινε 12 χρόνια σε φυλακές και εξορίες, περνώντας από τα κολαστήρια στα Γιούρα και στην Μακρόνησο. Στη φυλακή γράφει τα δυο πρώτα βιβλία του, τα οποία κρατούσε κρυμμένα απ’ τους δεσμοφύλακες σε ειδική κρύπτη. Εκεί με συγκλονιστικό τρόπο περιγράφει τα βιώματά του από το επικό πέρασμα της Νιάλας.
Στην άνιση μάχη με τις αριθμητικά υπέρμετρες δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού και τη χιονοθύελλα στον αυχένα της Νιάλας, ο σύντροφος Βασίλης έσωσε από βέβαιο θάνατο την ηρωίδα του Κόμματος Βαγγελίτσα Κουσιάντζα, κουβαλώντας την στα χέρια σε μια κακοκτράχαλη διαδρομή όπου χάθηκαν δεκάδες μαχητές.
Οι δύο τους και περίπου 30 ακόμα μαχητές του ΔΣΕ και στελέχη του Κόμματος συνελήφθησαν τις επόμενες μέρες. Η Β. Κουσιάντζα καταδικάστηκε σε θάνατο και ο σ. Βασίλης σε ισόβια, λόγω του νεαρού της ηλικίας του. Στα πολλά χρόνια της φυλάκισής του, αλλά και τα μετέπειτα που ακολούθησαν, ο σύντροφος Βασίλης με τα γραπτά και τις αφηγήσεις του διαφύλαξε για την ιστορική μνήμη τη σκληρή μάχη στη Νιάλα, τον ηρωισμό της Βαγγελίτσας Κουσιάντζα και των άλλων συντρόφων που εκτελέστηκαν στη Ξηριώτισσα Λαμίας, το Μάη του 1947, από ΜΑΥδες και άλλους παρακρατικούς, καθώς οι στρατιώτες του κυβερνητικού στρατού αρνήθηκαν να εκτελέσουν τη διαταγή.
Μετά την αποφυλάκισή του εγκαθίσταται στην Αθήνα, γνωρίζει τη συντρόφισσα της ζωής του Αγγελική και δημιουργούν την οικογένειά τους. Το 1987 εγκαθίσταται μόνιμα στη Σέκλιζα.
Ο σύντροφος Βασίλης Φυτσιλής μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και από διάφορες θέσεις ευθύνης, αγωνίστηκε για την οργανωτική και ιδεολογική ανάπτυξη του Κόμματος. Την περίοδο των αντεπαναστατικών ανατροπών και της κρίσης του ΚΚΕ 1989-1991, υπερασπίστηκε τον επαναστατικό χαρακτήρα και τις αρχές του Κόμματος απέναντι στην υπονομευτική και διαλυτική επίθεση του οπορτουνισμού.
Ως μέλος της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ από την ίδρυσή της και ως πρόεδρός της από το 2004 έως το 2007 εργάζεται δραστήρια για την προβολή, τη θεμελίωση και την επέκταση των αξιών και των οραμάτων της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.
Ο σύντροφος Βασίλης Φυτσιλής αφήνει πίσω του ένα πλούσιο συγγραφικό έργο 10 βιβλίων, στο οποίο με γλώσσα άμεση και “ζεστή” και με υψηλής ποιότητας λόγο, “ξεναγεί” τον αναγνώστη σ’ αυτό το εφιαλτικό “ταξίδι”, που κράτησε 12 ολόκληρα χρόνια, ξεκινώντας από την παγωμένη Νιάλα, την Ξηριώτισσα, τη Γιούρα, τη Μακρόνησο και απ’ όλα σχεδόν τα ανήλιαγα μπουντρούμια των φυλακών Αβέρωφ, Αίγινας, Ιντζεδίν, Κέρκυρας, όπου ο ίδιος μαζί με χιλιάδες άλλους αγωνιστές και αγωνίστριες, υπέστη καταναγκασμούς και βασανιστήρια που ο νους του ανθρώπου αδυνατεί να συλλάβει. Ήταν μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.
Αυτό το πλούσιο συγγραφικό του έργο, αξιόλογο κομμάτι της νεοελληνικής μας λογοτεχνίας, αποτελεί μεγάλη παρακαταθήκη για τις νέες γενιές, γιατί μέσα από τις σελίδες των βιβλίων του αποδεικνύεται πως ο συγγραφέας του είναι ένας άνθρωπος με μεγάλη ψυχή, με υψηλό αγωνιστικό ήθος και πολύπλευρη προσφορά στους αγώνες του λαού μας. Για χρόνια επίσης αρθρογραφούσε στο Ριζοσπάστη στη στήλη “Διακριτικά”.
Το ίδιο σημαντικά είναι και τα έργα ζωγραφικής και τα γλυπτά του, πολλά από τα οποία αποτελούν μνημεία της ΕΑΜικής Αντίστασης και Μνημεία Πεσόντων σε διάφορες περιοχές.
Το ΚΚΕ αποχαιρετά τον σύντροφο Βασίλη Φυτσιλή έναν από τους τελευταίους της θρυλικής γενιάς των κομμουνιστών που ατσαλώθηκαν στη θυελλώδη δεκαετία του ‘40 και στην Ελλάδα των μετέπειτα πέτρινων χρόνων. Εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στα παιδιά του Δημήτρη και Πάμφυλο και στις οικογένειές τους.”

Η κηδεία του Βασίλη Φυτσιλή ήταν πολιτική και θα γίνει αύριο Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη, στις 14:00, στην κεντρική πλατεία της Σέκλιζας( Καλλίθηρο) Καρδίτσας.”

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

H Eurobank απέκτησε ποσοστό στην Ελληνική Τράπεζα

Η Eurobank ανακοινώνει τη σύναψη συμφωνίας για την απόκτηση ποσοστού 13,41% στην Ελληνική Τράπεζα, με …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *