Breaking News

Πώς να δημιουργήστε έναν zen χώρο στο σπίτι σας

Αν διαθέτετε στο σπίτι σας μεγάλη βεράντα ή κήπο, μπορείτε εύκολα να διαμορφώσετε τον χώρο αυτό σε κάτι πολύ όμορφο και ξεκούραστο για να περνάτε όμορφα βράδια με την οικογένεια και τους φίλους σας. Σε αυτό το αρθώ θα ασχοληθούμε με την διακόσμηση κήπου και βεράντας, προκειμένου να διαμορφώσουμε έναν χώρο Zen.

Είναι ένας κήπος με βράχια όπως το λένε οι Ιάπωνες και συνδέεται άμεσα με την φιλοσοφία του Ζεν Βουδισμού. Ο σκοπός του χώρου αυτού είναι να προσφέρει έναν χώρο για στοχασμό και ηρεμία, χρησιμοποιώντας απλά φυσικά στοιχεία για να επιτύχει μια αίσθηση εσωτερικής γαλήνης και ισορροπίας. Είναι μία μινιμαλιστική προσέγγιση στην κηπουρική και βασίζεται στις αρχές του Βουδισμού ο οποίος εστιάζει στα φυσικά στοιχεία και την απλότητα. Συχνά αυτοί οι χώροι περιλαμβάνουν μικρό αριθμό φυτών και άλλων στοιχείων, εστιάζοντας στη χρήση βότσαλων, χαλικιών και μεγάλων ογκόλιθων από πέτρα.

Ένας κήπος Zen δεν απαιτεί πολύ χώρο, αλλά χρειάζεται να διαμορφωθεί σε έναν ήρεμο σχετικά χώρο. Αναζητήστε μια τοποθεσία που είναι κάπως απομονωμένη και μακριά από τα πιο πολυσύχναστα μέρη του σπιτιού. Αν θέλετε να διαμορφώσετε ένα μπαλκόνι η μια βεράντα επιλέξτε αυτή που έχει τον λιγότερο θόρυβο. Η παρουσία φυσικής σκιάς και δένδρων, μπορεί να ενισχύσει την αισθητική του χώρου σας.

Πριν ξεκινήσετε να μετακινείτε χώμα ή πέτρες, είναι σημαντικό να σχεδιάσετε τη διάταξη του κήπου σας. Παραδοσιακά, οι κήποι Ζεν είναι πολύ ανοιχτοί. Ένα κοινό χαρακτηριστικό είναι ένας κεντρικός χώρος από θρυμματισμένο χαλίκι ή άμμο, ο οποίος μπορεί να διαμορφωθεί σε μοτίβα που συμβολίζουν τους κυματισμούς του νερού. Γύρω από αυτό, τοποθετήστε μεγαλύτερους βράχους και ογκόλιθους που αντιπροσωπεύουν βουνά ή νησιά. Η διάταξη αυτών των στοιχείων πρέπει να είναι ισορροπημένη. Μπορείτε επίσης να κατασκευάσετε ένα μονοπάτι με σκαλοπατάκια, μια μικρή ξύλινη γέφυρα ή ένα καθιστικό για διαλογισμό.

Τα υλικά που θα επιλέξετε για την διακόσμηση του κήπου σας παίζουν ζωτικό ρόλο, καθώς αντιπροσωπεύουν διάφορα στοιχεία της φύσης. Παρακάτω θα δούμε μερικά υλικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:

Χαλίκι ή Άμμος: Αυτή είναι η βάση. Επιλέγουμε πάντα λευκό ή το ανοιχτό γκρι χρώμα που είναι ουδέτερο στο μάτι.

Τεχνητές πέτρες και βράχοι: Επιλέξτε βράχους με ακανόνιστα φυσικά σχήματα. Μπορούν να τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία ή να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία μικρόν νησιών με φυτά και άλλα διακοσμητικά στοιχεία.

Φυτά: Τα μικρά φυτά ή τα βρύα μπορούν να δώσουν ζωή και χρώμα στον κήπο σας. Επιλέξτε είδη που είναι απλά και μπορούν να ενσωματωθούν φυσικά στο τοπίο, όπως μπαμπού, φτέρες ή μικρά αειθαλή φυτά.

Ξύλινα στοιχεία: Ενσωματώστε ξύλο μέσα από χαρακτηριστικά όπως πύλες, φράχτες ή πάγκους, που παρέχουν φυσική υφή και ζεστασιά.

Ξεκινήστε τοποθετώντας ένα γεοωπανο που θα φράξει τα χόρτα και τα ζιζάνια για να αποφύγετε και το συνεχόμενο ξεχορτάριασμα. Πάνω από αυτό, απλώστε ομοιόμορφα το χαλίκι ή την άμμο σας.

Χρησιμοποιώντας μια μεγάλη τσουγκράνα, μπορείτε να δημιουργήσετε διαφορά μοτίβα με την άμμο και το χαλίκι. Τοποθετήστε τους βράχους και τους ογκόλιθους σας προσεκτικά, λαμβάνοντας υπόψη πώς φαίνονται από διάφορες οπτικές γωνίες και πώς σχετίζονται μεταξύ τους.

Μπορείτε να εμπλουτίσετε τον κήπο σας με φυσικό φως από διακοσμητικά κεριά, τα οποία μπορούν να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη δημιουργία μιας Zen ατμόσφαιρας σε έναν κήπο, προσθέτοντας ένα στοιχείο ηρεμίας και μυστηρίου. Αν και οι παραδοσιακοί Zen κήποι στηρίζονται κυρίως στη χρήση φυσικών στοιχείων όπως πέτρες, χαλίκι και φυτά, η ενσωμάτωση κεριών ή άλλων μορφών φωτισμού μπορεί να ενισχύσει την αισθητική και την γαλήνη ενός τέτοιου κήπους. Το κερί χρησιμεύει ως σημείο εστίασης κατά τη διάρκεια του διαλογισμού, βοηθώντας τους ανθρώπους να συγκεντρωθούν και να χαλαρώσουν.

Τα κεριά συμβολίζουν το φως και τη γνώση σύμφωνα με την Βουδιστική φιλοσοφία. Μπορείτε να τα τοποθετήσετε σε διάφορα σημεία του κήπου σας, είτε κρυμμένα ανάμεσα στα φυτά, είτε πάνω στις πέτρες ή μέσα σε ειδικά φανάρια που είναι φτιαγμένα για αυτό το σκοπό, δημιουργώντας έτσι διάφορα σημεία ενδιαφέροντος.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Ζήσε την ενέργεια, μπες στη δράση του ΔΕΗ Tour Of Hellas 2025

Από την Πάτρα (1&2/4), στο Αγρίνιο (2&3/4), την Αράχοβα (3/4), τους Δελφούς (4/4), τη Χαλκίδα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *