Ακολουθήστε μας στο facebook

Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ: Παρουσίαση νέας μελέτης “Η άνιση κατανομή του φορολογικού βάρους στα νοικοκυριά στην Ελλάδα”

Παρουσίαση νέας μελέτης “Η άνιση κατανομή του φορολογικού βάρους στα νοικοκυριά στην Ελλάδα”

Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ σας προσκαλεί στην παρουσίαση της μελέτης με τίτλο: “Η άνιση κατανομή του φορολογικού βάρους στα νοικοκυριά στην Ελλάδα”, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 12:00 στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Εικ. Τεχνών & Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη (Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα).

Ποιος πληρώνει τους φόρους στην Ελλάδα; Το ερώτημα αυτό αποτελεί ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα οικονομικής πολιτικής, ειδικά κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης της τελευταίας δεκαετίας. Τη συγκεκριμένη περίοδο η φορολογική επιβάρυνση αυξήθηκε σε όλα τα εισοδηματικά στρώματα, καθώς σημαντικές αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών συμβάδισαν με μειώσεις των εισοδημάτων.

Η μελέτη, που εκπονήθηκε από της Καθηγήτρια του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ Γεωργία Καπλάνογλου, εξετάζει τη μεταβολή του φορολογικού βάρους των νοικοκυριών από το 2008 μέχρι το 2019, εστιάζοντας στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και στους έμμεσους φόρους. Συνδυαστικά οι δύο αυτές κατηγορίες αποφέρουν πάνω από το 75% των συνολικών φορολογικών εσόδων του κράτους. Αξιοποιώντας βάσεις μικροδεδομένων από Έρευνες Οικογενειακών Προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ και δεδομένα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το εισόδημα και τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, εξετάζεται η μεταβολή του φορολογικού βάρους και η κατανομή του στα ελληνικά νοικοκυριά, και αξιολογούνται πλευρές της διανεμητικής δικαιοσύνης του φορολογικού συστήματος. Τα συμπεράσματα επιβεβαιώνουν κάποιες αναμενόμενες πλευρές του φορολογικού μας συστήματος, αλλά αναδεικνύουν και κάποιες αθέατες πλευρές του. Επιπλέον, εξετάζεται η διαφορική επίπτωση της τρέχουσας πληθωριστικής κρίσης στο κόστος ζωής νοικοκυριών διαφορετικού βιοτικού επιπέδου.

Παρουσίαση μελέτης:
Γεωργία Καπλάνογλου, Καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ

Θα ακολουθήσει συζήτηση στην οποία θα συμμετάσχουν οι:

Βασίλης Ράπανος, Ομότιμος Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ και Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

Παναγιώτης Λιαργκόβας, Πρόεδρος ΚΕΠΕ και Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Φραγκίσκος Κουτεντάκης, Συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή και Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης

Συντονιστής εκδήλωσης:
Γιώργος Αργείτης, Επιστημονικός Διευθυντής ΙΝΕ ΓΣΕΕ και Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις στην Παιανία ο Κ. Μητσοτάκης

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024 Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *