Παρασκευή , 8 Δεκεμβρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Γιάννης Στρωματιάς: Οι ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ στο Δήμο Λαμιέων: Ο ρόλος τους και η σημασία τους

 

Ο υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιάννης Στρωματιάς με τον συνδυασμό “Δύναμη Ανάπτυξης για την Λαμία” με επικεφαλής τον κ.Πανουργιά Παπαϊωάννου, αναφέρεται στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023.

 

Οι ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ στο Δήμο Λαμιέων: Ο ρόλος τους και η σημασία τους

Η ενσωμάτωση των τριών παλαιότερων περιφερειακών Δήμων Γοργοποτάμου, Λειανοκλαδίου και Υπάτης, καθώς και της Κοινότητας Παύλιανης οδήγησε στη δημιουργία ενός μεγαλύτερου Δήμου και σε μία νέα πραγματικότητα, την οποία θα πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν οι εκάστοτε Δημοτικές Αρχές και με βάση την οποία θα πρέπει να προσαρμόζουν τις πολιτικές τους για τον ενιαίο, πλέον, Δήμο.
Μέλημα και υποχρέωση κάθε Δημοτικής Αρχής θα πρέπει να είναι η ισονομία και η ισοπολιτεία απέναντι σε κάθε Δημότη, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας στο εσωτερικό του Δήμου.

Προσωπικά θεωρώ, πως κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία με τα Τοπικά Συμβούλια, τα οποία πρέπει να έχουν ουσιαστικό ρόλο, όχι μόνο σε επίπεδο προτάσεων, αλλά, γιατί όχι, και στην ανάληψη ευθύνης για την πραγματοποίηση έργων και παρεμβάσεων. Έτσι, οι περιφερειακές τοπικές κοινωνίες θα βρίσκονται στο φως, οι κάτοικοι τους θα έχουν την ευκαιρία να διατηρήσουν και να εμπλουτίσουν τις πολιτιστικές τους αναφορές, τις παραδόσεις τους και τα επιμέρους ήθη και έθιμά τους. Γιατί ο Δήμος Λαμιέων είναι το όλον, εμπλουτισμένος ισότιμα από τις περιφερειακές τοπικές κοινωνίες.

Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα προς την επίτευξη των παραπάνω, όπου οι Δημοτικές Ενότητες θα τίθενται στην πρώτη γραμμή, θα μπορούσε να εγκρίνεται ετήσιος οικονομικός προϋπολογισμός για κάθε κοινότητα στο σύνολο του Δήμου, καθώς και να ενισχύονται με τους αναγκαίους πόρους για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας, αλλά και για τη διατήρηση της ιστορικότητάς τους, των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους και της αυτονομίας τους.

Οι συγκεκριμένες και απολύτως προσδιορισμένες παρεμβάσεις, που πρέπει να αναληφθούν, προϋποθέτουν γνώση, μελέτη, συνεργασία και ανάδειξη των επιμέρους θεμάτων από την επόμενη Δημοτική Αρχή. Θα αναφέρουμε κάποιες ενδεικτικές παρεμβάσεις για τη Δημοτική Ενότητα Υπάτης, όπου κατά τη γνώμη μας πρέπει να δοθεί τεράστια βαρύτητα στην ιστορία, τη λαογραφία και τον πολιτισμό της. Η ανάδειξη των ιαματικών λουτρών μπορεί να καταστήσει την περιοχή ως κέντρο θερμαλισμού και να επιφέρει στην περιοχή, αλλά και στο σύνολο του Δήμου, σημαντική οικονομική ανάπτυξη.

Προς την κατεύθυνση αυτή απαιτείται αγαστή συνεργασία και διαβούλευση με το Σύλλογο Ξενοδόχων των Λουτρών Υπάτης. Επίσης, ο Δήμος πρέπει να είναι αρωγός στο έργο της νέας Περιφερειακής Αρχής, για την ανάπλαση και αξιοποίηση του Σχολείου των Κομποτάδων ως Καινοτόμο Εκθετήριο Ιστορίας της Εκπαίδευσης και Διατήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Στο ίδιο πλαίσιο θα πρέπει να στηριχτούν και να αναδειχθούν τόσοτα ιστορικά μνημεία της περιοχής (μνημείο οπλαρχηγών στις Κομποτάδες, ηρώο Ολοκαυτώματος Υπάτης κ.ά.), το Βυζαντινό Μουσείο,το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Οίτης, το Αστεροσχολείο και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (προσωπικό, διευρυμένο ωράριο κλπ.), όσο και οιεκπαιδευτικές και ακαδημαϊκές πρωτοβουλίες, που έχουν ξεκινήσει στην Υπάτη, όπως συνέδρια, ημερίδες και θερινά σχολεία.

Πρόταση μας είναι η περαιτέρω ανάδειξη της λατρείας της Αρσαλής σε συνέργεια με τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους (προετοιμασία δελτίου για ένταξη στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά) και άλλων θρησκευτικών μνημείων (Μετόχι Οσίου Αθανασίου Μετεωρίτη, Μονή Αγάθωνος) στο πλούσιο ορεινό όγκο της Υπάτης. Βασική, ωστόσο, προϋπόθεση για τα παραπάνω αποτελεί η διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, του Εθνικού Δρυμού Οίτης, ιδιαίτερα στη δυσχερή κλιματικά εποχή, που βιώνουμε. Η ανάδειξη των ιδιαίτερων ορεινών μονοπατιών (μονοπάτι Φαρμακίδων), του φαραγγιού «Ροδοκάλλο» και άλλων τόσο σημαντικών τοπόσημων στα γύρω χωριά θα ενισχύσουν την επισκεψιμότητα και θα αποτελέσουν τη Δύναμη για την ουσιαστική Ανάπτυξη του τόπου.

Επισημαίνεται πως οι παρούσες προτάσεις είναι ενδεικτικές, διανθίζονται από το συνδυασμό μας, τόσο για τη Δημοτική Ενότητα Υπάτης, όσο και για το σύνολο του Δήμου και απλά θέτουν προβληματισμούς και ενισχύουν τη διαβούλευση, που είναι απαραίτητη για το καλό του τόπου μας!

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Χαροπαλεύει 31χρονος αστυνομικός – Διασωληνώθηκε… Δέχθηκε φωτοβολίδα κατά τη διάρκεια επεισοδίων

Ο αστυνομικός των ΜΑΤ χτυπήθηκε από φωτοβολίδα στον μηρό Τα εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *