Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

H Λαϊκή Συσπείρωση Δομοκού για την πρόθεση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών

Η ανακοίνωση από την Λαϊκή Συσπείρωση Δομοκού:

Όχι στην παράδοση του φυσικού περιβάλλοντος των χωριών μας σε επιχειρηματικά συμφέροντα

Η Λ.Σ Δομοκού εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή της στην προσπάθεια της δημοτικής αρχής και προσωπικά του δημάρχου Δομοκού να «μπάσει» σε κοινοτικές εκτάσεις χωριών του Δήμου φωτοβολταϊκά των μεγάλων εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ενέργειας. Παρά τις αρνητικές και κατά κανόνα ομόφωνες αποφάσεις των τοπικών συμβουλίων Περιβολίου και Μακρυρράχης, – στο Περιβόλι μάλιστα συμμετείχε και ο ίδιος ο δήμαρχος στη συνεδρίαση του Τ.Σ προσπαθώντας με τις τοποθετήσεις να επηρεάσει την απόφασή του υπέρ των εταιρειών κι όχι υπέρ του χωριού – και την καθολική αντίθεση των κτηνοτρόφων και των κατοίκων, φέρνει τη Δευτέρα θέμα στο ΔΣ την εκμίσθωση – παραχώρηση – κοινοτικών εκτάσεων στη Μακρυρράχη 1000 στρεμμάτων της περιοχής «Γιουργούλα» και 150 στρεμμάτων της περιοχής «Κουτσαλάκα» στην εταιρεία Voltalia AE, καθώς και 1590 στρεμμάτων της περιοχής «Προσήλια» στην εταιρεία ΕΓΝΑΤΙΑ ΓΚΡΟΥΠ. Σύνολο εκτάσεων 2740 στρέμματα!!!

Επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι -λόγω της πανδημίας – δεν γίνονται Δ.Σ και εισηγείται σε «δια περιφοράς» συνεδρίαση – δημοκρατικότατα δηλαδή !!! – ένα τόσο σημαντικό για τη ζωή των κατοίκων θέμα, με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς να ακουστούν οι γνώμες των δημοτικών συμβούλων και του χωριού. ( Μάλιστα οι εισηγήσεις των θεμάτων εστάλησαν με ηλεκτρ. ταχυδρομείο την Παρασκευή 25 Ιουνίου το μεσημέρι κι ο χρόνος να προετοιμαστούν οι παρατάξεις και οι σύμβουλοι μέχρι Δευτέρα είναι πολύ λίγος, ακόμη κι αν βρίσκονται όλη μέρα στον υπολογιστή με 41-42 βαθμούς εξωτ. θερμοκρασία, που καίνε και τα σπίτια μέσα! Γιατί τόση βιασύνη? Για να προκάνουμε τις εταιρείες..?)

Προσπαθεί να κρυφτεί και να αποφύγει την κριτική αλλά και την αγανάκτηση των κατοίκων της Μακρυρράχης, γιατί η απόφαση που επιχειρεί «στη μούγκα» να υφαρπάξει, ώστε να τους «μαντρώσει» μέσα στα γυαλιά των φωτοβολταϊκών , έρχεται σε βάρος των δραστηριοτήτων τους, του φυσικού περιβάλλοντος του χωριού τους, σε τελική ανάλυση σε βάρος της ζωής τους της ίδιας. Τέτοιου είδους παραχωρήσεις είναι γνωστό ότι γίνονται συνήθως για 25 χρόνια, με δικαίωμα για μονομερή ανανέωση από την πλευρά της εταιρείας για άλλα 25 χρόνια. Μάλιστα, προκειμένου οι εταιρείες και η διοίκηση του δήμου να εξασφαλίσουν τη συναίνεση του λαού της περιοχής, χρησιμοποιούν ως «τυράκι στη φάκα» τις ελάχιστες και για μικρό χρονικό διάστημα θέσεις εργασίας, που πιθανά να υπάρξουν- όταν είναι γνωστό ότι οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας και κάποια ανταποδοτικά – που, ίσως, εξασφαλίσουν από τις εταιρείες.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δομοκού καλεί τον λαό της περιοχής – κι όχι μόνο της Μακρυρράχης – να αντιδράσει και να εμποδίσει την υλοποίηση αυτών των σχεδίων, που θα φέρει ολοκληρωτική καταστροφή της περιοχής και σοβαρές συνέπειες στη ζωή των κατοίκων. Καλεί τους δημοτικούς συμβούλους και των άλλων δύο παρατάξεων να αντιδράσουν και να μην δώσουν την ψήφο τους υπέρ των συμφερόντων των εταιρειών που θα κονομάνε σε βάρος της ζωής των κατοίκων της περιοχής. Σήμερα είναι η Μακρυρράχη κι η Αχλαδιά ( εκεί το πήρε πάνω του το ζήτημα «η ενός ανδρός αρχή» , ο πρόεδρος, που συμφωνεί, χωρίς να ρωτήσει κανέναν), αύριο θα είναι το δικό τους χωριό που θα την πληρώσει. Γιατί το μεγάλο κεφάλαιο είναι αδηφάγο και έχει ριχτεί με τα μούτρα στις επενδύσεις σε «ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», που αποδίδουν τεράστια κέρδη και η περιοχή μας είναι «φιλέτο» γι αυτές.

Η οικολογική καταστροφή που θα συντελεστεί θα είναι τεράστια και θα επηρεάσει τόσο τη Μακρυρράχη, όσο και τα όμορα χωριά σ’ αυτή. Άμεσες θα είναι οι συνέπειες για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, την κτηνοτροφία και τη γεωργία:
• Αφαίρεση βοσκοτόπων (με ό τι αυτό συνεπάγεται για τους κτηνοτρόφους).
• Καταστροφή της βλάστησης και αλλαγή της μορφολογίας του εδάφους, που θα επιφέρει πλημμύρες και κατολισθήσεις, καθώς δεν θα συγκρατούνται τα νερά της βροχής. • Το κλίμα θα γίνει πιο ζεστό. Τα ζώα και τα πουλιά θα εξαφανιστούν, οι πηγές του νερού θα καταστραφούν.
• Το φυσικό τοπίο της περιοχής θα αντικατασταθεί από την όψη “τζαμαρίας” για μισό τουλάχιστον αιώνα!

Συνεπώς καμιά ανταποδοτικότητα, ακόμα κι αν υπάρξει, δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις τεράστιες απώλειες και την υποβάθμιση που θα υποστεί η περιοχή και οι άνθρωποι που ζουν σ’ αυτή, ενώ η ενεργειακή φτώχεια, δηλαδή η δυνατότητα αγοράς φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας, δεν πρόκειται να αλλάξει για το λαό που θα συνεχίσει να την χρυσοπληρώνει .

Δομοκός 27.06.2021

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Ολοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δημοτικού Ωδείου Λαμίας “Μουσική και ποίηση στη σύγχρονη Ελλάδα”

  Την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024, ολοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δημοτικού Ωδείου Λαμίας “Μουσική …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *