Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Η Εγκύκλιος των Χριστουγέννων από την Μητρόπολη Φθιώτιδας και τον Σεβασμιώτατο κ.κ. Συμεών

Διαβάστε  την εγκύκλιο των Χριστουγέννων από την Μητρόπολη Φθιώτιδας και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών

Ακολουθήστε μας  στο facebook

 

ΣΥΜΕΩΝ

ΕΛΕΩ ΘΕΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ

 

ΠΡΟΣ ΑΠΑΝΤΑ ΤΟΝ ΙΕΡΟΝ ΚΛΗΡΟΝ

ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΙΣΤΕΠΩΝΥΜΟ ΠΛΗΡΩΜΑ

ΤΗΣ ΘΕΟΣΩΣΤΟΥ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ

 

ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2020*

 

«Τούτό εστιν ημίν η πανήγυρις, τούτο εορτάζομεν σήμερον,

επιδημίαν Θεού προς ανθρώπους, ίνα προς Θεόν ενδημήσωμεν,

ή επανέλθωμεν (ούτω γαρ ειπείν οικειότερον),

ίνα τον παλαιόν άνθρωπον αποθέμενοι, τον νέον ενδυσώμεθα».

 

Πολυσέβαστοι Συλλειτουργοί μου Άγιοι Πατέρες

Οσιώτατοι Μοναχοί και Οσιώτατες Μοναχές

Αγαπητοί μου αδελφοί εν Χριστώ

Πολυαγαπημένα μου πνευματικά παιδιά

 

«Αυτό είναι για μας το νόημα της πανηγύρεως και αυτό εορτάζουμε σήμερα: τον ερχομό του Θεού στους ανθρώπους, για να έλθουμε και εμείς οι άνθρωποι να κατοικήσουμε κοντά στον Θεό, ή μάλλον, για να το πούμε πιο σωστά, για να επανέλθουμε στον Θεό, για να ενδυθούμε τον νέο άνθρωπο, αφού εγκαταλείψουμε τον παλαιό».

 

Αγαπητοί μου αδελφοί και παιδιά μου αγαπημένα!

 

Μέσα σε αυτές τις λίγες λέξεις ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος μας περιγράφει αυτό που γιορτάζουμε σήμερα ή μάλλον μας εξηγεί για ποιο λόγο πανηγυρίζουμε σήμερα και τι σημαίνει αυτό το πανηγύρι για την ζωή μας.

 

Αν η επιδημία του κορωνοϊού στους ανθρώπους, που εξελίχθηκε σε οικουμενικών διαστάσεων φονική πανδημία, αποτέλεσε και αποτελεί για τον 21ο αιώνα αιτία μιας πρωτόγνωρης υγειονομικής, οικονομικής, κοινωνικής, θεσμικής και αξιακής κρίσης, η «επιδημία του Θεού στους ανθρώπους», το μυστήριο της Ενσάρκωσης, του Χριστού η Γέννα, τα Άγια Χριστούγεννα, αποτελούν το πολυπόθητο εμβόλιο, το φάρμακο, την θεραπεία, την διέξοδο, την απάντηση, το φως, την ελπίδα, το τέλος της ιοβόλου πανδημίας, την αφετηρία της πολυπόθητης «κανονικότητας».

Διότι στο ταπεινό σπήλαιο της Βηθλεέμ δεν γεννήθηκε από την Παρθένο απλώς μια νέα ζωή, αλλά γεννήθηκε η όντως Ζωή. Δεν γεννήθηκε απλώς Αυτός που θα διέλθει μέσα στην τραγωδία της αρρώστιας και του ανθρωπίνου πόνου «ευεργετών και ιώμενος», αλλά αυτός που θα νικήσει «θανάτω» αυτόν τον ίδιο τον θάνατο.

Γεννήθηκε η δυνατότητα να επανέλθουμε στην οντολογική μας αφετηρία, να επιστρέψουμε δηλαδή στην αυθεντική «κανονικότητα», στην κανονικότητα της «κατ᾽ εικόνα και καθ᾽ ομοίωσιν Θεού» δημιουργίας μας. Να επιστρέψουμε στο αρχέγονο κάλλος, στην πρώτη ομορφιά, στον Παράδεισο της αγάπης του Θεού.

Άλλωστε αυτή είναι η «κανονικότητα»!! Ο Παράδεισος!! Η κοινωνία με τον Θεό! Αυτήν την κανονικότητα όμως την είχαμε χάσει πολύ πριν μας επισκεφθεί η πανδημία του κορωνοϊού. Άλλοι ιοί, με απόλυτη και όχι σχετική θνησιμότητα, άλλοτε με φανερά και ενεργά και άλλοτε με ορφανά και κεκρυμμένα κρούσματα, πάντοτε όμως με συμπτωματικά κρούσματα, είχαν διασαλεύσει, προ του κορωνοϊού, την «κανονικότητα» της σχέσης μας με τον Θεό και τον άνθρωπο, τον συνάνθρωπο.

Ποιοι είναι αυτοί οι θανατηφόροι ιοί; Η φιλαυτία, ο εγωισμός, η ατομοκρατία, η ιδιοτέλεια, το συμφέρον, η πλεονεξία, η κατάκριση, η συκοφαντία, η διχόνοια είναι μερικοί από τους ιούς, που αρρωσταίνουν την ζωή μας και σπέρνουν τον θάνατο στις σχέσεις μας.

Όλα τα μικρά και μεγάλα πάθη, οι μικρές και μεγάλες αμαρτίες, είναι τα υποκείμενα νοσήματα της εσφαλμένης χρήσης της ελευθερίας μας, και κυρίως η συλλογική και ατομική αμετανοησία μας, που λειτουργούν ως επιβαρυντικές περιστάσεις και αιτίες, ώστε η υποτιθέμενη μέχρι τον κορωνοϊό «κανονική» μας ζωή να είναι μια εικονική «κανονικότητα», μια φαινομενική υγεία, που κουβαλούσε μέσα της νοσηρότητα και μεταδοτική μολυσματικότητα.

Και ήλθε ο κορωνοϊός και έφερε τα πάνω κάτω. Ανέτρεψε σχέδια, προγραμματισμούς, συνήθειες, δεδομένες καταστάσεις, αυτονόητες ελευθερίες, απαραβίαστα δήθεν δικαιώματα.

«Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά. Δεν θα είναι όπως τα ξέρετε»!! Πόσες φορές κι αν δεν ακούσαμε αυτήν την φράση, αυτήν την προειδοποίηση, αυτήν την απόλυτη μα και συνάμα ελλιπή διατύπωση.

Ελλιπής, διότι δεν έχει μέσα της πρόταση. Δεν έχει μέσα της οσμή ζωής. Έχει επίκεντρο τον θάνατο.

Μα τα Χριστούγεννα είναι το πανηγύρι της ζωής!! Χριστούγεννα σημαίνει ζωή!! Είναι ζωή!!

Πώς λοιπόν, αδελφοί μου, θα μπορέσουμε πραγματικά φέτος να γιορτάσουμε μεν όντως διαφορετικά Χριστούγεννα, αλλά παρά ταύτα να γιορτάσουμε Χριστούγεννα;

Όχι Χριστούγεννα της κατανάλωσης και του συνωστισμού, αλλά πάντως Χριστούγεννα;

Όχι Χριστούγεννα που θα σπείρουν θάνατο, αλλά Χριστούγεννα που θα κομίσουν ζωή;

Μπορούμε τελικά εν μέσω κορωνοϊού και εν μέσω πλήθους απαγορεύσεων και στερήσεων, ενδεχομένως υπερβολικών ή και ακατανόητων, παρά ταύτα μπορούμε τελικά να εορτάσουμε Χριστούγεννα;

Θα απελπιστούμε και θα απογοητευθούμε και θα κλειστούμε στον μουδιασμένο και μελαγχολικό μας εαυτό ή θα τολμήσουμε όντως φέτος να εορτάσουμε πράγματι διαφορετικά Χριστούγεννα;

Ναι, αδελφοί μου!! Θα γιορτάσουμε τα Άγια Χριστούγεννα ακόμη και εν μέσω κορωνοϊού!! Μπορούμε να εορτάσουμε υγειονομικώς ασφαλή Χριστούγεννα!! Αυτά είναι τα πνευματικά Χριστούγεννα! Τα Χριστούγεννα της Εκκλησίας μας!

Μέσα σε λίγες φράσεις μας τα παρουσιάζει ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος:

 

«Τοιγαρούν εορτάζωμεν, μη πανηγυρικώς, αλλά θεϊκώς· μη κοσμικώς, αλλ᾽ υπερκοσμίως· μη τα ημέτερα, αλλά τα του ημετέρου, μάλλον δε τα του Δεσπότου· μη τα της ασθενείας, αλλά τα της ιατρείας· μη τα της πλάσεως, αλλά τα της αναπλάσεως».

Αυτά τα Χριστούγεννα να εορτάσουμε, αδελφοί μου γλυκύτατοι και παιδιά μου αγαπημένα! Τα θεϊκά, τα υπερκόσμια, τα του δικού μας Δεσπότου Ιησού Χριστού, τα της αναδημιουργίας.

Τα Χριστούγεννα της ιατρείας, και όχι της ασθενείας!!!

Αυτά είναι τα Χριστούγεννα τα διαφορετικά, τα αληθινά, που η δοκιμασία του κορωνοϊού και των περιορισμών μάλλον μας διευκολύνει, παρά μας εμποδίζει, για να τα γιορτάσουμε για πρώτη φορά στην ζωή μας.

Να αναζητήσουμε το σπήλαιο της Βηθλεέμ όχι στον θόρυβο της διασκέδασης και του συνωστισμού, αλλά στην ησυχία της δημιουργικής μας αυτογνωσίας.

Να γεννήσουμε τον Χριστό στην ζωή μας όχι μέσα από την αχαλίνωτη κατανάλωση αλλά μέσα από την γεύση της κοινωνίας των οικογενών μας, των κοντινών μας ανθρώπων, που είναι ευκαιρία να γίνουν πραγματικά οικείοι. Όχι αδιάφοροι συγκάτοικοι, αλλά σύντροφοι, συνοδοιπόροι, συγκυρηναίοι.

Χριστούγεννα της ιατρείας!! Αυτά χρειαζόμαστε!

Με την συγχώρεση, με την καταλλαγή, με την υπομονή, με την ατομική ευθύνη, με την ενσυναίσθηση, με την προσευχή, με την ταπείνωση, με τον διάλογο, με το νοιάξιμο για τον αδύναμο και τον πτωχό, με την έμπρακτη φιλανθρωπία και ενεργό ελεημοσύνη, με την ευγνωμοσύνη μας για γιατρούς, νοσηλευτές και υγειονομικό προσωπικό, που γιορτάζουν, όπως κάθε χρόνο, και φέτος, Χριστούγεννα μέσα στα νοσοκομεία και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με την προσευχή μας ιδιαίτερα για όσους νοσούν, τότε Ναι!! Αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι της ιατρείας και όχι της ασθενείας!!!

Αυτά τα Χριστούγεννα εύχομαι να εορτάσουμε,

αδελφοί μου και παιδιά μου αγαπημένα!!

Χριστούγεννα της ιατρείας!

Ευλογημένα Χριστούγεννα!

Αεί Χριστούγεννα!

Πάντα Χριστούγεννα!

 

Ο Πνευματικός σας Πατέρας

 

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

 

† ο Φθιώτιδος Συμεών

 

________________

* Το παρόν Χριστουγεννιάτικο μήνυμα αντλεί έμπνευση από τον ΛΗ´ Λόγο του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου «Εις τα Θεοφάνια, είτουν Γενέθλια του Σωτήρος» (PG 36, 311-334 & ΕΠΕ 5, 36-71), από όπου και η παράθεση των σχετικών χωρίων.

 

 

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ-ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ.PDF

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Στη Κύπρο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το Σάββατο 20 Ιουλίου 2024 O Πρωθυπουργός Κυριάκος …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *