Πέμπτη , 18 Απριλίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Η Γούρα (Ανάβρα) Μαγνησίας [ΦΩΤΟ]

Ένας αγροτικός οικισμός πρότυπο! Ο πρώτος οικισμός της Ελλάδας που καλύπτει μέρος των ενεργειακών αναγκών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η Ανάβρα είναι χωριό του νομού Μαγνησίας χτισμένη στις δυτικές πλαγιές του όρους Όθρυς σε υψόμετρο 780 μέτρων.

Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Αλμυρού της Περιφέρειας Θεσσαλίας (πρόγραμμα Καλλικράτης). Από το 1999 έως το 2010, την περίοδο εφαρμογής του Σχεδίου Καποδίστρια, παρέμεινε ανεξάρτητη κοινότητα του νομού Μαγνησίας όπως και πριν την εφαρμογή του σχεδίου.

Απέχει 72 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νομού, τον Βόλο. Αποτελεί ξεχωριστή κοινότητα και συνορεύει με τους δήμους Αλμυρού από την πλευρά της Μαγνησίας, Δομοκού από την πλευρά του νομού Φθιώτιδας και Ναρθακίου από την πλευρά του νομού Λάρισας. Η έκταση της κοινότητας είναι 121,9 τ.χλμ. Η περιοχή της Ανάβρας είναι δασωμένη ενώ κοντά στην Ανάβρα βρίσκονται οι πηγές του Ενιπέα.

Η Ανάβρα έχει εξελιχθεί σε αγροτικό οικισμό πρότυπο. Έγινε ο πρώτος οικισμός της Ελλάδας που καλύπτει μέρος των ενεργειακών αναγκών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παράλληλα το επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ελλάδα και είναι ένα από τα λίγα ορεινά αγροτικά χωριά της Ελλάδας που ο πληθυσμός του παρουσιάζει αύξηση.

H Ανάβρα ονομαζόταν μέχρι το 1928 Γούρα, οπότε μετονομάστηκε σε Ανάβρα.

Πηγές Ανάβρας – Περιβαλλοντικό και Πολιτισμικό Πάρκο

Οι πηγές της Ανάβρας βρίσκονται πολύ κοντά στο χωριό (700 μ.) και αποτελούσαν πάντα ένα μαγευτικό χώρο αναψυχής. Το νερό που αναβλύζει (400 κ.μ./ώρα) δίνει ζωή σε μια πλούσια βλάστηση από πλατάνια και άλλα δέντρα και θάμνους που υπάρχουν τριγύρω. Δίπλα στις πηγές υπήρχαν νεροτριβές για το πλύσιμο και την επεξεργασία των ρούχων (ντριστέλα και μαντάνι). Το χωριό ξεκίνησε μια προσπάθεια προστασίας, ανάδειξης και αξιοποίησης τόσο του φυσικού περιβάλλοντος όσο και των μνημείων και των πολιτισμικών στοιχείων που συνδέονται με όλα αυτά, με απώτερο στόχο του όλου εγχειρήματος τη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης και την ευαισθητοποίηση για την προστασία του φυσικού πλούτου.

 

Με πληροφορίες από   anavra-goura.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Ιδιοκτήτης αλόγου καταδικάστηκε για κακοποίηση του ζώου

Μετά από αναβολές και καθυστερήσεις εκδικάστηκε η υπόθεση του υποσιτισμένου αλόγου με το όνομα Σοφία, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *