Παρασκευή , 26 Απριλίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Ο Γ. Σαρακιώτης για την εμπλοκή των πανεπιστημίων στο Ταμείο Ανάκαμψης

Δελτίο τύπου του του Βουλευτή Φθιώτιδας Γιάννη Σαρακιώτη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πρύτανης του Πολυτεχνείου στη Βουλή: «Η εμπλοκή των πανεπιστημίων στο Ταμείο Ανάκαμψης δεν ήταν επαρκής»

«Η εμπλοκή των Πανεπιστημίων στη συγγραφή των προτάσεων με τελικό αποδέκτη το Ταμείο Ανάκαμψης δεν ήταν επαρκής», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Προεδρεύων της ΣυνόδουΠρυτάνεων & Προέδρων Διοικουσών Επιτροπών των Ελληνικών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, κ. Ανδρέας Μπουντουβής μετά από σχετική ερώτηση του Βουλευτή Φθιώτιδας και Αναπληρωτή Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννη Σαρακιώτη κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας, με θέμα συζήτησης: «Ο ρόλος των Ελληνικών Πανεπιστημίων στην αξιοποίηση της Έρευνας και της Καινοτομίας».

Συγκεκριμένα, ο κ. Σαρακιώτης ρώτησε τον Πρύτανη του ΕΜΠ ποια ήταν η εμπλοκή του ιδρύματος και των άλλων πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων στην κατάρτιση του σχεδίου που κατέθεσε η Κυβέρνηση για το Ταμείο Ανάκαμψης και με ποιον τρόπο συμμετείχαν «τα εξαιρετικά μυαλά που διαθέτουν τα ερευνητικά κέντρα και τα ελληνικά πανεπιστήμια», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, σε αυτή τη διαδικασία, για να λάβει την παραπάνωαποκαλυπτική και ταυτόχρονα απογοητευτική απάντηση, η οποία έρχεται να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς των στελεχών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για παραγκωνισμό του ερευνητικού κόσμου από τη σχετική διαδικασία.

Επιπροσθέτως, ο Αναπληρωτής Τομεάρχης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία σε ότι αφορά ένα μείζον εθνικό ζήτημα όπως είναι αυτό του “braingain”, λέγοντας τα εξής:

«Το κόστος του “brain drain” την περίοδο 2008-2016, ανήλθε στα 15,3 δισεκατομμύρια ευρώ, τόσο κόστισε δηλαδή στη χώρα η αποχώρηση περίπου 450.000 επιστημόνων προς το εξωτερικό. Εμβαθύνοντας τώρα στους λόγους για τους οποίους οι νέοι αυτοί άνθρωποι βρήκαν καταφύγιο στο εξωτερικό, αυτοί προκύπτουν ξεκάθαρα και από έκθεση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, όπου ο πρώτος λόγοςμε 43,5%, ήταν οι καλύτερες εργασιακές συνθήκες όπως και το 38,5%, που ήταν η αναζήτηση μιας πιο αξιοκρατικής κοινωνίας».

Ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο FACEBOOK

Τέλος, με αφορμή ένα πρόσθετο σκέλος της τοποθέτησης του κ. Σαρακιώτη, στην οποία ανέφερε ότι:
«Στο ερώτημα που ετέθη για το τι μπορεί να κάνει το κράτος για να βοηθήσει την επιστροφή των ερευνητώνπου ζουν στο εξωτερικό και την παραμονή των υφισταμένων. Η πρώτη απάντηση στη μελέτη του ΕΚΤ με 60%, είναι αυτό που ανέφερε και ο κύριος Πρύτανης σχετικάμε την αποδυνάμωση σε μέλη ΔΕΠ. Δηλαδή ότι, πρέπει να προκηρυχθούν νέες θέσεις εργασίας στα ΑΕΙ και στα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας και εν συνεχεία η ανάγκη για περισσότερηδιαφάνεια.»
ο προσκεκλημένος Πανεπιστημιακός της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλήςαντέτεινε τα εξής:

«Οι μισθοί είναι χαμηλοί, επομένως θα πρέπει να δοθούν δυνατότητες αυτό να μην αποτελεί ανάσχεση αλλά να συμπληρώνεται από μια δραστηριότητα, η οποία θα είναι αποδοτική και οικονομικά αλλά και δημιουργικά για όλους» και ότι:

«Το ΕΛΙΔΕΚκαι το Πρόγραμμα “Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ”, ήταν δύο πρωτοβουλίες οι οποίες αντέχουν ακόμη στο χρόνο και προσφέρουν δυνατότητες επανασύνδεσης του νέου ερευνητικού δυναμικού της χώρας με τις εσωτερικές μας δραστηριότητες»
αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα των πρωτοβουλιών, οι οποίες ελήφθησαν από την Κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. την περίοδο 2015-2019.

Δείτε ΟΛΑ τα νέα του  FONOGRAFOS.NET στο GOOGLE NEWS

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Δήμος Λαμιέων: Οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση ευάλωτων ομάδων πολιτών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών

  Στα πλαίσια σχεδιασμού προληπτικής οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, ο Δήμος θα πρέπει …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *