Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Η μέδουσα που σκέφτεται και μαθαίνει χωρίς να διαθέτει εγκέφαλο

Εντυπωσιακή ανακάλυψη στο ζωικό βασίλειο με ένα πλάσμα που πονοκεφαλιάζει τους επιστήμονες.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Current Biology» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης παρουσιάζουν τα ευρήματα τους από την μελέτη ενός μικροσκοπικού είδους μέδουσας που έχει όπως φαίνεται εκπληκτικές ιδιότητες και ικανότητες τέτοιες που πονοκεφαλιάζουν τους ειδικούς.

Η Tripedalia cystophora είναι μια μέδουσα που ζει στα νερά της Καραϊβικής με μέγεθος όχι μεγαλύτερο από ένα ανθρώπινο νύχι. Παρόλα αυτά διαθέτει ένα πολύπλοκο οπτικό σύστημα 24 ματιών που της επιτρέπει να αναγνωρίζουν τα εμπόδια κατά την πλοήγηση στα ενδιαιτήματα του.
Αυτή η μέδουσα όμως δεν διαθέτει καθόλου εγκέφαλο αλλά παρόλα αυτά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι έχει νοητικές ικανότητες και πιο συγκεκριμένα ότι μπορούν να μαθαίνουν από προηγούμενες εμπειρίες τους, μια βασική ικανότητα για τα νοήμονα όντα ώστε να αποφεύγουν κινδύνους, να βρίσκουν τροφή και γενικότερα για να επιβιώνουν με ασφάλεια.

«Είναι εκπληκτικό το πόσο γρήγορα μαθαίνουν αυτά τα όντα. Είναι περίπου ο ίδιος ρυθμός με τα προηγμένα νοητικά ζώα. Ακόμα και το πιο απλό νευρικό σύστημα φαίνεται να μπορεί να κάνει προηγμένη μάθηση, και αυτό μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι ένας εξαιρετικά θεμελιώδης κυτταρικός μηχανισμός που επινοήθηκε την αυγή του εξελικτικού νευρικού συστήματος» λέει ο Άντερς Γκραμ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που πραγματοποίησε σειρά πειραμάτων με τις μικροσκοπικές μέδουσες τα οποία απέδειξαν ότι έχουν έμφυτη αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν «συνειρμική μάθηση».

Με απλά λόγια οι μέδουσες μάθαιναν και μάλιστα γρήγορα να κινούνται σε ένα περιβάλλον και να αποφεύγουν εμπόδια. Οι ερευνητές θέλουν τώρα να ανακύψουν τους μηχανισμούς που η μέδουσα αυτή καταφέρνει να δημιουργεί αναμνήσεις χωρίς να διαθέτει εγκέφαλο. Η μέδουσα έχει κεντριά τα οποία αν τσιμπήσουν τον άνθρωπο δεν έχει θανατηφόρα αποτελέσματα όπως το τσίμπημα άλλων ειδών μεδουσών αλλά προκαλεί πόνο για μερικές ημέρες. Είναι αναμφίβολα μια πολύ ενδιαφέρουσα ανακάλυψη που μπορεί να ρίξει φως σε διάφορα σκοτεινά σημεία όχι μόνο του ζωικού βασιλείου αλλά και της εξέλιξης της ζωής γενικότερα.

Naftemporiki.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Αναβιώνουν τα αναστενάρια στον Λαγκαδά

Τα αναστενάρια, ένα παλαιό έθιμο, αναβιώνει για ακόμα μια χρονιά ο τοπικός σύνδεσμος επαγγελματιών στον …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *