Σάββατο , 13 Απριλίου 2024
Ακολουθήστε μας στο facebook

Η Chipita και επίσημα στη Mondelez International – Τι “κρατά” ο Σπ. Θεοδωρόπουλος

Η Chipita πλέον ανήκει στην Mondelez International καθώς  μπήκαν και οι τελικές υπογραφές  του μεγάλου deal.

Ως γνωστόν η μεγάλη αυτή εταιρία έχει εργοστασιακές μονάδες στη ΒΙΠΕ Λαμίας και υπάρχει έντονο τοπικό ενδιαφέρον για την μελλοντική δραστηριοποίηση της που συνεπάγεται με τις θέσεις εργασίας.

Σχετικά με το deal, στο ίδιο τραπέζι βρέθηκαν οι νυν μέτοχοι και φυσικά ο επιχειρηματίας, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο οποίος θα συνεχίσει για κάποιο χρονικό διάστημα να είναι παρών στα πεπραγμένα της Chipita ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου, μετά την απόσχιση της σε Chipita Global και Chipita Foods, όπου στην πρώτη περίπτωση μεταβιβάζονται στην εν λόγω εταιρεία όλα τα περιουσιακά στοιχεία που εξαγόρασε η Mondelez.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του capital.gr,  στη δεύτερη εταιρεία, Chipita Foods, μεταβιβάζονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία που δεν απέκτησε η Mondelez μεταξύ των οποίων η αλλαντοβιομηχανία Νίκας αλλά και η συμμετοχή στην κοινοπραξία με τη Brittania Industries στην Ινδία, όπου έμεινε εκτός συμφωνίας λόγω του ότι η αμερικανική πολυεθνική διατηρεί ήδη θυγατρική στην Ινδία.

Σημειώνεται ότι ο κύριος Θεοδωρόπουλος συμμετέχει και στις δύο εταιρείες ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου, ενώ η εταιρεία που αποσχίστηκε, δηλαδή η Chipita ΑΒΕΕ έχει ήδη διαγραφεί μετά την δημιουργία των δύο νέων επιχειρηματικών οντοτήτων.

Χαιρετίζοντας τη συμφωνία, η Mondelēz International επισήμανε τις “ισχυρές προοπτικές που διαμορφώνονται για τη δημιουργία καινοτομίας, συνδέοντας εμβληματικά brands της Mondelēz International, όπως η Cadbury και η Milka, με αγαπημένα κρουασάν και σνακ της Chipita Global S.A. όπως τα 7Days”.

Η συμμετοχή του Ομίλου Olayan στην Chipita Global S.A. αριθμεί τριάντα και πλέον χρόνια, ενώ από το 2010 ο Όμιλος κατείχε πλειοψηφικό ποσοστό στην εταιρεία. Μιλώντας σήμερα, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Olayan, Camile Saba, δήλωσε: “Με τη Mondelēz, η περαιτέρω εξέλιξη της Chipita είναι σίγουρη. Προσβλέπουμε στη μελλοντική της ανάπτυξη”.

Ο κ. Saba αναφερόμενος στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Chipita, κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο, ο οποίος το 1986 απέκτησε για πρώτη φορά μερίδιο, στην τότε μικρή εταιρεία παραγωγής snacks με βάση το καλαμπόκι, τόνισε “Όλοι εμείς στον Όμιλο Olayan, είμαστε ευγνώμονες στον Σπύρο για την καινοτομία που έφερε, την επιμονή που επέδειξε, αλλά και τη σκληρή δουλειά του, εδώ και δεκαετίες. Η αφοσίωσή του στην Chipita παρέμεινε όλα αυτά τα χρόνια ακλόνητη”.

Το 1991, ο κ. Θεοδωρόπουλος πρωτοπόρησε στην αγορά με τη δημιουργία συσκευασμένων προϊόντων κρουασάν, τα οποία πωλούνται πλέον σε όλο τον κόσμο και αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα των πωλήσεων της εταιρείας. Τις επόμενες δεκαετίες, ο κ. Θεοδωρόπουλος οδήγησε σε ανάπτυξη την Chipita, διαμορφώνοντας έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αρτοσκευασμάτων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, με έσοδα που έφτασαν το 2020 τα $580 εκ.. Περίπου 2 δισεκατομμύρια καταναλωτές σε 56 χώρες σε όλον τον κόσμο απολαμβάνουν πλέον τα συσκευασμένα σνακ της εταιρείας.

Ακολουθήστε τη σελίδα μας στο FACEBOOK

Από την πλευρά του ο κ. Θεοδωρόπουλος σχολίασε:

“Ήταν τιμή μου και ιδιαίτερη χαρά να συνεργαστώ όλα αυτά τα χρόνια με τον Όμιλο Olayan. Μαζί μοιραστήκαμε ένα κοινό όραμα για την Chipita και εργαστήκαμε συστηματικά, ώστε να μετατρέψουμε την Chipita στη σύγχρονη, κορυφαία στον κλάδο της επιχείρηση που είναι σήμερα. Είμαι βέβαιος για το θετικό μέλλον της Chipita και των ανθρώπων της, ως μέλος της οικογένειας της Mondelēz International”.

H Chipita Global που πλέον θα βρίσκεται μετοχικά στα χέρια της Mondelez International έχει μετοχικό κεφάλαιο 940,55 εκατ. ευρώ.

Θα έχει στην κατοχή της όλα τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία της Chipita. Επιπλέον θα διατηρεί το σύνολο των δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων της πνευματικής ιδιοκτησίας και των εμπιστευτικών πληροφοριών για την εδαφική περιοχή χωρών, εκτός της Νοτιοανατολικής Ασίας χωρίς την ύπαρξη περιορισμών επ’ αυτών. Επιπλέον μεταβιβάζονται στην εν λόγω επιχείρηση όλες οι μετοχές που ανήκαν στην Chipita ΑΒΕΕ με εξαίρεση εκείνες που μεταβιβάζονται στην Chipita Foods. Επιπλέον μεταβιβάζεται όλος ο εξοπλισμός και οι εγκαταστάσεις της Chipita καθώς και τα αποθέματα της εταιρείας.

Σε συζητήσεις για νέα εξαγορά μετοχικού ποσοστού στα τρόφιμα
Με την διευθέτηση της μεταβίβασης της εταιρείας στη Mondelez και τυπικά, ανοίγει ο δρόμος για νέες επενδυτικές κινήσεις από πλευράς του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, ο οποίος ήδη συζητάει το επόμενό του επιχειρηματικό βήμα. Θεωρείται κατά πληροφορίες ιδιαιτέρως πιθανό να προχωρήσει σε εξαγορά εταιρείας με συγγενές αντικείμενο με αυτό της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας, ούτως ώστε να διευρύνει την παρουσία του στον συγκεκριμένο κλάδο.

Σε ό,τι αφορά τη ΜΕΒΓΑΛ, όπου ήδη έχει αποκτήσει ποσοστό στην γαλακτοβιομηχανία της Μακεδονίας το περασμένο καλοκαίρι, ο ίδιος προς το παρόν έχει επισκεφθεί την επιχείρηση, διατηρώντας συμβουλευτικό κυρίως ρόλο σε αυτήν, καθώς το μάνατζμεντ ασκείται εξ’ ολοκλήρου από την οικογένεια Χατζάκου.

Στα επενδυτικά βήματα του επιχειρηματία καταγράφονται επίσης η δραστηριότητα στον τομέα των ντοματοειδών μέσω της Wonderplant, όπου υλοποιείται επένδυση συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ για την προσθήκη επιπλέον 70 στρεμμάτων υδροπονικής υαλόφρακτης θερμοκηπιακή καλλιέργειας και ενεργοποίησή της επένδυσης από το καλοκαίρι του 2022. Μάλιστα η πλευρά Θεοδωρόπουλου έχει διερευνήσει την πιθανότητα δημιουργίας θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων καλλιέργειας μέσω υδροπονίας και στην περιοχή της Δ. Μακεδονίας, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία απολιγνιτοποίησης των εκτάσεων της ΔΕΗ και κατ’ επέκταση διάθεσης περίπου 30.000 στρεμμάτων για αγροτική γη σε ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα.

Πηγή: capital.gr

 

Δείτε ΟΛΑ τα νέα του  FONOGRAFOS.NET στο GOOGLE NEWS

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Η Αστυνομία για τα “safe houses” για τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας

Στα θύματα θα παρέχεται  κάθε αναγκαία υποστήριξη. Η ανακοίνωση Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με τα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *