Τετάρτη , 8 Φεβρουαρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

“Kατακόρυφη άνοδο των τιμών των κατασκευαστικών υλικών”

Νέα ερώτηση από τους κ.κ.  Χαρίτση, Σαρακιώτη, Μαμουλάκη αυτή την φορά για την κατακόρυφη άνοδο των τιμών των κατασκευαστικών υλικών

Την κατακόρυφη και ανεξέλεγκτη άνοδο των τιμών των κατασκευαστικών υλικών αναδεικνύουν ο Βουλευτής Μεσσηνίας & Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Αλ. Χαρίτσης, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γ. Σαρακιώτης και ο Βουλευτής Ηρακλείου και Αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Χ. Μαμουλάκης.

Στην ερώτηση, την οποία προσυπογράφουν ακόμη 36 Βουλευτές του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, επισημαίνεται ότι «ο κατασκευαστικός κλάδος βρίσκεται ενώπιον ενός νέου φαύλου κύκλου απώλειας εσόδων και αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων, εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης των τιμών των πρώτων υλών αλλά και του κόστους μεταφορών», ενώ «η εν λόγω εξέλιξη έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προβλημάτων, τα οποία έχουν προκύψει λόγω της απουσίας κυβερνητικής βούλησης για τη στήριξη των συναφών επαγγελμάτων εν μέσω της πανδημικής κρίσης».

Όπως παραθέτουν ενδεικτικά οι κύριοι Χαρίτσης, Σαρακιώτης και Μαμουλάκης, «η τιμή του σιδήρου έχει αυξηθεί κατά 50%, ενώ οι αυξήσεις τιμών σε κομβικής σημασίας υλικά όπως ο χαλκός, το τσιμέντο και το αλουμίνιο κυμαίνονται μεταξύ 15% και 75%», με αποτέλεσμα την «ανατίμηση σε παράγωγα προϊόντα, όπως τα μονωτικά υλικά και οι πλαστικές σωληνώσεις, γεγονός που συμπαρασύρει συνολικά τα κόστη κατασκευής, ενώ ουσιαστικά «εγκλωβίζει» χωρίς δυνατότητα αντίδρασης και διαφυγής όσους επαγγελματίες έχουν προβεί ήδη σε συμφωνίες και αδυνατούν να τις αναθεωρήσουν».

Σύμφωνα με τους Βουλευτές, εξαίρεση δεν αποτελεί το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», όπου εκεί χιλιάδες μικροί εργολάβοι ουσιαστικά καλούνται να ολοκληρώσουν έργα χωρίς το παραμικρό κέρδος, ενώ πολλοί ενταγμένοι στο πρόγραμμα πολίτες κινδυνεύουν να μείνουν μετέωροι χωρίς να μπορούν να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους ή να επιβαρυνθούν οι ίδιοι τις υπέρογκες αυξήσεις των υλικών.

Μέσω της κοινοβουλευτικής παρέμβασής τους, οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΠΣ καλούν τα αρμόδια Υπουργεία να λάβουν άμεσα μέτρα για την ενίσχυση του κατασκευαστικού κλάδου και την αποφυγή μαζικών πτωχεύσεων επιχειρήσεων το επόμενο χρονικό διάστημα, αλλά και για τη «διάσωση» του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», που λόγω της κατάστασης πιθανότατα να οδηγηθεί σε αποτυχία. Όπως υπογραμμίζουν, η Κυβέρνηση οφείλει να ενεργοποιήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τις διαπιστωμένες στρεβλώσεις, μη μένοντας πλέον απαθής ενώπιον ενός ντόμινο αυξήσεων που εν τέλει θα πλήξει μικροεργολάβους και καταναλωτές.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Λαμία: Που γίνονται δωρεάν rapid test για κορονοϊό, Τετάρτη 8/2

Ενημερωθείτε για τους δωρεάν ελέγχους-rapid tests για κορονοϊό στη Λαμία. Με βάση το πρόγραμμα του ΕΟΔΥ για …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *