Κυριακή , 3 Μαρτίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

H Black Friday 2023 πέρασε και τη σκυτάλη παίρνει η Cyber Monday 2023 και ήδη τα ηλεκτρονικά καταστήματα παράσχουν προσφορές προς το καταναλωτικό κοινό

Tα προϊόντα τεχνολογίας είναι αυτά που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προσφορών.

Η περίοδος των μεγάλων εκπτώσεων που ξεκίνησε με την Black Friday κορυφώνεται σήμερα, Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, με τηCyber Monday, με το ενδιαφέρον να μεταφέρεται αποκλειστικά στα online καταστήματα.

Όπως στη Black Friday, έτσι και στη Cyber Monday, τα προϊόντα τεχνολογίας είναι αυτά που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προσφορών.

Εκπτώσεις για online αγορές κάνουν και αλυσίδες οικιακών συσκευών, αθλητικών ειδών, επίπλων, ειδών σπιτιού, ένδυσης υπόδησης κ.α.

Τι να προσέξουν οι καταναλωτές
Ο Συνήγορος του Καταναλωτή και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας, σε οδηγίες τους ενόψει της εκπτωτικής περιόδου, συμβουλεύουν τους καταναλωτές:
• Προσέχουμε τη διαθεσιμότητα των προϊόντων: Κάποιες φορές, πίσω από μία πολύ χαμηλή τιμή κρύβεται ένας αρκετά μεγάλος χρόνος αναμονής για την παράδοση, που μπορεί να μην ικανοποιεί πάντοτε τις άμεσες ανάγκες μας.

• Επιβεβαιώνουμε την ορθότητα και εντιμότητα της προσφερόμενης εκπτωτικής τιμής: Ενίοτε, συμβαίνει οι εκπτώσεις να είναι πλασματικές και να μας ξεγελούν. Εντοπίζουμε και συμβουλευόμαστε εργαλεία που είναι διαθέσιμα online και μας δείχνουν σε βάθος χρόνου την εξέλιξη των τιμών των προϊόντων που μας ενδιαφέρουν. Επίσης, σημειώνουμε τις τιμές των προϊόντων πριν και μετά την εφαρμογή τυχόν εκπτώσεων, ώστε να μπορούμε εύκολα να τις συγκρίνουμε εκ των υστέρων και να γνωρίζουμε έτσι εάν πράγματι υφίσταται και ποιο είναι το αληθινό οικονομικό μας όφελος.

• Προτιμούμε τη διεκπεραίωση της πληρωμής με αντικαταβολή ή ηλεκτρονικά μέσα, που μας δίνουν την εκ των υστέρων δυνατότητα αμφισβήτησης μιας ηλεκτρονικής συναλλαγής, εάν προκύψει προβληματική. Αποφεύγουμε την ολοσχερή εξόφληση των προϊόντων μέσω τραπεζικής κατάθεσης πριν από την παράδοσή τους, εκτός εάν εμπιστευόμαστε απόλυτα το κύρος και την εμπορική φήμη του πωλητή.

• Όταν αγοράζουμε εξ αποστάσεως, βεβαιωνόμαστε ότι στην ιστοσελίδα του εμπόρου αναγράφονται όλα τα κατά νόμο στοιχεία ταυτότητας (π.χ. η εμπορική επωνυμία του) και επικοινωνίας (πλήρης ταχυδρομική διεύθυνση εγκατάστασης). Για ακόμα μεγαλύτερη εξασφάλιση, αναζητούμε εάν παρέχονται επιπλέον ταυτοποιητικά στοιχεία, όπως αριθμός καταχώρησης στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο και ΑΦΜ.

• Στην τελική τιμή αγοράς των προϊόντων συνυπολογίζουμε τυχόν έμμεσα έξοδα (π.χ. κόστος αντικαταβολής, μεταφοράς, ασφάλισης, κ.λπ.), ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα της πραγματικής οικονομικής μας επιβάρυνσης.

• Υποβάλλουμε το συντομότερο μετά την παραλαβή ενός προϊόντος και, πάντως, εντός της νόμιμης προθεσμίας των τριών ημερών προς την ταχυδρομική επιχείρηση που πραγματοποίησε την επίδοση τις επιφυλάξεις μας για τυχόν εμφανείς φθορές, δεδομένου ότι μπορεί να προκλήθηκαν κατά τη μεταφορά και να δικαιούμαστε αποζημίωση. Επικοινωνούμε, οπωσδήποτε, και με το κατάστημα πώλησης το συντομότερο, προκειμένου να διερευνήσουμε την πιθανότητα ένα προϊόν να έφερε εξ αρχής (πριν από τη μεταφορά) φθορές ή ζημιές.

• Ενημερωνόμαστε για την πολιτική ακύρωσης συναλλαγών και επιστροφών προϊόντων που εφαρμόζουν τα καταστήματα, με τα οποία συναλλασσόμαστε. Γνωρίζουμε καλά ότι τα δικαιώματα της υπαναχώρησης στις εξ αποστάσεως αγορές, καθώς επίσης της δωρεάν διόρθωσης ή αντικατάστασης ελαττωματικών προϊόντων αποτελούν θεσπισμένα δικαιώματα των καταναλωτών, που εξασφαλίζονται από τον νόμο, και δεν παρασυρόμαστε από εσφαλμένους και παραπλανητικούς ισχυρισμούς των πωλητών ότι δήθεν αποτελούν προνομιακές -μοναδικές και πρόσθετες- παροχές.

• Προβληματιζόμαστε έντονα με τιμές που είναι υπερβολικά χαμηλές, ιδίως όταν το εύρος τους βρίσκεται αρκετά μακριά από τον συνήθη ανταγωνισμό για τα αντίστοιχα προϊόντα ή όταν πρόκειται για διαφημιστικές καταχωρήσεις προϊόντων αποκλειστικά σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος εξαπάτησης.

• Εάν αγοράζουμε διαδικτυακά από τρίτες (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης) χώρες, γνωρίζουμε καλά από πριν ότι τα εισαγόμενα προϊόντα επισείουν έξοδα εκτελωνισμού, τα οποία ενδέχεται να είναι πολλαπλάσια της αρχικής τιμής και να την επιβαρύνουν σημαντικά.

• Δείχνουμε ιδιαίτερη προτίμηση σε καταστήματα που αναλαμβάνουν οικειοθελώς δέσμευση να επιλύσουν φιλικά μία καταναλωτική διαφορά μέσω του θεσμού της εξωδικαστικής επίλυσης (π.χ. μέσω του Συνηγόρου του Καταναλωτή), καθώς με αυτόν τον τρόπο τα δικαιώματα των καταναλωτών αποκτούν μεγαλύτερη αξία και εξασφαλίζονται ακόμα περισσότερο.

Τι είναι η Cyber Monday
Ο όρος Cyber Monday, αν τον μεταφράσουμε από τα αγγλικά, θα λέγαμε ότι σημαίνει ιντερνετική Δευτέρα ή αλλιώς Κυβερνο-Δευτέρα και πρόκειται για έναν όρο που προέρχεται από τον χώρο του marketing, καθώς είναι από τις σημαντικότερες ημέρες αγορών.

Η Cyber Monday ξεκίνησε το 2005 από επιχειρήσεις στην Αμερική, με στόχο να ενθαρύννει τον κόσμο να ψωνίζει online.

Ουσιαστικά μπορούμε να πούμε ότι είναι κάτι σαν το Black Friday, δηλαδή μια μέρα με σημαντικές εκπτώσεις και προσφορές. Η διαφορά είναι ότι αφορά μόνο online αγορές.

Μια άλλη διαφορά είναι ότι η ημέρα αυτή ξεκίνησε με την λογική να μπορούν και μικρά καταστήματα που λειτουργούν κυρίως online να ανταγωνιστούν τα μεγάλα καταστήματα και τις προσφορές που προσφέρουν στο πλαίσιο της Black Friday.

Μάλιστα την πρώτη κιόλας χρονιά της εφαρμογής της παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στις διαδικτυακές πωλήσεις από την πλειοψηφία των online καταστημάτων που δραστηριοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Πλέον ο θεσμός έχει επεκταθεί σε πάρα πολλές χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) και μάλιστα κάθε χρόνο καταγράφεται ρεκόρ πωλήσεων.

www.dnews.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Επείγουσα έκκληση για αίμα για δύο χρονών παιδάκι

  Ο δύο χρονών Ιάσωνας  από την Ευρυτανία χρειάζεται αίμα και αιμοπετάλια. Το παιδί νοσηλεύεται  …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *