Πέμπτη , 2 Φεβρουαρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Η ημερίδα με θέμα: «Θεσμοί και Φορείς προστασίας και φροντίδας του Παιδιού»

Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022, ημέρα των Δικαιωμάτων του παιδιού, το 1ο Πρότυπο ΓΕΛ Χαλκίδας σε συνεργασία με το ΠΕΚΕΣ Στερεάς Ελλάδας οργάνωσε ημερίδα με θέμα: «Θεσμοί και Φορείς προστασίας και φροντίδας του Παιδιού».

Στόχος της εκδήλωσης, όπως επισημάνθηκε από την Διευθύντρια του σχολείου, κα Ματθαίου, είναι να ξεκινήσει ένας γόνιμος διάλογος στην τοπική κοινωνία σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών, την κατανόηση των υποχρεώσεων των πολιτών, των γονέων και των εκπαιδευτικών, την προστασία τους και τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για την ανάπτυξή τους και το πέρασμα στην ενηλικίωσή τους.

Εκλεκτοί εισηγητές έδειξαν διαφορετικές διαστάσεις του θέματος.

Ο καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και βουλευτής κος Πνευματικός, η Δήμαρχος Χαλκιδέων κα Βάκα, η αντιεισαγγελέας κα Ηλιοπούλου, ο δικαστής ανηλίκων-πρόεδρος της ΕΠΑΧ κος Τσιρώνης, ο Οργανωτικός Συντονιστής του ΠΕΚΕΣ Στερεάς Ελλάδας κος Μαρκαντώνης, ο εκπρόσωπος της Ιερής Μητρόπολης Χαλκίδας π. Χρυσόστομος Καλύβας, η εκπρόσωπος του “Χαμόγελου του παιδιού” κα Παπασκουλή ήταν οι εισηγητές που τίμησαν την ημερίδα αποδεχόμενοι την πρόσκληση του σχολείου. Μαθητές ήταν εθελοντές επί της υποδοχής και στο κέρασμα, ανέγνωσαν σχετικά κείμενα, έπαιξαν πιάνο με την καθοδήγηση της μουσικού κας Βάνας Παπαϊωάννου. Ο κος Πνευματικός στην ομιλία του υπογράμμισε ότι όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως δικαιούνται την προστασία και την υποστήριξη όλης της κοινωνίας.

Η μέριμνα για την προστασία και την ανατροφή των παιδιών είναι στην πραγματικότητα μία συλλογική ευθύνη που έχουμε όλοι, καθώς οι προκλήσεις στον τομέα της παιδικής προστασίας είναι πολλές και διαρκώς προστίθενται νέες, όπως το bullying, ενδοσχολικό ή διαδικτυακό, μέχρι τα φαινόμενα κακοποίησης και τον εθισμό στο διαδίκτυο. Για το λόγο αυτό, συνέχισε, ότι οφείλουν το κράτος, οι θεσμοί, οι εκπαιδευτικοί, οι οικογένειες, να είναι σε εγρήγορση για να αντιμετωπίζουν κάθε νέα πρόκληση και να οργανώσουν ένα λειτουργικό πλαίσιο, ώστε κάθε παιδί να μπορεί με ασφάλεια και τις καλύτερες δυνατές συνθήκες να αναπτύξει την προσωπικότητά του και τα χαρίσματά του και να λάβε την αναγκαία αποδοχή και αγάπη και να έχει την ελευθερία και τις επιλογές να γίνει ένας χρήσιμος και ευτυχισμένος ενήλικας.

Η θέσπιση ενός ρυθμιστικού πλαισίου για τα ιδρύματα Παιδικής Προστασίας, με συγκεκριμένους κανόνες όσον αφορά τη λειτουργία τους, η στήριξη των θεσμών της υιοθεσίας και της αναδοχής ως εναλλακτικών στην ιδρυματική φροντίδα, η θέσπιση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση που παρουσιάστηκε πρόσφατα στη Βουλή είναι βήματα που έχουν γίνει. Η αντιεισαγγελέας κα Ηλιοπούλου εξέτασε το θέμα από τη νομική του – κι όχι την ηθική- πλευρά και διευκρίνισε ότι, αν και οι πολίτες δεν έχουν νομική υποχρέωση να καταγγέλλουν περιστατικά παραμέλησης ή κακοποίησης, οι εκπαιδευτικοί είναι υποχρεωμένοι για ό,τι συμβαίνει μέσα στο σχολείο να απευθύνονται αρμοδίως. Ο Οργανωτικός Συντονιστής του ΠΕΚΕΣ Στερεάς Ελλάδας κος Χρίστος Μαρκαντώνης αναφέρθηκε στους θεσμούς που έχουν θεσπιστεί και λειτουργούν στα σχολεία με τις τελευταίες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις (Ε.Δ.Υ., ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, Σύμβουλοι Σχολικής Ζωής, Μέντορες, Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ, κ.λπ.).

Η Δήμαρχος κα Έλενα Βάκα παρουσίασε τις δομές του Δήμου και ανέφερε το έργο που επιτελεί ο Δημοτικός Οργανισμός Παιδείας, Προστασίας και Αλληλεγγύης Χαλκίδας (ΔΟΠΠΑΧ) για την ασφαλή και δημιουργική απασχόληση βρεφών, παιδιών και παιδιών με Αναπηρία. Επιπλέον, επεσήμανε τα έργα που υλοποιούνται και σχεδιάζονται με γνώμονα τα παιδιά, τη συγκρότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Εφήβων, δίνοντας ουσιαστικό, δημοκρατικό και συμμετοχικό ρόλο, και τη συνεργασία του Δήμου Χαλκιδέων με το Χαμόγελο του Παιδιού σε θέματα ενημέρωσης και άμεσης παρέμβασης σε περιπτώσεις παιδιών σε κίνδυνο. Ο Πανοσιολογιώτατος π. Χρυσόστομος Καλύβας, αφού μετέφερε τις ευλογίες του Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, επεσήμανε ότι κανείς δεν εισέρχεται στη Βασιλεία των Ουρανών αν δεν είναι σαν παιδί, και τόνισε την αγάπη του Ιησού προς τα παιδιά. Αναφέρθηκε τέλος στις δομές και τις δράσεις που η Εκκλησία συντηρεί και αναλαμβάνει για την φροντίδα των παιδιών (κατασκηνώσεις, επιδόματα-υποτροφίες, ΚΕΣΟ κ.λπ.) Ο δικαστής ανηλίκων-πρόεδρος της ΕΠΑΧ κος Τσιρώνης, υπό το πρίσμα των τελευταίων σοκαριστικών καταγγελιών για την Κιβωτό, ανέλυσε μία περίπτωση που απασχόλησε την γαλλική δικαιοσύνη εφιστώντας την προσοχή στην αποφυγή βιαστικών κρίσεων, στη σημασία των πολιτικών αποφάσεων και στην ανάγκη συντονισμού όλων των φορέων.

Τέλος, η εκπρόσωπος του “Χαμόγελου του παιδιού” κα Παπασκουλή παρουσίασε το έργο του «Χαμόγελου» και ειδικότερα τη λειτουργία της Δομής Ημερήσιας Φροντίδας που βρίσκεται στην περιοχή.

Την ημερίδα επιμελήθηκε ομάδα εκπαιδευτικών του σχολείου, ενώ γονείς, συνάδελφοι και φίλοι ήταν το ένθερμο κοινό.

Σημαντική ήταν η στήριξη που παρείχε η Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας και τοπικές επιχειρήσεις ως χορηγοί. Βασικό συμπέρασμα, όπου συνέτειναν πολλοί ομιλητές, ήταν ότι χρειάζεται σοβαρός συντονισμός των φορέων για να είναι αποτελεσματική η προστασία των παιδιών.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

«Σέλωμα» στον Κίσσαβο: Απ΄εκεί ψηλά αγναντεύουμε θάλασσα, Πλαταμώνα, αλλά και Όλυμπο

Ο Φεβρουάριος προσφέρεται για μικρές αποδράσεις στην Π.Ε. Λάρισας. Ακόμη και λίγες ώρες είναι αρκετές …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *