Δευτέρα , 27 Μαρτίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Κατάρρευση Silicon Valley Bank: Αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, ανησυχία για αύξηση επιτοκίων

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank συνεχίζει να πλήττει τις παγκόσμιες τραπεζικές μετοχές, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την οικονομική βιωσιμότητα ορισμένων δανειστών, παρά τις διαβεβαιώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και άλλων φορέων οικονομικής πολιτικής.

Καταγράφει το dikaiologitika.gr:

Ο δείκτης του πιστωτικού κινδύνου στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουλίου, καθώς οι ανησυχίες για τον κίνδυνο μετάδοσης μετά την κατάρρευση δύο αμερικανικών τραπεζών ενέτειναν τις ανησυχίες των επενδυτών για τον αντίκτυπο που θα έχει στον τραπεζικό τομέα η αύξηση των επιτοκίων.

Ο δείκτης των ευρωπαϊκών τραπεζών (.SX7P) υποχώρησε κατά 0,6% μετά τη μεγαλύτερη ποσοστιαία απώλειά του εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο τη Δευτέρα.

Οι μετοχές της δοκιμαζόμενης Credit Suisse (CSGN.S) υποχώρησαν κατά 1,3% αφού ανέφερε ότι οι “εκροές πελατών σταθεροποιήθηκαν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, αλλά δεν έχουν ακόμη αντιστραφεί” στην ετήσια έκθεσή της για το 2022.

Και η βρετανική HSBC (HSBA.L) διολίσθησε κατά 1,8% στην τέταρτη συνεχόμενη ημέρα απωλειών της. Η HSBC αγόρασε τον βρετανικό βραχίονα της SVB στις , διασώζοντας έναν βασικό δανειστή για τις νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας στη Βρετανία.

Νωρίτερα στην Ασία, οι τραπεζικές μετοχές διεύρυναν την πτώση τους, με τις ιαπωνικές εταιρείες να πλήττονται ιδιαίτερα σκληρά, καθώς η ανησυχία για τον συστημικό κίνδυνο πυροδότησε μια ευρύτερη πτώση στις αγορές.

Τα ιαπωνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διαθέτουν επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα για να απορροφήσουν τυχόν απώλειες που προκαλούνται από εξωτερικούς κινδύνους, όπως η άνοδος των επιτοκίων στο εξωτερικό, δήλωσε την Τρίτη η Τράπεζα της Ιαπωνίας. Δεν αναφέρθηκε άμεσα στην κατάρρευση της SVB.

Προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης από Μπάιντεν
Οι προσπάθειες του Μπάιντεν να καθησυχάσει τις αγορές και τους καταθέτες ήρθαν μετά τα έκτακτα μέτρα των ΗΠΑ για τη στήριξη των τραπεζών δίνοντάς τους πρόσβαση σε πρόσθετη χρηματοδότηση, τα οποία απέτυχαν να διαλύσουν τις ανησυχίες των επενδυτών για πιθανή μετάδοση σε άλλους δανειστές παγκοσμίως.

«Οι Αμερικανοί μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές. Οι καταθέσεις σας θα είναι εκεί όταν τις χρειάζεστε», δήλωσε ο Μπάιντεν από τον Λευκό Οίκο σε νέο διάγγελμα, το πρωί της Δευτέρας.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εγγυήθηκε το Σαββατοκύριακο τις καταθέσεις της Silicon Valley Bank και της Signature Bank, διαβεβαιώνοντας τους καταθέτες πως θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους τη Δευτέρα το πρωί – με τα κεφάλαια να προέρχονται από το ειδικό ταμείο που συστάθηκε από τις τράπεζες της χώρας, αλλά και από την πώληση των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών.

Όπως εξηγεί ο Guardian, δεδομένου ότι οι τράπεζες διατηρούν μόνο ένα μικρό μέρος του ενεργητικού τους σε μετρητά, είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε μια βιαστική ζήτηση από τους πελάτες.

Ενώ τα προβλήματα της SVB έχουν ξεκινήσει από προηγούμενες επενδυτικές αποφάσεις της, η μαζική φυγή κεφαλαίων προκλήθηκε στις 8 Μαρτίου, όταν ανακοινώθηκε αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,75 δισ. δολαρίων.

Η απόφαση της SVB να ενημερώσει τους επενδυτές της για την ανάγκη κάλυψης της «τρύπας» που προκλήθηκε από την πώληση του ζημιογόνου χαρτοφυλακίου ομολόγων της σήμανε και… την αντίστροφη μέτρηση για την πτώχευση.

Η Silicon Valley Bank (SVB) γεννήθηκε πριν τέσσερις δεκαετίες κι εξελίχθηκε στην 16η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, καλύπτοντας κατά βάση τις χρηματοοικονομικές ανάγκες νεοφυών εταιρειών τεχνολογίας παγκοσμίως, προτού οδηγηθεί σε κατάρρευση έπειτα από μια σειρά από ατυχείς επενδυτικές αποφάσεις.

Η αναταραχή που προκάλεσε στις αγορές η κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley Bank (SVB) σημειώθηκε λίγες ημέρες πριν τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για τα επιτόκια.

Η χρεοκοπία της SVB συνδέθηκε με τη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της Fed στο 4,50% έως 4,75% από σχεδόν μηδενικά πριν από ένα χρόνο, καθώς αναγκάστηκε να πουλήσει ομόλογα με ζημιά λόγω ακριβώς της αύξησης των επιτοκίων.

Το γεγονός αυτό οδήγησε τους επενδυτές στις αγορές χρήματος να αναπροσαρμόσουν προς τα κάτω τις προσδοκίες τους για τα επιτόκια της Fed αλλά και της ΕΚΤ, θεωρώντας ότι οι κεντρικές τράπεζες θα λάβουν το μήνυμα για τους κινδύνους που συνεπάγεται η συνεχής σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Συνεδρίαση ΕΚΤ στις 16/03 για τα επιτόκια στην Ευρωζώνη
Έως την περασμένη Παρασκευή θεωρείτο σχεδόν βέβαιο ότι θα προχωρούσε σε μία νέα αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα (50 μονάδες βάσης), με το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων να αυξάνεται από 2,5% στο 3%. Η αύξηση αυτή είχε προαναγγελθεί από τη συνεδρίαση της 1ης Φεβρουαρίου και είχε εμμέσως επιβεβαιωθεί στην πρόσφατη ομιλία της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την πρόσφατη ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ωστόσο, οι επενδυτές στην αγορά χρήματος, από την Τρίτη, άρχισαν να μη θεωρούν βέβαιη την αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα. Συγκεκριμένα, έδιναν πιθανότητα 50% να γίνει η αύξηση αυτή, ενώ θεωρούν πιθανότερη μία μικρότερη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μ.β.

Από την πλευρά της ΕΚΤ πάντως δεν έχει υπάρξει κάποια διαρροή για αλλαγή της πολιτικής της. Υπάρχει μόνο μία δήλωση πηγής της ΕΚΤ ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης δεν αντιμετωπίζουν κινδύνους αντίστοιχους με αυτόν της SVB και ότι είναι καλά χρηματοδοτημένες.

Η Λαγκάρντ, όπως και άλλα στελέχη της ΕΚΤ, τόνιζαν όλο το τελευταίο διάστημα ότι θα χρειαστούν και άλλες αυξήσεις επιτοκίων, επειδή ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις αυξήσεις των τιμών ενέργειας και τροφίμων, συνεχίζει να αυξάνεται. Επίσης, σημείωναν ότι ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή έχει μεν επιβραδυνθεί στο 8,5% τον Φεβρουάριο, αλλά παραμένει πολύ υψηλότερος από τον στόχο του 2%.

Την επόμενη Τετάρτη, 22 Μαρτίου, θα ανακοινώσει η Fed τις αποφάσεις της για τα επιτόκια. Την περασμένη εβδομάδα, οι επενδυτές έδιναν πιθανότητα 70% για μία μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων – της τάξης των 50 μ.β. αντί των 25 μ.β. που έγινε τον Φεβρουάριο -μετά τις δηλώσεις του προέδρου της, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος εξέφρασε ανησυχία για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ (τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στο 6,4% από 6,5% τον περασμένο μήνα).

Από χθες, οι αγορές έχουν αλλάξει άποψη και έδιναν πιθανότητα 85% να προχωρήσει η Fed σε αύξηση 25 μ.β., ενώ η Goldman Sachs προβλέπει ότι δεν θα αυξήσει καθόλου τα επιτόκια. Από την πλευρά της Fed, πάντως, δεν έχει γίνει επίσης καμία δήλωση για τα επιτόκια τις τελευταίες ημέρες.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Η αντίστροφη μέτρηση για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS

Η αντίστροφη μέτρηση για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και τη μεταβίβαση …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *