Breaking News

Η εσπερίδα του ΟΜΦΙΔΑΣ με θέμα “Κλιματική αλλαγή, φυσικές καταστροφές – Αντιπλημμυρική θωράκιση πόλεων”

Με απόλυτη επιτυχία σε μια κατάμεστη αίθουσα πραγματοποιήθηκε η Εσπερίδα που διοργάνωσε ο ΟΜΦΙΔΑΣ με θέμα “Κλιματική αλλαγή, φυσικές καταστροφές – Αντιπλημμυρική θωράκιση πόλεων”.Το απόφθεγμα της εκδήλωσης, «Να δώσουμε χώρο στα ποτάμια γιατί το νερό έχει μνήμη».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ, στη Λαμία και ξεκίνησε με την αναφορά στην επέτειο δυο ετών από το θάνατο του μέλους μας Γιάννη Αλμπάνη, ενώ κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του.

Ο Γενικός Γραμματέας του Τ.Ε.Ε. Τμήματος Ανατολικής Στερεάς κ. Γεώργιος Αργυρίου άνοιξε την αυλαία των τοποθετήσεων και καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, ενώ ο Πρόεδρος του ΟΜΦΙΔΑΣ κ Φούντας αναφέρθηκε στο πλαίσιο δράσεων και τις παρεμβάσεις του ΟΜΙΛΟΥ στα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής μας και όχι μόνο. Τόνισε ότι φυσικές καταστροφές, όπως οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές αποτελούν άμεσο αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Η κλιματική κρίση είναι ένα τεράστιο, παγκόσμιας κλίμακας πρόβλημα. Το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί και σε ποιο βαθμό από την ανθρωπότητα, είναι ένα σοβαρό και πολυσυζητημένο θέμα, ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση αυτής της γενιάς. Οι 70 θανατηφόρες πλημμύρες και οι 190 νεκροί από το 1980 στην Ελλάδα έχουν χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου και απαιτούν άμεσες λύσεις.

Το γεγονός που διαφοροποιεί τη σημερινή κατάσταση από τους φυσιολογικούς κύκλους θέρμανσης και ψύξης του πλανήτη είναι η ταχύτητα, η συχνότητα και η σφοδρότητα των φαινομένων. Οι αλλαγές που θα περιμέναμε να δούμε στο κλίμα σε ένα διάστημα χιλιάδων ετών συμβαίνουν μέσα σε μερικές δεκαετίες και τις επιπτώσεις τους τις βιώνουμε ήδη, σε τέτοιο βαθμό που απειλείται η επιβίωση του ανθρώπινου πολιτισμού. Έχουμε αλλαγές στην υγρασία και την ξηρότητα, στους ανέμους, το χιόνι και τον πάγο, τις παράκτιες περιοχές και τους ωκεανούς. Η κλιματική κρίση αποτυπώνει την ιδιαίτερη αλληλεξάρτηση ανάμεσα σε κοινωνία, τεχνολογία και φύση πεδίο μίας από τις πιο σφοδρές πολιτικές και ιδεολογικές συγκρούσεις συναρθρώνονται όλα τα ζητήματα πολιτικής εξουσίας, παραγωγικού- καταναλωτικού μοντέλου, αναδιανομής πλούτου, δημοκρατίας, τόνισε ο κ. Νικήτας Μυλόπουλος, Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Πόρων .

Η κα Σοφία Βακιρτζηδέλη, Βιβλιοθηκονόμος ΜΑ, Προϊσταμένη ΓΑΚ Φθιώτιδας παρουσίασε ιστορικές και αρχειακές αναφορές για τα ποτάμια και ρέματα της πόλης της Λαμίας. Τότε που το ρέμα Πηγαδουλια ξεκινούσε από τα βόρεια Λαμία, κατέβαινε νότια προς το κέντρο της πόλης μεταξύ των οδών Υψηλάντη και Καραϊσκάκη, έφτανε στην πλατεία Λαού, στην οδό Καλύβα – Μπακογιάννη, στη Δημοτική Αγορά, προχωρούσε παράλληλα στην οδό Θερμοπυλών και κατέληγε στη σημερινή Έκθεση. Τότε που υπήρχε ξύλινο γεφύρι στην πλατεία Λαού που συνέδεε τις δυο πλευρές της πλατείας,πέτρινο γεφύρι στο ύψος του σημερινού γηπέδου αλλά και πέτρινο γεφύρι κοντά στην οδό Καζούλη!!!

Ο κ. Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος, Οικονομολόγος – Γενικός Δ/της Δ.Ε.Υ.Α. ΛΑΜΙΑΣ αναφέρθηκε στις αρμοδιότητες, τις μελέτες, τα έργα και τις δράσεις αντιπλημμυρικής προστασίας που έχει υλοποιήσει και συνεχίζει να εκτελεί η δυναμική ΔΕΥΑ Λαμίας έχοντας την κατάλληλη τεχνογνωσία αλλά και πόρους τόσο από ίδια έσοδα μέσω των λογαριασμών ύδρευσης, αλλά και με διάφορα άλλα χρηματοδοτικάεργαλείααξιοποιώνταςαντίστοιχαπρογράμματα και πόρους

Ο κ. Αχιλλέας Τζουβάρας, Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Λαμιέων, Αντιστράτηγος Υπαρχηγός Π.Σ ε.α, MSc Στρατηγικής Διαχείρισης καταστροφών και κρίσεων ΕΚΠΑ αναφέρθηκε στο σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεση/βραχεία διαχείριση των συνεπειών από εκδήλωση πλυμμηρικών φαινομένων του Δήμου Λαμιέων ενώ ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις από παρευρισκόμενους.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρώην Πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς κ. Λυκόπουλος, ο Αντιδήμαρχος και αναπληρωτής του ΔημάρχουΛαμιέων και Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΛ κ. Ποντίκας, ο κ. Κουτκιάς εντεταλμένος σύμβουλος Δημοτικής Ενότητας Παύλιανης και Προγραμμάτων Εθελοντισμού, η Δημοτική Σύμβουλος και Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κα Αργύρη, ο ΓενικόςΓραμματέαςΔήμουΔομοκού κ Στεφανής,ο πρώηνΠεριφερειακός Σύμβουλος και Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Μπέτσιος, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Στερεάς Ελλάδας,Αρχιπυράρχοςκ. Κουλκουβίνης, ο Διοικητής Π.Υ.Φθιώτιδας, Πύραρχος κ. Πλουμάκης, ο Δ/ντης ΤεχνικώνΥπηρεσιών Π.Ε.Φθιώτιδαςκ. Πλαστήρας, οπρώηνΠρόεδροςτου ΕΒΕκΔιαμαντάρας,οι Πρόεδροιτων Τ.Κ. ΜεγάληςΒρύσης και Κόμματος, εκπρόσωποι των Βουλευτών κ.κ. Οικονόμου και Σαρακιώτη, στελέχηυπηρεσιών, εκπρόσωποιφορέωνσυλλόγων, μέλη του ΤΕΕ κλπ.

Το Δ.Σ

 

*ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Γ. Οικονόμου: “Ο ρόλος του διαδραματίζουν τα Περιφερειακά Επιμελητήρια ως μέρος του ΟΕΕ είναι κομβικός για τις τοπικές μας κοινωνίες και οικονομίες”

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Γιάννης Οικονόμου παραβρέθηκε και μίλησε (15/3/2025) στην Στην Ολομέλεια του 8ου …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *