Ένα περίτεχνο τμήμα μιας μετόπης ή το άνω τμήμα μιας κρήνης κοντά στην είσοδο ενός γκρεμισμένου σπιτιού επί της οδού Ζηνοπούλου, λίγα μέτρα πριν την κεντρική πλατεία της πόλης, φαίνεται ότι αναστάτωσε, αλλά για καλό λόγο, τους Καρπενησιώτες.
Κατά τις εργασίες για τη δημιουργία του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος Γαζή-Τριανταφυλλόπουλου, αποκαλύφθηκε αυτό το κομμάτι της
παλιάς αρχιτεκτονικής του τόπου, που μοιάζει να έχει Οθωμανικές καταβολές. Για την ακρίβεια το σημείο ήταν εμφανές όλα αυτά τα χρόνια από το δρόμο, αλλά ο καθαρισμός του οικοπέδου το ανέδειξε, ξεκινώντας μια σειρά από συζητήσεις για την αρχιτεκτονική προέλευσή του.
Η κρήνη ήταν τοποθετημένη στον προαύλιο χώρο οικίας που βρίσκονταν στην ανατολική είσοδο της πόλης, στη γειτονιά Καρά Ράχη,
που ήταν μια από της γειτονιές του Καρπενησίου κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Παρόμοια αρχιτεκτονικά ευρήματα υπάρχουν σύμφωνα με μαρτυρίες και σε χωριά της Ανατολικής Ευρυτανίας.
Πιθανά το στοιχείο να διερευνηθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων και να φανερώσει κάποιο κομμάτι της άγνωστης ιστορίας της
Ευρυτανίας, ενώ είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η κρήνη αποκολλήθηκε από το σημείο όπου βρίσκονταν και θα τοποθετηθεί εκ νέου στο νέο κτήριο του ιδρύματος πολιτισμού, συνδέοντας πολιτισμικά το χθες με το σήμερα.
Πηγή: evrytanikospalmos.gr