Τετάρτη , 22 Μαρτίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Τι θα συμβεί με όσους εργαζόμενους αρνηθούν τηλεργασία και τι ισχύει για γονείς που εργάζονται

Πώς θα εργαστούν σήμερα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα – Τι θα συμβεί με όσους αρνηθούν τηλεργασία και τι ισχύει για τους γονείς που εργάζονται
Τη δυνατότητα να προσέλθουν σήμερα στην εργασία τους μετά τις 10.00 το πρωί έχουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα ενώ υπάρχει σύσταση για χρήση της τηλεργασίας σε όσους εργαζόμενους δεν μπορούν να μετακινηθούν.
Ωστόσο η απόφαση του υπουργείου Εργασίας για σύσταση και όχι υποχρέωση της τηλεργασίας λόγω των καιρικών φαινομένων δημιούργησε αναστάτωση καθώς δεν προβλέπεται προστασία για τους γονείς που εργάζονται και μπορούν να μετακινηθούν στη εργασία τους αλλά δεν έχουν που να αφήσουν τα παιδιά τους λόγω τηλεκπαίδευσης. Οι εν λόγω εργαζόμενοι καλούνται να χρησιμοποιήσουν άλλες είδους άδειες όπως κανονική, άνευ αποδοχών κ.λ.π.

Όπως μας εξηγεί ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος «με την προχειρότητα της «σύστασης» για τηλεργασια, οι επιχειρήσεις θα επικαλούνται στον εργαζόμενο που κωλύεται να προσέλθει ότι του πρότειναν να τηλεργαστεί και δε θα του καταβάλουν μισθό, αν αυτός αρνηθεί, κάτι που δε θα συνέβαινε αν η τηλεργασία ήταν υποχρεωτική στην περίπτωση αυτή”. Σύμφωνα με τον κ. Καρούζο “δυστυχώς στη χώρα μας ακόμη τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν αποτελούν περίπτωση υποχρεωτικής τηλεργασίας, η οποία θα μπορούσε να εξυπηρετησει την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης”. Η «σύσταση τηλεργασίας» για τον ιδιωτικό τομέα εξ αιτίας των χιονοπτώσεων σημαίνει, όπως αναφέρει, ότι ο εργαζόμενος πρέπει να συμφωνήσει, αφού η επιβολή της δεν είναι υποχρεωτική. “Όπου δεν είναι εφικτό ο εργαζόμενος να προσέλθει για εργασία λόγω του χιονιού και η επιχείρηση λειτουργεί, εφόσον μπορεί να τηλεργαστεί και το επιθυμεί, θα αμείβεται. Θα αμείβεται όμως και όταν δεν επιθυμεί να τηλεργαστεί, αρκεί να μην μπορούσε να προσέλθει στο χώρο εργασιας του λόγω χιονιού που εμποδίζει αυτόν να προσέλθει ενώ η επιχείρηση λειτουργεί».

Τι θα ισχύει
Σε περιπτώσεις, όπως η τωρινή κακοκαιρία, εφαρμόζονται παγίως τα ακόλουθα:

1. Όταν η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά και κάποιος εργαζόμενος δεν κατορθώσει να μεταβεί στην εργασία του, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια, λόγω ανωτέρας βίας, του οφείλεται ο μισθός της ημέρας εκείνης.

2. Εφόσον επιχειρήσεις απασχολούν εργαζομένους σε εξωτερικές θέσεις εργασίας, αυτές πρέπει να διευθετούνται κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι εργαζόμενοι να προστατεύονται από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας στην περίπτωση εργαζομένων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. καρδιοπαθείς).

3. Στην περίπτωση τεχνικών και οικοδομικών έργων, καθώς και των εργασιών στα λιμάνια, οι εργασίες διακόπτονται όταν παρεμποδίζονται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες και επαναλαμβάνονται μετά την αποκατάσταση ασφαλών συνθηκών εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, απαγορεύεται η εγκατάσταση ή χρήση ανυψωτικών μηχανημάτων σε καιρικές συνθήκες που είναι δυνατό να θέσουν σε κίνδυνο την ευστάθειά τους, ενώ πρέπει να επανελέγχονται από τον επιβλέποντα μηχανικό αντιστηρίξεις, εκσκαφές κ.λπ. πριν από την επανάληψη εργασιών που διακόπηκαν λόγω παγετού.

4. Τέλος, όσον αφορά στις επιχειρήσεις-εργοδότες (συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών πλατφορμών), που απασχολούν εργαζόμενους διανομείς, τόσο στο χώρο της εστίασης όσο και σε άλλες δραστηριότητες μεταφορών/διανομής αντικειμένων με δίτροχα οχήματα, τονίζεται ότι οι εργοδότες οφείλουν αν δεν το έχουν ήδη κάνει, να εφοδιάσουν άμεσα τους διανομείς με τον κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας (κράνος, γάντια, αδιάβροχή στολή προστασίας κλπ.) Πέραν της παροχής του αναγκαίου εξοπλισμού ατομικής προστασίας, οι εργοδότες οφείλουν επίσης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, να προβούν και στην άμεση παύση εργασιών σε περίπτωση επικράτησης ακραίων καιρικών συνθηκών (χιονόπτωση, παγετός), καθώς προέχει η προστασία των εργαζομένων διανομέων.

www.dikaiologitika.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Συνελήφθη, ηλικιωμένη γυναίκα στον Βόλο, καθώς εγκατέλειψε γατάκια σε κάδο απορριμμάτων.

Στο περιστατικό αναφέρεται με ανακοίνωσή της η Φιλοζωϊκή Ομάδα Βόλου η οποία και κλήθηκε από …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *