Κυριακή , 27 Νοεμβρίου 2022
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Η «άλωση» της Αμμοχώστου

Τα ντοκουμέντα των σχεδιασμών του Ερντογάν – Οι Τούρκοι αφαιρούν τις ελληνικές επιγραφές από τα δημόσια κτίρια της κατεχόμενης Αμμοχώστου
Οι Τούρκοι αφαιρούν τις ελληνικές επιγραφές από τα δημόσια κτίρια της κατεχόμενης Αμμοχώστου, στο πλαίσιο υλοποίησης σχεδίου τουρκοποίησης και αφελληνισμού της περίκλειστης περιοχής της πόλης, όπως συνέβη μετά το 1974 σ’ ολόκληρο το βόρειο κομμάτι της Κύπρου.

Η «άλωση» της Αμμοχώστου ήταν ανέκαθεν στόχος των νέο-οθωμανικών ονειρώξεων του Ερντογάν, αλλά έπρεπε να έχει δίπλα του τον κατάλληλο άνθρωπο, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο κατοχικής ηγέτης Ερσίν Τατάρ, που λειτουργεί ως απόλυτη μαριονέτα της Άγκυρας στο νησί.

Η θέα της καλυμμένης ελληνικής επιγραφής του ιστορικού «Ελληνικού Γυμνασίου» της Αμμοχώστου εξοργίζουν, όπως και οι εικόνες από το εσωτερικό του εκπαιδευτικού συγκροτήματος που αποτυπώνουν πλήρως το μέγεθος το εγκλήματος που συντελείται από το 1974 έως σήμερα στο πάλαι ποτέ στολίδι της Ανατολικής Μεσογείου, την Αμμόχωστο.

Ένας χώρος παιδείας και πολιτισμού που πριν από 47 χρόνια, έσφυζε από φωνές και ζωή, σήμερα στέκει λεηλατημένος και ερειπωμένος, περιμένοντας την επόμενη πράξη του δράματος με πρωταγωνιστή τον Ταγίπ Ερντογάν, που ως άλλος Σελίμ Β’ -ο Σουλτάνος που το 1570 κατέλαβε την Κύπρο- προχωράει σ’ έναν ακόμη «Αττίλα», παραβλέποντας το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ο κ.Ανδρέας Αναστασίου, με καταγωγή από την Αμμόχωστο που ζει σήμερα στη Λεμεσό, περνάει συχνά την «Πράσινη Γραμμή» για να βρεθεί στα Βαρώσια και να καταγράψει εικόνες εγκατάλειψης και λεηλασίας από τον γενέθλιο τόπο. Οι φωτογραφίες του πριν από μία εβδομάδα, έκαναν γνωστό την προκλητική ενέργεια των κατοχικών Αρχών ν’ αφαιρέσουν την ελληνική επιγραφή του «Ελληνικού Γυμνασίου» της Αμμοχώστου.

«Το μάτι μου έπεσε πάνω στο αέτωμα του σχολείου. Έχουν αφαιρέσει τα γράμματα που γράφουν «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ». Διαμαρτυρήθηκα στον Τ/Κ εργάτη και επιστάτη και μου είπαν ότι θα τα καθαρίσουν και θα τα ξαναβάλουν. Όμως πιστεύω πως άρχισε η αντίστροφη μέτρηση κατάληψη της περίκλειστης πόλης μας» σχολίασε ο ίδιος, συμπληρώνοντας: «Ήδη μου είπαν πως δέχονται αιτήσεις από Τ/Κ για να τους δώσουν σπίτια και διαμερίσματα στα Βαρώσια».

Το «Ελληνικό Γυμνάσιο» Αμμοχώστου, ξεκίνησε τη λειτουργία του του τον 19ο αιώνα, και όταν η Κύπρος είχε περιέλθει στην κατοχή των Βρετανών, με την ονομασία «Ελληνικό Σχολείο». Το 1924 το σχολείο αναγνωρίζεται ως «Ελληνικό Γυμνάσιο Βαρωσίου», αποτελούμενο από έξι συνολικά τάξεις. Αρχικά φοιτούσαν σ’ αυτό μόνο αγόρια και στη συνέχεια και κορίτσια αλλά μόνο στην 4η, 5η και 6η γυμνασίου.

Το 1960, και μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου, το σχολείο μετονομάστηκε σε Α’ γυμνάσιο Αμμοχώστου και η διδακτέα ύλη αφορούσε τον κλασσικό κλάδο, ενώ στη συνέχεια συμπεριλήφθηκε εμπορικός και τεχνικός κλάδος. Το Α’ Γυμνάσιο Αμμοχώστου, θεωρούνταν σημείο αναφοράς στην εκπαιδευτική, επιστημονική και πολιτιστική ζωή της πόλης. Περιελάβανε αίθουσες γυμναστηρίου, εργαστήρια βιολογίας και χημείας, βιβλιοθήκη, αμφιθέατρο κ.α. Οι θεατρικές παραστάσεις του, ιδίως αρχαίες τραγωδίες, θεωρούνταν το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός της πόλης.

Έως την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, στην Αμμόχωστο λειτουργούσαν τρία εξατάξια Γυμνάσια, ένα Γυμνάσιο Θηλέων και μία Τεχνική Σχολή. Σημάδι της ακμής της πόλης μετά το 1960 ήταν και η παράλληλη λειτουργία έξι ιδιωτικών εκπαιδευτικών συγκροτημάτων. Την περίοδο 1973/1974 οι μαθητές των Γυμνασίων της πόλης, ξεπερνούσαν τις 10.000, ενώ το εκπαιδευτικό προσωπικό τους 300.
Όσον αφορά τα Δημοτικά Σχολεία, αυτά ήταν διάσπαρτα σε όλη την Αμμόχωστο και αριθμούσαν 13 συνολικά, ενώ λειτουργούσε και ένα κρατικό Νηπιαγωγείο.

«Πρόκειται για χαρακτηριστικό δείγμα της γενικότερης επιχείρησης εθνικής εκκαθάρισης, που διεξάγεται από την τουρκική κατοχή στα κατεχόμενα» τόνισε ο Κύπριος υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, τονίζοντας πως : «Εκείνο που τους ενοχλεί και επιχειρούν με τη βία να το εξαλείψουν, είναι ο ελληνικός χαρακτήρας της πόλης».

 

Κάλυψαν την επιγραφή και στο «Λύκειο Ελληνίδων»

Οι Τούρκοι δεν αρκέστηκαν μόνο στο να διαγράψουν την ελληνική ονομασία του ιστορικού εκπαιδευτικού ιδρύματος της πόλης. Το ίδιο έπραξαν και στο παρακείμενο συγκρότημα του Λυκείου Ελληνίδων Αμμοχώστου, επίσης με αρχαϊκή πρόσοψη, αποκρύπτοντας την ελληνική υπογραφή και αναρτώντας πάνω της δύο τεράστιες σημαίες της Τουρκίας και του Ψευδοκράτους.

Το Λύκειο Ελληνίδων Αμμοχώστου, ιδρύθηκε το 1930, και έως την τουρκική εισβολή αποτελούσε σημείο αναφοράς της πολιτισμικής δημιουργίας στην πόλη. Στο θέατρο του ανέβηκαν ξακουστές παραστάσεις και έδωσαν διαλέξεις κορυφαίοι άνθρωποι του πνεύματος, όπως ο κορυφαίος Κύπριος ποιητής Δημήτρης Λιπέρτης, ο Στρατής Μυριβήλης, ο Ηλίας Βενέζης κ.α.

Σήμερα το κτίριο στέκει λεηλατημένο και κινδυνεύει με κατάρρευση. Τον περασμένο Οκτώβριο η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης» δημοσίευσε φωτογραφίες από το λεηλατημένο εσωτερικό του συγκροτήματος, που προκάλεσαν αίσθηση.

Οι εικόνες από το μισοερειπωμένο θέατρο, με διάσπαρτα δεκάδες παλιά βρώμικα ρούχα και παπούτσια στο πάτωμά του, φέρνουν στο νου τη φρίκη της τουρκικής εισβολής του 1974 και τις πικρές μνήμες της κυπριακής τραγωδίας.

Αρχικά θεωρήθηκε πως τα ρούχα αυτά, γυναικεία, αντρικά και παιδικά, είναι ότι απέμεινε από το πλιάτσικο που έκαναν οι Τούρκοι στα σπίτια των κατοίκων της πόλης μετά την κατάληψή της κατά τον Αττίλα 2. Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα, πρόκειται για ρούχα που είχαν συγκεντρώσει οι Βαρωσιώτες ως βοήθεια για τους πρόσφυγες της Κερύνειας μετά την πρώτη φάση της Εισβολής, πριν γίνουν και οι ίδιοι πρόσφυγες, μέσα στην ίδια τους την πατρίδα.

«Οι Τούρκοι με το στρατό τους κρατούν την πόλη μας και κατοικούν στα σπίτια μας από το 1974, όπως και σε όλη την κατεχόμενη Κύπρο. Έφεραν εποίκους από την Τουρκία και γέμισαν τα άδεια σπίτια μας. Ένα μικρό μέρος της πόλης μας, που το είχαν περιφραγμένο και απρόσιτο, ήταν μέχρι σήμερα ακατοίκητο. Εκεί βρίσκεται μέρος της παραλίας, τουριστικές πλαζ, ξενοδοχεία, το Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου, το Γήπεδο, ο Δημοτικός Κήπος Αμμοχώστου και το Μέγαρο του Λυκείου Ελληνίδων Αμμοχώστο» λέει η αντιπρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Αμμοχώστου κυρία Βαλεντίνη Θωμαΐδου, καταγγέλλοντας πως : «Με την παράνομη επίσκεψη του Ερντογάν, καθάρισαν αυτά τα κτήρια και διέγραψαν από την είσοδο του Γυμνασίου μας το Ελληνικό του όνομα, καθώς και του Λυκείου μας»

περισσότερα και φωτογραφίες πατήστε εδώ

https://www.protothema.gr/greece/article/1146084/kupros-i-tourkopoiisi-tis-ammohostou-apo-ton-erdogan/

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Που γίνονται rapid tests για κορονοϊό, Κυριακή 27/11/2022

Δείτε σε ποια σημεία σε όλη την Ελληνική επικράτεια γίνονται rapid tests, Κυριακή 27/11/2022 από …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *