Τρίτη , 23 Απριλίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Η Γαλλία γίνεται η πρώτη χώρα στην οποία κατοχυρώνεται συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Το Σενάτο και το Εθνικό Συμβούλιο έχουν ήδη ψηφίσει το μέτρο για τις αμβλώσεις και αναμένεται να λάβει την τελική έγκριση από το Κοινοβούλιο

Η Γαλλία γίνεται η πρώτη χώρα στην οποία κατοχυρώνεται συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση και μάλιστα σε μία περίοδο που οι συντηρητικές δυνάμεις βάλλουν κατά των γυναικείων σωμάτων.

«Μας στοιχειώνει ο πόνος και η μνήμη τόσων πολλών γυναικών που δεν ήταν ελεύθερες. Έχουμε ηθικό χρέος σε όλες τις γυναίκες που υπέφεραν με τη σάρκα τους», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Γκαμπριέλ Ατάλ.

«Ας μην ξεχνάμε ότι η καταπίεση μπορεί να ξανασυμβεί»
«Σήμερα, πρέπει να ανταποκριθούμε στην ιστορία. Κατοχυρώνοντας το δικαίωμα, κλείνουμε την πόρτα στην τραγωδία του παρελθόντος, τον πόνο και τη δυστυχία. Παράλληλα, θα αποτρέψει αντιδραστικά στοιχεία από το να επιτίθενται στις γυναίκες», τόνισε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

«Ας μην ξεχνάμε ότι η καταπίεση μπορεί να ξανασυμβεί. Ας δράσουμε για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα συμβεί, ότι δεν θα έρθει ποτέ αυτή η μέρα», κατέληξε.

Θα το ψηφίσει και η Λεπέν
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν λίγο μετά την ανατροπή του ομοσπονδιακού νόμου Roe v Wade στις ΗΠΑ, είχε ανακοινώσει ότι θα καταστήσει το δικαίωμα των γυναικών να επιλέγουν αν θα τερματίσουν την εγκυμοσύνη τους μη αναστρέψιμο.

Η υπερψήφιση του μέτρου θεωρείται βέβαιη, καθώς έχει την στήριξη των 2/3 του Κοινοβουλίου. Σε μια κίνηση έκπληξή η Μαρίν Λεπέ δήλωσε ότι οι βουλευτές της θα το ψηφίσουν, ωστόσο ότι «δεν χρειάζεται να το ονομάσουμε μία ιστορική μέρα».

Οι αμβλώσεις αποποινικοποιήθηκαν στη Γαλλία μόλις το 1975. Κατά τη διάρκεια της κατοχής από τος Ναζί τιμωρούταν με θανατική ποινή. Μετά την απελευθέρωση συνέχισαν να διώκονται, αλλά οι ποινές έγιναν πιο ήπιες.

Πανηγυρισμοί στο Παρίσι
Με το άκουσμα της είδησης, οι Γάλλοι που παρακολουθούσαν ζωντανά την συνεδρίαση της Βουλής, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και επευφημίες. Μουσικές και χοροί γέμισαν τη γαλλική πρωτεύουσα με τον κόσμο να γιορτάζει την ιστορική αυτή απόφαση.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Νέες επιτυχίες και μετάλλια για τον ΑΣ Ταεκβοντο Καμένων Βούρλων!!!

Ξανά στο βάθρο ο ΑΣ Ταεκβοντό Καμένων Βούρλων! Με 3 μετάλλια στις αποσκευές επιστρέφουν στην …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *