Ακολουθήστε μας στο facebook

Η φωνή των πολιτών του Βόλου λέει «ναι» στην μετεγκατάσταση της ΑΓΕΤ

Για πρώτη φορά την τελευταία 15ετία, οι πολίτες του Βόλου, μίλησαν ανοιχτά στο κορυφαίο δημοκρατικό θεσμικό όργανο, το περιφερειακό συμβούλιο για την ΑΓΕΤ, ζητώντας αφενός να μην προχωρήσουν τα σχέδια της τσιμεντοβιομηχανίας για τη δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου και αφετέρου να δρομολογηθεί η διαδικασία μετεγκατάστασή της, όπως αυτή αναφέρεται στο επικαιροποιημένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Βόλου το 2016.
Το αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου της Μητρόπολης στα Μελισσιάτικα γέμισε την Τρίτη το απόγευμα από κόσμο. Πολίτες απλοί, άνθρωποι συλλόγων, φορέων, οργανώσεων βρέθηκαν στο αμφιθέατρο για να συμμετέχουν για πρώτη φορά και να καταθέσουν τη δική τους γνώμη υπεύθυνα πάνω στο θέμα προς συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας για το επιχειρηματικό πάρκο που επιδιώκει να δημιουργήσει η ΑΓΕΤ.
Αν και λεπτομέρειες στο τι θα περιέχει αυτό το επιχειρηματικό πάρκο, τι δραστηριότητες θα γίνονται, ποιος είναι ο λόγος που χρειάζεται να γίνει ένα τέτοιο επιχειρηματικό πάρκο δεν δόθηκαν ή δεν δόθηκαν με τρόπο που να μπορεί και ένας πολίτης χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις να καταλάβει, οι πολίτες που έδωσαν το παρών στο περιφερειακό συμβούλιο είπαν τη δική τους γνώμη για την ΑΓΕΤ και τις δραστηριότητές της, ζητώντας επιτακτικά τη μετεγκατάσταση της τσιμεντοβιομηχανίας.
«Παράνομη και παράτυπη μία τέτοια εξέλιξη»
Στο περιφερειακό συμβούλιο ειπώθηκαν πολλά σχεδόν για δύο ώρες, από την εισήγηση του Περιφερειάρχη που χαρακτήρισε παράνομη και παράτυπη μία τέτοια εξέλιξη, μέχρι και τη θέση της επικεφαλής της παράταξης Ενωμένοι Θεσσαλοί κ. Τζανακούλη, η οποία τάχθηκε υπέρ – η μόνη παράταξη που τάχθηκε υπέρ στη δημιουργία του επιχειρηματικού πάρκου- λέγοντας πως οι υπηρεσίες- Τμήμα Περιβάλλοντος- γνωμοδότησαν θετικά, το έγγραφο υπεγράφη από τον πρώην περιφερειάρχη ως ανώτερη αρχή, οπότε «δεν βλέπω τον λόγο να μην γίνει το επιχειρηματικό πάρκο στην ΑΓΕΤ» και συμπλήρωσε ότι «η Μαγνησία επλήγη από τις πρόσφατες πλημμύρες, αρχίζει να φτωχοποιείται « και αναρωτήθηκε εάν ο νομός είναι έτοιμος να κλείσει μία βιομηχανία και να ψάχνουν για εργασία περίπου 1000 εργαζόμενοι.
Για την ιστορία κατά του επιχειρηματικού πάρκου ψήφισε η «Πρωτοβουλία» και η Λαϊκή Συσπείρωση, λευκό η Συμμαχία Υπέρ των Πολιτών και υπέρ η παράταξη «Ενωμένοι Θεσσαλοί».

Η φωνή των πολιτών λέει «ναι» στην μετεγκατάσταση της ΑΓΕΤ

Το ιδιαίτερο στοιχείο της συγκεκριμένης συνεδρίασης ήταν πως δόθηκε επιτέλους ο λόγος στους πολίτες, στους κατοίκους της πόλης να τοποθετηθούν πάνω σε ένα ζήτημα που τους αφορά, καθώς η δραστηριότητα μιας βιομηχανίας λίγα μόλις μέτρα μακριά από τον Βόλο και την Αγριά μέσα σε κατοικημένες περιοχές προφανώς και αποτελεί μείζον θέμα.
Με πρόταγμα το περιβάλλον, την αντιμετώπιση της αέριας ρύπανσης οι πολίτες ζήτησαν την απομάκρυνση της ΑΓΕΤ σε άλλο χώρο, όχι παράνομα, αλλά όπως επιτάσσει και το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Βόλου.
Τον λόγο αρχικά έλαβε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Βόλου κ. Χρήστος Βενέτης, ο οποίος μετέφερε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον Βόλο. «Η τσιμεντοβιομηχανία παγκοσμίως ευθύνεται για το 7-10% της παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα στον πλανήτη και αυτό συμβαίνει από την ίδια διαδικασία παραγωγής τσιμέντου», είπε ο κ. Βενέτης και σημείωσε ότι οι ρύποι του διοξειδίου του άνθρακα δεν μετριούνται επισήμως από την Περιφέρεια. Τόνισε ότι σύμφωνα με την μελέτη Γουργουλιάνη- Σαχαρίδη έχουμε στον Βόλο τετραπλάσια ποσοστά αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, διπλάσιο ποσοστό γαστρεντερικού καρκίνου, αυξημένα ποσοστά καρκίνου πνεύμονα, αυξημένα αναπνευστικά νοσήματα και αυξημένο παιδικό καρκίνο. «Η βιομηχανία τσιμέντου, μια βαριά ρυπογόνος βιομηχανία ό, τι και να κάνει θα είναι βαριά ρυπογόνος βιομηχανία, Η μόνη λύση είναι η απομάκρυνσή της από τον πολεοδομικό ιστό του Βόλου, απέχει μόλις 3 χλμ από την οδό Σπυρίδη που είναι το κέντρο του Βόλου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενέτης.

Λάβρος και αποκαλυπτικός όμως ήταν ο κ. Νίκος Μόσχος, δημοτικός σύμβουλος που μίλησε ως εκπρόσωπος της Συμμαχίας για τον Βόλο. Ο κ. Μόσχος επεσήμανε ότι οι πολίτες δεν εμπιστεύονται την Υπηρεσία Περιβάλλοντος της ΠΕ, η οποία αρνείται να δώσει πληροφορίες για την ΑΓΕΤ, αρνείται να απαντήσει σε ερωτήσεις πολιτών και φορέων, αρνείται να δεχτεί πολίτες και η ΑΓΕΤ είναι ένα θέμα ταμπού για εκείνη.
Μάλιστα ο κ. Μόσχος υπογράμμισε ότι διάβασε την πρόταση της ΑΓΕΤ για το επιχειρηματικό πάρκο, που περιέχεται όπως είπε σε ένα τεράστιο φάκελο και δεν αποτυπώνεται το βασικό στοιχείο, για ποιο λόγο ζητά να γίνει το επιχειρηματικό πάρκο. Ο κ. Μόσχος παράλληλα κάλεσε την περιφερειακή αρχή να συμπληρώσει στην εισήγησή της ότι ζητά και την μεταγκατάσταση της ΑΓΕΤ όπως προβλέπει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Βόλου.
Από την πλευρά του ο κ. Στέλιος Λημνιός εκπροσωπώντας την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας τόνισε πως η ΑΓΕΤ επιχειρεί να αλλάξει τον νομικό της χαρακτήρα από μία υψηλής όχλησης βιομηχανικής δραστηριότητας και να γίνει ένα πάρκο έρευνας, καινοτομίας, πράσινης ανάπτυξης. « Όλα αυτά, πίσω από τους βαρύγδουπους τίτλους κρύβουν συμφέροντα, που είναι συγκρουόμενα με τα συμφέρονται της αειφορίας της πόλης. Στοιχεία έρευνας του ΠΘ δείχνουν ότι η βιομηχανία συνεισφέρει κατά 38% στην αέρια ρύπανση στον Βόλο και όχι μόνο τον χειμώνα, 197 ημέρες τον χρόνο έχουμε υπερβάσεις σε βασικούς ρύπους», σημείωσε ο κ. Λημνιός και συνέχισε παραδεχόμενος πως η εταιρεία τα σχεδόν 100 χρόνια παρουσίας στην πόλη έχει συνεισφέρει στη ανάπτυξή της. «Η εταιρεία συνεισέφερε στην ανάπτυξη της πόλης και συνεισφέρει ακόμη , το θέμα είναι όμως ότι η πόλη έχει χαράξει το μέλλον της και στις εγκαταστάσεις αυτές προβλέπεται κάποια στιγμή να λειτουργήσουν εγκαταστάσεις τουρισμού, ψυχαγωγίας και άλλου είδους ανάπτυξη» και ζήτησε επιτακτικά τη μετεγκατάσταση του εργοστασίου.
Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης των πολιτών μίλησε και ο κ. Γιώργος Λέτσιος, εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην καύση σκουπιδιών επισημαίνοντας πως όλοι οι σύλλογοι και φορείς έχουν σχεδόν την ίδια επιχειρηματολογία, τόνισε ότι η Επιτροπή αντιτίθεται στις αδηφάγες ορέξεις της ΑΓΕΤ για να μετατραπεί σε επιχειρηματικό πάρκο και είπε χαρακτηριστικά «αφού δεν θα κάνουν κάτι καινούργιο, ποιος ο λόγος να μετατραπούν σε πάρκο, μόνο για τον τίτλο;». Ρώτησε δε να ενημερωθεί εάν καταβλήθηκαν εκ μέρους της εταιρείας τα πρόστιμα που της έχουν επιβληθεί και ζήτησε εκ μέρους της Επιτροπής κι εκείνος με τη σειρά του τη μετεγκατάσταση της ΑΓΕΤ.
Η κ. Φαίη Τζανετουλάκου, από τους Ενεργούς Πολίτες μίλησε στη συνεδρίαση, συνεχάρη την περιφερειακή αρχή για την συζήτηση λέγοντας ότι «η προηγούμενη περιφερειακή αρχή δεν μας είχε συνηθίσει σε συζήτηση, αλλά σε κρυφτό και σε μηνύσεις» και συνέχισε λέγοντας ότι «επτά χρόνια τώρα έχουμε διαλυθεί από έναν αγώνα για τα αυτονόητα». Υπογράμμισε ότι η εταιρεία εισβάλει στα σπίτια μας και στα πνευμόνια των παιδιών μας και μεταξύ άλλων εξέφρασε την αντίθεση των Ενεργών Πολιτών στην παράκαμψη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Βόλου. Η κ. Τζανετουλάκου τόνισε ότι η Αρχιτεκτονική του ΠΘ έχει εκπονήσει σχέδιο αξιοποίησης της περιοχής και είπε ότι με χαρά θα τη δώσει στην περιφερειακή αρχή. «Εμείς θα πολεμάμε και θα νικήσουμε», κατέληξε χαρακτηριστικά η ίδια.
Ως πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας μίλησε κατά κύριο λόγο ο κ. Ευθύμης Τσάμης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου για την προστασία και ανάδειξη του Παγασητικού θυμίζοντας σε όλους τις ενέργειες του ΙΣΜ στο θέμα της καύσης σκουπιδιών, δημιούργησε μια επιτροπή για να δει τι συμβαίνει παγκοσμίως με την διαδικασία. «Κι από τη δική μας τη μελέτη υπάρχει επιφυλακτικότητα, καχυποψία προς τη βιομηχανία διότι δεν έχει απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα που έχουν σχέση με το περιβάλλον», είπε ο κ. Τσάμης προσθέτοντας ότι για να πειστεί η κοινωνία ότι η ΑΓΕΤ δεν μολύνει, έπρεπε να είχε δίκτυο μετρητών αέριας ρύπανσης γύρω από τη βιομηχανία, έπρεπε να είχε κάνει αξιόπιστες μετρήσεις για διοξίνες, φουράνια και βαρέα μέταλλα. «Και υπάρχει κι ένα άλλο ερώτημα που δεν το απαντήσατε στο δικαστήριο όταν διώκατε τους πολίτες. Εφόσον θα συνεχίσετε να καίτε σκουπίδια, αυτό το υπόλειμμα της καύσης των σκουπιδιών, αυτή η στάχτη, που είναι άκρως τοξική τι την κάνετε;», είπε εμφατικά, απευθυνόμενος στα στελέχη της ΑΓΕΤ ο κ. Τσάμης.
Ιδιαίτερα αιχμηρός στην τοποθέτησή του ο κ. Στάθης Ντούρος συντονιστής συλλογικοτήτων Βόλου που επιτέθηκε στην ΑΓΕΤ, επιτέθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος λέγοντας πως «ξεπλένει» το έργο της ΑΓΕΤ. Κατηγόρησε την εταιρεία ότι λειτουργεί ως τοποτηρητής στην περιοχή εδώ και πάνω από 20 χρόνια και δεν κάνει κανέναν διάλογο. «Η ΑΓΕΤ κάνει πολέμους, κυρίως στο εσωτερικό των κοινωνιών, εξαγοράζει κα φτιάχνει εξουσίες στα δικά της μέτρα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντούρος και αναφέρθηκε στον θάνατο του Βασίλη Μάγγου, χαρακτηρίζοντάς τον δολοφονία. «Η ΑΓΕΤ συντόνισε και με δική της ευθύνη εκδηλώθηκε ένα τεράστιο τρομοκρατικό έγκλημα στη πόλη για να μην ξανασηκώσει κανένας φωνή και κορυφαίο της παράδειγμα ήταν η δολοφονία μετά από βασανιστήρια μετά από τη διαδήλωση στις 13 Ιούνη του Βασίλη Μάγγου», τόνισε.
Στη συνεδρίαση ιδιαίτερο ρόλο έπαιξε η παρέμβαση του κ. Λάμπρου Κίσσα εισηγητή του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Βόλου, ο οποίος θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι το 2016 εγκρίθηκε το ΓΠΣ και σε αυτό δεν αναφέρεται πουθενά ότι θα γίνει σε οργανωμένο χώρο επιχειρηματικό πάρκο από την ΑΓΕΤ και ρητά μιλά για μετεγκατάσταση της μονάδας.
«Αυτή η περιοχή δεν εμπίπτει απλώς στο ΓΠΣ, αυτή η περιοχή είναι και εντός ΖΟΕ. Στο γενικό πολεοδομικό σχέδιο Θεσσαλίας αναφέρει ρητώς ότι θα πρέπει να γίνει μετεγκατάσταση της μονάδας και λέει και το μέρος και λέει ότι προβλέπεται η ανάπτυξη οργανωμένου υποδοχέα βιομηχανίας στην παράκτια ζώνη του Αλμυρού με περαιτέρω ανάπτυξη εγκαταστάσεων στο Τσιγέλι»», είπε καταλήγοντας ο κ. Κίσσας.

Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Στερεά Ελλάδα: Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής

Στις 13/5/2024 θα πραγματοποιηθεί η Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής της Στερεάς Ελλάδας ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *