Δευτέρα , 28 Νοεμβρίου 2022
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Λίμνη Βαϊκάλη: Η πιο βαθιά και η αρχαιότερη λίμνη στον κόσμο!

Λίμνη Βαϊκάλη,  το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco που είναι  βαθύτερη λίμνη στη Γη και  μετρά 25 εκατομμύρια έτη ζωής!

Λίμνη Βαϊκάλη: Η πιο βαθιά λίμνη στον κόσμο

Το βάθος της κάθε λίμνης, σύμφωνα με το mentalfloss.com, μπορεί να μετρηθεί με δύο τρόπους. Με την απόσταση από την επιφάνεια της γης μέχρι το βαθύτερο σημείο της και με το μέσο βάθος της λίμνης στο σύνολό της. Η ρωσική λίμνη κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ και στις δύο αυτές κατηγορίες, με το μέσο βάθος της να υπολογίζεται περίπου στα 760 μέτρα -μεγαλύτερο και από το ύψος του ουρανοξύστη Burj Khalifa στο Ντουμπάι.

Μάλιστα, για να καταλάβει κανείς το βάθος της, στην περίπτωση που δύο κτίρια Burj Khalifa στοιβάζονταν το ένα πάνω στο άλλο στο βαθύτερο σημείο της Βαϊκάλης, λιγότερο από 15 μέτρα της κορυφής του κτιρίου θα προεξείχαν από την επιφάνεια της λίμνης.

Λίμνη Βαϊκάλη: Η αρχαιότερη λίμνη στη Γη

Η λίμνη Βαϊκάλη, ωστόσο, μπορεί να υπερηφανεύεται και για μια άλλη εντυπωσιακή διάκριση, καθώς μετρά περίπου 25 εκατομμύρια έτη ζωής γεγονός που την καθιστά την και την παλαιότερη λίμνη στον πλανήτη.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το βάθος και η ηλικία της λίμνης επέτρεψαν σε διάφορους οργανισμούς να εξελιχθούν και να ανθίσουν μεμονωμένα στο περιβάλλον της. Για παράδειγμα, τα μισά από τα 60 είδη ψαριών που ζουν σε αυτή δεν μπορούν να βρεθούν πουθενά αλλού στη Γη, χαρίζοντας τα τον τίτλο «Γκαλαπάγκος της Ρωσίας». Η Βαϊκάλη φιλοξενεί, επίσης, τη νέρπα, το μοναδικό είδος φώκιας αποκλειστικά γλυκού νερού που είναι γνωστό στην επιστήμη.

Ωστόσο, μετά την υποστήριξη ενός ακμάζοντος οικοσυστήματος για εκατομμύρια χρόνια, η βαθύτερη λίμνη του κόσμου απειλείται τις τελευταίες δεκαετίες. Η ανάπτυξη στις όχθες της λίμνης έχει οδηγήσει σε ρύπανση που βλάπτει τους μοναδικούς πληθυσμούς φυτών και ζώων της λίμνης.

Και ενώ τοπικοί οικολόγοι έχουν αγωνιστεί για να γλιτώσουν την τοποθεσία από μερικά από τα πιο ανησυχητικά αναπτυξιακά έργα, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων για έναν κοντινό αγωγό πετρελαίου και ένα εργοστάσιο ουρανίου, η προστασία αυτού του φυσικού θαύματος αποτελεί μια συνεχιζόμενη μάχη.

Πηγή: newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

5 όμορφοι προορισμοί που θα φτάσετε οδικώς, στην Στερεά Ελλάδα και πιθανόν δεν είχατε σκεφτεί!

Η Ελλάδα είναι γεμάτη ομορφιές, παραλίες, χωριά, πόλεις, βουνά, άπειρες οι επιλογές για όλα τα γούστα και …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *