Ακολουθήστε μας στο facebook

Κ. Μητσοτάκης – Ρ.Τ. Ερντογάν: Σε καλό κλίμα η συνάντηση αλλά και με έντονες διαφωνίες

Σε καλό κλίμα αλλά και με έντονες διαφωνίες αναφορικά με τη Χαμάς, την μειονότητα στη Θράκη και τη Μονή της Χώρας ολοκληρώθηκαν οι δηλώσεις που πραγματοποίησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα.

Καταγράφει το newsit.gr:

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκαν στο καλό κλίμα ανάμεσα στις δυο χώρες και στο πνεύμα συνεργασίας, όπως προκύπτει από την Διακήρυξη των Αθηνών ενώ συμφώνησαν πως… διαφωνούν με μια σειρά θέματα όπως η Χαμάς.

Ειδικότερα κατά τις κοινές δηλώσεις των δυο ηγετών το κλίμα ήταν θερμό αναφορικά με την συνεργασία στο οικονομικό τομέα, το μεταναστευτικό, και την πολιτική προστασίας όμως υπήρξαν έντονες διαφωνίες και ένα πινγκ πονγκ ανταπαντήσεων και δηλώσεων στο θέμα της μειονότητας στη Θράκη, στη Μονή της Χώρας και την μετατροπή της σε τζαμί αλλά και για τη Χαμάς και για το αν είναι τρομοκρατική οργάνωση ή όχι.

Ερντογάν: Η επίσκεψη Μητσοτάκη αποτελεί αντικατοπτρισμό της συμφωνίας της Διακήρυξης των Αθηνών
«Σας χαιρετώ εγκάρδια και με σεβασμό. Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση που φιλοξενώ τον αξιότιμο κύριο Μητσοτάκη και την αντιπροσωπεία του στην Άγκυρα», τόνισε αρχικά στις δηλώσεις του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα.

«Όπως γνωρίζετε επισκέφθηκα την Αθήνα τον Δεκέμβριο, είχαμε επιβεβαιώσει την αμοιβαία συμφωνία μας να διατηρήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους. Καταγράψαμε αυτή τη συναντίληψη με τη Διακήρυξη των Αθηνών. Η ανταποδοτική επίσκεψη του αξιότιμου Κυριάκου αποτελεί αντικατοπτρισμό αυτής της συμφωνίας. Τον ευχαριστώ για την ειλικρίνειά του στο θέμα της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων».

 

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ακόμη πω ς η συζήτηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν «παραγωγική, ειλικρινής και εποικοδομητική» και πως συζητήθηκαν διμερή ζητήματα καθώς και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για «τουρκική μειονότητας στη Θράκη» και έκανε λόγο πως υπάρχει θέληση να λυθούν τα επιμέρους προβλήματα. Σχετικά με το Κυπριακό ζήτησε να επιτευχθεί μια «δίκαιη λύση».

«Δεν υπάρχει πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όσο μεγάλο και να είναι, που να μην μπορεί να λυθεί», είπε ο Ερντογάν και τόνισε πως «εστιάζουμε στη θετική ατζέντα«, ενώ αναφερόμενος στην μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί είπε πως η Τουρκία είναι χώρα υπόδειγμα στην προστασία της πολιτισμικής κληρονομιάς και πως η απόφαση για τη Μονής της Χώρας ελήφθη το 2020. «Το Καρί Τζαμί είναι ανοιχτό για επίσκεψη από όλους», σημείωσε.

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της τουρκικής δημοκρατίας κ Ταγίπ, δεν μπορώ παρά να ξεκινήσω με τις ευχαριστίες μου για τη ζεστή φιλοξενία, στην τέταρτη συνάντηση μέσα στους τελευταίους δέκα μήνες- κάτι που αποδεικνύει ότι μπορούμε να καθιερώσουμε την προσέγγιση της αμοιβαίας κατανόησης όχι ως εξαίρεση αλλά ως παραγωγική κανονικότητα, που διαμορφώνει και μια καλύτερη καθημερινή πραγματικότητα. Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπουμε και σήμερα, το οποίο θεμελιώσαμε προ λίγων μηνών.

Είναι θετική εξέλιξη σε μια εποχή δύσκολη και είναι πολύ σημαντικό ότι η προσέγγιση έχει ήδη οδηγήσει σε χειροπιαστά αποτελέσματα με αμοιβαίο όφελος.

Στόχος μας να διπλασιάσουμε τις διμερείς μας συναλλαγές σε βάθος πενταετίας, κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση και οι λαοί μας απολαμβάνουν τους καρπούς, οι τουρκικές οικογένειες μπορούν να ταξιδεύουν σε δέκα ελληνικά νησιά. Είναι σημαντικό οι δύο λαοί μας να επικοινωνούν. Αποδίδει και η συνεργασία μας στο μεταναστευτικό. Η Ελλάδα συμφωνεί στη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την ΕΕ ώστε να ανακουφιστεί μέσω οργανωμένων μετεγκαταστάσεων.

Και οι δύο λαοί όπως είχα δεσμευθεί το Σεπτέμβριο απολαμβάνουν τους καρπούς της συνεργασίας μας έτσι ώστε οι τούρκοι πολίτες να μπορούν να ταξιδεύουν σε 10 ελληνικά νησιά και χάρη των συνεννοήσεων που πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση με την ευρωπαϊκή επιτροπή, η έκδοση βίζας να διαρκεί πια για να βγει μόνο λίγα λεπτά, είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ τις τρεις τελευταίες μέρες στη Λέσβο και τη Χίο και να διαπιστώσω ο ίδιος πόσο γρήγορα και πόσο απλή και σύντομη είναι αυτή διαδικασία και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό, οι δύο λαοί μας να επικοινωνούν με άμεσο τρόπο

Και στο μεταναστευτικό η συνεργασία μας αποδίδει απέναντι στους άθλιους διακινητές Και πρέπει η συνεργασία να συνεχιστεί και να ενταθεί. Και οι δύο λαοί μας έχουν πιεστεί πολύ από αυτό το θέμα και γι’ αυτό η χώρα μας συμφωνησε στην χρηματοδότηση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το μεταναστευτικό

Οι μειονότητες των δύο χωρών μας αποτελούν γέφυρα φιλίας. Στη Θράκη χριστιανοί και μουσουλμάνοι συμπολίτες μας διαβιούν αρμονικά και σε αυτόν τον στόχο είμαι προσηλωμένος και το ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας είναι έμπρακτο. Επιτυχία μας η ενεργή παρουσία της μειονότητας στην ελληνική ζωή και θα ήταν ευχής έργο αν την ίδια άνθηση γνώριζε ο ελληνισμός στην Τουρκία. Στο πνεύμα της συνύπαρξης ο σεβασμός των κανόνων προστασίας της κληρονομιάς.

Από τη μία πλευρά η ελληνική μειονότητα έστω και δραστικά μειωμένη πληθυσμιακά εμπλουτίζει την πολιτιστική ζωή της Τουρκίας αλλά χρειάζεται και την στήριξη της ελληνικής πολιτείας για να συνεχίσει να το κάνει ενώ στην Θράκη χριστιανοί και μουσουλμάνοι συμπολίτες μας διαβιούν αρμονικά με την έννομη τάξη να τους εγγυάται ένα καθεστώς ίσων ευκαιριών και θα πρέπει να σας διαβεβαιώσω ότι σε αυτόν τον στόχο είμαι προσηλωμένος, το έμπρακτο ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας για την ευημερία της μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη εκδηλώνεται με την τήρηση των αρχών της ισονομίας και της Ισοπολιτείας αλλά και με την λήψη ειδικών μέτρων που απολαμβάνουν οι μουσουλμάνοι της χώρας μας. Θεωρούμε επιτυχία μας την ενεργό παρουσία της μειονότητας στην ελληνική πολιτική και κοινωνική ζωή και θα ήταν ευχής έργο αν την ίδια άνθηση γνωρίσει και ο διαρκώς συρρικνωμένος ελληνικός πληθυσμός στην Τουρκία.

Είχαμε την ευκαιρία με ειλικρίνεια να συζητήσουμε με τον πρόεδρο Ερντογάν την στενοχώρια μας, την δυσαρέσκειά μας για το γεγονός ότι η μόνη της Χώρας Άλλαξε χαρακτήρα και θα λειτουργήσει πια ως τέμενος, άκουσα αυτά τα οποία είπε ο κύριος πρόεδρος και πιστεύω ότι κατά ελάχιστον είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να διαφυλάξουμε την ξεχωριστή πολιτιστική αξία του μνημείου έτσι ώστε να μπορεί να είναι επισκέψιμο. Και να μπορεί όλοι να απολαμβάνουν αυτό το πολύ σημαντικό πολιτιστικό θησαυρό που πιστεύω ότι αποτελεί και ένα σημείο αναφοράς την ιστορία της ίδιας της Κωνσταντινούπολης.

«Οι δύο γείτονες μπορούμε να καθιερώσουμε την κατανόηση ως κανονικότητα όχι ως εξαίρεση», τόνισε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ερντογάν: Δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση η Χαμάς, τι απάντησε ο Μητσοτάκης
Ευχαριστώ αξιότιμε φίλε αλλά υπάρχει ένα σημαντικό θέμα στο οποίο δεν είμαστε σύμφωνοι. Εγώ δεν θεωρώ τρομοκρατική οργάνωση τη Χαμάς, αντιθέτως δρύθηκε το 1947 για να προστατεύσουν τα εδάφη τους. Είναι μια αντιστασιακή οργάνωση που δυστυχώς απέναντι στην απώλεια ανθρώπινων ζωών που φτάνουν τους 45.000, είναι μια ομάδα προστασίας. Η Χαμάς λοιπόν που έχει χάσει πάνω από 40.000 ανθρώπους θα ήταν μια βάναυση και αδίστακτη προσέγγιση αλλά την θεωρώ μια οργάνωση που δίνει αγώνα για να προστατεύσει τα εδάφη και τον λαό τους. Θα ήθελα κι εσείς άλλωστε είχατε δώσει θετική ψήφο στον ΟΗΕ και δεν γίνατε συνεργοί σε αυτό το πράγμα, αλλά αν το πείτε τρομοκρατική οργάνωση αυτό θα μας λυπούσε. Εγώ δεν την θεωρών τρομοκρατική οργάνωση και στη χώρα μου αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 1000 μέλη της που νοσηλεύονται. Πιστεύω ότι μ εσάς έχουμε μια λανθασμένη προσέγγιση και δεν μπορώ να συμφωνήσω με αυτή την προσέγγισή σας. Όλη η Δύση όπως γνωρίζετε τους επιτίθεται με κάθε όπλο και πυρομαχικό. Αυτοί έχουν εκτοπιστεί συνέχεια από τα εδάφη αυτά από το 1947. Αν την ονομάσετε την οργάνωση τρομοκρατική θα με λυπούσε πολύ. .

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε λέγοντας πως ας συμφωνήσουμε πως διαφωνούμε και να ευχηθούμε για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και να προστατευθούν οι άμαχοι Παλαιστίνιοι που είναι τα αθώα θύματα.

 

Πηγή: newsit.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Euroleague Final 4: Τρίτος ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός νίκησε με σκορ 87-84 την Φενερμπαχτσέ Με την 3η θέση επιστρέφει στην Ελλάδα, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *