Σάββατο , 4 Φεβρουαρίου 2023
Ακολουθήστε μας στο facebook

Κ. Μητσοτάκης : “Δεν ντρέπεστε να τα λέτε αυτά τα πράγματα – Έχετε στοιχεία; ” – Αλ. Τσίπρας – “Αν αποδειχθεί ότι ψεύδεστε, να παραιτηθείτε αμέσως”

Σε υψηλούς τόνους οι ομιλίες των δύο πολιτικών αντρών

Έντονη αντιπαράθεση Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή  για το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ και όσα έχουν γίνει για τις παρακολουθήσεις.

Δευτερολογία και τριτολογία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών»

Κύριε Τσίπρα, σας άκουσα με μεγάλη προσοχή να ξεκινάτε την ομιλία σας επικαλούμενος δηλώσεις δύο τέως Πρωθυπουργών οι οποίοι προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία, του κ. Σαμαρά και του κ. Καραμανλή. Γίνατε ταυτόχρονα και Σαμαρικός και Καραμανλικός, ένα επίτευγμα η αλήθεια είναι.

Μόνο που πρέπει να σας πω ότι αυτή η μόνιμη προσπάθειά σας να παρουσιάσετε την παράταξή μας ως διχασμένη, ως έχουσα σημαντικά εσωκομματικά προβλήματα, τείνει μονίμως να πέφτει στο κενό.

Και, εν πάση περιπτώσει, εάν θεωρείτε ότι όντως υπάρχει ζήτημα κοινοβουλευτικής συνοχής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, έχετε στα χέρια σας το υπέρτατο όπλο το οποίο σας δίνει ο Κανονισμός της Βουλής: κάντε επιτέλους πρόταση δυσπιστίας να διαπιστώσετε πόσο ομοιογενής είναι η Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Θέλω να σας θυμίσω ότι έχει παρέλθει το εξάμηνο που προβλέπει ο Κανονισμός και την τελευταία πρόταση δυσπιστίας -αν θυμάμαι καλά- την κάνατε για έναν χιονιά. Αν υπάρχει μείζον ζήτημα δημοκρατίας δεν θα κάνετε πρόταση δυσπιστίας για το ζήτημα των παρακολουθήσεων;

Έρχομαι τώρα να απαντήσω επί της ουσίας σε μία σειρά από παρατηρήσεις που άκουσα από τους πολιτικούς αρχηγούς οι οποίοι πήραν το λόγο πριν από εμένα.

Αναφερθήκατε και πάλι, κ.Τσίπρα, στην απόφαση της κυβέρνησης να υπαχθεί η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών απευθείας στον Πρωθυπουργό. Είπατε γι’ ακόμα μια φορά ότι «είναι η πρώτη φορά που αυτό συμβαίνει στη μεταπολίτευση».

Σας θυμίζω για ακόμα μια φορά ότι πάλι κάνετε λάθος και ότι ο πρώτος ο οποίος υπήγαγε την ΕΥΠ στο γραφείο του Πρωθυπουργού ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου. Και αυτό έγινε για παραπάνω από μια δεκαετία και κατά την άποψή μου η υπαγωγή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στο γραφείο του Πρωθυπουργού, όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παρά τις αδυναμίες και τις αστοχίες που με θάρρος επισημάναμε, είναι επί της ουσίας σωστή επιλογή. Εξάλλου, την ίδια επιλογή κάνει η Γερμανία, κάνει η Ιταλία, κάνει η Πορτογαλία, κάνει η Τσεχία, κάνει η Πολωνία.

Σε καμία περίπτωση, κατά την άποψή μου, κ. Κατρίνη, δεν θα πρέπει η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών να υπάγεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Και θα εξηγήσω το γιατί. Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, έτσι τουλάχιστον όπως προσδιορίζεται με σαφήνεια το έργο της, επιφορτισμένη με την εθνική ασφάλεια, πρέπει να στρέφει το βλέμμα της και τις επιχειρησιακές της δυνατότητες εκτός Ελλάδος. Σε κινδύνους οι οποίοι έρχονται από το εξωτερικό προς την Ελλάδα.

Η εγχώρια έννομη τάξη είναι, πράγματι, αρμοδιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Εξάλλου, θέλω να θυμίσω ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη -και δη η αντιτρομοκρατική- έχει τη δυνατότητα να κάνει νόμιμες επισυνδέσεις. Και για να μην έχουμε και να μην δημιουργούμε εντυπώσεις -γιατί άκουσα πολλές φορές αριθμούς οι οποίοι αναφέρονται οι οποίοι δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις, θα εξηγήσω το γιατί- πολύ περισσότερες παρακολουθήσεις κάνει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η αρμόδια υπηρεσία από ό,τι κάνει η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Είναι, επίσης, λάθος να συνάγεται από τους απολογισμούς της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών που παρουσιάζουν έναν απόλυτο αριθμό νόμιμων επισυνδέσεων, ότι αυτό ισοδυναμεί με αντίστοιχα φυσικά πρόσωπα. Διότι μπορεί κάποιος να έχει δύο ή τρία τηλέφωνα, να είναι σε επισύνδεση για ένα χρόνο. Αυτό, αν έχει τρία τηλέφωνα επί ένα χρόνο, επί δύο μήνες που ανανεώνεται η επισύνδεση, είναι 18 επισυνδέσεις. Εξάλλου, επί ημερών σας, κ. Τσίπρα, έγιναν 75.000 επισυνδέσεις συνολικά. Δεν αντιστοιχούν σε 75.000 πρόσωπα.

Αυτά ως προς τα ζητήματα τα οποία άπτονται του πού πρέπει να βρίσκεται η αρμοδιότητα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Εάν έπρεπε να είναι κάπου, ενδεχομένως εκτός πρωθυπουργικού γραφείου, μόνο στο Υπουργείο Εξωτερικών θα μπορούσε να είναι. Όπως το ΜΙ6 στη Βρετανία -όπου υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ εξωτερικής και εσωτερικής ασφάλειας- υπάγεται στο Foreign Office.

Έρχομαι τώρα σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που έγινε χωρίς νομίζω να μπορούμε να καταλήξουμε σε έναν κοινό τόπο: ποιος είναι ο ορισμός της εθνικής ασφάλειας και ποια η απαραίτητη ισορροπία μεταξύ προστασίας προσωπικών δεδομένων, ατομικών ελευθεριών και της έννοιας της εθνικής ασφάλειας, έτσι τουλάχιστον όπως την ορίζουμε εμείς.

Έχουμε μία θεμελιώδη διαφορά: δεν θεωρούμε ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών πρέπει να μετατραπεί σε μη κυβερνητική οργάνωση. Το λέμε ξεκάθαρα: είμαστε μια χώρα που αντιμετωπίζει σοβαρούς εξωτερικούς κινδύνους, πολλοί από αυτούς τους κινδύνους απαιτούν από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών να αναλάβει δράση στα πλαίσια των καθορισμένων διατάξεων του νόμου, που ακριβώς μόνο τέτοιες υπηρεσίες μπορούν να κάνουν και να δρομολογούν τέτοιες δράσεις.

Και θεωρούμε ότι η ισορροπία την οποία έχουμε πετύχει μεταξύ της προστασίας των θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων αλλά και της δυνατότητας που δίνουμε στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών να μπορεί να κινείται και να χρησιμοποιεί το εργαλείο των νόμιμων συνακροάσεων, είναι ενδεδειγμένη και ισορροπημένη.

Αν μη τι άλλο, θα σας έλεγα ότι η προσθήκη πρόσθετων δικλίδων πιο δύσκολη κάνει την διαδικασία από ό,τι ήταν πριν. Εσείς ο ίδιος είπατε ότι αφαιρέσατε έναν εισαγγελέα το 2018 γιατί θέλατε η διαδικασία να είναι πιο γρήγορη. Αυτή ήταν η αιτιολογία, η βασική.

Άρα, αναγνωρίζουμε ότι η προσθήκη πρόσθετων δικλίδων εκ των πραγμάτων καθιστά τη διαδικασία πιο δύσκολη.

Η δε εισαγωγή -για να μην έχουμε εδώ αμφιβολίες και αυταπάτες- ενός πολιτικού φίλτρου μεταφέρει, όντως, ένα μεγάλο βάρος ευθύνης στον Πρόεδρο της Βουλής. Αχρείαστη να είναι η περίπτωση όπου θα ζητηθεί η παρακολούθηση ενός αιρετού πολιτικού προσώπου, όμως αυτή τη στιγμή ο Πρόεδρος της Βουλής θα πρέπει να αποφανθεί πριν, το τονίζω, πριν από τους εισαγγελείς αν αυτή η απόφαση είναι ενδεδειγμένη.

Θα χρειαστεί προφανώς να είναι πάρα πολύ σκληρά τεκμηριωμένη η εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας, εικάζω -θα τοποθετηθεί και ο Πρόεδρος της Βουλής με την ιδιότητά του αλλά και την ιδιότητα του βουλευτή- για να μπορέσει να συναινέσει σε μία τέτοια απόφαση η οποία τώρα γίνεται πιο δύσκολη. Και ναι, πρέπει να γίνει πιο δύσκολη, αλλά αυτό εκ των πραγμάτων έχει επιπτώσεις ως προς την ταχύτητα λήψης αποφάσεων.

Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή, η λεπτή κόκκινη γραμμή πάνω στην οποία πρέπει να βαδίσουμε. Και θεωρούμε ότι το υφιστάμενο νομοσχέδιο ακολουθεί αυτή την ισορροπία, διορθώνει παθογένειες του παρελθόντος, χωρίς όμως -θα το ξαναπώ- να απονευρώνει την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών σε τέτοιο βαθμό που να την καταστήσει de facto μη λειτουργική.

Πρέπει να είστε, κ. Τσίπρα, πραγματικά σε πολύ μεγάλη απόγνωση ώστε το ισχυρότερο επιχείρημά σας να είναι: μηνύστε τους δημοσιογράφους οι οποίοι γράφουν αυτά. Ναι, κοιτάξτε να δείτε, εγώ είμαι 19 χρόνια στη Βουλή. Δεν έχω κάνει ποτέ καμία μήνυση και καμία αγωγή σε δημοσιογράφο. Είναι προσωπική μου επιλογή. Έχω ακούσει πολλά. Αν έκανα μήνυση ή αγωγή, εκεί θα δείτε τι θα άκουγα. Θα μου λέγατε «το κράτος δικαίου, πώς είναι δυνατόν, καταδιώκετε τους δημοσιογράφους, η ισχύς του Πρωθυπουργού είναι τέτοια…». Μα είμαστε σοβαροί τώρα; Σε ποιον τα λέτε αυτά κ. Τσίπρα; Σε ποιον τα λέτε; Ούτε παιδιά της Γ’ γυμνασίου δεν τα πιστεύουν αυτά τα οποία λέτε.

Άρα, μήνυση και αγωγή από εμένα σε δημοσιογράφο δεν πρόκειται να γίνει. Προσέξτε, όμως, εδώ έχει συμβεί το ανάποδο. Μου έκανε εμένα αγωγή ο κ. Βαξεβάνης. Ακούστε το, παρακαλώ. Μου έκανε αγωγή ο κ. Βαξεβάνης. Μου έκανε αγωγή διότι θίχτηκε, τα δημοκρατικά του αντανακλαστικά θίχτηκαν επειδή είπα την αλήθεια, την οποία επαναλαμβάνω και σήμερα και ας μου κάνει και δεύτερη αγωγή: ότι το 2016 στήθηκε ένα κανάλι, ένα δίκτυο καναλιών στην Ελλάδα και αποδεικνύεται, τουλάχιστον όσο μπορεί να το αποδείξει αυτό η αμερικανική Δικαιοσύνη, ότι 10 εκατομμύρια δολάρια διακινήθηκαν για να στηθεί αυτό το δίκτυο καναλιών, HellasNet. O κ. Βαξεβάνης ήταν ο δημοσιογραφικός υπεύθυνος.

Το ξαναλέω λοιπόν. Θέλει να μου ξανακάνει αγωγή; Και να μου κάνετε αγωγή και εσείς γιατί όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήσασταν στην παρουσίαση. Θα μου κάνετε και εσείς αγωγή; Θέλετε; Πού πήγαν αυτά τα λεφτά; Μία ερώτηση κάνω: πού πήγαν αυτά λεφτά; Πού πήγαν αυτά τα λεφτά, κ. Τζανακόπουλε;

Βρήκα πολύ ενδιαφέρον -αξίζει κανείς να δει το χρονισμό- πριν καλά-καλά αναφέρετε κ. Βαξεβάνη, κ. Τσίπρα, συγγνώμη. Γλώσσα λανθάνουσα, θα καταλάβετε γιατί. Πριν καλά-καλά αναφερθείτε σε αυτήν την «πειστική» επιχειρηματολογία ότι πρέπει να κάνω μήνυση και αγωγή στον κ. Βαξεβάνη, είχε ήδη κάνει tweet ο κ. Βαξεβάνης λέγοντας ότι πρέπει να του κάνω μήνυση και αγωγή. Μα καλά, αυτός σας γράφει τις ομιλίες; Ή τότε, αν το κάνει, τουλάχιστον συγκρατείστε τον να μην τουιτάρει πριν τα λέτε εσείς, αφήστε να περάσει λίγος παραπάνω χρόνος.

Έρχομαι τώρα στο μείζον ζήτημα το οποίο θίξατε. «Γνώριζε, δεν γνώριζε, ναι, όχι, δεν ξέρω» ο Πρωθυπουργός για, προσέξτε, παρακολουθήσεις για τις οποίες δεν έχουμε κανένα απολύτως στοιχείο ότι μπορεί να έγιναν ή να μην έγιναν.

Θέλω να θυμίσω ότι στην περιβόητη λίστα του Predator, αν η λίστα αυτή είναι ακριβής -έχω κάθε λόγο να αμφισβητώ την ακρίβειά της γιατί δεν έχω δει κανένα στοιχείο από αυτόν ο οποίος δημοσιεύει τις λίστες αυτές- παρακολουθείτo τουλάχιστον πέντε στενοί μου συνεργάτες, η προσωπική μου γραμματέας και άνθρωποι με τους οποίους συνομιλούσα σε καθημερινή βάση.

Θα ήταν εύλογο να εικάσει κανείς ότι αν κάποιος πράγματι παρακολουθούσε αυτούς, εμένα ήθελε να παρακολουθεί, έτσι δεν είναι; Άρα, παρακολουθούσα εγώ τον εαυτό μου, αυτό μου λέτε. Παρακολουθούσα εγώ τη γραμματέα μου ή παρακολουθούσα εγώ, γιατί το είπατε κι αυτό: να πείτε, λέει, αν παρακολουθούσα τον κ. Χατζηδάκη και τον κ. Φλώρο.

Λοιπόν, κοιτάξτε να δείτε. Με τον κ. Χατζηδάκη γνωρίζομαι 30 χρόνια, είναι Αντιπρόεδρος του κόμματός μας, του συνομιλώ…

(Ομιλία εκτός μικροφώνου από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης)

…Προφανώς και όχι, λοιπόν τι είναι αυτά τα οποία λέτε; Είναι δυνατόν να υπονοείτε ότι παρακολουθούσα εγώ Υπουργό της κυβέρνησης; Ντροπή σας, μόνο που το υπονοείτε. Δεν ντρέπεσαι λίγο; Ή ότι παρακολουθούσα εγώ ή γνώριζα ότι παρακολουθείτo ο κ. Φλώρος; Δεν ντρέπεσαι λίγο; Δεν ντρέπεσαι λίγο;

Να μάθω τι; Πότε θα αυξήσουμε τις συντάξεις; Πότε θα δώσει επιδόματα; Αυτά θα μάθαινα; Σκεφτείτε το λίγο.

Αναφερθήκατε στον κ. Φλώρο. Έχουμε περάσει πολύ δύσκολες καταστάσεις με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, πολύ δύσκολες καταστάσεις. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επιλέχθηκε από αυτήν την κυβέρνηση, είχε ήδη επιλεγεί από εσάς να γίνει Αρχηγός του Στρατού. Είναι ένας εξαιρετικός αξιωματικός ο οποίος τιμά το εθνόσημο.

Μόνο και μόνο να διακινούνται άρθρα με υπονοούμενα ότι μπορεί ο Πρωθυπουργός να παρακολουθούσε τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, δεν θέλω να το σχολιάσω. Αλλά ξέρω ότι κάποιοι στην άλλη πλευρά του Αιγαίου θα χαίρονται πολύ με αυτά τα οποία γράφονται. Θα χαίρονται πάρα πολύ.

Κύριε Τσίπρα, θα σας ξαναδιαβάσω ακριβώς -γιατί ό,τι είπα στα τέλη Αυγούστου ισχύει στο ακέραιο- τι είπα τότε. Διαβάζω από τα πρακτικά της Βουλής. Δεν συνηθίζω να αναφέρομαι σε αυτά τα οποία λέω, αλλά εδώ κρίνω ότι είναι απαραίτητο.

«Εγώ κοίταξα τον ελληνικό λαό στα μάτια και τον διαβεβαίωσα ότι δεν γνώριζα απολύτως τίποτα για την παρακολούθηση ή όχι του Νίκου Ανδρουλάκη, κανενός πολιτικού προσώπου και κανενός δημοσιογράφου. Άρα, θα πιστέψουν ή εσάς ή εμένα». Ισχύει στο ακέραιο.

Συνεχίζω: «μπορείτε κ. Τσίπρα, να διαβεβαιώσετε σήμερα στο ελληνικό κοινοβούλιο ότι δεν ακούγατε κανέναν πολιτικό, κανέναν δημοσιογράφο, κανέναν επιχειρηματία; Εάν το διαβεβαιώσετε και το κάνετε θα έχετε παρανομήσει, διότι κανείς Πρωθυπουργός δεν έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει ποιον ακούει η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Κανείς. Κανείς Πρωθυπουργός δεν έχει τη δυνατότητα και το δικαίωμα να γνωρίζει ποιους παρακολουθεί η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών».

Σας ξαναρωτώ λοιπόν, επειδή εσείς μιλήσατε για ψέμα, ότι εάν συλληφθώ ψευδόμενος πρέπει να παραιτηθώ. Ε, τότε κάθε εβδομάδα θα παραιτούσασταν κ. Τσίπρα εσείς. Αλλά εν προκειμένω το πρώτο ψέμα το είπατε ήδη. Ο κ. Πιτσιόρλας παρακολουθείτο ή όχι; Το γνωρίζαμε ή όχι; Το γνωρίζατε ή όχι όταν είπατε ότι δεν παρακολουθείται κανείς; Το μάθατε εκ των υστέρων; Το γνωρίζατε ή όχι;

Όταν σταθήκατε σε αυτό το βήμα και είπατε «δεν παρακολουθείται κανείς πολιτικός», α, βουλευτής. Άρα το γνωρίζατε για τον κ. Πιτσιόρλα. Εντάξει, μάλιστα.

Πάλι εκνευρίζεστε. Γιατί χάνετε την ψυχραιμία σας; Σας ξαναρωτώ, λοιπόν. Άρα τι μας λέει ο κ. Τσίπρας: «Γνώριζα ότι παρακολουθείτο ο κ. Πιτσιόρλας, αλλά είπα ότι δεν παρακολουθείται κανείς βουλευτής για να θολώσω τα νερά». Αυτό μου λέτε, ε; Άρα ήσασταν τυπικά ακριβής αλλά για την παρακολούθηση του κ. Πιτσιόλα δεν μας είπατε τίποτα. Έπρεπε να βγει με κάποιο τρόπο, όπως βγήκε.

Λοιπόν, εγώ σας απάντησα ευθέως στο ερώτημά σας. Τώρα σας ρωτώ εγώ, παρακαλώ: Κύριε Τσίπρα, επί ημερών σας είχαν γίνει νόμιμες επισυνδέσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών που να αφορούσαν πολιτικούς, δημοσιογράφους ή ανώτατους δικαστές; Σας ρωτώ.

Εγώ σας απάντησα: δεν ξέρω και δεν πρέπει να ξέρω. Εσείς θα απαντήσετε; Εσείς θα απαντήσετε; Περιμένω την απάντησή σας. Γινόντουσαν; Εγώ απάντησα, περιμένω τη δική σας απάντηση.

Έρχομαι τώρα σε ένα ζήτημα το οποίο πραγματικά δεν περίμενα ότι -νόμιζα θα το προσπερνούσατε. Αναφέρομαι στους Ποινικούς Κώδικες. Αποτέλεσε, κ. Τσίπρα, ακούστε το, και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, ακραίο σημείο διαπλοκής του ΣΥΡΙΖΑ και της ολιγαρχίας η ψήφιση του Ποινικού Κώδικα. Δεν το είπα εγώ. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Κοντονής.

Α ναι, ε; Τώρα κουνάτε το χέρι σας; Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο δικός σας, έρχεται και σας κατηγορεί ότι φέρατε ένα Ποινικό Κώδικα με τον οποίο κάνατε, -να το ξαναθυμηθούμε, ανάμεσα σε πολλά άλλα τα οποία κάνατε- την ενεργητική δωροδοκία από κακούργημα, πλημμέλημα. Επαναλαμβάνω, να το ακούσουν.

Και σας κατηγορεί ευθέως. Όχι ένας τυχαίος Υπουργός, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησής σας. Δηλαδή, τι άλλη απόδειξη θέλετε επιτέλους; Τι άλλη απόδειξη θέλετε επιτέλους;

Προσέξτε, όλα αυτά τον Μάρτιο πριν ψηφιστεί ο νέος Ποινικός Κώδικας. «Είχα σοβαρές διαφωνίες με μια σειρά από άρθρα του Ποινικού Κώδικα, αλλά και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, θα εκτίθετο η κυβέρνηση», ήθελε να σας προστατεύσει ο κ. Κοντονής. Θα εκτίθετο η κυβέρνηση, το λέει ο άνθρωπος, με τα νταραβέρια που κάνατε με την ολιγαρχία. Ήθελε να σας προστατεύσει.

Θα μου εξηγήσετε, κ. Τσίπρα, θα το ξαναπώ να το ξανακούσουμε: το βράδυ των Ευρωεκλογών -έκανα λάθος, είχατε χάσει με 10 μονάδες όχι με 8 τις Ευρωεκλογές- βγαίνετε στην τηλεόραση και λέτε «προκηρύσσω εθνικές εκλογές και διαλύεται η Βουλή». Το είπατε ή όχι; Το είπατε. Και μετά κρατάτε τη Βουλή ανοιχτή για μία εβδομάδα. Για να ψηφίσετε με τη διαδικασία του κατεπειγόντως έναν Ποινικό Κώδικα χιλίων σελίδων. Γιατί κ. Τσίπρα; Ποιους εξυπηρετήσατε με αυτή τη ρύθμιση; Γιατί;

Καταλαβαίνω πως η συζήτηση δεν σας έχει πάει όπως την περιμένατε. Αλλά τέτοιο εκνευρισμό, πραγματικά, δεν τον έχω συναντήσει ξανά. Δεν πειράζει, θα τα ακούσετε ξανά, λοιπόν, αν δεν σας αρέσει μπορείτε να βγείτε από την αίθουσα. Τη δόξα του Πολάκη πολλοί εζήλεψαν στην Κοινοβουλευτική σας Ομάδα.

Κύριε Τσίπρα, αναφερθήκατε για ακόμα μία φορά και χρησιμοποιήσατε τον όρο «συνταγματική εκτροπή». Να είστε πολύ προσεκτικός εσείς όταν μιλάτε για συνταγματική εκτροπή. Είστε ο άνθρωπος που διορίσατε Πρόεδρο του Αρείου Πάγου στις 3:00 τα χαράματα και αφού αφυπηρέτησε την προσλάβατε για σύμβουλο.

Είστε ο άνθρωπος που έκανε δημοψήφισμα μέσα σε μία εβδομάδα, έχοντας συντμήσει τις προθεσμίες που ορίζει το Σύνταγμα.

Και εν πάση περιπτώσει είστε ο πολιτικός προϊστάμενος ο οποίος σήμερα έχει δύο Υπουργούς του, τον κ. Παπαγγελόπουλο και τον κ. Παππά -που τον βλέπω στο βάθος της αίθουσας- στο Ειδικό Δικαστήριο για παράβαση καθήκοντος.

Άρα, θα συνιστούσα όταν κάνετε μαθήματα δημοκρατίας να είστε λίγο πιο προσεκτικός, τουλάχιστον προς τη δική μας παράταξη, την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας.

Μιλήσατε, και επιτρέψτε μου να κλείσω με μία πιο γενική αναφορά, που έχει να κάνει και με αυτά τα οποία είπε ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος, για «άθλιες πολιτικές που θέλουν άθλιες μεθόδους».

Ξέρετε, δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ πολλά επίθετα, αλλά αν έψαχνα να βρω μία δήλωση τελευταία η οποία να αποτυπώνει, τουλάχιστον στο δικό μου μυαλό, τον ορισμό της πολιτικής αθλιότητας, θα σας έλεγα ότι είναι η κουβέντα που είπατε στην Κοζάνη, «αν κλέψεις σπίτια γίνεσαι βουλευτής, αν κλέψεις 20 ευρώ δέχεσαι μια σφαίρα».

Βρισκόμαστε σήμερα αντιμέτωποι με ένα τραγικό περιστατικό. Ένα τραγικό περιστατικό το οποίο οφείλει να διερευνήσει η Δικαιοσύνη και θα το κάνει, και η Αστυνομία η ίδια. Και μέχρι τότε θα συνιστούσα απ’ όλους προσοχή και όχι πάντως στοχοποίηση της Αστυνομίας συλλήβδην. Και σε καμία περίπτωση να φαντάζεστε ότι θα μπορείτε να επαναλάβετε όσα κάνατε -γιατί εσείς τα οργανώσατε- τον Δεκέμβριο του 2008.

Αυτά τελείωσαν, τελείωσαν μια και καλή, αυτά ξεχάστε τα. Όταν με δική σας, δεν τα λέω εγώ η κα. Παπαρρήγα σας τα έλεγε τότε Η κα. Παπαρήγα σας τα έλεγε.

Για να τελειώσουμε έτσι όπως ξεκινήσαμε, από το ένα σημείο στο οποίο τουλάχιστον φαίνεται να συμφωνούμε, να κλείσουμε με μια πιο θετική και ενωτική παρατήρηση: χαίρομαι, κ. Τσίπρα, που επαναλάβατε και σήμερα, το είπε και ο κ. Κατρίνης, ότι έχετε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη να διαλευκάνει αυτή την υπόθεση.

Φαντάζομαι ότι αυτά είπατε και στον κ. Ντογιάκο όταν πήγατε να τον συναντήσετε και υποθέτω ότι αν έχετε στη διάθεσή σας πρόσθετα στοιχεία για το ζήτημα αυτό, δεν θα διστάσετε να τα καταθέσετε στη Δικαιοσύνη.

Η Δικαιοσύνη, λοιπόν, θα είναι αυτή η οποία θα κρίνει το τι έγινε στο παρελθόν. Ούτε εγώ, ούτε εσείς, ούτε ο κ. Βαξεβάνης, ούτε κανείς άλλος ο οποίος δημοσιεύει λίστες και φωτογραφίζει ονόματα χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο.

Και επειδή κάνατε και μια άλλη αναφορά, ότι η δημοσιογραφία οφείλει να ερευνά και μετά η Δικαιοσύνη να αποδεικνύει, την άκουσα αυτή τη θεωρία και από κάποιους δημοσιογράφους, «ότι δε βαριέσαι, το τεκμήριο της δημοσιογραφικής έρευνας είναι χαμηλότερο από αυτό του δικαστή. Ας πούμε και δυο κουβέντες στον αέρα βρε παιδί μου, δεν πειράζει. Και μετά ας τα ψάξει η Δικαιοσύνη».

Αυτό εννοείτε; Αυτό εννοείτε; Να πετάξουμε τη λάσπη δηλαδή ως δημοσιογράφοι, επειδή κάνουμε δημοσιογραφική έρευνα, να μην δίνουμε κανένα στοιχείο, αλλά αν η Δικαιοσύνη μετά από 3 ή 5 χρόνια αποφανθεί ότι δεν υπάρχει κάτι, ότι η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο, δεν βαριέσαι, ποιος θα το θυμάται; Κάτι σας θυμίζει. Κάτι σας θυμίζει αυτή η υπόθεση: Novartis νούμερο δύο.

Τα ίδια κάνατε λοιπόν, δεν θα τα ξανακάνετε. Έχω και εγώ απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στους εισαγγελείς -δεν τους γνωρίζω προσωπικά αλλά είμαι σίγουρος ότι κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους- να διαλευκάνουν αυτή την υπόθεση. Και να δούμε, τελικά, αν όλα όσα λέγονται και γράφονται είναι ακριβή.

Στη Δικαιοσύνη θα λογοδοτήσουν όλοι εάν υπάρχουν ευθύνες, πολιτικά πιστεύω ότι οι πολίτες βγάζουν τα συμπεράσματά τους και θα μας αξιολογήσουν όλους με πολύ μεγάλη προσοχή για την υπευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε αυτό το πολύ σημαντικό θέμα.

Τριτολογία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή

Είπατε, κ. Τσίπρα επί λέξει: «το παράνομο λογισμικό Predator που λειτουργούσε στο γραφείο σας». Στο γραφείο μου; Το παράνομο λογισμικό Predator λειτουργούσε στο γραφείο μου; Είστε ψεύτης. Είστε ψεύτης. Έχω πει πολλές φορές ότι ουδέποτε το ελληνικό κράτος προμηθεύτηκε τέτοιο λογισμικό.

Και, πάντως, εγώ δεν υπήρξα ποτέ αποδέκτης οποιασδήποτε πληροφορίας πλην των επισήμων καναλιών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, που αφορούσε αποκλειστικά θέματα εθνικής ασφάλειας. Τελεία και παύλα. Και δεν σας επιτρέπω να αφήνετε τέτοια υπονοούμενα χωρίς στοιχεία.

Δεν μπορείτε να λέτε ότι λειτουργούσε το σύστημα Predator στο γραφείο του Πρωθυπουργού. Έχετε στοιχεία; Έχετε στοιχεία; Πάρτε το βήμα, ανεβείτε. Ανεβείτε. Έχετε στοιχεία; Έχετε στοιχεία ότι λειτουργούσε το Predator στο γραφείο μου; Ότι εγώ το λειτουργούσα;

Καθόμουν σε έναν υπολογιστή και άκουγα εγώ τον κ. Χατζηδάκη, τον κ. Φλώρο, τη γραμματέα μου. Δεν ντρέπεστε να τα λέτε αυτά τα πράγματα; Δεν ντρέπεστε να τα λέτε αυτά τα πράγματα και να αφήνετε τέτοια υπονοούμενα;

Και εν πάση περιπτώσει, για το ερώτημα αυτό που θέσατε, εάν εσείς γνωρίζετε ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ήταν υπό παρακολούθηση από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, από πού το ξέρετε; Από πού το ξέρετε αυτό; Από πού το ξέρετε;

Όχι δε θα ρωτάμε έτσι. Πήγατε στον κ. Ντογιάκο, έτσι δεν είναι; Πήγατε στον κ. Ντογιάκο. Είναι κρίσιμο ζήτημα αυτό. Προσκομίσατε στοιχεία; Προσκομίσατε αποδείξεις; Ο κ. Ντογιάκος, επειδή αναφερθήκατε να πάμε μαζί και διάφορους άλλους έτσι ακτιβισμούς που αντιστοιχούν σε θέατρο γυμνασίου, ο μόνος για τον οποίον δεν ισχύει απόρρητο είναι ο κ. Ντογιάκος και η εισαγγελία, ο μόνος.

Ο κ. Ντογιάκος -σωστά είπατε, όλα τα στοιχεία υπάρχουν- μπορεί να ψάξει, μπορεί να φωνάξει, μπορεί να ρωτήσει, μπορεί να ερευνήσει, μπορεί να πάει στην ΑΔΑΕ, μπορεί να πάει στους παρόχους, μπορεί να ψάξει την περίοδο της Νέας Δημοκρατίας, μπορεί να ψάξει την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ και να καταλήξει σε συμπεράσματα.

Άρα, ως προς τι όλοι αυτοί οι ακτιβισμοί; Αφού ξέρετε ότι η Δικαιοσύνη μπορεί να ψάξει. Αλλά η Δικαιοσύνη, ξέρετε, δεν είναι ακτιβισμός και θέατρο. Η Δικαιοσύνη θα ψάξει και θα αναζητήσει στοιχεία πραγματικά. Και εφόσον κρίνει ότι έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις, θα δράσει αναλόγως.

Αυτό οφείλει να κάνει η Δικαιοσύνη και θα την προστατεύσουμε, αλλά δεν πρόκειται να επιτρέψω να μετατραπεί αυτή η αίθουσα και η δημόσια αντιπαράθεση σε ένα θέατρο του παραλόγου το οποίο, πράγματι, θέτει σε κίνδυνο τις Ένοπλες Δυνάμεις και την ασφάλεια της χώρας.

Και επειδή λέτε ότι με τις Ένοπλες Δυνάμεις «δεν παίζουμε», δεν παίζετε εσείς όταν εργαλειοποιείτε μια πληροφορία για την οποία δεν έχετε καμία απόδειξη; Και δεν τολμάτε να προσκομίσετε. Και ζητάτε από εμένα να αποδείξω το ανάποδο; Όχι, κ. Τσίπρα, εσείς θα το αποδείξετε. Εσείς θα το αποδείξετε.

Και, εν πάση περιπτώσει, επειδή μου ζητήσατε, κ. Τσίπρα, να κάνω μηνύσεις και γιατί δεν κάνω μηνύσεις σε δημοσιογράφους, εγώ σας είπα ότι δεν κάνω μηνύσεις. και αγωγές. Εάν κρίνετε, κ. Τσίπρα, ότι θίγεστε από αυτά τα οποία λέει ο τέως Υπουργός Δικαιοσύνης σας -δεν τα λέει μόνο ο κ. Κοντονής, τα λέει ο κ. Παρασκευόπουλος, τα λέει η κα. Κωνσταντοπούλου- γιατί δεν κάνετε μήνυση εσείς στον κ. Κοντονή να τελειώνουμε, εάν θεωρείτε ότι όντως σας συκοφαντεί;

Εν πάση περιπτώσει, για να τελειώσει και σε αυτό τον τόνο αυτή η συζήτηση και για να μην έχουμε, μετά άλλα ευτράπελα. Μισό λεπτό, για να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Κύριε Τσίπρα, έχουμε ξαναβρεθεί στην ίδια ακριβώς αντιπαράθεση, με εμένα Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και εσάς Πρωθυπουργό.

Τον τελευταίο λόγο τον έχει ο Πρωθυπουργός, κλείνει τη συζήτηση και είθισται στα κοινοβουλευτικά μας δρώμενα να μιλάμε τρεις φορές εμείς και δύο εσείς. Ό,τι είχατε να πείτε το είπατε, κ. Τσίπρα. Η συζήτηση λήγει.

________________

Ομιλίες του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία  Αλέξη Τσίπρα στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ

Πρωτολογία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
Βασικά σημεία

– Επί ενάμιση μήνα κρύφτηκε ο κ. Μητσοτάκης από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Απέδειξε την ενοχή του και τη δειλία του.
– Δύο πρώην Πρωθυπουργοί σας λένε ευθέως ότι η επίκληση του απορρήτου ζημιώνουν τη Δημοκρατία. Οι σταγόνες που νιώθετε δεν είναι βροχή, είναι από την παράταξή σας.
– Προσπαθείτε με κάθε τρόπο να κρύψετε τα ίχνη σας. Την ενοχή σας τη δηλώνουν οι πράξεις σας εδώ και 4 μήνες, ακόμα και αν δεν υπήρχε κανένα στοιχείο
– Ποιος ήταν αυτός που αποφάσισε την υπαγωγή της ΕΥΠ στο γραφείο του; Εγώ το έκανα; Ο κ. Σαμαράς; Ο κ. Καραμανλής; Ο κ. Σημίτης; Ποιος; Έχετε το θράσος να αφήνετε υπονοούμενα. Την μετατρέψατε από υπηρεσία πληροφοριών σε υπηρεσία παρακολουθήσεων.
– Ποιος έσπευσε να αλλάζει το νόμο για να βάλει τον κολλητό του που δεν πληρούσε τα κριτήρια του νόμου;
– Ποιος έφερε διάταξη που απαγόρευσε στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει όσους έπεσαν θύματα παρακολούθησης, 10 μέρες μετά το αίτημα Κουκάκη;
– Ποιος αποφάσισε να μην κληθούν στην Εξεταστική κρίσιμα πρόσωπα για το σκάνδαλο των υποκλοπών;
– Ποιος επικαλέστηκε το απόρρητο για λόγους εθνικής ασφάλειας για να αδρανοποιήσει την Εξεταστική Επιτροπή; Τίνος κόμματος είναι τα στελέχη που απειλούσαν με 10ετή ποινή φυλάκισης όσους δεν τηρήσουν το απόρρητο και πουν την αλήθεια;
– Ποιος αρνείται να δώσει τα 6 ονόματα αστυνομικών που αποσπάστηκαν στο ΚΕΤΥΑΚ για να χειρίζονται το παράνομο λογισμικό για λογαριασμό της ΕΥΠ.
– Ποιος αρνήθηκε να ζητήσει τη συνδρομή της ΑΔΑΕ για να γίνει έρευνα στους παρόχους , για να αποκαλυφθεί αν είναι μυθεύματα ή αν υπάρχει αλήθεια στις αποκαλύψεις.
– Όλα αυτά εσείς, όχι κάποιος τρίτος κ. Μητσοτάκη τα αποφασίσατε.
– Από ποιον εξαπατηθήκατε, από τον ανιψιό σας; Η εθνική ασφάλεια της χώρας δεν είναι οικογενειακή υπόθεση.
– Εσείς δεν είπατε ότι τον αποπέμψατε, φορτώνοντάς του την ευθύνη; Ο ίδιος στην Θεσμών και Διαφάνειας είπε ότι ουδέποτε τον αποπέμψατε, ότι παραιτήθηκε και τον παρακαλούσατε να μείνει. Θα μας πείτε ποια είναι η αλήθεια; Φέρτε εδώ τα πρακτικά, να τελειώσει το παιχνίδι με τους θεσμούς.
– Είστε τελικά εξαπατημένος και παραπλανημένος από το ίδιο σας το αίμα ή ότι είστε επικίνδυνος; Αν είστε παραπλανημένος είναι ανεπαρκής, αν είστε ο φυσικός και ηθικός αυτουργός αυτής της πληγής στη Δημοκρατία είστε ένας επικίνδυνος πρωθυπουργός.
– Μετά από 40 μέρες κρυφτό εμφανίζετε τον εαυτό σας ως θύμα. Αντί να δώσετε απαντήσεις παρουσιάζεστε ως θύμα.
– Γιατί δεν έχετε μηνύσει αυτούς τους άθλιους δημοσιογράφους που κάνουν τις αποκαλύψεις αφού είναι συκοφάντες; Έστω αυτοί για τους οποίους αναδεικνύονται διαρκώς στοιχεία.
– Την ίδια στιγμή που τους λέτε συκοφάντες, και δεν τους μηνύετε, τους απειλείτε κιόλας ότι αν φέρουν αποδείξεις θα πάνε φυλακή. Και ζητάτε αποδείξεις από αυτούς που τρομοκρατείτε.
– Κάντε μήνυση στους συκοφάντες να πάνε φυλακή.
– Αν όλοι είναι συκοφάντες και είστε αθώος, αποχαρακτηρίστε τώρα το απόρρητο για να μιλήσουν όσοι κράτησαν το στόμα τους κλειστό στην Εξεταστική.
– Αν είστε αθώος συνδράμετε στο έργο της ΑΔΑΕ.
– Δώστε στη δημοσιότητα τα ονόματα των αστυνομικών που είχαν αποσπαστεί για να χειρίζονται το παράνομο λογισμικό.
– Ψηφίστε μία τροπολογία που να επαναφέρει την ενημέρωση από την ΑΔΑΕ στα θύματα παρακολούθησης σε παρόντα χρόνο, όχι σε τρία χρόνια.
– Χθες ζήτησα από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ να αναζητήσει τα στοιχεία που λέτε ότι δεν υπάρχουν. Σύμφωνα με το νόμο έχουμε δικαίωμα να γνωρίζουμε. Την επικροτείτε αυτήν την κίνηση ή θα κρυφτείτε πίσω από το απόρρητο;
– Γιατί διαβάζω διαρροές από χθες ότι εκτροπή θα αποτελεί όχι το να κρύψετε την αλήθεια αλλά το να εφαρμοστεί ο νόμος και να πάρουμε τα στοιχεία. Θέλετε να εφαρμοστεί ο νόμος ή όχι;
– Δεσμεύεστε ότι είναι ψευδή ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε υπουργούς, άλλα πολιτικά πρόσωπα, κυβερνητικούς αξιωματούχους και την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων; Περιμένω μία ξεκάθαρη απάντηση.
– Παρακολουθούσε η ΕΥΠ και άλλους ευρωβουλευτές; Τους επικεφαλής των εξοπλισμών; Τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων;
– Εμείς δεν επικαλεστήκαμε το απόρρητο για να κρύψουμε τις ανομίες μας, λειτουργήσαμε θεσμικά, δεν κάναμε την ΕΥΠ τσιφλίκι μας.
– Υπάρχει περίπτωση η ΕΥΠ να παρακολουθούσε τον κ. Χατζηδάκη και τον κ. Φλώρο;
– Δεσμευθείτε ότι θα παραιτηθείτε εάν αποδειχθεί πως η ΕΥΠ παρακολουθούσε υπουργούς και την ηγεσία του Στρατεύματος, δεν μπορείτε να καθίσετε ούτε μία μέρα.
– Έπρεπε να αποκαλυφθεί ότι ακούτε τη μισή Ελλάδα για να ανακαλύψετε τα θεσμικά κενά; Δεν έχουν διασύρει τα θεσμικά κενά τη δημοκρατία μας, ήταν η πολιτική σας απόφαση.
– Το νομοσχέδιο που φέρνετε, που έχει αποδομηθεί πλήρως, από επιστήμονες, την επιστημονική υπηρεσία της βουλής και τις ανεξάρτητες αρχές, έρχεται να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων μία θεσμική εκτροπή.
– Έχουμε να κάνουμε με τετελεσμένα κακουργήματα από τη διοίκηση και την κυβέρνηση. Καμία ασάφεια δεν σας οδήγησε να παρακολουθήσετε τους κ. Ανδρουλάκη και Κουκάκη. Υπήρξε η επίκληση της εθνικής ασφάλειας. Προφανώς δεν υπάρχει κανένας λόγος εθνικής ασφάλειας και για αυτό δεν μας τον είπατε ποτέ.
– Επιτρέπει το υπάρχουν θεσμικό πλαίσιο στο πρέντατορ να λειτουργεί στην Ελλάδα ; Φυσικά όχι, συνεπάγεται ποινές κάθειρξης.
– Αφήστε την καραμέλα περί μετατροπής του κακουργήματος σε πλημμέλημα.
– Οι υπαίτιοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με σειρά κακουργημάτων, με αυτόν τον υπάρχοντα ποινικό κώδικα.
– Γιατί στήνετε αυτό το αφήγημα για τον ΠΚ; Γιατί λειτουργείτε ως συνήγορος υπεράσπισης όσων διέπραξαν τα αδικήματα. Πιστέψτε με, δεν αλλάξαμε τον ΠΚ για να πέσετε στα μαλακά εσείς που διαπράξατε τα αδικήματα.
– Το πρόβλημα είναι η τροπολογία σας για να κρύψετε την παρακολούθηση Κουκάκη. Και μόνο αυτό επιβεβαιώνει την ενοχή σας. Θελήσατε να τυφλώσετε την ΑΔΑΕ.
– Πόσοι εισαγγελείς σας χρειάζονται για να μην παρανομείτε; Πόσοι;
– Η άθλια πολιτική σας που βαθαίνει τις ανισότητες, που αναδιανέμει τον πλούτο στους ισχυρούς, είναι μία πολιτική που δεν μπορεί να υλοποιηθεί με άλλα μέσα. Οι άθλιες πολιτικές θέλουν και άθλιες μεθόδους.
– Όποιος έχει ασελγήσει στη Δημοκρατία θα λογοδοτήσει και στον ελληνικό λαό και στη Δικαιοσύνη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βασικό χαρακτηριστικό των ενόχων είναι πάντοτε η δειλία και το θράσος. Επί ενάμιση μήνα ο κ. Μητσοτάκης κρύφτηκε από αλλεπάλληλες ερωτήσεις και αρνήθηκε να έρθει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Απέδειξε με τον πιο εύγλωττο τρόπο την ενοχή του και τη δειλία του. Και σήμερα που εμφανίζεται σε αυτό εδώ το Βήμα, αποδεικνύει το έτερο χαρακτηριστικό της ενοχής, το θράσος.

Κύριε Μητσοτάκη, πρέπει να έχετε επίγνωση των δυσκολιών που έχετε να αντιμετωπίσετε, γι’ αυτό σήμερα είχατε μια αξιοθρήνητη παρουσία. Γιατί πραγματικά αυτό που σας βαραίνει πιο πολύ δεν είναι τα αναπάντητα ερωτήματα, δεν είναι ότι δεν είχατε το θάρρος να έρθετε και να απαντήσετε με στοιχεία, είναι το γεγονός ότι ακόμα και σημαίνοντα στελέχη της παράταξής σας, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, έρχονται και σας λένε ευθέως ότι η επίκληση του απορρήτου ζημιώνει την αλήθεια, τη δημοκρατία και την παράταξή σας.

Λοιπόν, ναι, κύριε Μητσοτάκη, οι «σταγόνες» που νιώθετε δεν είναι η βροχή, δεν βρέχει. Είναι από την παράταξή σας, όχι μονάχα από την ελληνική κοινωνία. Επειδή, όμως, κάποια στιγμή έρχεται η ώρα να τελειώσει και το «κρυφτούλι» και τα παιχνίδια με τη δημοκρατία και την εθνική ασφάλεια της χώρας, πρέπει να δώσετε συγκεκριμένες απαντήσεις.

Κρυφτήκατε πέντε εβδομάδες από την Εθνική Αντιπροσωπεία. Κρυφτήκατε και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όταν σας κάλεσε η αρμόδια Επιτροπή να τοποθετηθείτε κι εσείς ήσασταν αλλού, προσπαθήσατε με κάθε τρόπο να μην δώσετε απαντήσεις. Προσπαθείτε με κάθε τρόπο να κρύψετε τα ίχνη σας, να τα καλύψετε. Τα ίχνη, όμως, δεν κρύβονται, όπως και η σφραγίδα της συγκάλυψης που επιχειρείτε να βάλετε παντού δεν κρύβεται. Γιατί, προσέξτε, ακόμα και αν δεν υπήρχε κανένα στοιχείο, καμία ένδειξη που να δηλώνει την ενοχή σας, την ενοχή σας την δηλώνουν οι πράξεις σας οι ίδιες εδώ και τέσσερις μήνες, από τον Αύγουστο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας οι αποκαλύψεις σε σχέση με τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων, πολιτικών σας αντιπάλων, παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, παρακολουθήσεις υπουργών, παρακολουθήσεις δικαστικών, παρακολουθήσεις επιχειρηματιών, παρακολουθήσεις ακόμα και αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Και έρχομαι να σας ρωτήσω, κύριε Μητσοτάκη, πριν πάμε στα στοιχεία και τις αποδείξεις -μην βιάζεστε-, για να δούμε τα ίχνη για την επιχείρηση συγκάλυψης που αποδεικνύει την ενοχή σας: Ποιος ήταν αυτός που αποφάσισε με το που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας να αλλάξει αυτό που ίσχυε από τη μεταπολίτευση και μετά και να αναλάβει την ευθύνη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στο δικό του γραφείο, στο πρωθυπουργικό Γραφείο; Ποιος; Εγώ το έκανα αυτό; Ο κ. Σαμαράς το έκανε αυτό; Ο κ. Καραμανλής το έκανε αυτό; Ο κ. Σημίτης το έκανε αυτό; Ο κ. Παπανδρέου το έκανε αυτό; Ποιος πρωθυπουργός το έκανε αυτό; Ποιος; Και έχετε το θράσος εδώ να αφήνετε και υπονοούμενα για δημοσιογράφους.

Ποιος ήταν αυτός ο πρωθυπουργός που με το που ανέλαβε έσπευσε να διορίσει επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών –και να τη μετατρέψει από υπηρεσία πληροφοριών σε υπηρεσία παρακολουθήσεων- έναν άνθρωπο ο οποίος δεν πληρούσε τα προβλεπόμενα από τον νόμο προσόντα; Ποιος; Εγώ ήμουν αυτός; Οι πρώην πρωθυπουργοί, όλοι όσοι πέρασαν από αυτά εδώ τα έδρανα; Ποιος; Και ποιος έσπευσε να αλλάξει τον νόμο, προκειμένου να βάλει τον κολλητό του άνθρωπο σε αυτή τη θέση;

Ποιος ήταν αυτός που αποφάσισε να φέρει προς ψήφιση διάταξη που απαγόρευσε στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών να ενημερώνει όσους έπεσαν θύματα παρακολούθησης; Και προσέξτε. Πότε; Όλως τυχαίως, δέκα μέρες μετά το αίτημα της ΑΔΑΕ προς την εισαγγελέα Βλάχου της ΕΥΠ σχετικά με την υπόθεση του υπό παρακολούθηση δημοσιογράφου, κυρίου Κουκάκη. Ποιος το έκανε αυτό; Εσείς.

Ποιος ήταν αυτός που αποφάσισε να μην κληθούν στην εξεταστική επιτροπή κρίσιμα πρόσωπα τα οποία σχετίζονται με το σκάνδαλο των υποκλοπών; Ποιος ήταν αυτός που παρεμπόδισε την ΑΔΑΕ στον έλεγχο τον οποίο δικαιούται και οφείλει να ασκεί, με βάση το Σύνταγμα, προς την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, που οδήγησε τον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ, τον κ. Ράμμο, να κάνει λόγο για τείχος σιωπής και για άρνηση συνεργασίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών με την Αρχή; Ποιος ήταν αυτός;

Ποιος ήταν αυτός που επικαλέστηκε το απόρρητο για λόγους εθνικής ασφάλειας, προκειμένου να αδρανοποιήσει στην πράξη την ίδια την Εξεταστική Επιτροπή; Τίνος κόμματος είναι τα στελέχη αυτά που απειλούσαν δημόσια με δηλώσεις τους με δεκαετή ποινή φυλάκισης όσους δεν τηρήσουν αυτό το απόρρητο και πουν την αλήθεια;

Ποιος αρνείται να δώσει τα έξι ονόματα των αστυνομικών υπαλλήλων, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Το Βήμα, κύριε Μητσοτάκη, οι οποίοι είχαν αποσπαστεί στο ΚΕΤΥΑΚ για να χειρίζονται το Predator, το παράνομο λογισμικό, για λογαριασμό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών; Ποιος αρνείται να δώσει τα ονόματα;

Ποιος αρνήθηκε να ζητήσει, όπως επανειλημμένως έχω δηλώσει και σας έχω προκαλέσει, τη συνδρομή της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου, της ΑΔΑΕ, προκειμένου να διεξαχθεί έλεγχος στους παρόχους; Διότι ο νόμος προβλέπει συγκεκριμένες εγγυήσεις για τη θεσμική λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ώστε να αποκαλυφθεί, κύριε Μητσοτάκη, αν όλα αυτά είναι μυθεύματα, αν όλα αυτά είναι, όπως είπατε, ένα σίριαλ κατασκευών ή εάν υπάρχει αλήθεια σε αυτές τις αποκαλύψεις. Ποιος λοιπόν αρνήθηκε; Οι δικοί σας υπουργοί ήταν.

Γιατί δεν πήγατε μαζί με τους υπουργούς αυτούς στους παρόχους εσείς λοιπόν, που είστε «καθαρός ουρανός που δεν φοβάται αστραπές», να πείτε ότι, ορίστε, ζητάμε να ελεγχθεί αν τηρήθηκαν αρχεία -που τηρούνται, υποχρεωμένοι είναι να τηρούν αρχεία- αν υπάρχουν τα κινητά τους τηλέφωνα επισυνδεδεμένα; Όχι από κάποιο παράνομο λογισμικό. Από την Εθνική Υπηρεσία της οποίας ήσασταν εσείς επικεφαλής. Εσείς ο ίδιος είχατε τη θεσμική ευθύνη στο Γραφείο το πρωθυπουργικό.

Όλα αυτά εσείς, όχι κάποιος τρίτος, κύριε Μητσοτάκη, τα αποφασίσατε. Και τι δείχνουν όλες αυτές οι αποφάσεις; Δείχνουν άραγε έναν πρωθυπουργό ο οποίος δεν ήξερε τίποτα; Δείχνουν έναν πρωθυπουργό που εξαπατήθηκε; Από ποιόν άραγε εξαπατηθήκατε; Από ποιον; Από τον ανιψιό σας, που τον είχατε ορίσει ως βοηθό εκπλήρωσης στον έλεγχο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, διότι φαίνεται ότι στο δικό σας το μυαλό η εθνική ασφάλεια της χώρας είναι μια οικογενειακή υπόθεση;

Εσείς δεν είσαστε που δηλώσατε με συνέντευξή σας στους Sunday Times, αν δεν κάνω λάθος, ότι αποπέμψατε τον ανιψιό σας φορτώνοντάς του την ευθύνη για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων; Ο ίδιος, όμως, ήρθε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και δήλωσε ότι ουδέποτε τον αποπέμψατε, ότι παραιτήθηκε αυτοβούλως και ότι εσείς τον παρακαλάγατε να μείνει, αλλά αυτός έφυγε. Είναι έτσι ή δεν είναι; Ποια είναι η αλήθεια; Θα μας βοηθήσετε να καταλάβουμε ποια είναι η αλήθεια; Δεν το είπατε αυτό;

Α, δεν το είπε αυτό. Α, μάλιστα δεν το είπε αυτό. Τα Πρακτικά! Φέρτε εδώ τα Πρακτικά, να τελειώσει εδώ αυτό το «παιχνιδάκι» με τους θεσμούς. Θα τελειώσει, κύριοι, αυτό το «παιχνιδάκι» με τους θεσμούς, το να κρύβεστε. Ντροπή σας!

Ας μας πει, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης ποια είναι η αλήθεια. Ας μας βοηθήσετε να καταλάβουμε κι εμείς ποια είναι η αλήθεια. Ας μας βοηθήσετε. Φέρτε και τα Πρακτικά. Εδώ είναι ο πρωθυπουργός, ας πει την αλήθεια επιτέλους, ποια είναι η αλήθεια.

Η αλήθεια είναι, κύριε Μητσοτάκη, ότι είστε τελικά ένας εξαπατημένος, ένας παραπλανημένος πρωθυπουργός, εξαπατημένος από τον ίδιο σας τον ανιψιό, το ίδιο σας το αίμα ή ότι είστε ένας επικίνδυνος πρωθυπουργός; Διαλέξτε, ένα από τα δύο συμβαίνει.

Αν είστε παραπλανημένος, είστε ανεπαρκής γι’ αυτήν τη θέση. Αν, όμως, είστε ο ιθύνων νους, ο φυσικός και ηθικός αυτουργός αυτής της βαθιάς πληγής στο σώμα της θεσμικής λειτουργίας της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στον τόπο μας από τη μεταπολίτευση και μετά, τότε είστε ένας επικίνδυνος Πρωθυπουργός.

Και αλήθεια δεν ξέρω τι είναι χειρότερο για εσάς να πιστέψουμε. Ήρθατε σήμερα μετά από σαράντα ολόκληρες μέρες κρυφτό για να εμφανίσετε σχεδόν τον εαυτό σας ως θύμα. Είστε θύμα! Εμείς ήμασταν αυτοί που σας παρακολουθούσαμε -αυτό μας είπατε περίπου- και να ζητήσετε και τα ρέστα από πάνω. Αντί να δώσετε απαντήσεις, κρύβατε τα ίχνη σας και μας παρουσιάζατε ως θύμα. «Πώς είναι δυνατόν να περνάει από το μυαλό μας ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο», είναι το βασικό σας επιχείρημα. Είστε θύμα και όχι θύτης, θύμα συκοφαντικών επιθέσεων, θύμα μυθευμάτων και σκευωρίας. Γιατί; Γιατί λέτε ότι οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι αποκαλύπτουν εδώ και τέσσερις μήνες τη λειτουργία και το εύρος αυτού του παρακρατικού μηχανισμού με κέντρο το γραφείο σας, δεν έχουν και δεν δείχνουν, λέτε, αποδείξεις. Μάλιστα.

Απαντήστε μου τότε σε κάτι πολύ απλό, κύριε Μητσοτάκη. Αυτούς τους «άθλιους» δημοσιογράφους που σέρνουν την πολιτική ζωή του τόπου και τη δημοκρατία και το πολίτευμα στον βούρκο -και δεν είναι ένας, οι αποκαλύψεις ήταν στο Βήμα, στα Νέα, στο Inside Story, στην Εφημερίδα των Συντακτών, στην εφημερίδα Documento- γιατί δεν τους έχετε μηνύσει, κύριε Μητσοτάκη; Κάντε τους μια μήνυση. Κάντε τους μια μήνυση!

Εσείς; Όχι εσείς. Αυτοί για τους οποίους διαρκώς αναδεικνύονται στοιχεία. Γιατί; Γιατί δεν κάνετε μια μήνυση; Γιατί; Έχετε απάντηση σε αυτό το ερώτημα; Αφού είναι συκοφάντες, αφού είναι άθλιοι, αφού όλα όσα λένε είναι ψευδή, αφού είναι αυτοί οι οποίοι σέρνουν τη χώρα και την πολιτική ζωή του τόπου στον βούρκο, γιατί δεν τους μηνύετε; Δεν έχετε απάντηση. Αν αυτό δεν είναι απόδειξη της ενοχής σας, τότε τι άλλο είναι απόδειξη της ενοχής σας;

Να σας πω τι άλλο είναι. Την ίδια στιγμή που τους λέτε συκοφάντες, την ίδια στιγμή που δεν τους μηνύετε, τους απειλείτε και από πάνω, ότι αν προσκομίσουν στοιχεία θα πάνε δέκα χρόνια φυλακή. Αυτό κάνετε. Τρομοκρατείτε και εκβιάζετε και ταυτόχρονα ζητάτε τις αποδείξεις από αυτούς που τρομοκρατείτε.

Οφείλετε, όμως, να αναγνωρίσετε, κύριοι συνάδελφοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας -ακούστηκε ένα «αχ», κατανοώ τη δυσκολία στην οποία βρίσκεστε.

Οφείλετε να κατανοήσετε και εσείς -και όσοι μας παρακολουθούν και κυρίως ο κύριος πρωθυπουργός, ο οποίος αυτοπαρουσιάστηκε στην πολιτική ζωή της χώρας ως φιλελεύθερος πολιτικός- αφού είστε φιλελεύθεροι, ότι στις φιλελεύθερες δημοκρατίες, σε όλες, η δημοσιογραφική έρευνα που ασκεί έλεγχο στην εξουσία συλλέγει τα στοιχεία και προχωρά σε αποκαλύψεις. Αυτή είναι η δουλειά της, παντού στον κόσμο. Από εκεί και πέρα τον λόγο τον έχει η δικαιοσύνη και οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα αρχές.

Αφού συμφωνούμε, λοιπόν, απόλυτα, αφήστε αυτήν τη διαρκή καραμέλα για τις αποδείξεις, αφήστε τους εκβιασμούς και τις απειλές και σταματήστε να εμποδίζετε με κάθε τρόπο να βγει η αλήθεια στο φως. Αν όπως λέτε είστε αθώος, κύριε Μητσοτάκη, ιδού η Ρόδος.

Εγώ λοιπόν, κυρία Πιπιλή, συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Κάντε μήνυση στους συκοφάντες να πάνε φυλακή επιτέλους, εφόσον σέρνουν την πολιτική ζωή του τόπου στον βούρκο. Κάντε τους μήνυση.

Εγώ δεν αντιδικώ με την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, διότι τον πυρήνα των απόψεων που ακούστηκαν από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας εγώ τον υιοθετώ, κύριε Μητσοτάκη. Ποιος είπε τη φράση «η επίκληση του απορρήτου υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου»; Δεν την είπα εγώ. Την είπε ο κ. Καραμανλής.

Ποιος είπε τη φράση χθες «πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες και πλήρεις απαντήσεις -άραγε δεν έχουν δοθεί- χωρίς να δίνουμε την εντύπωση ότι το απόρρητο είναι μια βολική δικαιολογία»; Την είπε χθες ο κ. Σαμαράς, δεν την είπα εγώ. Λυπάμαι. Δεν τα είπα εγώ αυτά.

Ιδού, λοιπόν, η Ρόδος, κύριε Μητσοτάκη. Αν όλοι είναι συκοφάντες και εσείς είστε αθώος, αποχαρακτηρίστε τώρα το απόρρητο, ώστε να μπορέσουν να μιλήσουν όσοι το επικαλέστηκαν στην Εξεταστική Επιτροπή και κράτησαν εξ αυτού του λόγου το στόμα τους κλειστό.

Αν είστε αθώος, συνδράμετε στο έργο της ΑΔΑΕ, ώστε να μάθουμε αν υπήρξαν διατάξεις για την παρακολούθηση από την ΕΥΠ όλων αυτών των προσώπων που φέρονται ως στόχοι. Ελάτε να πάμε μαζί με όσους κατηγορούνται στους παρόχους, που είναι υποχρεωμένοι να κρατούν τα στοιχεία. Δώστε, αν είστε αθώος, στη δημοσιότητα τα ονόματα των αστυνομικών υπαλλήλων που είχαν αποσπαστεί από το γραφείο σας για να χειρίζονται το παράνομο λογισμικό για λογαριασμό της ΕΥΠ.

Ψηφίστε, αν είστε αθώος, σήμερα με τον νόμο που κατεβάζετε μία τροπολογία που να επαναφέρει τη δυνατότητα ενημέρωσης από την ΑΔΑΕ των προσώπων που έχουν τεθεί σε παρακολούθηση σε παρόντα χρόνο, τώρα, όχι μετά από τρία χρόνια. Ιδού η Ρόδος. Θα το κάνετε;

Χθες, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, απηύθυναν ένα αίτημα στον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ να αναζητήσει τα στοιχεία που τόσο πολύ επικαλείστε ότι δεν υπάρχουν. Σύμφωνα με τον νόμο ως πολιτικός αρχηγός, αλλά και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, έχουμε δικαίωμα να γνωρίζουμε. Όλος ο ελληνικός λαός θα έλεγα ότι έχει δικαίωμα να γνωρίζει την αλήθεια. Ήθελα να σας ρωτήσω αν αυτήν την κίνηση που έκανα εγώ χθες, κύριε Μητσοτάκη, θα την επικροτήσετε ή θα κρυφτείτε και πάλι πίσω από το απόρρητο, πίσω από δήθεν εθνικούς λόγους, πίσω από νομικίστικα προσχήματα. Γιατί διαβάζω από χθες το βράδυ διαρροές και κατευθυνόμενα δημοσιεύματα και σημερινά πρωτοσέλιδα από φιλικές προς εσάς εφημερίδες ότι εκτροπή αποτελεί όχι το να κρύψετε ξεδιάντροπα την αλήθεια, αλλά το να εφαρμοστεί ο νόμος και να πάρουμε τα στοιχεία. Αυτό γράφουν τα πρωτοσέλιδα. Και θα ήθελα ξεκάθαρα να μας πείτε ποια είναι η άποψή σας: Να εφαρμοστεί ο νόμος ή όχι; Θα ήθελα μια απάντηση. Σε κάθε περίπτωση οφείλετε να δώσετε μια καθαρή απάντηση στον ελληνικό λαό και εδώ ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας.

Μιλήσατε περίπου τριάντα οκτώ λεπτά, αλλά μετά από όλα όσα έχουν συμβεί και από σαράντα και πλέον μέρες απουσίας σας από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, θα περίμενε κανείς, ιδίως όταν έχουν προκύψει αποκαλύψεις που αγγίζουν τον πυρήνα της εθνικής μας ασφάλειας –προσέξτε, αφήστε όλα τα άλλα, τουλάχιστον αυτό- να αναλάβετε το θάρρος ως πρωθυπουργός της χώρας και να πείτε ένα ξεκάθαρο: «Όλα αυτά και κυρίως ότι επί των ημερών σας η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών παρακολουθούσε υπουργούς και αρχηγούς Ενόπλων Δυνάμεων είναι απολύτως ψευδή». Περιμένω να το πείτε, κύριε Μητσοτάκη. Όχι γενικά και αόριστα. «Εβδομαδιαίο σίριαλ», «κανένα στοιχείο», «δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά», «είναι τελευταίο σκαλί στην αθλιότητα». Ωραίες είναι αυτές οι φράσεις. Όμως εγώ περιμένω σήμερα να μας πείτε ξεκάθαρα: παρακολουθούσε η ΕΥΠ με μόνιμη επισήμανση πέραν του κ. Ανδρουλάκη και άλλα πολιτικά πρόσωπα; Ναι ή όχι; Παρακολουθούσε η ΕΥΠ υπουργούς και μέλη της δικής σας κυβέρνησης, ναι ή όχι;

Ξέρετε, σε αυτή την απάντηση δεν χωράει τρίτο. Άντε να πείτε και ένα «δεν ξέρω». Το καταλαβαίνω. Μπορείτε να πείτε «δεν ξέρω». Ναι, όχι, δεν ξέρω. Καθαρά όμως. Καθαρά. Εδώ. Στον ελληνικό λαό μιλάτε σήμερα, όχι σε μένα. Παρακολουθούσε και άλλους ευρωβουλευτές, τον κ. Κύρτσο, την κ. Καϊλή; Παρακολουθούσε η ΕΥΠ τους επικεφαλής των εξοπλισμών; Παρακολουθούσε τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων; Χρωστάτε μία καθαρή απάντηση σε αυτό.

Κυρία Πιπιλή, σας ευχαριστώ που μου δίνετε αυτή τη δυνατότητα. Εμείς όλες τις απαντήσεις, ακριβώς επειδή καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται, τις έχουμε δώσει δημόσια. Όλα όσα έγιναν επί των ημερών μας υπάρχουν στα αρχεία των Εισαγγελέων, της Εισαγγελίας Εφετών, της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, των παρόχων και της ΑΔΑΕ. Σε πέντε μεριές. Πηγαίνετε να τα βρείτε. Σε πέντε μεριές.

Εμείς δεν επικαλεστήκαμε ποτέ το απόρρητο. Ποτέ δεν επικαλεστήκαμε το απόρρητο για να κρύψουμε τις ανομίες μας γιατί εμείς λειτουργήσαμε θεσμικά και με γνώμονα το πατριωτικό συμφέρον. Δεν κάναμε την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών τσιφλίκι μας. Δεν κάναμε την ΕΥΠ οικογενειακή υπόθεση, κυρία Πιπιλή. Καταλάβατε; Καταλάβατε; Πηγαίνετε να βρείτε όλα τα στοιχεία. Όλα.

Όμως, κύριε Μητσοτάκη, επαναλαμβάνω σε εσάς το ερώτημα και θέλω μια ξεκάθαρη απάντηση. Υπάρχει περίπτωση η ΕΥΠ, όπως έκανε με τον κ. Ανδρουλάκη –που παραδεχθήκατε ότι ήταν νόμιμο αλλά ήταν λάθος κι αν το γνωρίζατε δεν θα το επιτρέπατε- να συνέβη το ίδιο και με τον κ. Χατζηδάκη; Υπάρχει περίπτωση να συνέβη και με τον κ. Φλώρο; Απαντήστε μου.

Κοιτάξτε, κύριε Μητσοτάκη. Ελπίζω η απάντηση να είναι αυτή που προσδοκούμε όλοι. Η απάντηση να είναι «όχι». Δεν υπάρχει περίπτωση. Περιμένω να την ακούσω καθαρά όμως από εσάς. Αν η απάντηση είναι «όχι», λοιπόν, σας ζητώ και σας το λέω προκαταβολικά όταν ανεβείτε σ’ αυτό το Βήμα, θα πρέπει να δεσμευθείτε και για κάτι ακόμα εδώ ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας και του ελληνικού λαού. Ότι σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι ψεύδεστε θα αναλάβετε τις ευθύνες και θα παραιτηθείτε. Δεν θα μείνετε ούτε μια μέρα. Ούτε μια μέρα. Αν αποδειχθεί το αντίθετο δεν θα καθίσετε ούτε μια μέρα στη θέση του πρωθυπουργού της χώρας μετά από τέτοια εκτροπή. Αν αποδειχθεί το αντίθετο.

Αυτό σας ζητώ να δεσμευθείτε καθαρά σήμερα ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας. Δεν ζητώ κάτι παράλογο. Ζητώ το αυτονόητο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Αυτό που θα συνέβαινε σε κάθε ευνομούμενη φιλελεύθερη ευρωπαϊκή δημοκρατία. Αφού είστε και φιλελεύθεροι και φιλοευρωπαίοι, αποδείξτε το.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο ρόλος των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, ο ρόλος του αρχηγού της Αντιπολίτευσης, δεν είναι ούτε να παριστάνει τον ντετέκτιβ, ούτε τον δικαστή. Ο ρόλος μας είναι θεσμικός. Και σε ό,τι με αφορά, δεν θα ξεφύγω ούτε κεραία απ’ αυτόν το θεσμικό ρόλο. Αυτό που κάνω αυτή τη στιγμή είναι υποχρέωσή μου ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης: θεσμικά να ζητάω απαντήσεις. Οι αποδείξεις όλοι γνωρίζουμε πού βρίσκονται. Θεσμικά θα αγωνιστούμε ως το τέλος για να τις αναδείξουμε. Για να θυμηθώ τη φράση του αείμνηστου Ηλία Ηλιού, ενός μεγάλου κοινοβουλευτικού άντρα της Αριστεράς «θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα». Αυτό θα κάνουμε. Και το κρυφτούλι θα τελειώσει. Είτε το θέλετε, είτε όχι.

Με τη Δημοκρατία και την εθνική ασφάλεια δεν θα παίζουμε. Τελεία, παράγραφος. Αν μας λέτε την αλήθεια ή μας λέτε ψέματα ο χρόνος πολύ σύντομα θα το αποδείξει. Αλλά βεβαίως, αν όπως λέτε, είναι όλα ψέματα και κατασκευές, το κρίσιμο ερώτημα το οποίο σας απηύθυνα -και ζητώ μια απάντηση από τον κ. Μητσοτάκη γι’ αυτό- είναι γιατί δεν πηγαίνετε στον εισαγγελέα τους διαρροείς των ψευδών ειδήσεων.

Έρχομαι στο νομοσχέδιο. Σαράντα μέρες αποφεύγατε να έρθετε και ήρθατε σήμερα δήθεν για να θεραπεύσετε τα θεσμικά κενά στη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Και αναρωτιέμαι. Τρεισήμισι χρόνια τώρα δεν τα είχατε ανακαλύψει αυτά τα θεσμικά κενά; Έπρεπε να αποκαλυφθεί ότι ακούτε τη μισή Ελλάδα για να μας πείτε ότι υπάρχουν θεσμικά κενά;

Προσέξτε. Αυτό που κάνετε είναι προπέτασμα καπνού μπροστά στην αλήθεια που αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο των καθεστωτικών σας πρακτικών. Η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν τα θεσμικά κενά αυτά που έχουν σήμερα διασύρει την ίδια τη Δημοκρατία μας. Ήταν η πολιτική σας απόφαση να δημιουργηθεί ένα σύστημα διακυβέρνησης πέρα και έξω από τα στενά όρια μιας δυτικής φιλελεύθερης δημοκρατίας. Το νομοσχέδιο που φέρνετε σήμερα, που σημειωτέον έχει αποδομηθεί πλήρως από την επιστημονική κοινότητα, από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, αλλά και τις καθ’ ύλην αρμόδιες Ανεξάρτητες Αρχές, έρχεται απλά για να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων μία αντισυνταγματική εκτροπή, που πλήττει ευθέως τα θεμέλια του πολιτεύματος. Το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο ήταν απολύτως επαρκές, ώστε να μην οδηγηθούμε σε παραβιάσεις του νόμου και του Συντάγματος. Δεν μιλάμε για κάποια διοικητική αστοχία στο πλαίσιο μιας νομοθετικής ασάφειας. Μιλάμε για μία συνθήκη όπου έχει παραβιαστεί και μάλιστα βάναυσα, το ίδιο το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο. Έχουμε, δηλαδή, να κάνουμε με τετελεσμένα αδικήματα, κακουργήματα και πλημμελήματα εκ μέρους της διοίκησης και της ίδιας της Κυβέρνησης.

Καμία ασάφεια νομοθετική δεν οδήγησε στην επιλογή σας να παρακολουθήσετε μέσω της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών τον πολιτικό αρχηγό του τρίτου κόμματος, τον κ. Ανδρουλάκη και τον δημοσιογράφο, τον κ. Κουκάκη. Μιλώ για αυτούς που τουλάχιστον μέχρι σήμερα έχετε παραδεχθεί δημοσίως ότι παρακολουθούσατε. Καμία ασάφεια δεν οδήγησε στην παρακολούθησή τους. Υπήρξε η επίκληση της εθνικής ασφάλειας. Ευσταθούσε; Προφανώς και όχι διότι πολύ απλά δεν υπάρχει κανένας λόγος εθνικής ασφάλειας για να παρακολουθείται ο πολιτικός αρχηγός του τρίτου κόμματος. Και ακριβώς επειδή δεν υπάρχει λόγος εθνικής ασφάλειας, δεν μας τον είπατε ποτέ. Και ακριβώς επειδή δεν υπάρχει, η παρακολούθηση του ήταν παράνομη, κύριε Μητσοτάκη. Δεν ήταν κάτι νόμιμο που «ήταν λάθος κι αν το ήξερα δεν θα το επέτρεπα». Ήταν παράνομη πράξη. Τελεία.

Ομοίως και για την υπόθεση του Predator. Επιτρέπει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο στο Predator να λειτουργεί στην Ελλάδα είτε από ιδιώτες, είτε από κυβερνητικές υπηρεσίες; Φυσικά όχι, είναι η απάντηση. Διότι η πράξη της παρακολούθησης συρρέει πραγματικά με σειρά άλλων ποινικών αδικημάτων που έχουν να κάνουν με την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και συνεπάγεται ποινές κάθειρξης. Αφήστε αυτήν την καραμέλα περί μετατροπής του κακουργήματος σε πλημμέλημα.

Διαρκώς διαβάζετε όπως σας αρέσει τους ποινικούς κώδικες για να φτιάξετε ένα αφήγημα. Διαβάστε, λοιπόν, το άρθρο 292 παράγραφος 4 του ποινικού κώδικα για όσους έχουν θέσει σε κίνδυνο θεμελιώδεις αρχές και θεσμούς του πολιτεύματος. Διαβάστε την παράγραφο 5 του ίδιου άρθρου που ποινικοποιεί τη διάθεση στο εμπόριο και την προσφορά υπηρεσιών σχετικά με την εγκατάσταση τέτοιων λογισμικών.

Και μην αμφιβάλλετε καθόλου όταν έρθει η ώρα της πραγματικής απόδοσης των ευθυνών -γιατί θα έρθει- οι υπαίτιοι θα βρεθούν αντιμέτωποι -εξαιτίας αυτού του ποινικού κώδικα- με σειρά κακουργημάτων.

Το θέμα, λοιπόν, είναι γιατί στήνετε αυτό το αφήγημα για τον ποινικό κώδικα ότι, δήθεν, έκανε το κακούργημα, πλημμέλημα; Η εξήγηση που δίνω είναι απλή: Γιατί λειτουργείτε ως συνήγορος υπεράσπισης όσων διέπραξαν τα εγκλήματα. Γι’ αυτό. Και το κυριότερο: Διότι επιχειρείτε και πάλι να επηρεάσετε τη δικαιοσύνη που διενεργεί την έρευνα.

Κύριε Μητσοτάκη, πιστέψτε με, δεν αλλάξαμε τους ποινικούς κώδικες για να πέσετε στα μαλακά εσείς που διαπράξατε τώρα τα εγκλήματα των παρακολουθήσεων, που οδηγήσατε σε αυτήν την πρωτοφανή εκτροπή από τα δημοκρατικά δεδομένα. Όχι, δεν έγινε γι’ αυτό.

Και για να τελειώσει αυτή η καραμέλα, κύριε Μητσοτάκη, αυτή ήταν μια από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι δεν αποτελεί ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η παραγωγή των κωδίκων, αλλά μιας μεγάλης ομάδας επιστημόνων, μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, επιστημόνων κύρους, τους οποίους σας προκαλώ να τους αμφισβητήσετε ευθέως.

Σας προκαλώ, λοιπόν, σε αυτήν εδώ την Αίθουσα, απέναντι στους καθηγητές ποινικού δικαίου, σε όλους τους έγκριτους καθηγητές που συμμετείχαν σε αυτήν τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, να βγείτε και να πείτε ότι έφτιαξαν αυτούς τους ποινικούς κώδικες για να πέσουν στα μαλακά οι συνεργάτες σας, οι οποίοι διέπραξαν τις παρακολουθήσεις. Μα, πόσο γελοία θα γίνουν τελικά τα επιχειρήματά σας και πόσο αξιοθρήνητη θα γίνει η παρουσία σας σε αυτό εδώ το Βήμα για να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα!

Πάμε παρακάτω, διότι τα ίδια ισχύουν σε σχέση με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και για το περίφημο απόρρητο που αντιτάξατε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και στην Εξεταστική Επιτροπή. Είναι θέμα ανεπάρκειας του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου; Ή είναι θέμα πολιτικής βούλησης που παραβιάζει και εξακολουθεί να παραβιάζει το Σύνταγμα; Το θεσμικό κενό ήταν αυτό που έκρυψε μάρτυρες από τη διαδικασία ή η απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας; Ο ανατριχιαστικός ισχυρισμός της εισαγγελέως, κυρίας Βλάχου, ότι θα μπορούσε με μόνη τη δική της -κατά την άποψή της ανέλεγκτη κρίση, έτσι είπε «είναι ανέλεγκτη η κρίση μου»- να υπογραφεί ακόμα και για την παρακολούθηση της Προέδρου της Δημοκρατίας, αυτός ο ανατριχιαστικός ισχυρισμός που θυμίζει άλλες εποχές, είναι αλήθεια προϊόν ανεπάρκειας του σημερινού θεσμικού πλαισίου ή αποτελεί μια ερμηνεία της κείμενης νομοθεσίας και του Συντάγματος που είναι, προφανώς, παράδοξη και προφανέστατα παράνομη;

Ποιο είναι ακριβώς το θεσμικό κενό, το οποίο οδήγησε το διοικητή της ΕΥΠ -όχι τον Κοντολέοντα, αλλά το σημερινό, τον κ. Δεμίρη- να πει στην ΑΔΑΕ, δηλαδή στο κατά το Σύνταγμα ελεγκτικό του όργανο, «αρνούμαι να συνεργαστώ μαζί σου και δεν σου δίνω καμία πληροφορία, διότι δεσμεύομαι από το απόρρητο»; Από ποιο, αλήθεια, μέρος του νομικού ισχύοντος πλαισίου ισχύει αυτό που έγινε;

Κοιτάξτε τώρα, επειδή είμαι μηχανικός -δεν είμαι νομικός, το γνωρίζετε- μπορώ λοιπόν ως μηχανικός να διακρίνω ότι άλλο είναι τα θεμέλια και άλλο η ανωδομή. Άλλο το Σύνταγμα και άλλο οι νόμοι. Η λειτουργία της ΑΔΑΕ, λοιπόν, ορίζεται από το ίδιο το Σύνταγμα. Αφήστε, λοιπόν, τις αστειότητες. Αφήστε τις αστειότητες!

Θέλετε, όμως, να μιλήσουμε για το πραγματικό πρόβλημα; Πραγματικό πρόβλημα θεσμικό είναι αυτό που εσείς δημιουργήσατε με την τροπολογία σας για να καλύψετε την παρακολούθηση του κ. Κουκάκη, με την κατάργηση της δυνατότητας του θιγόμενου της παρακολούθησης να ενημερωθεί από την ΑΔΑΕ για την υπόθεσή του.

Και μόνο αυτή η τροπολογία, κύριε Μητσοτάκη, που εσείς, προφανώς, γνωρίζατε γιατί εσείς δίνατε τις εντολές, επιτελικό κράτος γαρ. Αλλά και επιτελικό κράτος να μην είχατε, ο πρωθυπουργός δεν είναι δυνατόν να μην γνωρίζει τι νομοθετεί. Και μόνο αυτό ως στοιχείο από ολόκληρη την υπόθεση, θα αποκαλούσα ψευδή μάρτυρα της ενοχής σας. Το ότι θελήσατε, δηλαδή, από νωρίς να τύφλωσε την αρμόδια κατά το Σύνταγμα Ανεξάρτητη Αρχή και όλους τους ενδιαφερόμενους. Αυτό και μόνο δείχνει το δόλο σας.

Τι αλλάζετε, όμως, τώρα σχετικά με το ζήτημα της ενημέρωσης της ΑΔΑΕ; Αφού ακυρώσατε τη δυνατότητα της Αρχής να ενημερώνει τους θιγόμενους, καταργώντας το δικαίωμα του θιγόμενου να ενημερώνεται, τώρα για τα μάτια του κόσμου το επαναφέρετε αλλά βάζοντας χρονικό όριο τριών ετών από το τέλος της παρακολούθησης.

Και ποιος θα τους ενημερώνει τότε, μετά από τρία χρόνια; Όχι η ΑΔΑΕ, αλλά μια τριμελής επιτροπή όπου η ΑΔΑΕ θα παίζει τον ρόλο μιας αδύναμης μειοψηφίας. Η Αρχή η οποία από το Σύνταγμα και το άρθρο 19 έχει εξουσία και αρμοδιότητά της είναι να ελέγχει την ΕΥΠ -τις διαδικασίες και τις πράξεις της- θα εξαρτάται από άλλα δύο μέλη που θα είναι οι δύο εισαγγελείς που διέταξαν την άρση του απορρήτου, όχι από κάποιους άλλους εισαγγελείς… Δηλαδή, αυτοί οι οποίοι διέταξαν είναι δυνατόν να βγουν μετά και να πουν ότι «κακώς τη διατάξαμε»;

Άρα, αυτό το οποίο κάνετε είναι θεσμικά να θωρακίζετε τη διαδικασία ώστε να μην ελέγχονται από την ΑΔΑΕ οι αποφάσεις των εισαγγελέων και προφανώς της ΕΥΠ. Αυτό κάνετε. Αυτό κάνετε! Είναι μια φοβερή σύλληψη.

Πρόκειται για την πιο ξεδιάντροπη φωτογραφική ρύθμιση μπας και καταφέρετε να θάψετε το σημερινό σκάνδαλο των υποκλοπών, πετώντας τη διαλεύκανση στο χρόνο -μετά από τρία χρόνια- και περιορίζοντας την Ανεξάρτητη Αρχή, που κατά το Σύνταγμα έχει την ευθύνη, σε διακοσμητικό ρόλο.

Στο μεταξύ, στους έξι μήνες τα αποτελέσματα της παρακολούθησης, τα στοιχεία, θα έχουν διαγραφεί. Γι’ αυτό και ορίζεται ότι η ενημέρωση θα είναι μόνο ένα «ναι» ή ένα «όχι», χωρίς καμία αναφορά στους λόγους της παρακολούθησης. Αυτό, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι ενημέρωση. Αυτό είναι κοροϊδία.

Σε σχέση με το απόρρητο, τώρα. Έρχεστε χωρίς ντροπή για να θεσμοθετήσετε την αθλιότητα που κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας διαπράξατε και δεν βρέθηκε ούτε ένας καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, κύριε Γεραπετρίτη, ούτε ένας συνάδελφός σας δεν βρέθηκε να το υποστηρίξει. Ούτε ένας. Και αναρωτιέμαι: Τι σόι δημοκρατία είναι αυτή που η αρμόδια επιτροπή της Βουλής θα καλεί τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών για να ενημερωθεί για οποιοδήποτε ζήτημα και αυτός θα μπορεί να λέει «δεν σας απαντώ, απόρρητο». Τελεία.

Αντίστοιχα, όταν η ΑΔΑΕ προσπαθεί να ασκήσει τη συνταγματική της υποχρέωση να ελέγξει την ΕΥΠ, τότε με βάση τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου σας, η ΕΥΠ θα μπορεί να αρνείται τον έλεγχο.

Με δυο λόγια να το πω: Ξαφνικά η ΕΥΠ θα είναι πάνω από τη Βουλή. Ξαφνικά η ΕΥΠ θα είναι πάνω από το Σύνταγμα. Και προσέξτε, για ποια ΕΥΠ μιλάμε; Αυτή που με την πρώτη πράξη της κυβέρνησής σας υπήχθη απευθείας στον Πρωθυπουργό και που σήμερα κατηγορείται ότι λειτούργησε ως θεσμικό παράκεντρο προκειμένου να παρακολουθεί ακόμη και τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων, αυτούς δηλαδή που κατ’ εξοχήν έχουν την ευθύνη της εθνικής μας ασφάλειας. Είναι παράλογο, είναι αδιανόητο.

Υιοθετείτε, επίσης, για την εθνική ασφάλεια έναν ορισμό λάστιχο. Η εθνική ασφάλεια οφείλει να είναι ορισμένη με τρόπο σαφή και συγκεκριμένο στη βάση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και όχι να στηρίζεται σε αόριστες και ενδεικτικές, δηλαδή ορθάνοιχτες σε αυθαιρεσίες έννοιες. Γιατί το κάνετε αυτό; Μα, προφανώς για να δώσετε εκ των υστέρων θεσμική νομιμοποίηση σε αυτή την εκτροπή την οποία συντελέσατε. Το μόνο που καταφέρνετε, είναι να αποδεικνύετε την ενοχή σας και σε όσους έχουν την παραμικρή αμφιβολία.

Και δεν είναι μόνο αυτά. Παριστάνετε ότι δήθεν φέρνετε εγγυήσεις στο πλαίσιο της άρσης του απορρήτου, τη στιγμή που αντί να κάνετε ένα πολυπρόσωπο ανεξάρτητο δικαστικό όργανο που θα κρίνει τα αιτήματα, επιμένετε στη φόρμουλα των δύο εισαγγελέων και προσπαθείτε να αποπροσανατολίσετε σε σχέση με το ότι εσείς πήραμε την πρωτοβουλία να κάνετε -αλήθεια είναι αυτό- δύο τους εισαγγελείς.

Όμως, το μείζον ζήτημα, κύριε Μητσοτάκη, δεν είναι ο αριθμός, αλλά το ότι ο ένας εισαγγελέας επί των δικών μας ημερών ούτε που διανοήθηκε να συμβάλει σε αυτή τη φρίκη που συντελέστηκε επί των δικών σας ημερών. Αυτό είναι το πρόβλημα.

Και από τα έδρανα κάτω -καταγράφηκε στα Πρακτικά, αλλά θέλω να το ακούσουν και οι συνάδελφοι- όταν με επικρίνατε γι’ αυτό, σας ρωτούσα: Πόσοι εισαγγελείς σας χρειάζονται προκειμένου να μην παρανομείτε; Δυο; Τρεις; Πέντε; Πόσοι; Ο ένας εισαγγελέας ήταν το πρόβλημα;

Έρχομαι και κλείνω με το βασικό θέμα, το οποίο νομίζω ότι θίγει μετ’ επιτάσεως η έκθεση της Νομικής Υπηρεσίας της Βουλής, που είναι το ζήτημα της αναιτιολόγητης κρίσης του εισαγγελέα. Δεν καταλάβατε ότι η αιτιολογία της εισαγγελικής διάταξης είναι ένας βασικός τρόπος για να ελέγχεται ο εισαγγελέας της ΕΥΠ; Εσείς με μια λαθροχειρία προβλέπετε τυπική μόνο αιτιολόγηση του αιτήματος της ΕΥΠ, αλλά όχι εισαγγελικής διάταξης. Είναι κρίσιμο θέμα αυτό και είναι ακόμα κρισιμότερο όταν η σημερινή εισαγγελέας εκφέρει αυτές τις ανατριχιαστικές, για την ίδια τη Δημοκρατία και τη λειτουργία του πολιτεύματος, απόψεις ότι είναι ανέλεγκτη η κρίση της και μπορεί με μια υπογραφή να παρακολουθεί τους πάντες.

Το νομοσχέδιό σας, λοιπόν, και κλείνω, είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο προσπαθεί εκ των υστέρων να δώσει θεσμική νομιμοποίηση στο έγκλημα που διαπράξατε. Είναι ένα νομοσχέδιο συγκάλυψης.

Σας καλούμε να σταματήσετε, επιτέλους, αυτόν τον αυταρχικό κατήφορο, που βαθαίνει σήμερα με μια ακόμα πράξη και επιβεβαιώνει την πεποίθησή μας ότι η επιλογή σας να χρησιμοποιήσετε τα αθλιότερα μέσα δεν ήταν ένα ατύχημα, ήταν μέθοδος διακυβέρνησης.

Η άθλια πολιτική σας, που βαθαίνει τις ανισότητες, που αναδιανέμει τον πλούτο από τη μεσαία τάξη και τους αδύναμους στους ισχυρούς, που κάνει νόμο το άδικο, είναι μια πολιτική που δεν μπορεί να υλοποιηθεί με άλλα μέσα. Είναι μια πολιτική που δεν μπορεί να αντέξει στον “στενό κορσέ” των δημοκρατικών κανόνων και του κράτους δικαίου. Οι άθλιες πολιτικές θέλουν και άθλιες μεθόδους.

Κάνετε, όμως, μεγάλο λάθος αν νομίζετε ότι η ελληνική κοινωνία θα ανεχθεί αυτήν την εκτροπή. Διαβάζετε αυτά που θέλετε να διαβάζετε από τις μετρήσεις ή αυτά που σας σερβίρουν. Δεν έχετε κατανοήσει, όμως, τη βαθιά δημοκρατική συνείδηση του ελληνικού λαού. Πρόκειται για μια δημοκρατική συνείδηση που είναι εγγεγραμμένη στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού, γιατί η δημοκρατία σε αυτό τον τόπο δεν μας χαρίστηκε. Κατακτήθηκε με αγώνες και με αίμα και γι’ αυτό ο ελληνικός λαός και η δημοκρατία είναι για άλλη μια φορά αυτή που θα δώσει τη λύση, διότι στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Όποιος έχει ασελγήσει στις αξίες της και στο σώμα της, πολύ σύντομα θα κληθεί να λογοδοτήσει και στον ελληνικό λαό αλλά και στην ελληνική δικαιοσύνη.

 

«Απαντήστε, κ. Μητσοτάκη, με την εθνική ασφάλεια δεν παίζουμε: Υπήρξε διάταξη παρακολούθησης για τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού;»: Δευτερολογία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
Τελευταίο καταφύγιο και χαρακτηριστικό των ενόχων και όσων θέλουν να κλέψουν την ψήφο του ελληνικού λαού είναι ο διχαστικός πολιτικός λόγος και η πατριδοκαπηλία.
Εδώ και μήνες υπάρχουν διαρκώς αποκαλύψεις, όχι από έναν δημοσιογράφο αλλά από πάρα πολλούς, τόσο από τον διεθνή Τύπο όσο και από τον εγχώριο. Από εφημερίδες που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση αλλά και αυτές που δεν ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, όπως το «Βήμα» και τα «Νέα». Υπήρξαν δημοσιεύματα τα οποία φανερώνουν τη σύμπραξη -το ενιαίο κέντρο- του παράνομου λογισμικού με την ΕΥΠ και τις παρακολουθήσεις που διεξήγαγε η ΕΥΠ.

Γιατί δεν προχωράτε σε μηνύσεις; Αποκαλύπτεται ότι μια σειρά από Υπουργούς σας, από στελέχη σας, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος βρέθηκαν είτε υπό παρακολούθηση είτε μέσω του παράνομου λογισμικού, είτε μέσω της ΕΥΠ. Κανένας δεν είχε το σθένος -και δεν ενθαρρύνατε και εσείς- να ασκήσει μήνυση; Γιατί αλήθεια; Διότι αν κάνατε μηνύσεις, κ. Μητσοτάκη, θα νομιμοποιούσατε κάθε δημοσιογράφο να προσκομίσει τις αποδείξεις διότι θα τον μετατρέπατε σε κατηγορούμενο. Δεν υποβάλλετε μηνύσεις όχι επειδή είστε υπεράνω, αλλά επειδή τρέμετε τα στοιχεία που ξέρετε ότι υπάρχουν και θα αναδειχθούν. Γι` αυτό και τρομοκρατείτε με 10 χρόνια φυλάκιση.

Σας καλώ αύριο το πρωί να πάμε μαζί στους παρόχους να δούμε: Υπήρξε διάταξη παρακολούθησης που αφορά τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων; Τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού; Τους Υπουργούς σας; Έρχεστε να πάμε; Με την Εθνική Ασφάλεια δεν παίζουμε.

«Η σημερινή εικόνα της αποχώρησης από τη Βουλή θα ακολουθεί τον πρωθυπουργό για πάντα»: Παρέμβαση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Δηλώνω τη βαθύτατη ανησυχία μου, μετά το πέρας της συζήτησης στη Βουλή. Διότι έθεσα στον πρωθυπουργό το κρίσιμο ερώτημα να απαντήσει εάν ήταν υπό παρακολούθηση οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων από την ΕΥΠ και φρόντισε να μην απαντήσει αλλά και να εξέλθει από την αίθουσα.

Είναι κρίσιμες οι στιγμές.
Το θέμα αφορά τον πυρήνα της εθνικής ασφάλειας. Με την εθνική ασφάλεια της χώρας δεν παίζουμε.

Η εικόνα της αποχώρησης του πρωθυπουργού από την αίθουσα χωρίς να δώσει απάντηση στο κρίσιμο αυτό ζήτημα, θα τον ακολουθεί για πάντα. Όπως επίσης όσα διέπραξε εναντίον της Δημοκρατίας.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Τους έπιασαν με 4 κιλά κοκαΐνη, 49 κιλά χασίς, 6.500 Εcstasy και 58.000€

Μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών εντοπίστηκαν σε δύο σπίτια,  μελών συμμορίας διακίνησης ναρκωτικών… Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *